Відкритий лист Генеральному прокурору України Михайлу Потебеньку

П'ятниця, 14 липня 2000, 20:40

Пане Генеральний прокурор!

Я, журналіст Георгій Гонгадзе, висловлюю свій категоричний протест проти знахабнілої поведінки правоохоронних структур, які розпочали кампанію цькування проти мене та моїх колег по роботі.

Протягом двох тижнів представники міліції активно проводять збір інформації в людей, що знають мене, не пояснюючи при цьому мети цього збору.

За місцем моєї прописки у місті Львові провели дізнання в моїх сусідів, а також у моєї матері на предмет моєї діяльності та способу мого життя.

Протягом двох днів трьох працівників моєї редакції було затримано представниками міліції, які під різними приводами провели перевірку їхніх документів із записом відповідних даних.

10 липня до генерального директора радіостанції "Континент" Сергія Шолоха завітав полковник міліції, якій розповів історію про мою начебто причетність до кримінальної "розборки" в місті Одеса, внаслідок якої загинула людина. Іншими словами, мені намагаються "пришити" кримінальну справу.

За словами полковника, 25 червня в одному з одеських кафе за декілька хвилин до стрілянини прийшли дві особи, які представилися журналістами з Києва, розповіли, що працюють на радіо "Континент". Один із них показав посвідчення на ім'я Георгія Гонгадзе (можливо, Галадзе, принаймні, саме так вперше назвав ім'я полковник), другий представився Костею.

Спочатку полковник повідомив, що на пред'явлені посвідчення ніхто не звернув уваги, але трохи пізніше з розмови стало зрозуміло, що свідки описали червону "корочку" у вигляді книжечки, і навіть роздивилися підпис ніби директора радіостанції "Континент" - якогось Віталія Андрійовича Куща. Це викликає подив. По-перше, в усіх журналістів радіостанції посвідчення у вигляді заламінованих карток, а по-друге, на всіх цих документах стоїть печатка "Медіа-Центра", фундатора радіостанції. Більше того, у цей день я перебував у Києві.

Полковник попросив Шолоха описати мій характер, розказати, що я за людина. Сергій не став приховувати, що я відомий тим, що відкрито критикую владу, можу задати незручні питання президенту, не боюсь влади, і жодним чином не можу брати участі в угрупуваннях, а також контактувати з озброєними бандитами.

Полковник попросив Сергія знайти мене, щоби зустрітися зі мною, пообіцяв передзвонити в 5-ій, але передзвонив в 3-ій і зник.

Завершенням історії стало встановлення стеження за мною протягом останніх кількох тижнів. Невідомі мені особи супроводжують мене на автомобілі "Жигулі", державний номер 07309 КВ, чекають біля дому та редакції.

Оскільки вся викладена інформація щодо моєї причетності до злочину є суцільним абсурдом, я залишаю за собою право розцінювати ці дії як сплановану провокацію, метою якої є, як мінімум, залякати мене, як максимум - певним чином зашкодити моїй діяльності.

У зв'язку з цим я звертаюся до Вас з вимогою зупинити свавілля і захистити мене від морального терору, а також виявити і покарати причетних до його організації осіб.

14 липня, 2000

Георгій Гонгадзе, журналіст

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді