23 квітня 2001

Архів

Новини
23:17
Українські акції протесту вже у Страсбурзі
Понад 100 українських студентів, які навчаються в європейських вузах, провели в Страсбурзі мітинг. Вимога до делегатів Парламентської асамблеї Ради Європи – не виключати Україну з Ради Європи.

"Я думаю, що перш за все нам вдалося довести до відома парламентарів Ради Європи те, що в Україні існує демократична опозиція, існують проєвропейські сили і що їх потрібно підтримати", - заявив один із організаторів маніфестації Володимир Посельський.

Організаторів мітингу – представників Союзу українських студентів Франції і Союзу українських студентів Німеччини – прийняв генсек Ради Європи Вальтер Швімер.

"Під час зустрічі ми наголосили, що з підтримкою Ради Європи Україна безумовно виграє битву за демократію і правову державу", - заявив після зустрічі Володимир Посельський. "Ми розповсюдили усім парламентарям Ради Європи петиції від наших організацій. Більшість проти виключення – згідні з нам, налаштовані зайняти більш гнучку позицію".

22:56
В Чехії активізувалася опозиція до Кучми
Форум Українців Чеської Республіки в неділю організував маніфестацію на Вацлавській площі у Празі під гаслом "Я за європейську Україну!". В акції брали участь близько 30 демонстрантів, а також масса зацікавлених глядачів-туристів, спостерігачів.

Одна з організаторів акції Калина Процик заявила, що Форумом Українців Чеської Республіки планує і надалі продовжувати акції. Вона готова організувати збір підписів за референдум проти Кучми від 300 тисяч українців Чехії.

Форум збирається видавати україномовну газету "Український Огляд", якій буде інформувати про події на Україні. Зараз ця газета видається безкоштовно і роздається у грекокатолицьких і православних церквах у неділю. Планується організація концертів українських зірок під лозунгом "Українці – об’єднуйтесь!".

Учасники акції закликали уряди ЄС, США, Канади підтримати владу Ющенка і засудили режим Кучми, а також закликали Раду Європи не голосувати за виключення України з Ради Європи.
22:42
Вадим Рабінович купує акції НТВ за 80 мільйонів доларів
Ізраїльський бізнесмен, глава Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабінович підтверджує свій намір придбати акції російської телекомпанія НТВ, але поки що уникає розмов про це.

Днями Володимир Гусинський підтвердив свій намір продати належні йому акції НТВ. Він також підтвердив інформацію про те, що веде переговори на цю тему з Вадимом Рабіновичем. Як писала російська преса, Рабінович хоче купити 25 відсотків + 1 акцію НТВ за 80 мільйонів доларів.

"Ажіотаж завжди шкодить питанням бізнесу. Ще раз хочу попросити: давайте почекаємо трохи, ми спочатку спробуємо провести переговори, купити, а уже потім я поясню, навіщо це робиться", - сказав Рабінович у інтерв'ю своїй власній газеті "Столичні новини".

Раніше про початок переговорів про продаж акцій заявляв сам Вадим Рабінович. У одному з інтерв'ю, зокрема, він сказав: "Мені б не хотілося забігти уперед. Це питання бізнесу. Ми дійсно зробили пропозицію групі Гусинського продати нам пакет акцій. За цією пропозицією немає ніякої полі
22:33
УРП буде працювати над усуненням Кучми
Провід Української Республіканської партії буде домагатися "усунення від влади антиукраїнського режиму Леоніда Кучми разом з його олігархічно-клановим оточенням та конституційно звузити повноваження президента України". Кучма та ті, хто краде, мають бути передані до суду.

"Президент Леонід Кучма, якого висунули і утвердили на другий термін правління кланово-олігархічні структури аби забезпечити подальший перехід української економіки зі стану державного підпорядкування в режим кланово-приватизованого здирництва, виявився нездатним на здійснення справедливої приватизації, збереження промислового потенціалу України та формування середньої станової верстви в українському суспільстві", йдеться в заяві УРП.

"Не справедливість і право, а КГБ і мафія - ось опора Кучмівського режиму, який народився на брехні та номенклатурно-гебістських фальсифікаціях і на цьому держиться. Стратегія поступового втягування України під владу Москви і тактика облудних виборчих кампаній, розкол українських політичних парт
22:03
Комітет "За правду" закликає всіх визначитись
Всеукраїнський громадянський комітет опору "За правду!" закликав політичні партії, що стоять на твердих патріотичних і державних позиціях, визначитися зі своїм ставленням до політики діючого президента України і об'єднатися у політичні блоки за ідеологічною ознакою.

Про це говориться у відкритій заяві комітету. У зв'язку з різким загостренням суспільно-політичної ситуації, спровокованим спробою комуно-олігархічних угрупувань зупинити реалізацію економічних реформ, комітет заявляє про початок широкої суспільної кампанії.

Зокрема, вона буде направлена на роз'яснення намірів олігархічних партій, що прагнуть узурпувати владу, на проведення масових заходів, пікетів, маніфестацій з метою демонстрації підтримки громадянами України демократичного курсу реформ, а також створення на базі трудових колективів підприємств, установ, організацій і учбових закладів центрів опору "перевороту комуністів і олігархів".

Крім того, комітет "За правду!" закликає прем'єр-міністра Віктора Ющенка твердо дотримув
21:52
Ющенко позбавився підтримки з боку Плюща
Іван Плющ у вівторок не буде головувати на сесії парламенту, тому що знов зліг на лікування, повідомив віце-спікер парламенту Степан Гавриш.

Багато в чому саме завдяки Плющу в четвер і п'ятницю комуністи і олігархи не змогли протягти законопроект про недовіру уряду. У вівторок Ющенка в парламенті захищати буде нікому. Вести засідання будуть або Віктор Медведчук, або Степан Гавриш, близький до Волкова.

Минулого четверга, після голосування про визнання роботи уряду незадовільною спікер був доставлений до лікарні на кареті "швидкої допомоги". До цього він пролежав у лікарні з початку березня близько півтора місяці із загостренням радикуліту.
21:42
Уряд винуватий у розвалі більшості - Кучма
"Сьогодні коаліція у Верховній Раді розвалилася не з вини президента, а тому що уряд не зміг знайти контакт з парламентом", заявив Кучма у прямому ефірі литовського телебачення.

"Дієздатний такий уряд, який має політичну підтримку в парламенті, якщо є така підтримка, то всі гілки влади працюють злагоджено".

Кучма сподівається, що депутати "прислухаються" до його пропозиції не розглядати у вівторок питання про відповідальність уряду. "Коли немає в країні президента і прем'єра, немає сенсу розглядати таку нагальна проблему", - відмітив він.

Кучма дав зрозуміти, що він сподівається на оптимістичне розв'язання урядової кризи. "Не ми перші, не ми останні. Урядові кризи були і в інших країнах, і я думаю, що Україна вийде з достоїнством з цієї ситуації", - сказав він.

Інтерфакс-Україна
21:22
Кучма остаточно оговтався
Президент вперше висловив сумнів в тому, що справа Гонгадзе має право на існування. В правоохоронних органів України є всі підстави і можливості розкрити цей злочин, якщо злочин як такий був, заявив Кучма в прямому ефірі литовського телебачення.
20:40
"Ну, Суркісом оні і так занімаются…"
Від джерел, які підтримують контакт з Миколою Мельниченком, у розпорядження УП потрапили нові розшифровки записів у головному кабінеті держави. Кучма обговорює з Волковим фінансування передвиборної кампанії у 1999 році. Вже після виборів "гарант" з Деркачем думають, "кого можно отдать амєріканской развєдкє".
18:10
Нафталінова атака з першого каналу
Посол США в Україні Карлос Паскуаль виглядав здивованим і навіть розгубленим. Він намагався дипломатичною мовою спростувати результати журналістського розслідування Вадима Долганова, який викрив прямий зв’язок між антикучмістською опозицією та Сполученими Штатами.
17:57
Долганову хочуть заткнути рота всі міністри одразу
Президент Національної телекомпанії України Вадим Долганов вважає, що дії прем'єр-міністра Віктора Ющенка, спрямовані проти НТКУ і нього особисто пояснюються "бажанням заткнути рота журналістам, поставити хрест на свободі слова в Україні".
16:16
Тиждень, який розставить крапки над "і"
Цікаві часи настають для так званих проющенківських фракцій, які ніяк не можуть визначитись зі своїм ставленням до парламентської більшості. Протягом тижня журналісти так і не змогли отримати відповідей від Віктора Пинзеника, Геннадія Удовенка та Юрія Костенка про те, чи залишаться вони у більшості після відставки уряду...
15:08
ПАРЄ розпочинає процес виключення України
ПАРЄ рекомендує Комітету міністрів Ради Європи розпочати процедуру виключення України з цієї організації. Жорсткий тон РЄ пояснюється "глибоким занепокоєнням" ситуацією в країні, порушеннями свободи слова і утисками опозиції, заявив президент ПАРЄ лорд Рассел-Джонстон.
13:48
Президент змінив позицію
Президент Кучма все ж таки заступився за Ющенка. "Відставка уряду не на користь сьогодні Україні", заявив президент, який зараз знаходиться з офіційним візитом у Вільнюсі. Кучма також не розуміє, навіщо потрібна поспішність при голосуванні з питання про відповідальність уряду 24 квітня.
13:40
Депутати дуже поспішають звалити Ющенка
Питання про відповідальність уряду розглядатиметься Верховною Радою у вівторок, 24 квітня. Депутатів навіть не засмутило те, що Ющенко на цьому звіті присутнім не буде. Як передає кореспондент УП, антиющенківські фракції вирішили, що можуть заслухати аргументи будь-якого представника уряду, а не тільки Ющенка.
12:26
"Ми - в шахи, а проти нас - в Чапаєва"
Ющенко не буде: а) "відступати" і б) "в.о."
Прем'єр заручився підтримкою всіх членів Кабміну напередодні голосування про відставку. Якщо ж вона відбудеться, то постраждають відносини з іноземними партнерами, говорить Ющенко і обіцяє після звільнення "служити Україні", але виглядає морально готовим до своєї відставки.
11:41
До побачення, Віктор Ющенко?
Завтра, згідно з усіма прогнозами, про прем'єрство Ющенка почнуть говорити у минулому часі. І саме зараз, на вузенькій межі між "сталося"-"не сталося" існує велика спокуса поговорити про пана прем'єра – наскільки можна відсторонено і наскільки можна спокійно.
11:16
Ющенко за день до Ватерлоо
"Чорну мітку" залишив своїм кривдникам Ющенко в понеділок вранці, ще перед широко анонсованою прес-конференцією: згодом у народних депутатів, які проголосують за відставку уряду, буде "шалене бажання" бути непричетними до такого рішення.
00:58
Через два місяці Kroll розповість правду про те, хто замовив і убив Георгія Гонгадзе.
Рівно місяць тому було оголошено про те, що міжнародному розшуковому агентству Kroll Associates Inc. доручено розслідування справи Гонгадзе. Зараз над справою працюють 6 детективів в Україні, 4 - за кордоном. Вони провели зустрічі з 12 основними свідками. Поки що рано казати про якісь версії, кажуть спеціалісти Kroll.

Детективи мають розповісти результати розслідування Сергію Тігіпко. А він обіцяє оприлюднити їх в пресі.Детективи Kroll запевнили УП, що як і раніше, нормально співпрацюють зі своїми колегами з української прокуратури. Навіть після оголошення про надання політичного притулку майорові Мельніченку і дружині Гонгадзе у США.

Про це детальніше читайте
В очікуванні сенсації від тандему Kroll - "Трудова Україна"
00:00
В очікуванні сенсації від тандему Kroll - "Трудова Україна"
За два місяці ми маємо дізнатися правду про те, хто замовив і убив Георгія Гонгадзе. Рівно місяць тому було оголошено про те, що міжнародному розшуковому агентству Kroll Associates Inc. доручено розслідування гучної справи Гонгадзе, до орбіти якої залучені президент і його високопоставлені підлеглі. За два місяці ми дізнаємося про сенсацію. Якою вона буде?