Чотирнадцятий день опору

Субота, 4 грудня 2004, 23:00
22:15

Віктор Ющенко заявляє, що у понеділок опозиція домагатиметься скликання позачергового засідання парламенту, щоб проголосувати зміни до закону про вибори.

„Завтра о 10 годині ранку збирається погоджувальна рада парламенту. І в першу чергу ми вимагатимемо провести зміни до закону, які б унеможливлювали фальсифікації”, - сказав Ющенко на мітингу на Майдані Незалежності.

За його словами, „це – головна ініціатива”, і ухвалити зміни до закону треба протягом понеділка, вівторка чи максимум середи – інакше нові норми не можуть бути втілені в життя до 26 грудня, коли має відбутися переголосування.

Ющенко звинуватив владу у тому, що вона „не виконала зобов’язання, які брала протягом останніх чотирьох-п’яти днів”.

За словами Ющенка, Кучма не відправив у відставку уряд Януковича, не вніс парламенту на затвердження новий склад ЦВК. Також він накладав вето на закон від 17 листопада, де унеможливлювалися фальсифікації через голосування на дому, відкріпні талони і формування територіальних і дільничних виборчих комісій на паритеті між Ющенком і Януковичем.

„Три найближчі дні ми присвятимо цим вимогам (відставка Януковича і ЦВК, закон про вибори). З цими вимогами ми будемо іти до Верховної Ради і президентського палацу”, - додав Ющенко.

„До розв’язання цих питань ні про яке зняття пікетування адміністрації президента і уряду не може бути і мови”, - додав Ющенко.

На мітингу Ющенко не оприлюднив, як обіцяв у суботу, план дій на найближчий час.

Перед Ющенком на Майдані виступили представники різних конфесій і релігій. Ющенко, коли взяв слово, сказав, що зараз в Україні „змагаються дві сили – добра і зла”.

„Можливо, не так легко розпізнати облик. Чотирнадцятий день Майдан є образом любові. Ми є учасником дивного дійства, яке без благословення Божого не могло б відбутися”, - сказав Ющенко.

Він сказав, що протягом дня „мав декілька дзвінків із далеких країн, люди яких декілька тижнів тому не знали де Україна – чи в Азії, чи Африці – сьогодні вони віддають хвалу тим подвигам, які творите ви”.

20:46

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що те, що відбувалося під час виборів, суперечить християнській моралі.

Про це він сказав зі сцени під час мітингу на Майдані Незалежності у неділю.

Він також звернувся до президента Леоніда Кучми і "нагадав йому про його присягу на Біблії". "Він повинен зробити все, щоб чесно залишити посаду і передати її законно обраному народом президенту", - сказав Філарет.

Після цього, він прочитав молитву "Отче наш", яку повторювали за ним учасники мітингу.

Після Філарету на мітингу виступили представники Римо-католицької, Греко-католицької, євангелістської, лютеранської церков, муфтій і рабин, а також настоятель храму УПЦ МП із села Хоружівка, який сповідував Ющенка.

19:43

Екс-президент Чехії Вацлав Гавел пов'язав помаранчеву стрічку на знак підтримки учасників руху громадянської непокори в Україні, повідомляє "Новий вибір – 2004".

Гавел, який пережив власну "оксамитову" революцію, побажав "помаранчевій" опозиції наполегливості, передає Уніан.

"Бути стриманими, сильними і, передусім, наполегливими. Оскільки все не закінчується на досягненні конкретної мети, далі необхідна економічна сила, оскільки ця задача тривала за часом і взагалі не має кінця. Саме тому я бажаю наполегливості", - сказав він.

"Кожен, хто зазнає впливу миттєвості, може легко зазнати краху ілюзій та розчарування", - підкреслив Гавел.

19:21

Деякі громадяни, які мешкають на сході країни, знову скаржаться, що їх під тиском та за гроші гроші вивозять до Києва на мітинги в підтримку Віктора Януковича.

Про це сказав в ефірі телеканалу "5 канал" шахтар Сергій Буров з міста Павлоград.

"На минулому тижні всіх шахтарів не тільки Павлограда, але й інших міст привозили до Києва, видаючи гроші й горілку… І зараз нахабним чином вbвозять на майдани і виступають від нашого імені, мовляв ми всі за Януковича. Це не так – ми будемо голосувати по совісті", - сказав він.

18:30

У центрі Неаполя (Італія) пройшов санкціонований мітинг на підтримку Віктора Ющенка і мітингуючих на Майдані Незалежності.

У ньому брало участь біля півтори тисячі заробітчан, польська молодь та представники місцевого уряду. Почали з молитви за успішне закінчення боротьби.

18:25

Громадянський рух "Чиста Україна" проводить акцію "Поговори з Шуфричем".

Про це йдеться у повідомленні, переданому в неділі прес-службою руху.

"Громадянський рух "Чиста Україна" закликає всіх небайдужих зателефонувати депутату з фракції СДПУ(о) Нестору Шуфричу і висловити йому все, те що, ви про нього думаєте по телефону 8-050-317-10-77", - йдеться в повідомленні

В документі також зазначається, що в програмі "5 копійок", яке іде на "5 каналі" Шуфрич, в прямому ефірі дав свій мобільний телефон і попросив всіх телефонувати йому і розповідати, те що, про нього думає український народ.

18:05

У Києві збирають підписи за проведення дебатів на центральних телевізійних каналах між дружинами кандидатів у президенти України - Катериною Ющенко-Чумаченко та Людмилою Янукович.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, група людей збирає такі підписи на вулиці Хрещатик поряд з наметовим містечком.

Велика кількість людей охоче підписуються під такими вимогами збирачів підписів.

Також на Хрещатику відбувається запис у спостерігачі під час переголосування на виборах президента України, а також для видачі посвідчень учасника "помаранчевої революції".

Штаб наметових містечок у Києві звертається до всіх громадян за підтримкою

Наметовому містечку біля Будинку профспілок необхідні: одноразовий посуд, миючі засоби, кип`ятильники, мед, продукти, чай, кава.

Українському дому потрібні: вода, одяг, одноразовий посуд.

Будинок офіцерів має потребу в їжі та воді, спідній білизні, зубних пастах і щітках, гребінцях.

Складу на Бессарабці потрібні: хліб, ковбаса, вода, одноразовий посуд, сухі супи.

Кінотеатру "Орбіта" потрібні: хліб, продукти, вода, одноразовий посуд.

Міська рада чекає на продукти, чай, каву.

Наметовому містечку на Хрещатику потрібні тепли речі і білизна.

Приміщення на вул. Гринченка, 1 потребує продуктів, одноразового посуду, мила, віників.

Головпоштамту потрібні: продукти, одноразовий посуд, пакети для сміття.

Телефони штабу: 8(066)174-42-91; 8(066)120-96-91; 8(066)141-66-16; 8(097)793-93-10; 8(097)449-07-34; 8(097)438-46-18.

Водночас, штаб повідомляє, що в Українському домі, в будівлі Київради та в Будинку профспілок працюють їдальні, куди люди запрошуються на обіди.

Також штаб повідомляє про розселення приїжджих, зазначаючи, що готель "Голосіївський" потребує коштів на розселення на рахунок:

2600220559 в АКБ "Укрсоцбанк" МФО 300023 ОКПО 03358529 призначення "За проживання у готелі згідно замовленню № 18725 від 25.11.2004".

Крім того, щовечора на Хрещатику навпроти Пасажу діє сцена, де проходять концерти для мешканців наметового містечка. Колективи, які бажають взяти участь у концертах, можуть звертатися до штабу за наведеними телефонами.

***

Співкоординатор акції протесту Юрій Луценко закликає прихильників Ющенка залишити всі свої справи й зібратися в неділю ввечері на Майдані Незалежності для демонстрації єдності й підтримки політичної команди Ющенка.

Він повідомив учасникам мітингу, що у неділю Ющенко і його політпартнери у Верховній Раді досягли домовленості з практично всіх питань роботи парламенту в найближчі дні, повідомляє "Український вибір".

***

Близько 5 тисяч прихильників кандидата Ющенка провели у центрі Львова біля Оперного театру мітинг на його підтримку.

Перед учасниками акції виступили лідер облштабу Ющенка Петро Олійник, депутат Верховної Ради Ярослав Кендзьор і лідер львівського облкому СПУ Євген Таліпов.

Олійник сказав, що рішення Верховного Суду дає можливість українському народу обрати 26 грудня Ющенка президентом.

Він додав, що до цього часу опозиції потрібно домогтися відставки Кабінету Міністрів і Центральної виборчої комісії.

У свою чергу, Кендзьор закликав Віктора Януковича піти у відставку з поста прем'єра й закликав опозицію проводити акції протесту в Конча-Заспі, де перебуває Кучма.

"Активісти "Пори" уже полюють у Конча-Заспі на Кучму, як на дикого звіра", - сказав він.

Водночас він закликав не допустити фізичної розправи над Кучмою.

Таліпов закликав учасників мітингу проводити акції протесту доти, доки Ющенка не визнають президентом, повідомляє "Український вибір".

***

Понад 3 тисячі учасників мітингу у центрі Дніпропетровська вимагали від Леоніда Кучми негайно підписати постанови щодо розпуску ЦВК та відставки уряду Януковича.

У резолюції, ухваленій мітингуючими, наголошується, що у разі невиконання цих вимог вони рекомендують Комітету національного порятунку вжити до Кучми адекватних заходів.

Учасники мітингу тримали помаранчеві стяги та гасла: „Молодь Дніпропетровщини – за Ющенка”, „Яцубу – у відставку!”.

На мітингу виступили народні депутати України Михайло Полянчич, Сергій Бичков, представники бізнесових структур Дніпропетровська.

Депутат Дніпропетровської міської ради Загід Краснов у своєму виступі зазначив, що місцеві бізнесмени підтримують, в тому числі й матеріально, акції протесту проти фальсифікації виборів не лише у рідному місті, а й у Києві.

Зокрема, вони надіслали до наметового містечка на Хрещатику 2 тисячі пуховиків та 5 тисяч екземплярів іншого одягу, повідомляє УНІАН.

***

Учасники мітингу на майдані Свободи у Харкові засудили сепаратизм в Україні. У акції взяли участь близько двох тисяч осіб.

Майже кожен оратор торкнувся теми сепаратизму і засудив настрої і наміри делегатів “З`їзду рад”, який відбувся у Харкові.

Учасники мітингу вимагали притягнути до кримінальної відповідальності керівника Харківської області Євгена Кушнарьова за “його зраду”.

Як повідомлялося, у суботу на з`їзді у Харкові у виступах ораторів не пролунало засудження радикальних висновків з`їзду у Сіверськодонецьку, атмосфера в залі була наповнена настроями радикалізму та конфронтації.

“Я твердо переконаний, що на той час така реакція в Сіверськодонецьку була абсолютно адекватною і єдиною вірною”, - заявив Кушнарьов. “А пацюки... Пацюки були завжди. Зараз вони біжать. Гадають, що на свято життя. Але пройде трохи часу, і вони почнуть вкриватися помаранчевими плямами. І почнуть жерти один одного. Доки самі себе не знищать”, - такими словами харківський губернатор закінчив свій виступ на з`їзді.

Зокрема, голова Донецької обласної ради Борис Колесников закликав перейти до федеративного устрою України. Голова Біловодської районної ради Луганської області Михайло Сокирко заявив про те, що необхідно зірвати вибори на сході України, якщо Віктор Ющенко не зніме своєї кандидатури на повторному голосуванні.

Оратори засудили "Нашу Україну" у “спробі захоплення влади”. За словами голови Луганської обласної ради Віктора Тихонова, "опозиція продовжує деструктивні дії, і до цього процесу підключена і Верховна Рада".

"Опозиція все більше нахабніє", - заявив він, додавши, що вона переходить до силових методів захоплення влади. За словами народного депутата від КПУ Сергія Гмирі, “помаранчевий фашистський переворот у Києві завершений”, “оранжеві зробили все, щоб розколоти країну”, і “сьогодні фашизм стукає у вікно”.

***

Громадянська кампанія “Пора”, яка пікетує дачу Леоніда Кучми в Кончі-Заспі, на один день, 5 грудня, зняла пікетування.

Як ідеться у заяві “Пори”, “в силу обставин під впливом пікетувальників опинились інші державні службовці, чиї дачі знаходяться поряд із дачею Кучми, зокрема, помешкання голови Верховної Ради Литвина”.

“Очевидно, керуючись гуманними міркуваннями”, Віктор Ющенко запропонував “Порі” призупинити пікетування дачі Кучми, ідеться у повідомленні.

“Як наслідок цього акту доброї волі “Пора” очікує, що президент Кучма підпише відставку уряду Януковича, як того вимагає постанова Верховної Ради”, йдеться в заяві.

“Пора” також заявляє, що “у випадку якщо чинний президент не виправдає наших очікувань, указ про відставку уряду не буде підписаний, а пакет поправок до законів не буде схвалений, “Пора” відновить пікетування дачі Кучми, причому це пікетування відбудеться в посиленому режимі, із застосуванням методів громадянського впливу, які кампанія досі не застосовувала”.

“Ми переконані, що лише рішучі й безкомпромісні дії українських громадян здатні вивести Україну із політичної та економічної кризи”, - заявляє “Пора”.

***

Близько 400 депутатів сільських, селищних, міських і районних рад Полтавської області вимагають від Кучми відправити Кабінет міністрів у відставку.

Про це сказано в резолюції з`їзду полтавських депутатів усіх рівнів, який відбувся в суботу, 4 грудня.

Крім того, депутати Полтавщини прийняли резолюцію, в якій закликають піти у відставку голову Полтавської облдержадміністрації Олександра Удовіченка та його заступників Василя Паламарчука і Віктора Семенова.

На думку депутатів, ці держслужбовці причетні до організації фальсифікації виборів і до сепаратистських, на їхню думку, подій у Сіверськодонецьку (Луганська область).

***

У понеділок о 13.00 відбудеться спільний мітинг представників ВМО “Молодь - надія Україна”, УРП “Собор”, ГК “Пора”, ГК “Помаранчева хвиля”, ВО “Народна опозиція” біля Генеральної прокуратури України (вул. Різницька, 135).

Як повідомив УНІАН голова об`єднання “Молодь - надія України” Вадим Гладчук, учасники акції протесту вимагатимуть:

"створення слідчої групи та порушення кримінальної справи за фактами свідченнями очевидців і публікаціями у мас-медіа про незаконне перебування на території України російських спецпідрозділів “Витязь” та “Вымпел”, заарештувати агентів Санкт-Петербурзького управління ФСБ: О.Аненкову, Є.Веселова, О.Кузнецова, В.Шуригіна, М.Бондарика, В.Поклонську;

притягнути до кримінальної відповідальності, як того вимагає статті 110, 111 Кримінального кодексу України сепаратистів Олександра Базилюка, Євгена Кушнарьова, Руслана Боделана, Олександра Єфремова, Анатолія Близнюка, Раїсу Багатирьову;

притягнути до кримінальної відповідальності за фальсифікацію виборів Президента України голову Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова".

***

У неділю пікет на підтримку Ющенка пройшов біля Міністерства закордонних справ Росії у Москві.

Як повідомляє "Газета.Ру", біля будинку МЗС РФ зібралося понад 60 активістів Союзу правих сил, Союзу українців Росії, а також представники кримських татар.

"Ми прийшли сюди, щоб висловити нашу позицію - про невтручання у внутрішні справи України. Росія не має права втручатися в справи іншої країни", - сказав керівник служби громадських зв`язків СПС Денис Терехов.

У руках учасників пікету - транспаранти з гаслами: "Россияне вместе с народом Украины", "Руки прочь от Украины", "Украина сама выберет себе президента", "Демократии – да, сепаратизму - нет", "Лужков, Жириновский - руки прочь от Украины".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді