Андрій Ющенко – син Бога? Частина 5

Четвер, 20 жовтня 2005, 19:08

Скандал з Андрієм Ющенком приречений залишитися поруч з чинним президентом протягом його політичної кар'єри. Як і всі минулі статті, ми починаємо цей текст з констатації – жодних адекватних відповідей на факти можливої корупції за участі його сина ми не отримали.

Замість того, щоб дати вичерпні пояснення і раз-назавжди поставити крапку, команда Ющенка вирішила з'ясувати, хто "замовив" його Андрія. Дійшло до того, що це завдання кинувся виконувати помічник Петра Ющенка, брата президента. Після ганебної літньої прес-конференції він чомусь зустрічався з Тимошенко і вимагав пояснень від її служб, яке право мав кореспондент "Української правди" ставити такі негарні питання президенту.

Поки сторона Віктора Ющенка освоювала тактику мовчання, сподіваючись, що рано чи пізно ця історія забудеться, ми продовжували своє розслідування.

BMW M6 залишило територіальні води України

Витоком скандалу була чорна BMW M6 з чеськими номерами. Машина вартістю 133 тисячі євро за базову модель, яку Андрій Ющенко незаконно експлуатував у Києві та Одесі.

Однією з головних загадок було походження цього автомобіля. Андрій Ющенко сказав, що машина належить його анонімному "приятелю". Батько додав, що машина "орендується". Пізніше з'ясувалося, що це неможливо, бо на таку машину не дають довіреність без оформлення в Україні та сплати 70 тисяч євро розмитнення.

Тепер знайшовся ще один дивний момент. У вересні під час перебування в Нью-Йорку український президент виступив у ток-шоу Ларрі Кінга на CNN. Ющенко тоді повідомив:

"Під час кампанії його (Андрія) машина потрапила в аварію. Він знайшов інше авто, яке привіз до країни його друг. Він цим займається професійно. Але машина не була зареєстрована. Я попросив сина віддати її хазяїну, а свою відремонтувати".

А тепер відтворюємо історію: Андрій Ющенко потрапив у аварію 4 вересня 2003 року. Тоді з інформаційним повідомлення виступили і прес-служба "Нашої України", і центр громадських зв’язків МВС. В обох новинах фігурувало – Андрій Ющенко розбився, коли їхав... на таксі.

Тобто не склеюється ще один епізод легенди – тепер стосовно того, що BMW M6 було потрібно лише як заміна старій поламаній машині.

Ключовими в цій історії є ті, хто організував автомобіль Андрію Ющенку. Хто ці люди, які стали чинниками скандалу на півсвіту? Президент і його син відповіді на це старанно уникали. Офіційні органи, до яких із запитом звернулася "Українська правда", також нічого не захотіли говорити.

У минулій публікацій ми повідомляли про відмову від Державної митної служби. За цей час ми також отримали негативну відповідь від Державної прикордонної служби:

"Органи влади, інформаційні системи яких вміщують інформацію про громадян, зобов’язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується. Забороняється доступ сторонніх осіб до відомостей про іншу особу, зібраних відповідно до чинного законодавства державними органами".

Найцікавішим же в листі прикордонників є те, що схоже, президент дотримався своєї обіцянки і позбавив сина автомобіля.

"Інформуємо, що зазначений вами транспортний засіб був оформлений на в'їзд в Україну 6 липня 2005 року та 14 серпня 2005 року на виїзд з України".

Втім, це жодним чином не впливає на з'ясування всієї попередньої історії – хто забезпечує сина президента необхідним для життя, і яка ціна цієї безкорисливості. Наблизити до розуміння цього має епізод з незаконною заміною на BMW M6 номера.

Як відомо, на п’ятий день після розповіді Ющенка про "морди" і про те, як він штовхає свого сина "голими ногами на сніг", на BMW M6 хтось повісив номери 511 28 КА. Зроблено це було, очевидно, щоб машина не так впадала в очі – оскільки раніше вона їздила з чеськими або взагалі без них і цим викликала нездорову цікавість журналістів.

Тоді від своїх знайомих ДАІшників вдалося дізнатися, що насправді ці номери належать машині "Ровер 75", яка числиться за фірмою "Фінансові інвестиції". Міністерство ж внутрішніх справ, до якого ми звернулися із запитом, відмовилося надавати інформацію.

І ось у вересні на адресу "Української правди" несподівано надійшов лист від Державного науково-дослідного центру безпеки дорожнього руху та діяльності дорожньо-патрульної служби місцевої міліції.

Там підтверджено: станом на 25.08.2005 (а ми зафіксували підміну за місяць до того, в ніч на 2 серпня, на паркінгу біля будинку Андрія) номерний знак 511 28 КА зареєстровано на автомобіль "Ровер 75", сірого кольору, 2000 року випуску, власником якого є ТОВ "Фінансові інвестиції".

Тобто просто хтось, не довго думаючи і усвідомлюючи, що це протизаконно, перевісив номери з однієї машини на іншу.

Фінансові інвестиції в майбутнє сина президента?

Чомусь здається, що ця історія є одним із ключів до розуміння ситуації. Мислимо логічно: розпал скандалу у президентському сімействі, і в цій ситуації хтось приходить на допомогу Андрію Ющенку і дає покористуватися своїми номерами. Це має бути хтось дуже близький, якщо син президента у розпал конфлікту наважився погодитися на таку послугу. З іншого боку, чужа людина не буде ризикувати, щоб під юпітерами преси іти на нелегальну операцію – "позичити" номери.

У минулій статті ми не змогли встановити, кому належить ТОВ "Фінансові інвестиції" – написали тільки, що є підозри про причетність до цієї фірми Давида Жванії. Зараз переконаність у цьому зросла ще більше.

Від компетентних джерел ми отримали реєстраційну картку ТОВ "Фінансові інвестиції" в податковій.

Ця фірма займається "консультаціями з питань комерційної діяльності та управління, оптовою та роздрібною торгівлею, фінансовими консультаціями, здаванням під найом нерухомості, адвокатською діяльністю". У "Звіті про фінансові результати малого підприємства на 2005 рік" значаться чисті збитки в розмірі 323 тисячі 300 гривень.

Засновниками ТОВ "Фінансові інвестиції" є троє громадян: Наталія Вашетiна, Юрій Резунік та Наталія Мусетич.

Недовгий пошук в інтернеті вивів на результат: пан Резунік з 1998 року є виконавчим директором з економіки та фінансів державної компанії "Енергоатом", а пані Вашетіна в одній з публікацій газети "Бізнес" за 2002 рік згадується як головний бухгалтер "Енергоатому".

Як відомо, до 2002 року компанія плідно співпрацювала з Давидом Жванією, підконтрольні структури якого займалися постачанням ТВЕЛів на українські атомні електростанції. Тоді й зараз "Енергоатом" очолює близький до Жванії та його колишнього партнера Миколи Мартиненка Юрій Недашковський.

Більше того, три з чотирьох рахунків ТОВ "Фінансові інвестиції" має в "Діамантбанку". Він прямо пов’язаний із цим кумом Віктора Ющенка. З цього, в принципі, ніколи не робили секрету – офіс "Бринкфорду" Жванії знаходиться у сусідньому з "Діамантбанком" будинку на Контрактовій площі.

Купи машину Андрія Ющенка в інтернеті

Цікаво, що після того, як BMW M6 залишила Україну, вона повернулася до Чехії, де її знову спробували продати. Відповідне оголошення з'явилося на сайті "Український клуб БМВ".

Зараз це повідомлення знято, хоча його збережену копію можна подивитися на сайті Google:

"Серйозному колекціонеру продам BMW M6 Андрія Ющенка. Рік випуску 2005, пробіг 4100 км, мотор 4999 см3, бензин. Ціна 150 тисяч євро без розмитнення зі стоянки в Чехії".

Вказано і контактну особу – Ян Франц, franc35@seznam.cz

У коментарі під однією зі статей на цьому ж сайті згадана людина також рекламує автомобіль Андрія Ющенка: "Це раритетно – машину, через яку полетіла кар'єра президента України, і через 10 років куплять з колекційною метою".

Ми спочатку думали, що це жарт, і написали листа. На підтвердження своїх слів Ян Франц прислав фото машини на паркінгу біля рідного для неї чеського салону "Autonagy".

У першому листі Ян Франц сказав, що машина вже знайшла нового власника. Але через кілька годин він написав, що машина перебуває в Чехії у однієї лізингової компанії "як приманка для клієнтів".

Ян Франц запропонував: якщо внести всю суму готівкою і відразу, то вони готові зробити знижку 10 тисяч євро. Ризикована, якщо чесно, ідея. На Заході передача 140 тисяч євро кешем як мінімум викличе підозри податкових органів.

Звертає на себе увагу й інший факт – машина має чотири тисячі кілометрів пробігу. Від Праги до Києва 1366 кілометрів. Від Києва до Праги ще стільки ж. Тобто машина має лише 1 500 кілометрів пробігу, крім тих кілометрів, які вона подолала від Чехії до України та знову додому. Ще відомо, що Андрій їздив на ній до Одеси - туди і назад - ще тисяча кілометрів. Залишається 500 км. Тобто виходить, що цей автомобіль практично ніхто не експлуатував до того, як він потрапив в Україну.

З усіх цих слів напрошується сумний висновок, що машина справді завозилася для Андрія Ющенка, і не так важливо, на кого б вона була оформлена. Що насправді не існувало ніяких "приятелів", які чи то дали авто покататися, чи то здали в оренду. І якби не скандал, то син президента і далі користувався б цим транспортним засобом як своїм власним.

Андрій Ющенко в СБУ

Уже восени від чотирьох джерел з різних політичних таборів "Українська правда" отримала інформацію, яка може пролити світло на цю історію. Люди, яким ми довіряємо, кажуть: після початку скандалу Андрій Ющенко прийшов до СБУ і дав пояснення, які засвідчив власним підписом. При цьому особисто був присутній тодішній голова Служби безпеки Олександр Турчинов, і процес начебто навіть знімався на відео.

У цьому листі син президента заявив, що BMW M6 йому було надано за сприяння Давида Жванії. Два джерела кажуть, що до цієї історії, у викладенні Андрія Ющенка, також причетний Євген Червоненко, одне джерело наполягає – що Олександр Третьяков.

Вони начебто взялися приручити Андрія після того, як він поскаржився батьку-президенту на дії його соратників.

Начебто, серед знайомих сина президента є голова правління "Укрнафти" Ігор Палиця. Одного дня він розповів Андрію, що оточення Ющенка вимагає частину доходів компанії. Про що син сповістив батька, а Ющенко-старший заборонив Андрію влазити у дорослі справи.

Загалом у різних контекстах впливу на родину глави держави, від подарунків й аж до прослуховування їх телефонів, у доповідній СБУ фігурували чотири прізвища. Найчастіше згадується Жванія, крім нього також Третьяков, Червоненко і Порошенко. Останній, начебто, вихвалявся, що він найбільше вклався у революцію.

Людина, що мешкає на даху

Ще одним епізодом скандалу з Андрієм Ющенком була квартира у надбудові будинку номер 3 по вулиці Дарвіна, що в самому центрі Києва. Пояснення щодо цього надав сам батько в тому ж ефірі на CNN. "Я живу під Києвом, і синові в будинку не вистачило місця (!), тому він і зняв квартиру на шість місяців, поки в нас ремонт", - сказав Ющенко.

Андрій Ющенко вустами Ірини Геращенко влітку повідомив, що це квартира його друга, за яку він платить "кілька сот доларів" на місяць. При тому, що пізніше з'ясувалося: Ющенку-молодшому не мали права надавати в оренду дане житло, бо воно, як повідомили у ЖЕКу, поки не введено в експлуатацію.

Справжні ціни на подібне житло в районі Хрещатику – не менше 3 тисяч доларів на місяць. Тому, щоб з'ясувати ім'я цього благодійника, "Українська правда" звернулася до Печерської районної адміністрації. Ми отримали відповідь на запит, у якому значилося, що інвестором надбудови, де оселився син президента, був такий собі Максименко Максим Анатолійович.

Пан Максименко володів і зараз володіє квартирою, яка знаходиться на четвертому поверсі – останньому до зведення надбудови. Він отримав право побудувати поверх над своєю та двома іншими квартирами. Власники ще одного помешкання відмовили.

Процес розтягнувся на багато років. Надбудова здійснювалася згідно з контрактами, укладеним між Максименком і Старокиївською райадміністрацією 22 квітня 1999 та 17 серпня 2000 років.

Позитивний висновок комплексної держекспертизи проекту надбудови було отримано 29 березня 2004. Щоправда, як нам розповів депутат Ігор Франчук – власник квартири на другому поверсі по Дарвіна, 3 – після надбудови будинок дав великі тріщини.

Згідно з наданими "Українській правді" для ознайомлення матеріалами Печерськжитла, Максименко Максим Анатолійович отримав ще дві квартири у зведеному ним п’ятому поверсі. Одна квартира була площею 115, інша – 165 квадратних метрів. Судячи з її розташування, син президента поселився у другому помешканні.

"Українська правда" намагалася дізнатися, чому Максименко Максим Анатолійович пішов на рідкісну в наші часи благодійність? Чому він пустив до себе Андрія Ющенка, як він каже, за кілька сот доларів на місяць? Чи син президента – або хтось за нього – таки платить справжню ціну, яка в десять разів більше?

Ми регулярно телефонували у першу квартиру Максименка, яка знаходить під надбудовою. Тривалий час там ніхто не брав слухавку – і лише одного вихідного дня чоловічий голос повідомив: "Максименко знаходиться у тривалому відрядженні за кордоном, коли повернеться – невідомо".

Цей невідомий чоловік також повідомив, що Максименко "ніяку квартиру в оренду не здає".

Пошуки по базі даних податкової знайшли Максименка Максима Анатолійовича як співзасновника ТОВ Компанiя "Наука.Маркетiнг.Бiзнес", яка має цікавий вид діяльності – "виробництво зброї та боєприпасiв, виробництво металевого спортивного інвентарю для фiзкультури i спорту".

В інтернеті ж вдалося знайти, що два інших співзасновника цієї фірми Геннадiй Легейда та Вiктор Нелаєв були співавторами статті у журналі "Зброя i полювання" за 2001 рік, присвяченій тому, що "в Україні розроблена технологія виготовлення таблетованого (пресованого) непластифікованого NL-пopoxу", що "дозволить суттєво підвищити ефективність спортивно-полювальних боєприпасів".

Бізнес сина президента

Спосіб життя свого сину Віктор Ющенко в інтерв'ю CNN назвав "типовим для його однолітків". Або він забув префікс "не", або ми дійсно маємо справу з вундеркіндом-підприємцем.

Пошуки бізнесу, яким займається сам Андрій Ющенко, також виявили відсутність логіки у аргументації сторони президента. На відомій прес-конференції батько-президент сказав, що його син "має ділову справу". "У нього є робота в консалтинговій фірмі і ще там ряд тем він веде. Це невеликі гроші, але достатні, щоб заплатити оренду автомобіля і послуги позаштатного недержавного охоронця", - сказав Ющенко.

Сам Андрій через прес-секретаря президента повідомив, що він "працює менеджером у двох успішних компаніях, які займаються будівництвом і страхуванням у цій сфері".

"Українській правді" вдалося з'ясувати, в яких фірмах є засновником син президента. Хоча ми не впевнені, чи саме їх він мав на увазі у своїй заяві.

До редакції потрапили картки реєстрації в Держкомстаті ТОВ "Новий світ", яке було створене в Івано-Франківську. Серед засновників значаться Ющенко Андрій Вікторович і його мати, перша дружина президента Ющенко Світлана Іванівна. Кожному з них належить по 25%, вони внесли до статутного фонду по 4 625 гривень.

Видами діяльності цієї фірми названо: будiвництво, роздрібна торгівля, оптова торгівля будівельним обладнанням. Всі рахунки фірми – в Києві та Івано-Франківську – відкриті в порошенківському банку "Мрія". У фірмі Андрія Ющенка працює 14 осіб, а знаходиться вона за адресою: Івано-Франківськ, вулиця Гетьмана Мазепи, 168. За цією ж адресою значиться фірма "Стиль ВД", яка займається трикотажними виробами.

Власником іншої половини акцій ТОВ "Новий світ" є "Приватне підприємство "ДВД". У "Стиль ВД" і в "Приватному підприємстві "ДВД" на керівних посадах працює один і той самий Василь Дмитрович Досюк.

Але найцікавіше, що ТОВ "Новий світ", згідно з карткою "Звіт про фінансові результати малого підприємства на 2005 рік" має чистий збиток в розмірі 876 тисяч 700 гривень. Тобто ця фірма не могла бути джерелом життя на широку ногу для сина президента.

Поінформовані джерела "Української правди" також дуже сумніваються, що Світлана Ющенко може займатися бізнесом, оскільки останнім часом вона повністю занурилася у релігію.

Також Андрій Ющенко є співзасновником ТОВ "Галицька марка". Йому і тут належить 25% акцій. Згідно з базою Держкомстату, фірма займається роздрібною торгівлею.

Ця фірма вже встигла засвітитися у скандалі. В прикарпатській пресі писалося, що "Галицька марка" за 60 тисяч гривень отримала історичну будівлю та земельну ділянку, реальна вартість яких сягає 1 мільйона гривень.

"Метою конкурсу було відновлення історичної будівлі та облаштування прилеглої території. Ще до конкурсу мешканцям будинку попередньо було заборонено приватизувати своє житло, сам будинок був переведений у нежитловий фонд, а мешканців влада заздалегідь розпорядилася повиписувати з квартир. На місці цього будинку повинні звести казино", - повідомляє "Прикарпатська правда". (Заради справедливості слід згадати і таке: редактор цієї газети, згідно з Прикарпатською інформаційною агенцією, працював у штабі Януковича).

***

Ще два з половиною місяці тому "Українська правда" надіслала запит до секретаріату президента з проханням надати декларацію про доходи Віктора Ющенка і членів його родини. Глава державни згідно зі статтею 6 закону "Про боротьбу з корупцією" зобов'язаний публікувати це в офіційних виданнях влади, хоча цього року нічого подібного зроблено не було.

На свого листа ми не отримали жодної відповіді з Банкової. Хоча закон "Про інформацію" дає на це місяць – або 10 днів на те, щоб повідомити про причини відмови у задоволенні запиту.

За нашою інформацією, новий голова секретаріату президента Олег Рибачук своєю умовою приходу на посаду поставив публікацію декларації Ющенка ще цього року, а не у квітні 2006, як раніше повідомлялося його прес-секретарем.

Ми з нетерпінням чекаємо на появу цього документу, щоб порівняти, як сходяться кінці з кінцями бюджету президентської родини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді