Весілля року: Євгенія Тимошенко стає місіс Кар

Понеділок, 3 жовтня 2005, 01:11

Про весілля доньки Юлії Тимошенко Євгенії і англійця Шона Кара говорили й писали майже півроку. І ось нарешті воно сталося, створивши в українській політкультурі новий різновид шлюбного піару – адже дочки Ющенка, Литвина і Кучми виходили заміж у підпіллі сімейного кола. Цього разу постать мами і колоритність нареченого надали події небувалого ажіотажу.

Неділя, 11 година ранку. Під Видубицьким монастирем стихійний міні-мітинг – окрім журналістів зі штативами і камерами тут чатує чимало охочих подивитися на вінчання доньки Юлії Тимошенко. Але це ім'я не вимовляється. Всі стоять мовчки.

За ворота ще вільно заходять прочани, а ось звідти не виходить майже ніхто. За годину до запланованого вінчання в маленькій хвірточці монастиря з'являються одразу три охоронці, які блокують доступ для людей з камерами. У кого техніку візуально не ідентифікують, всередину ще можуть пройти. Але скоро і це бродіння припиняють. Далі – приватний захід.

"Скажи Шону, хай сидить в машині і не висовується"

З трьох храмів монастиря вибрали найскромніший – Преображення Господнього. Місце весілля можна було визначити по кремових бантах і квіткових прикрасах біля входу в саму церкву. Однак двері божого дому для цікавого ока зачинені.

На подвір'ї лавочки зайняті нахабними бабусями, які зібралися, щоб підглядати за дійством. Вони розуміють, що знаходяться на території з vip-доступом. Але всі як одна розповідають, що нічого не чули про весілля Шона та Євгенії і просто прийшли помолитися... А погода чудова, ще й ноги заболіли – ну ось і вирішили присісти.

Поряд стовбичать ще до сотні прихожан та охоронці через кожні п’ять метрів. З воріт виходить колоритна постать шотландського волинкаря. Він, намотавши коло, знову іде на вулицю. Всередину ж заходять ще кілька гостей, співаки місцевого хору у вишиванках та розпорядниця весілля.

Вона швиденько зганяє з лавок бабусь і просить охорону перевести людей до іншої церкви або на траву. Гостей же просить стати на доріжці, що веде до церкви. Раптом у неї дзвонить телефон і вона починає пояснювати:

- Скажи Шону, коли він приїде, нехай не висовується з машини. Там в таверні сидить волинкар, він може піти до нього, щоб журналісти не чіплялися. Слухай, тут повно людей… Я не можу їх вигнати, це заборонено обрядом… Ні, не можна, вони прийшли сюди молитися.

Якщо прочан вигнати не можна, то журналістів ще й як. Один необережний спалах – і ти за ворітьми.

- Дєвушка, якщо ви хочете мати проблему, то майте її в окремо взятому місці, - пояснює представник, як він каже, держохорони.

Гості збираються дуже повільно, групуються на англо- і російськомовних. Багато запрошених ніби на радість весільній матері у сукнях в улюблені нею рюши та бантики. І з сумочками та барсетками Louis Vuitton.

О першій дня пані на високих підборах і у вузькій спідниці починає озиратися, де б присісти.

- Ой, туфельки снять бы!

- А, так я могу газетку раздобыть! - пропонує лисий товстий веселун тоненькій пані.

- И покушать не помешало бы, - бідкається вона.

- Покушать не обещаю, а газетку могу.

Слухати довго не дає охорона – виганяє на виділений газон. Там вже сидять ті ж такі бабці й перетирають кістки Ющенку.

наречена, гості, тато

наречена, гості, тато

Під кельтську мелодію батюшки дружно відчиняють ворота храму і в них забігає натовп людей. Зразу видно, що зі сторони Шона. Окрім англосаксонських облич кидаються в очі зачіски рожевого кольору, панківські чуби і татуювання на скронях. Червоні смокінги та шотландські національні костюми.

Вони багато палять і радісно спілкуються між собою. Ще одна кельтська мелодія, і в ворота заїздять дві машини і автобус. Гості вже готові аплодувати і вітати молодих, але з них з'являються дідусь і бабуся Жені Тимошенко.

"Ой, яка ж Юля красива!"

На годиннику вже пів на другу. За сценарієм в цей час вінчання вже мало завершитися. А молодих все ще нема. Нарешті, під звуки церковного дзвону монахи ще раз налягають на ворота і відкривають їх під молодими.

Євгенія в кремовій сукні і з закритим обличчям іде під руку з татом, який схвильовано прикушує губу. Наречений Шон Кар в фраку, але з незмінним хвостиком, веде під руку тещу.

Сама Тимошенко без коси. Замість неї пофарбоване в попелястий блонд волосся розвивається у великих кучерявих локонах. Чайного кольору сукня з відкритим декольте та шлейфом в стилі початку століття підкреслює фігуру. Тимошенко озирається навколо і дещо нервово посміхається.

За нареченими й батьками йде ще кілька гостей та група охоронців. Політичних облич немає. Так само, як героїні Майдану баби Параски Королюк, яка так хотіла на це весілля.

Перед церквою Тимошенко рвучко накидає на голову білу шаль. Наречена знімає з обличчя фату. Вона заходить в двері церкви. Туди пускають лише запрошених.

Дещо розчаровані прочанки швидко займають навколишні лавки й газон. Набожні богомолки хапаються за мобілки і терміново повідомляють домашнім "Ой, яка ж Юля красива!".

- Так, вона всього доб’ється, бо ми за неї молимося. Ось вигнали, та нічого, бачте, донькою займається і це добре.

Тим часом гості, не вистоявши в церкві й 10 хвилин, починають виходити з храму і теж розсідаються на лавках. Щоправда, з іншого боку. Їх спокій суворо стереже охорона. З відчиненого вікна чути "Господу помолимося!".

Фото Максима Андрєєвського

Обряд триває хвилин 50. Під церковний дзвін молоді виходять з храму. В руках Жені ікона, рушник і рожеве порося – іграшка П’ятачок з книжки про Вінні Пуха. У Шона теж ікона. Ззаду за ними стоїть Тимошенко, трохи стомлена.

- А давайте, крикнемо "Слава тещі!", - радяться бабці. І від штатного і рідкого "Щастя молодим" переходять на звичне "Юля! Юля".

У відповідь Тимошенко помахала рукою, послала прихожанам повітряний поцілунок і відказала "я з вами".

За цим молодята полишили стіни монастиря.

За ворітьми їх чекали українські музики з двома келихами й пляшкою кримського шампанського. Під крики бабусь "Щастя молодим" Женя та Шон швидко справились з напоєм і, як заведено, розбили келихи об землю. Вони розлетілися на дрібні склянки.

- На щастя, - прошепотіла бабка.

- Напевно, життя хороше буде, погода така чудова, - проспівала млосно їх сусідка.

Після того, під спів "Ой коси, коси ви мої, довго служили ви мені" молодята й батьки почали продиратися до своїх машин.

В екіпажі була задіяна біла "Чайка" для наречених, дві чорні "Чайки" для найближчих гостей, фольксфаген-"жук" кольору британського прапору та "Мерседес" для Юлії Володимирівни.

Виїхавши за межі монастиря, авто та кілька автобусів гостей у супроводі міліції поїхали до традиційного для київських молодят пам'ятника засновникам Києва. На відміну від інших пар, вони не замощували квітами Кия, Щека, Хорива і їх сестру Либідь. Зате багато позували для фото.

На цей раз їх супроводжував лише Тимошенко-тато. Успішний агро-бізнесмен стояв біля доньки із зятем і багато спілкувався по телефону. Тимошенко-мама в парк гуляти не пішла.

Шон і Євгенія Кар уже хотіли йти, як з'явився ще один автобус гостей. І нареченим довелося фотографуватися також і з ними. Коли всі авто з гостями вже вистроїлись в ряд по набережній, щоб їхати далі, авто молодят круто розвернулося й поїхало в інший бік. А гості, трохи пригальмувавши, попрямували на бенкет.

На третю годину дня на алеї, що веде до "Крістал Пелес", вже стояло дві шеренги охочих подивитися на доньку Тимошенко. Окрім того, був повністю зайнятий пагорб Парку слави, що навпроти, та ганок Будинку піонерів.

Дві бабусі навіть спеціально приїхали з Дніпропетровська, щоб подивитися на своїх землячок. Виявляється, вони жили в одному дворі з Тимошенко, а племінниця однієї з них вчилася в одному класі з Женєю.

- Молодець наша Юля! Так високо змогла вибитися. Вона такою активною була, ще коли на заводі в нас працювала. Так хочеться її побачити. Цікаво, а Ющенко прийде? Він же і подарунок прикупив.

"Що ви несете? Гроші на вибори"

Тим часом до "Крістал Пелес" починають прибувати vip-гості. Тепер друзів сім'ї розбавили друзі партії Тимошенко. Олександр Зінченко з дружиною і Василь Онопенко прийшли раніше. Тепер до місця банкету під пильним оком чимчикував Олександр Волков із чорним кульочком, дружиною і великим букетом білих квітів в охоронця.

На питання журналістів, що подарує, навіть не став зображувати усмішку, а пішов мовчки. У спину йому дихав "Toyota Landcruiser" Олександра Турчинова, який так і проїхав на охоронювану територію.

Трохи згодом з'явився ще один соратник Тимошенко – лідер фракції БЮТ у парламенті Олег Білорус. Він виявився найбільш чемним і на питання, який тост приготував, зупинився й відповів, що завжди має на такий випадок спеціальний витвір, але оголосить його тільки за столом.

А от Микола Томенко своїй балакучості зрадив. Швидко пробігши повз журналістів, він на питання, "що в коробці?" жартом відповів "гроші на вибори". Далі знов пішли друзі Шона. Кажуть, їх приїхало з різних країн аж 80. Вони дружно висипали з автобусів з табличкою "Seamus+Jen".

Їх розбавили депутат Семинога та заступник Тимошенко Михайло Бродський – з дружинами. Останній йшов з великим червоним пакунком. "Напевно, матрац "Венето", - пожартував фотограф у натовпі.

Трохи пізніше з'явився ще депутат Богдан Губський, який знедавна теж зробився вірним соратником Тимошенко. Він ніс корзинку з орхідеями, а на питання, що скаже молодим відповів, що "подумає".

- А де ж молоді? – перешіптувалися в натовпі, бігали подивитися на схил і реагували на кожну круту машину.

Але замість молодих по черзі з'явилися гурт "Борщ", з яким співає іноді Шон Кар, та раніше непомічений у рокерстві Еl-Кравчук. У проміжку між ними до палацу пройшов Олександр Тимошенко в супроводі літнього чоловіка, молодої дами в синьому і дівчинки. І ще кілька гостей.

Загалом у протоколісток на вході було приблизно шість аркушів, по 50 прізвищ на листок. Але прес-служба Тимошенко каже, що гостей було лише 150.

Іноді охорону тривожили бажаючі пройти за заборонену межу та хлопці-велосипедисти, які планували там покататися. Час від часу туди заносили продукти в пакетах із написом "Мега-маркет", мінеральну воду та соки, і навіть фотоплівку. А ще приїхала швидка допомога "Медіком".

А молодих усе не було. Як і Параски Королюк та Віктора Ющенка. У оточенні Тимошенко кажуть, що на весілля його і не збиралися запрошувати. Але він передав молодим рушник, букет, ікону й альбом для фотографій.

Люди вже почали розходитися.

- Ну що, Галю?... І Жені ми не побачимо, і поїзд мій поїде, - скаржилася сусідка Тимошенко з Дніпропетровська.

На годиннику була шоста.

Для статі вже вимальовувалася кінцівка, до ресторану занесли воду й рибу, а героїв свята не спостерігалося. Як раптом ззаду почувся вій клаксонів: по вулиці мчала весільна "Чайка" у кортежі десятка байкерів. Які, гучно розвернувшись, заїхали на подвір'я "Крістал Пелесу", дочекалися Шона та Євгенії, а потім зникли в невідомому напрямку.

На цій мажорній ноті, з придихом, "ну слава Богу, побачили!" всі розійшлися.

Після цього вечірка вже нарешті стала приватною. За круглими столами розсілися гості. За головним у президії зібралися наречені, а також мама Юля, тато Саша плюс їхні батьки. В меню для гостей серед іншого "масандрівські" вина й виступ балету "Фрідом".

Судячи з апаратури, вечір мав закінчитися салютом та ілюмінацією. А в понеділок гостей ще чекала прогулянка по воді на теплоході "Зірка Дніпра".

Фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді