Чемпіонат з вільної боротьби в парламенті

Четвер, 7 липня 2005, 19:09
Сім зламаних на столі Володимира Литвина мікрофонів австрійської фірми AKG, кожен вартістю 370 євро, відірвані краватки, синці і головний біль - такий наслідок триденного голосування в парламенті законопроектів, необхідних для вступу до Світової організації торгівлі.

Абревіатура "СОТ" - вже як команда "фас" для деяких депутатів, які кидаються на захист чи то інтересів народу, чи то власних місць під сонцем. Комуністи третій день блокують трибуну проти законопроектів по СОТ. У вівторок вони принесли два мішки цукру за розвалену цукрову галузь, сьогодні відібрали у Литвина крісло.

Депутат-комуніст Бондарчук установив, здається, рекорд ушкодження майна Верховної Ради. Він заявив, що готовий його компенсувати, якщо влада компенсує збитки цукровикам на... 60 мільярдів доларів. "Ці Тимошенко і Ющенко отримали гроші від США, щоб занапастити економіку України", - заявив він у кулуарах. Маразм міцнішав...

Те, що два дні тому змушувало спікера зриватися на крик, сьогодні викликало сміх. А комуністичним сиренам він протиставив навушники.

Комуністи, які постійно звинувачують "Нашу Україну" у всіх смертних гріхах, можуть подивитися на себе очима фотооб'єктиву і переконатися, що вони нічим не кращі. Принаймні в бійці.

 
 
У четвер комуністи зустріли уряд полотном "СОТ - ярмо для України від Ющенка і Тимошенко". Уже не дуже актуальну розтяжку про сумісників, яких щодня стає менше, віднесли на балкон і залишили стерегти есдекам.

 
 
Натомість "Наша Україна" згадала старі уроки і вирішила зранку першою зайняти диспозицію - прямо біля столу президії. Пізніше Волков, наприклад, скористувався нею для того, щоб покерувати голосуванням.

Загалом Волков не приховує задоволення від такої екстримальної політики. "Нарешті почалося нормальне життя! Те, що вони влаштували – це музика! Коли цього немає, то в залі сумно і немає потрібної атмосфери!", - сказав він журналістам, змахуючи піт з чола і поспішаючи з кулуарів до зали.

"Зараз до вас вийде Юлія Володимирівна", - пообіцяв наостанок Волков. І справді - через якийсь час вона з'являється...

"Заяви комуністів, що СОТ - це зрада України, є спробою дезорієнтувати людей і залучити неінтелектуальних людей до лона Компартії", - заявила Тимошенко. "Я б хотіла запросити Петра Миколайовича Симоненка на пряму дискусію на телебаченні у суботу, неділю або інший зручний час".

"Вчора по парламенту літні комуністи таскали на горбу мішки з цукром. Знаєте, ці люди напружуються не за цукор і не за виробників, а кожен комуніст тримає перед очима лідера своєї партії і місце в списку. Вони не лише мішки з цукром будуть таскати, а багато чого будуть таскати... А цукор ми передали в дитячі будинки. Може, щось законсервують", - запевнила Тимошенко.

Якщо чесно, багато варення з тих 10 кілограмів цукру не навариш...

 
 
Тим часом у сесійній залі більш-менш спокійно було недовго. За місце біля Литвина точилася боротьба. Також у кулуарах побилися депутат-нашоукраїнець Гірник з невстановленим комуністом.

Екс-міністр зовнішньоекономічних зв’язків, депутат Сергій Осика подумав, що комуністи влаштували парламентську війну на замовлення Росії: "Я вважаю, що вони відпрацьовують команду з Москви". Як відомо, Кремль поставив собі суперзавданням вскочити до СОТ раніше за Україну.

 
 
Законопроект про бурштин не належав до пакету СОТ, але став непоганим приводом розім'яти м'язи і викликав бурю емоцій у депутатів, яка декому коштувала гудзиків. Увечері в секторі комуністів один боєць з'явився з перебинтованою рукою і в темних окулярах.

 
 
А БЮТівцю Михайлу Волинцю дісталось за день щонайменше двічі. В якийсь моменти колеги з КПУ сконцентрували особливу увагу саме на ньому.

 
 
Щоб не втрачати позиції, чергові від КПУ не залишали президію навіть у перервах. Місце спікера Литвина охоронялося безпосередньо способом опускання на нього комуністичних сідниць.

У підсумку ж у четвер все одно було схвалено дуже важливий для вступу до СОТ закон про мита на імпорт деяких сільгосптоварів.

Міністр економіки Сергій Терьохін радіє, що загалом з 14 першочергових законів "практично всі схвалені або в цілому, або в першому читанні". "Кількість оптимізму в мене, як у відповідального за вступ до СОТ, збільшилася разів у п’ять, ніж було зранку", - похвалився Терьохін.

Він каже, що для подальшого просування до СОТ важливо ухвалити навіть не весь пакет, а доповнити уже проголосовані документи законом про експортне мито на кольорові метали. "Навіть цього буде досить для продовження переговорів по СОТ і виведення їх на вищий рівень. Ці закони - це першочергові кроки, які від нас чекають", - зізнався Терьохін.

Голосуватися необхідний закон буде в п'ятницю. Депутатам порада - приходити до парламенту в спортивних костюмах.



Фото Анатолія Медзика і "Української правди"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді