Чавунна параноя

П'ятниця, 23 червня 2006, 10:23

Після грузинського вина Росія почала перейматися українським металом. На думку деяких російських чиновників, метал, що його імпортує до Росії Україна має ті самі недоліки, що й вино, імпортоване з Грузії, а саме – не відповідає санітарним нормам.

Тож комітет з екології Державної думи РФ може найближчим часом запропонувати ввести мораторій на імпорт металу з України. Цим кроком можновладці мають намір запобігти можливості ввезення до Росії потенційно небезпечної радіоактивної української металопродукції.

Необхідно зазначити, що розмови з приводу гіпотетичної небезпеки з боку українського металоімпорту точаться у російських владних колах вже давно. На початку червня в Раді Федерації пройшло засідання комітету з науки, культури, освіти, охорони здоров'я і екології, присвячене оцінці ризиків опромінення росіян в результаті постачань української металопродукції, яку виготовлено з використанням радіоактивно-забрудненого металу із зони відчуження Чорнобильської АЕС. Таку позицію поділяє і голова комітету Державної думи з екології Володимир Грачов.

До того ж, Володимир Грачов знайшов підтвердження своїй позиції у виступі заступника генпрокурора України, яка заявляла про грубі порушення вивозу радіоактивного металу із зони відчуження ЧАЕС.

"Це можна вважати фактичним визнанням того, що Україна переробляє і використовує забруднений метал", - зазначив Грачов.

У рамках створення бар'єру для потрапляння радіоактивного металу до Росії голова комітету пропонує посилити контроль на кордонах, обладнати всі пункти пропуску металопродукції необхідним оснащенням радіаційного контролю, ввести обов'язковий радіаційний контроль на будівельних майданчиках, особливо громадських і житлових будівель.


Українські виробники металу, металотрейдери та компанії, що працюють на ринку вторинного металу, спростовують подібні звинувачення на свою адресу та називають їх несправедливими.

Так, Ігор Михальчук, директор компанії "Запорож Металл Холдинг" - трейдера металу, що виробляється на Запоріжсталі - категорично заперечив саму можливість потрапляння радіозабрудненого брухту на заводське виробництво. За словами Михальчука, увесь метал, що привозиться на вторинну переробку у обов'язковому порядку проходить радіологічний контроль.

"З моєї точки зору, тема радіологічного забруднення - це лише формальний привід, - наголосив Ігор Михальчук, - Я вважаю, що причини такого рішення Росії, підготовки такого рішення лежать суто у політичній площині".

Він зазначив, що Асоціація металотрейдерів ще не розглядала дії, які вона буде приймати у випадку накладення Росією мораторію на імпорт українського металу.

Директор підприємства "Дельта-імпекс", яке є членом асоціації компаній, що працюють з вторинним металом, Станіслав Шефер, також категорично заперечує можливість потрапляння у переробку металів з радіаційною активністю. За його словами, увесь метал, що надходить до комбінатів, перевіряється радіаційними системами, які дозволяють виявити радіаційне забруднення навіть у окремій радіоактивній деталі з, наприклад, вагону металобрухту.

"Та система, яка встановлена на комбінатах, повністю виключає можливість потрапляння радіоактивного брухту на територію заводу", - наголошує Шефер. Його підприємство є членом обласної комісії Запорізької області з металобрухту. За словами Станіслава Шефера, минулого року у поставках металу у області було лише близько півдесятка випадків наявності забруднених елементів металу.

Втім, директор "Дельта-імпексу" зауважує, що жодного разу радіоактивний метал не намагалися провезти на територію заводу навмисне.

Впевнені у свої системі радіаційного захисту і на Криворіжсталі. Як повідомили УП у прес-службі комбінату, на підприємстві стоїть система радіометричного контролю "Кордон", оминути яку радіоактивному металу неможливо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді