Фіскальна любов

Понеділок, 19 червня 2006, 17:15

Роботу податкового відомства вважають незадовільною лише 1,44% українців. Так вважає сама податкова, про що повідомив департамент інформаційної політики й масово-роз'яснювальної роботи ДПА в прес-релізі 19 червня.

Опитування проводилось самою Державною податковою адміністрацією в усіх областях країни під час взяття на облік суб'єктів підприємницької діяльності, проведення семінарів і лекцій для платників податків. Всього в опитуванні взяли участь 48127 респондентів різного віку.

У опитаних "УП" експертів виникло багато зауважень з приводу як методології проведення опитувань, так і самих його результатів.

Досить критичну оцінку дала "опитуванню від ДПАУ" заступник директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кузаків. "Метод, коли державний орган проводить опитування своїми силами, у власному приміщенні, без збереження анонімності, опитуючи людей, що є залежними від цього органу влади, є не просто хибним, а навіть антинауковим" – вважає вона.

Крім того, вважає експерт-соціолог, податкова в своєму прес-релізі не пояснила, за яким принципом відбувся підбір респондентів. "Невідомо, хто мався на увазі під опитуванням українців. Якщо мова йде про пересічних громадян, які лише раз на рік здають декларацію про доходи, то їх знання про роботу ДПА формується в основному зусиллями ЗМІ. Якщо ж мова йде про бухгалтерів та підприємців, які постійно перетинаються із представниками ДПА, то досить важко передбачувати анонімність цього опитування" – зазначає Кузаків.

Для порівняння, заступник директора Інституту економічного розвитку надала "УП" результати оцінки бізнес-клімату в Україні, проведеного Інститутом.

"Минулорічні дослідження показали, що 74,5% підприємців вважають запорукою свого вдалого бізнесу неформальні добрі відносини із працівниками податкової, більше ніж із представниками інших держорганів. Для порівняння, у 2004 році така цифра дорівнювала лише 52,4%, а за попередніми результатами цьогорічного дослідження, кількість таких підприємців дорівнює 75-76%", - зазначає вона.

Президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко називає цифри, надані ДПА, відображенням зростаючого обсягу необ'єктивної інформації у вищих органах влади.

Оцінюючи принципи такого опитування, Леонід Рубаненко зазначає, що мало хто із підприємців "в очі" скаже співробітникам податкової правду про їх роботу.

"Звичайно, це упереджений аналіз, адже жодне підприємство, з яким ми спілкуємося, скаржачись на здирництво, ніколи не говорить про ті "партнерські взаємовідносини" із податківцями, які вони вже півтора роки "встановлюють" – зазначає він.

Президент Спілки податкових консультантів наголошує на збереженні в державі принципів наповнення бюджету будь-якою ціною.

"Навіть застосування апеляційного розгляду нічого не змінило для підприємців: щоб оскаржити якесь рішення податкової підприємці мусять пройти Господарський суд, Апеляційний суд, потім піти у Вищий адміністративний та Верховний суди. Однак якщо за півроку у підприємства з’являється аналогічна проблема, то вони знову мусять йти по цьому колу" – ствердив Рубаненко.

В свою чергу президент спілки орендарів та підприємців Віктор Хмільовський заявляє про недоцільність самого підходу до оцінювання діяльності ДПА за бальною системою.

"В усі віки ніхто не хотів добровільно платити податки. І сам цей факт дає причини ставити "двійку". А в цьому опитуванні, ті півтора відсотки респондентів, що назвали роботу ДПАУ незадовільною, мабуть, особисто постраждали від її співробітників" – пояснює він.

На думку Хмільовського, єдиною справедливою оцінкою роботи ДПАУ є процес легалізації капіталів. "В цьому році у легалізації капіталів дійсно відбувається певний прогрес, однак він не є результатом роботи Податкової, а лише ознакою глобалізації економіки, коли капітали для свого подальшого розвитку потребують легальності" – зазначає економіст.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді