Соціологія

Понеділок, 28 січня 2002, 16:50
 
 
_____________________________________________________

Хто засідатиме у майбутньому парламенті?
15 березня, згідно із законом, - останній день, коли соціології можуть оприлюднювати результати свого труда. Більшість з них відпрацювали свої дані до четверга і цього ж дня поділилися своїми даними. Ось, що вийшло. Без проблем за всіма даними до Ради проходять блок Ющенка, Компартія, СДПУ(О) і блок "За Єду". За даними більшості опитувань проходять зелені, "Жінки…" і блок Тимошенко

За місяць "За ЄдУ" вдвічі наростили рейтинг

Симпатики опозиціонерів не видають себе під час опитувань, проте голосувати будуть

100 депутатів для фракції "Наша Україна" вже практично гарантовані

Кожний четвертий українець – за Ющенка. Кожний двадцятий – за Тимошенко

Більшість учасників цієї передвиборчої кампанії вже можуть готуватися до виборів-2006

За нетрадиційною методикою у "Нашої України" 16%, у Блоку Тимошенко - 8%

"За Єду" начебто перемагає комуністів в традиційно червоних регіонах

У передвиборній гонці росте число фаворитів

Ющенко на протеїновій дієті
За місяць рейтинг блоку Ющенка збільшився на 5%. Його потенціал – ще стільки ж. Соцпартія та БЮТи практично зняли для себе проблему проходження до парламенту. Спільний проект "Запоріжсталі" та Людмили Кучми стрімко втрачає позиції. Це – підсумки лютого, передостаннього місяця у передвиборчій кампанії-2002.

Жінка, як декоративна прикраса української політики
У переддень 8 Березня політичне середовище України рясніло "жіночими справами". Юлія Тимошенко отримала прямий телеефір на УТ-1. Наталія Вітренко залишила студію "1+1". Президент винагородив 100 українських героїнь сьогодення. А Медведчук все куховарив, куховарив, куховарив…

Блок Юлії Тимошенко наздогоняє та випереджає феноменальних "Жінок за майбутнє", свідчать соціологи

В Донецькій області у "Єди" 12% замість замовлених 80%. А Ющенко – аутсайдер

Ющенко тримає стабільну дистанцію з комуністами і СДПУ(О)

"За єдУ" може набрати 51%. Теоретично
31 березня 2002 року блок "Проти всіх" набирає 10%. "Команда озимого покоління" – 25%. Ще по 5% - Морська партія і ЗУБР. Залучивши "Жінок за майбутнє", вони формують більшість, яка ухвалює нову Конституцію з пожиттєвим обранням Людмили Кучми президентом України і перенесенням столиці до Мінська.

Ющенко таки консолідує країну?
Незважаючи на пророкування, що Віктор Ющенко та його блок вичерпали свій електоральний потенціал, зупинившись на 15%-18% підтримки, останні соціологічні данні демонструють зворотнє. Чверть виборців України в кінці лютого проголосувала б за "Нашу Україну".

Половина українців хоче повторити долю білорусів

Чотири обличчя української опозиції
Ще один тип опозиції – "етична", така, що відповідає сподіванням деякої частини українців, які вірять, що влада може добровільно оновитися на "моральних засадах". І хоча Віктор Ющенко ніколи не скаже, що він – опозиціонер, все одно саме таким його бачить значний прошарок виборців.

Тимошенко залишила позаду "За єдУ"?

Литвин може відпочивати. Нехай випередить спочатку "СДПУ(О)
Литвину не пощастило. Його необачна заява про соціологію, яка є "проституткою" викликала шквал негативної реакції серед тих, кого він обізвав. Соціологам нема чого виправдовуватися - вони не хочуть і не можуть собі дозволити приписати проурядовому блоку "За єдУ" зайвих 10%. За що і страждають.

"Заєді" принципово занижують і без того високі рейтинги - Пустовойтенко

Тимошенко порівнялася з Ющенком і Кінахом
Час соцопитувань настав. Кожного українця тепер "допитують" - за кого ви будете голосувати, кому довіряєте, чи будуть вибори демократичними, скільки медалей візьме українська збірна на Олімпіаді і т.д. Тримаєтеся, цей тільки початок, попереду ще цілий березень.

Якщо Кінах піде у відпустку, в.о. прем'єра буде Кучма?

Соціологи вирішили залишитися "проститутками". У "За єдУ" - 4%

Що Ющенку добре, те есдекам смерть
На бажання віддати тій або іншій партії свій голос, більше за все впливає "діяльність партії або блоку у виборчому окрузі до початку виборчої кампанії" 16,3%. На другому місці для 15,6% респондентів має значення передвиборча програма.

"ЗаєдУ" на виборах посяде третє місце, але утворить найбільшу фракцію

Одним з фаворитів виборів-2002 Томенко вважає "Яблуко"

Тимошенко живе минулим роком - Томенко

Шанс для тих, хто позаду
"Електоральне болото" може серйозно вплинути на остаточну конфігурацію нової Верховної Ради. Великі шанси потрапити до парламенту мають блоки харизматичних Наталії Вітренко та Юлії Тимошенко (на січень їхній показник - 1,4% та 2,3% відповідно). Соціалістам допоможуть "латентні симпатики".

Лідером виборчих перегонів залишається "Наша Україна", а "За ЄдУ" може не перетнути 4% бар'єр
Соціалістична партія України користується підтримкою 2% виборців. За неї, ймовірно, проголосували б 5%. "Блок Юлій Тімошенко" також підтримує 2% респондентів, ймовірно, підтримають - 5%, малоймовірно - 13%, ні за що не проголосували б 57%, ще не визначилися з перевагами 24% опитаних.

Ющенко програє комуністам вже 5%
У непрохідній частині опинилися Партія зелених (3,8%), Соцпартія (3,4%), "Блок Тимошенко" (3,3%). Блок "Зелені за майбутнє" і партія "Жінки України" набрали, відповідно, 2,3% і 2,1%.

Знати – значить не довіряти
лідера "За ЄдУ", наприклад, не знають 43% громадян України, його безпосередньому шефу не довіряють 45%, а найбільше "анти-фанів" має Юлія Тимошенко.

Чи хочуть українці обрати Кучму на третій термін?
І якби дострокові вибори президента відбулися сьогодні, то новим президентом став би також Віктор Ющенко, не залишивши своїм конкурентам жодних шансів. Але що цікаво - дивні все ж українці - приблизно 7% довірили б Кучмі покерувати ще й третій термін.

95 діб до виборів - політ майже нормальний
Чи є у феноменально популярних "Жінок за майбутнє" свої виборці? Що трапилося з рейтингом СДПУ (О)? Ці практично риторичні питання виникають після знайомства з результатами двох соціологічних опитувань.

Кожний восьмий українець довіряє інтернету як інформаційному джерелу
Загальноукраїнським телеканалам повністю довіряють або довіряють певною мірою відповідно 12,7% і 65,7% опитаних. Досить високий рівень довіри громадян зберігається до місцевих телеканалів і преси - їм повністю довіряють 11,3% і 10,8% респондентів, довіряють певною мірою 38,3% і 49,4% громадян.

Вітчизняний виборець знає дві партії. Скільки партій він не знає?
За результатами опитування, 71,4% українців пригадали, передусім, Комуністичну партію України Петра Симоненко. На другому місці (42,7%) - партія "Яблуко" (лідери - Віктор Чайки і Михайло Бродський).

Чому рейтинг "Нашої України" нижчий за рейтинг Ющенка?
Отже, поки до парламенту проходять (тобто набирають 4 %) 6 партій - блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Комуністична партія України, політичне об'єднання "Жінки за майбутнє", Партія зелених України, блок "За єдину Україну", СДПУ(О).

Експертам також властиво помилятися
На тлі відклику Віктора Медведчука перша трійка найвпливовіших українських політиків листопада, визначена експертами для Центру політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребинського, виглядає, щонайменше, кумедно.

Половині жителів України вистачило б однієї-єдиної партії
57,5% прихильників багатопартійності вважають, що у країні повинні існувати не більше 5-ти партій, ще 23,4% допускають існування 5-10-ти партій, функціонування 10-20-ти партій вважають припустимим тільки 9,7% респондентів. А існування більш ніж 100 партій схвалили тільки 0,6% прихильників багатопартійної системи.

Кучма-2004: не "наш президент"
…77,3% українців сьогодні проголосували б проти Кучми, навіть якби його "на законних підставах було висунуто кандидатом у президенти на наступних президентських виборах"…

Кучма наздоганяє Ющенка
…Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" набрав би 17,2% голосів, якби вибори відбулися зараз, натомість "Форум Національного Порятунку" Юлії Тимошенко - всього 1,8% голосів виборців…

Кінах випереджає Кучму на дві позиції
…якщо б треба було визначатися з кумирами вже сьогодні, то до парламенту пройшли б лише три партії: Комуністична, яка б набрала 17,5%, СДПУ(О) - 5,9% і Народний Рух України - 4,7%…

Кучмісти наступатимуть на Верховну Раду з чотирьох
…За даними опитування, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень "СОЦІС", "якби вибори відбулися наступної неділі", то за КПУ проголосували б 16,4% виборців. На другому місці - блок Ющенка – 16,1%, третю сходинку з відривом у 10% посідає ПЗУ Кононова – 5,7%…

Ющенко – прем'єр, Литвин – голова Верховної Ради
…Учасники презентації також не виключили настання деяких змін. Буде зростати рейтинг ТУНДРи, бо це – "невідворотній процес", вважає соціолог Сергій Макеєв. Прихід Литвина до "За ЄдУ", на думку Томенка, найнегативніше відіб'ється на СДПУ(О), "Демсоюзі", "Єдності" та Партії зелених, які розраховували на адмінресурс…

"Демсоюз" занапастить реклама
…І от зовсім несподівано на третє місце вийшли "Жінки за майбутнє", яких очолює Валентина Довженко. Порівняйте, їхні колеги з партії "Жінок України" Комарова та партії "Солідарність жінок України" Гошовської набрали б тільки 2,1% та 0,5% відповідно…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді