16 січня 2006

Архів

Публікації

Газова та політична кризи в Україні та її медіа наслідки для вітчизняних політиків

Лідером присутності у друкованих ЗМІ стала Партія Регіонів. Друге місце займає НСНУ, третє – БЮТ. Далі йдуть СДПУ(о), КПУ, НПУ, НПУ, СПУ, ПРП, УНП. Індекс медіа активності Партії Регіонів перевищує аналогічний показник НСНУ та БЮТ, в відповідно, у 1,2 та 1,3 рази. Відносно близькі за рівнем медіа активності такі партії як СДПУ(о) та КПУ. Індекс медіа активності УНП (10 місце) нижче медіа активності Партії Регіонів у 4 рази.

Переформатування, або Конституційна яма

Ще в п'ятницю, 13 січня, спікер Литвин і чути не хотів, щоб скасувати постанову ВР про відставку уряду. А вже в суботу 14-го в Житомирській області погодився з тим, що повернути урядові офіційний статус можна. Отже, питання полягає в одному – з якої причини президент міг би піти на такі переговори. Тим більше, що безглузду урядову кризу Ющенко так вдало використовує для агітації вже за нову конституційну реформу

Відставка уряду: формулювання та причини

В той же час однією з версій відставки уряду є "помста Кремля за принциповість у відстоюванні українських інтересів у газовому питанні". А саме голосування було розцінено як зрада національних інтересів України. Отже, причини відставки є різноманітними - ситуація виборів, конкуренція майбутніх політичних позиціонувань, геополітичні ігри. Неодмінним є те, що відставка позначиться на роботі уряду як такого, а значить, і на якості життя "маленьких українців".

Як "Наша Україна" відсвяткувала новий рік у вузькому колі

"Наша Україна", яка досі не почала активної виборчої кампанії, у суботу влаштувала свято для тусовки. Захід провели у невимушеній атмосфері одночасного фуршету і мітингу. На зібрання своїх соратників укотре не прийшов Ющенко, який обмежився текстовим привітанням. З роллю публічного політика звикався Єхануров.

Відставка уряду та поіменне голосування: погляд із середини

На хвилі всеукраїнських пристрастей навколо українсько-російської газової угоди пролунало з боку різних політичних сил чимало взаємних звинувачень. Поза прискіпливим поглядом журналістів чомусь залишилася деталізація поіменного голосування, головно - членів пропрезидентських фракцій. А даремно, позаяк тут надибуєш надзвичайно цікаві речі й робиш несподівані висновки.

Хто ж виграв газову війну?

Немає підстав говорити про повну і безсумнівну перемогу України. Росія не "здалася". Скоріше мова йде про досягнення певного компромісу, який полягає у тому, що Україна була змушена піти на певні фінансові втрати заради забезпечення гарантій постачання газу не лише до кінця поточного року, а й у наступні роки, до 2010-го включно.

Нова могутність і безвідповідальність Ради

Кадрові помилки Віктора Ющенка, зроблені ним рік тому, наздогнали його іще раз, вдруге після вересня минулого року. Однак незрозуміла прив'язаність президента до офіційного лідера українських націоналістів була лише приводом; а те, що президент мав би краще вибирати кадри, а також краще передбачувати настрої Верховної Ради – не є предметом цієї статті.
Новини
19:47
Росія не збирається платити Україні за транзит по договору
Ставка транзиту російського газу територією України найближчі 4 роки реально буде нижче $1,6, обговорених у контракті на 2006 рік між країнами.
17:32
Для Тимошенко створили власну "Ідеальну країну"
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє про запуск кількох інтернет-проектів з метою об'єднання суспільства і влади.
17:16
Давидовичу опівночі почнуть "ламати двері"
Голова Центвиборчкому Ярослав Давидович назвав процес подання документів політичними силами на включення своїх представників до складу окружних комісій незадовільним.
16:50
Луценко "напав" на посадовців-розкрадачів
Колишні посадовці Міністерства надзвичайних справ підозрюються у розкраданні державних коштів у розмірі 67 млн. грн.
16:25
Путін знайшов помилку в газовому конфлікті з Україною
Президент Росії Володимир Путін шкодує, що людям погано пояснили суть домовленостей Росії та України по газу.
16:00
БЮТ обвинувачують у неправдивих історіях про любов Кучми до зятя
Колишній голова Фонду держмайна Михайло Чечетов заперечує достовірність копій протоколів його свідчень представникам Міністерства внутрішніх справ, які у понеділок оприлюднив один з лідерів БЮТ Михайло Бродський.
15:39
Росіяни повісили на маяк рейтинг Ющенка
Директор російського інституту політичних досліджень Сергій Марков вважає, що конфлікт навколо гідроспоруд Чорноморського Флоту Росії в Криму був свідомо спровокований деякими політиками, що входять в українське керівництво
14:24
Росія зіпсувала "Нафтогазу" рейтинг
Міжнародне рейтингове агентство Fitch погіршило прогноз рейтингу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з "стабільного" до
13:03
Пустовойтенко хоче битися з Кличком
Київська міська організація Народної демократичної партії має намір висунути лідера партія Валерія Пустовойтенка в мери Києва на вибори
12:57
доповнено 14:11Литвин пропонує відмовитись від Конституції?
Новообрана Верховна Рада, ті політичні сили, які прийдуть до неї, не дозволять зробити "ревізію змін до Конституції України", які вступили в силу з 1 січня 2006 року.
12:51
Тимошенко нацькувала Генпрокуратуру на людей Єханурова та Івченка
Блок Юлії Тимошенко вимагає від Генпрокуратури порушити кримінальні справи щодо чиновників кабінету міністрів і НАК "Нафтогаз" через підписання
12:48
Литвин не збирається здаватися
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає "абсолютно нереальним" скасувати рішення парламенту про відставку Кабінету міністрів.
12:18
Тимошенко назвала Януковича обкладинкою Ахметова
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко вкотре заявляє, що її фракція не блокуватиметься у наступному парламенті з опозиційними силами.
12:13
Тимошенко довго не могла "стартонути"
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко стверджує, що її виліт із Києва до Чернівців було затримано через "несприятливі погодні умови" в Чернівцях.
11:55
Біля українського посольства в Москві пролунав вибух
Невеликий вибух відбувся в ніч на понеділок перед будинком готелю посольства України в центрі Москви.
11:50
Катеринчук готується до нового Майдану і кличе на нього Тимошенко
Голова центрального виконкому "Нашої України" Микола Катеринчук припускає, що після парламентських виборів в Україні може початися "ще один Майдан".
11:31
Україна все більше заплутується в Інтернеті
У грудні розмір української Інтернет-аудиторії збільшився на 5,8% або на 0,133 млн. до 2,418 млн. осіб.
11:26
Пропозиція Ющенка стане ядерною бомбою
Директор центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає сирою і непродуманою пропозицію президента Віктора Ющенка винести питання про конституційну
11:02
Депутати готуються повернути Єханурова
У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про скасування постанови про відставку уряду Юрія Єханурова.
10:59
Мельниченко почав роздавати свої записи
Депутат фракції "Наша Україна" Юрій Оробець заявив, що екс-майор держохорони Микола Мельниченко передав йому файли записів, що стосуються саме його.
10:55
Литвин чекає пропозицій депутатів
Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав лідерів парламентських фракцій внести свої пропозиції щодо кандидатур на посаду суддів Конституційного Суду
10:55
Литвин вийшов на "стежку війни"?
Міністр юстиції Сергій Головатий вважає, що голова Верховної Ради Володимир Литвин пішов на нього війною.
10:47
Шуфрич запитає в Медведька, чому його дискримінує Безсмертний
Фракція СДПУ(о) пропонує запросити на засідання Верховної Ради генпрокурора для дачі оцінки заявам керівника виборчого штабу Блоку "Наша Україна" Романа Безсмертного щодо введення прямого президентського правління.
10:36
Тимошенко сходила в суд
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко звернулася в суд з позовом про денонсацію україно-російської газової угоди
10:34
Янукович зарікся не дружити з Ющенком
Лідер Партії Регіонів Віктор Янукович надалі утримається від підписання будь-яких угод із президентом Віктором Ющенком.
10:18
У колишній резиденції Кучми будуть проводити міні-Давос?
Керівник Держуправління справами Ігор Тарасюк стверджує, що ідея створення президентської резиденції на території Маріїнського парку, де зараз знаходиться Мінздрав,
10:06
Financial Times не подобається, що ЄС забув про Україну
Британська газета The Financial Times пише, що Європейський Союз надає не достатню підтримку Україні на шляху її демократизації.
09:45
оновленоRAIFFEISEN ВИЗНАВ, ЩО ВОНИ ВИКОНУЮТЬ У РОСУКРЕНЕРГО ФУНКЦІЇ "ПРИКРИТТЯ"?
Російський "Газпром" виступив за оприлюднення інформації про реального власника компанії "РосУкрЕнерго" - посередника, який 2006 року постачатиме в Україну російський та туркменський газ.
09:22
Україна розповіла росіянам, що маяка в них не було
Мінтрансзв’язку заявляє, що всі об’єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення на морському узбережжі, включаючи маяк Ялтинського морського торгового порту, є власністю України.