СБУшного соратника Тимошенко підозрюють у знищенні матеріалів про Могилевича?

Семен Шевчук, Нестор Чирфуш, для УП — Вівторок, 14 березня 2006, 11:02

У кабінетах екс- та нинішніх керівників силових структур розгортається ще одна загадкова історія, в сюжетній лінії якої фігурують прізвища соратників Віктора Андрійовича та Юлії Володимирівни.

Під вогонь знову потрапив головний соратник Тимошенко Олександр Турчинов.

Неприємності переслідують колишнього голову СБУ, який ще не вийшов із скандалу з прослушкою, в чому його звинуватили екс-партнери по помаранчевому табору.

Ми не беремося судити, на чиєму боці істина в цій історії, але вона гідна уваги громадськості.

Версія джерела

Традиційно, коли СБУ очолює новий керівник, першим його розпорядженням є наказ про введення мораторію на знищення документів.

8 вересня 2005 року головою СБУ було призначено Ігоря Дрижчаного. Цього дня, приблизно опівдні, коли президент звільнив Кабмін Юлії Тимошенко, її соратник Олександр Турчинов добровільно пішов з посади. Як він пояснив, у зв’язку із тим, що "рішення президента про відставку уряду загрожує національній безпеці".

Однак, як стверджує джерело "Української правди" у правоохоронних органах, Турчинов пішов, не просто грюкнувши дверима від розпачу. Його відставка начебто супроводжувалася знищенням 13 томів досьє на міжнародного кримінального авторитета Севу Могилевича, відомого всій України через підозри про його участь у схемі "РосУкрЕнерго".

Як відомо, уродженець Києва Семен Юдкович Могилевич входить до десятки найбільш розшукуваних ФБР кримінальних злочинців – що, втім, не заважає йому спокійно жити в Підмосков’ї.

Джерело каже, що знищені матеріали щодо "злочинного угрупування Могилевича" збирались СБУ, починаючи з 1993 року.

Представник правоохоронних органів зазначає, що серед спалених документів декілька томів (близько 400 сторінок тексту) складали лише матеріали службового листування між СБУ та ФБР. Воно стосувалось співробітництва у розслідуванні кримінальних справ, порушених проти Могилевича у США.

Як стверджує джерело, письмове розпорядження – постанову про знищення службових документів – віддав перший заступник Турчинова, його права рука в СБУ генерал-майор Андрій Кожем’якін – начальник управління "К" (боротьба з корупцією та організованою злочинністю) Служби безпеки України, сьогодні - 25-й номер списку БЮТ.

Про ліквідацію "досьє на Могилевича" в СБУ довідались відносно недавно – за іронією долі, начебто під час розгляду депутатського запиту депутату від БЮТ Григорія Омельченка.

13 січня 2006 року він звернувся до Служби безпеки "щодо перевірки інформації про участь у підготовці угоди між "Нафтогазом України", "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" двічі судимого Семена Могилевича".

Після відповідної перевірки, здійсненої в СБУ, Генпрокуратура ухвалила рішення порушити кримінальну справу за статтею 364 пункту 3 Кримінального кодексу України - зловживання владою або службовим становищем працівниками правоохоронних органів. Це сталося 22 лютого 2006 року.

Джерело стверджує, що у матеріалах порушеної Генпрокуратурою кримінальної справи є письмове розпорядження Кожем’якіна, датоване 7 вересня, "Акт про знищення документів" (підписаний його безпосередніми підлеглими), а також свідчення безпосереднього виконавця – співробітника СБУ, який фізично знищив тринадцять томів службових документів Служби безпеки, спаливши у пічці будинку управління "К".

За словами джерела, куратором слідства в Генпрокуратурі є заступник генпрокурора Віталій Щоткін.

Ми звернулися безпосередньо до нього, аби підтвердити інформацію про порушення такої кримінальної справи.

Посадовець спочатку сказав, що йому про це нічого невідомо, але попросив зателефонувати наступного дня. Коли ми це зробили, то виявилося, що справді, інформація схожа на правду.

Щоткін був не дуже багатослівний: "Є таке... Порушено кримінальну справу за статтею 364, будемо розслідувати. Ідеться про знищення матеріалів оперативно-розшукової справи".

За наявною інформацією, спочатку відбулася службова перевірка СБУ, а потім службова перевірка Генпрокуратури. І вона начебто виявила відсутність матеріалів у спецслужбі щодо Могилевича.

Речник СБУ Марина Остапенко свій коментар обмежила однією фразою: "Ми підтверджуємо факт передачі матеріалів відповідної службової перевірки до Генпрокуратури".

Водночас представник керівництва СБУ на умовах анонімності підтвердив знищення матеріалів.

Заступник генпрокурора Щоткін в коментарі "Українській правді" пояснив, що справу відкрили не проти конкретно Кожем'якіна, а "за фактом".

Джерело ж "Української правди" пояснило, що для порушення кримінальної справи проти конкретної людини треба спершу отримати її пояснення в рамках справи по факту злочину. Кожем'якін відмовився це робити під час проведення службової та прокурорської перевірки в СБУ, а зараз ігнорує виклики в Генпрокуратуру.

Цікаво, що вперше питання про знищення документів у відкритому ефірі прозвучало під час програми "Свобода слова" на ICTV 3 лютого 2006 року.

Початок скандалу навколо "досьє на Могилевича" поклав Дмитро Чобіт, поставивши несподіване запитання. Відповідаючи колишньому нардепу, чи визнає він факт знищення матеріалів справи щодо "злочинного угрупування Могілевича, Кожем'якін виглядав схвильованим і не переконаним:

"Этот вопрос мне может задать – если это есть на самом деле, а мы разберёмся, я думаю, – только председатель Службы безопасности. И я на этот вопрос, если меня спросят, отвечу так, как оно есть на самом деле. Вы этот вопрос не имеете права задавать".

За версією джерела, у знищенні "досьє по Могилевичу" було кілька мотивів.

По-перше, це бажання приховати факти збору інформації щодо деяких представників оточення Ющенка. Саме у рамках існуючої оперативно-розшукової справи щодо угрупування Могилевича підлеглі Турчинова начебто отримували санкції суду на прослуховування осіб із оточення Ющенка – Олександра Третьякова, Петра Порошенка і Петра Ющенка. Опоненти неодноразово згадували даних діячів серед людей, які при новій владі стали пов’язані з "РосУкрЕнерго".

Друга версія – начебто зі знищених документів раніше було зроблено копії, щоб в майбутньому їх використовувати як компромат. У разі, якби, припустимо, Турчинов вирішив оприлюднити в пресі матеріали оперативно-розшукових справ, то це стало б підставою порушити кримінальну справи щодо розголошення таємниці слідства, а також державної та службової таємниці. У випадку ж, коли оригінали знищені, факт розголошення довести буде майже неможливо.

Третя гіпотетична причина – знищені матеріали охоплювали, зокрема, період, коли із структурами Могилевича підтримували контакти представники тимошенківської компанії "Єдині енергетичні системи України".

Як відомо, протягом останнього місяця в пресі з'явилися повідомлення, що подільник Могилевича Ігор Фішерман, якого також розшукує ФБР, був помічником Юлії Тимошенко за часів її віце-прем'єрства. Інформація про це навіть з'явилася в газеті "Коммерсант".

Ми звернулися із запитом до міністра Кабміну Богдана Буца, чи значився за часів урядової кар’єри Тимошенко у неї такий радник, консультант чи помічник. Але відповідь надійшла негативна – у Тимошенко-прем’єра і Тимошенко-віце-прем'єра такого помічника ніколи не було.

Версія Турчинова-Кожем'якіна

За інформацією, отриманою з різних джерел, можна зробити два висновки:

а) могли бути знищені матеріали, які стосувалися агентів, що допомагали попередньому керівництву СБУ в розслідуванні газової справи;

б) крім того, могли бути знищені матеріали, які колишні СБУшні начальники вважають такими, що базуються на "чутках і плітках".

Ми звернулися безпосередньо до Андрія Кожем'якіна по коментар у зв’язку з серйозними підозрами в спаленні документів про Могилевича.

Він погодився на зустріч, яка відбулася у кабінеті Олександра Турчинова в штаб-квартирі БЮТ. Кожем'якін пояснив, що не має свого офісу, тому сидить разом зі своїм екс-начальником у одній кімнаті. Сам Турчинов також був присутній при інтерв'ю і набагато активніше відповідав на питання, ніж його колега.

"Українська правда": Під час програми "Свобода слова" Дмитро Чобіт поставив вам пряме запитання, на яке ви так і не відповіли: чи знищувалися матеріали щодо організованого злочинного угруповання на чолі із Семеном Могилевичем?

Кожем'якін: Тоді для мене було повною несподіванкою, що мені поставили таке питання. Це була явна провокація! Будь-якою відповіддю на це питання я порушив закон України "Про оперативно-розшукову діяльність", стаття 9 якого говорить, що не підлягають передачі та розголошенню результати оперативно-розшукної діяльності.

Наступного дня після того ефіру на ICTV мені зателефонували багато співробітників СБУ і висловили слова підтримки.

"Українська правда": Ви знищували документи, у яких фігурувало прізвище Могилевича?

Кожем'якін: Ні.

"Українська правда": Ви віддавали наказ на знищення?

Кожем'якін: Ні…

"Українська правда": …Мова йде про знищення матеріалів щодо "злочинного угруповання під керівництвом Могилевича".

Кожем'якін: СБУ не порушувала кримінальні справи безпосередньо проти Могилевича, тому що в СБУ немає інформації про скоєні ним злочини на території України.

Була "газова справа", за якою проходив оператор туркменського газу, посередницька фірма "Єурал Транс Газ". І в рамках цієї справи Могилевич розглядався як людина, що стояв за ЄТГ. І, відповідно, стояв за "РосУкрЕнерго", яка прийшла на заміну "Єурал Транс Газ".

"Українська правда": У рамках цієї справи могли бути знищені матеріали?

Кожем'якін: Ні. Усі матеріали знаходяться в СБУ. Після того, як 7 вересня був звільнений Олександр Валентинович, 22 вересня був знятий з посади я.

Група, що проводила оперативно-розшукові заходи щодо так званої газової справи, була розформована. А кримінальна справа була закрита 25 листопада, за статтею 6 п.2 Кримінально-процесуального кодексу України "відсутність складу злочину". Хоча я можу сказати, що зараз, за моїми даними, СБУ знову змушене цікавитися цією справою.

(За інформацією джерела "Української правди", СБУ порушувала справу за фактом контрабанди газу, яка начебто не підтвердилася. 25 листопада 2005 року цю справу перекваліфікували в справу за фактом ухилення від сплати податків і передали до Державної податкової адміністрації.)

"Українська правда": Чи підписували ви акти про знищення документів?

Кожем'якін: Ні. Акти про знищення матеріалів підписує комісія в складі кількох людей.

Відповідно до закону "Про оперативно-розшукову діяльність", можуть знищуватися тільки матеріали, які не несуть історичної цінності або не несуть інформації про злочинну діяльність якоїсь людини, а також стосуються особистого життя, честі і гідності.

Комісія актує документ, і вона бере на себе відповідальність за його знищення.

Справи в СБУ не знищуються і не можуть зникати безвісти. Знищуються тільки матеріали, що підлягають знищенню, відповідно до закону...

Я наведу зрозумілий для вас приклад: ви готуєте статтю і спершу пишете чернетки. Потім ви дописуєте цільний матеріал і віддаєте редактору. А що робите з чернетками? Викидаєте.

Так і тут, є терміни, установлені законом, протягом яких ведуться оперативно-розшукові заходи. Якщо немає підстав для включення окремих матеріалів у кримінальну справу, документи перевіряють, аналізують, і якщо є хоч однин оперативно значимий матеріал, то він вноситься в банк даних.

Звичайно, трапляються молоді офіцери, що працювати не хочуть, сачкують, і щоб виправдати своє існування на посаді, починають переписувати інтернет-видання, газети... І підшивають це як оперативно значиму інформацію. Як ви думаєте, це являє собою історичну цінність? Вони можуть допомогти в розслідуванні справи?

Тому періодично оперативні матеріали переглядаються, і якщо теоретично документ може стати в пригоді, те воно йде в електронний банк даних.

А якщо матеріал ще має й оперативну значимість, і може послужити як доказова база, то це зберігається і залишається в справах. Матеріали, які стосуються особистого життя громадян, чутки, домисли, не підтверджені гіпотези – усе це, відповідно до закону, знищується.

Турчинов: Але це не стосується таких серйозних клієнтів, як Могилевич. Тобто ніякі документи щодо фігурантів газової справи або представників міжнародної організованої злочинності не могли знищуватися. Жоден значущий матеріал!

Навіть якщо це стосувалося чернетки, робочого документа. Якщо він, згідно з чинними правилами, підлягав знищенню, то він обов'язково вносився в ГІКЦ (Головний інформаційно-комп'ютерний центр). Тобто так створювалася його електронна копія, для зберігання протягом необмеженого часу.

Проблема в іншому. Думаю що, зараз готується провокація для того, щоб прикрити газові злочини.

Вона почалася з Чобіта. Те, що Кожем'якін займався газовою справою і там фігурував Могилевич, знало тільки вище керівництво СБУ. Оскільки через агентуру в пресу вкидають дезінформацію, пов'язану з засекреченою оперативно-розшуковою діяльністю, значить – нове керівництво втягує Службу в політичну провокацію.

Андрій Кожем'якін є головним носієм інформації про корупцію вищих посадових осіб, утягнених у газові афери, і про таких фігурантів справи, як Могилевич.

З моменту зміни керівництва СБУ вся слідча група була розформована, на її членів чинився тиск для того, щоб вийти на джерела інформації, що дали витік про високопосадових корупціонерів, про суть "газових схем", і про зв'язки Могилевича в Україні.

У листопаді, перед закриттям "газової справи", за незрозумілих обставин загинув батько Андрія – генерал-лейтенант СБУ. Я в цьому вбачаю не простий збіг обставин, що надовго вибив Кожем'якіна з колії.

За цією масштабною корупційною системою стоять мільярди, і ці мільярди вони готові захищати, вдаючись і до убивств, і до компрометації.

"Українська правда": Але ж існує реальність – зараз порушена кримінальна справа за фактом знищення документів у СБУ!

Турчинов: Ну і що? Проти мене при старій владі порушувався з десяток кримінальних справ. На жаль, СБУ знову втягують у політичне протистояння.

Якби існували якісь обґрунтовані претензії до Кожем'якіна, замовники цієї провокації з великим задоволенням заарештували і сховали б його в ізоляторі СБУ.

Але для того і відкривається кримінальна справа за фактом, щоб копати під нього, контролювати, відволікати увага від реальних злочинів, а потім закрити справа, як ні в чому не бувало, і сказати: "А які до нас претензії? Був сигнал. Нам здалося, що погано скопіювали чернетки, у ГІКЦ вони потрапили з помилками, а в закриті нами кримінальні справи ми забули заглянути".

Але я ще раз підкреслю: жодна оперативно значима інформація, зв'язана з Могилевичем, Фішерманом, Вороніним, Кучмою й іншими діячами, що фігурували в газовій справі, не зникне.

Навіть мало значуща інформація, яка до цієї проблеми мала не дуже пряме відношення, передана в інформаційно-комп'ютерний центр, або долучена до розслідуваних справ.

Тих, хто влаштовує провокацію, цікавить інше – джерела інформації, що співробітничали з нами у газовій справі.

От уявіть ситуацію – ті, проти кого чесно боролася "Українська правда", змогли нав'язати вам свого головного редактора. А у ваших чернетках є інформація від людей, які б хотіли залишитися невідомими. Якщо ти порядний журналіст, ти усі свої чернетки упорядкуєш.

"Українська правда": Тобто знищиш?

Турчинов: Не знаю. Якщо інформацію ти можеш надрукувати, ти надрукуєш. Але якщо є люди, які довірили тобі інформацію, а їхньому життю загрожує небезпека, то ти вчиниш правильно.

Багато хто б хотів, щоб матеріали газової справи зникли, у тому числі чернетки. Але вони залучені до кримінальних справ. У тому числі до справ про корупцію. А люди, що допомагали СБУ збирати інформацію, знаходяться в безпеці...

Кожем'якін: ...Я підтверджую це!

Турчинов: У зв’язку з цим багато хто нервують. Вони дуже бояться, що незабаром з роз'єднаних кримінальних справ оперативна інформація знову зійдеться в одну велику справу про корупцію вищих посадових осіб старої і нової влади.

Крім того, будуть збережені живі свідки, здатні все це підтвердити перед судом.

За цим стоять життя одних людей, і свобода інших. І, повірте, через півтора місяці ці люди дадуть необхідні свідчення проти вищих посадових осіб, які були задіяні як у газової, так і в інших корупційних схемах.

Кожем'якін: На момент мого зняття з посади всі матеріали справи були збережені в тому вигляді, що необхідний для прийняття оперативних рішень.

"Українська правда": Як працювала газова схема при новій владі?

Турчинов: Так само, як і при старій. Тільки номінальні акціонери "РосУкрэЕнерго" залишалися ті ж, а реальні потіснилися. Нові акціонери – це люди, що займають найвищі положення в кабінетах нової української влади або є їх найближчими родичами. От ця корупція і призвела до підписання газових угод, до зрадництва національних інтересів України.

"Українська правда": Чому ви ніяк не назвете прізвища людей, які стоять зараз за "РосУкрЕнерго"?

Турчинов: Ці прізвища назвуть нові керівники силових відомств, і, сподіваюся, це буде зроблене через місяць-півтора.

Але якщо провокації, що зараз почалися, будуть набирати обороти, якщо будуть з'являтися на світло міфи і відверті безглуздості відносно нібито прослушки СБУ під час мого керівництва, диппредставництв і міждержавних переговорів, то нас змусять розкрити оперативну інформацію значно раніше...