Розподіл влади між Тимошенко, "Нашою Україною" і Морозом. Список претендентів у міністри

Понеділок, 26 червня 2006, 19:29

До глибокого вечора у штаб-квартирах блоку Тимошенко, "Нашої України" та Соцпартії горить світло.

"Акушери" у костюмах від "Бріоні" та "Луї Віттон" приймають пологи при народженні нової влади.

Довгоочікуване формування коаліції означає появу в Україні десятків вакансій високопосадовців та сотень кандидатів на їх заповнення.

"Українська правда" спробувала зазирнути за лаштунки цього процесу та дізнатися, хто ж претендує на які посади в Кабінеті міністрів та Верховній Раді.

УРЯД І КЕРІВНИЦТВО ПАРЛАМЕНТУ

Квота Блоку Юлії Тимошенко

Прем'єр-міністр: Юлія Тимошенко

Перший віце-спікер парламенту: Микола Томенко

Міністр агропромислового комплексу: Реальною вважалася кандидатура Івана Кириленка, який уже працював на цій посаді в уряді Ющенка (за квотою "Батьківщини"), але він начебто задовольнився керівною посадою у комітеті Верховної Ради з питань агропромислового комплексу.

У такому разі на міністерство може претендувати Михайло Гладій, який був віце-прем'єром з питань села в тому ж уряді Ющенка.

Міністр економіки: Як не дивно, високі шанси зберегти цей портфель має Арсеній Яценюк. Його кандидатура буде широким жестом Тимошенко на адресу Ющенка, у фаворитах якого значиться Яценюк.

Інший претендент на Мінекономіки, Сергій Терьохін, від роботи в уряді відмовився. У складі БЮТ також є Сергій Осика, який в часи першого президентського терміну Кучми очолював Міністерство зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі, але сумнівно, що він відмовиться від непильної роботи в парламенті на користь уряду.

Міністр палива та енергетики: На стратегічне для Тимошенко міністерство два претенденти, пов’язані однією пуповиною, – Віталій Гайдук або його соратник Сергій Єрмілов.

Гайдук давно має приязні стосунки з Тимошенко. В чергове вони зблизилися під час боротьби з газовими угодами, укладеними вночі 4 січня 2006 року між "Нафтогазом", "Газпромом" і "РосУкрЕнерго".

Але дехто сумнівається, що один з найбагатших українців, Гайдук, зголоситься піти на посаду нижче віце-прем'єрської, тоді як в новому уряді портфель заступника прем'єра з питань ПЕК не передбачений.

В такому разі в міністерське крісло може повернутися Єрмілов, який повністю перебуває у орбіті Гайдука. Тим більше, що міністром палива та енергетики він побував і в уряді Ющенка, і в уряді Януковича.

Голова "Нафтогазу України": Після того, як БЮТ отримав Мінпаливенерго, автоматично до їх квоти відійшла найкрутіша державна компанія. Ця новина викликала різку реакцію президента.

Виходом з ситуації може бути пропозиція "Нашої України" призначати на голову НАК за результатами конкурсу. Сама Тимошенко в 2005 році висувала аналогічну ідею. Щоправда, тоді на "Нафтогаз" всупереч її волі призначили Олексія Івченка.

Тепер же в Тимошенко є свій претендент – Микола Сивульський, який разом з лідеркою БЮТ в далекі 1990-ті займався газовим бізнесом.

За іншою версією, Сивульський може повернутися на місце керівника Головного контрольно-ревізійного управління, яке він очолював за прем’єрства Тимошенко.

Міністр вугільної промисловості: "Українській правді" не вдалося почути прізвищ реальних претендентів на це крісло. Не виключено, що посаду, свого часу створену Ющенком для одного з нашоукраїнських мільйонерів Віктора Тополова, можуть взагалі ліквідувати.

Потенційно на вугільне міністерство міг би претендувати Олексій Данилов – екс-губернатор Луганщини, знятий після відставки уряду Тимошенко. Але його шанси майже нульові через сварку між Тимошенко і Михайлом Бродським, креатурою якого є Данилов.

Міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства: Однозначного претендента на це місце назвати складно. З одного боку, серед депутатів БЮТ є власник компанії "Житлобуд" Іван Куровський. (Це та сама фірма, яка звела скандальний будинок по вулиці Паторжинського, 14, де мають свої квартири Ринат Ахметов і Марія Фірташ.)

З іншого боку, на Мінбуд називають кандидатуру Олександра Грановського – члена СДПУ(о) і друга Нестора Шуфрича. На цих виборах він не зміг обратися до парламенту в складі блоку "Не так!". А минулого року Грановський викликався до слідчих МВС у справі про будівництво на території "Артеку".

Міністр культури: Кореспонденту "Української правди" довелося почути найбільше прізвищ претендентів на це крісло.

Це і Олесь Доній, і Володимир Філенко, й Ігор Гринів, і Володимир Яворівський, і навіть один з політтехнологів Тимошенко на останніх виборах Олег Медведєв. Утім, його шанси також ускладнені конфліктом між Тимошенко і Бродським.

Може залишитися на цьому місці й нинішній керівник міністерства Ігор Лиховій. А ще кажуть, що до представників БЮТ з ідеєю свого повернення також приходила і Оксана Білозір.

Міністр надзвичайних ситуацій: Високі шанси, що цей портфель отримає давній соратник Тимошенко Валерій Кальченко, який за її наполяганням був призначений у заступники міністра Давида Жванії в 2005 році.

Міністр охорони здоров'я: Реальним претендентом на це крісло вважається Сергій Шевчук, який був держсекретарем Міністерства охорони здоров'я в 2001-2002 роках.

Інший претендент – В’ячеслав Передерій, який був заступником міністра останні три роки. Обидва кандидати зараз є депутатами від блоку Тимошенко.

Міністр фінансів: Майже стовідсотковим є рішення про призначення міністром фінансів найдавнішого соратника Тимошенко Олександра Турчинова.

В нинішніх умовах Мінфін є напівсиловим міністерством, оскільки в його вертикалі перебувають Державна податкова адміністрація та Державна митна служба.

У разі призначення Турчинова міністром фінансів митницю очолить його соратник по керівництву в СБУ Андрій Кожемякін.

У питанні, хто стане головою ДПАУ, зберігається інтрига. Зокрема, джерела кажуть, що Державною податковою адміністрацією буде керувати нинішній начальник одного з обласних управлінь.

Водночас у "Нашій Україні" не покладають надії, що на знак подяки за лобіювання помаранчевої коаліції цей портфель відійде Миколі Катеринчуку, який минулого року встиг попрацювати заступником глави ДПАУ.

Міністр Кабінету міністрів: Дуже висока вірогідність, що на свою посаду повернеться Петро Крупко, який був міністром Кабінету міністрів Тимошенко, а після її відставки став заступником міністра юстиції.

Голова Фонду держмайна: За інформацією джерел "Української правди", Фонд держмайна може очолити керівник кримського штабу БЮТ Андрій Сенченко.

Голова Державного комітету телерадіомовлення: Керувати цим органом, який відповідає за державні обласні телерадіокомпанії й ліквідація якого є вимогою Ради Європи, можуть призначити Віктора Павленка - екс-члена Нацради з телебачення і радіомовлення, креатуру Миколи Баграєва.

У свою чергу Андрій Шевченко, який має очолити комітет Верховної Ради з питань свободи слова, виступає за призначення представника експертного середовища – Тараса Шевченка, Валерія Іванова, Олександра Чекмишева або Костянтина Квурта.

Квота "Нашої України":

Спікер Верховної Ради: Найвищі шанси бути висунутим від "Нашої України" має Петро Порошенко. Утім, останніми днями сили Тимошенко кинуто на те, щоб переагітувати частину блоку на користь Анатолія Кінаха.

Нелюбов до Порошенка спричинила метаморфози Тимошенко.

Минулого тижня парламентські журналісти могли побачити, як прямо в сесійній залі під час пленарного засідання Юлія Володимирівна підійшла і поцілувала Анатолія Кириловича. Тепер вона дружить з Кінахом – тоді як за часів роботи в одному уряді він був її головним опонентом.

У контексті боротьби Тимошенко проти спікерства Порошенка є висунення на голову Верховної Ради ще й третього претендента – Володимира Стретовича. Його запропонував один з учасників блоку "Наша Україна" – Християнсько-демократичний союз.

Очікується, що у фракції "Наша Україна" відбудеться рейтингове голосування для визначення єдиного кандидата в спікери.

Віце-прем'єр з регіональної політики: Фаворитом на це крісло вважається Віктор Балога, який має прихильність Віктора Ющенка.

Конкуренцію йому можуть скласти Павло Качур, якого лобіює Іван Васюник, та Анатолій Матвієнко, якого висунула партія "Собор" – інший учасник блоку "Наша Україна".

Також не виключено, що за взаємною домовленістю віце-прем'єра з квоти "Нашої України" перепрофілюють на соціальні питання.

Тоді головним претендентом стане нинішній заступник прем’єра В’ячеслав Кириленко.

Міністр праці та соціальної політики: У разі, якщо В’ячеслав Кириленко не зможе відстояти заміну спеціалізації віце-прем'єра на гуманітарні питання, він повернеться на своє місце, яке обіймав в уряді Тимошенко – міністра праці та соціальної політики.

Іншим претендентом на це крісло в уряді Тимошенко є Іван Сахань, який і зараз обіймає таку ж посаду.

Міністр промислової політики: Володимир Шандра значиться серед претендентів на перепризначення, але дуже високі шанси, що його відправлять губернатором в рідну Хмельницьку область.

Іншим претендентом в міністри промполітики є Валерій Ясюк – нинішній перший заступник міністра палива й енергетики. До цього Ясюк керував держкомпанією "Чорноморнафтогаз". Ясюка пов'язують близькі стосунки з впливовими нашоукраїнцями Миколою Мартиненком і Олександром Морозовим.

Міністр сім'ї, молоді та спорту: Єдиним претендентом вважається нинішній міністр Юрій Павленко.

Міністр внутрішніх справ: Оскільки на цьому місці, найпевніше, залишиться Юрій Луценко, "Наша Україна" безрезультатно спробувала обміняти цю посаду на міністра транспорту, яка перебуває у квоті Соцпартії.

Міністр юстиції: Все іде до того, що головним юристом України знову стане громадянин без диплому Колумбійського університету Роман Зварич.

Голова Антимонопольного комітету: Доволі несподівано для сторонніх глядачів цей портфель "Наша Україна" вирішила віддати Давиду Жванії.

Квота Соцпартії:

Перший віце-прем'єр-міністр: Рішенням виконкому Соцпартії на цю посаду висунутий Йосип Вінський. Іншим претендентом називали новонаверненого в соціалізм Анатолія Голубченко, який працював першим віце в уряді Валерія Пустовойтенка.

Міністр освіти: Кандидатура нинішнього міністра Станіслава Ніколаєнка вважається безальтернативною.

Міністр транспорту та зв'язку: Ще одним рішенням Соцпартії в міністри транспорту делегують Ігоря Урбанського.

Він не обрався до парламенту, оскільки є 37 номером у списку СПУ, тоді як до Верховної Ради пройшли тільки тридцять три соціалісти. У виборчій документації Урбанського названо заступником голови ради директорів ТОВ "Морський Бізнес Центр", заснованого за участю... панамського бізнесу.

За деякою інформацією, Мінтранс приглянувся також Миколі Рудьковському, якого, втім, рідна партія делегувала на посаду голови комітету парламенту з питань ПЕК.

Міністр екології: Серед претендентів на це міністерство також називали прізвище Рудьковського, що виглядає логічно з огляду на нафтові свердловини, якими володіє соціаліст.

Як відомо, Мінекології поруч із "грінпісівською" діяльністю опікується такою прибутковою справою, як роздача ліцензій на користування надрами.

Остаточного рішення, хто від Соцпартії піде в міністри екології, поки немає.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини: Наступна кадрова вакансія показує весь сюрреалізм української політики.

Валентина Семенюк, яка до цього представляла інтереси партії у Фонді державного майна, піде працювати омбудсменом. Так СПУ позбулася одного з найприбутковіших джерел існування, зате отримала головний біль простих українських громадян, ображених владою.

ПАРЛАМЕНТСЬКІ КОМІТЕТИ

Квота Блоку Юлії Тимошенко:

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією: претендентом від БЮТ вважається екс-заступник глави СБУ Андрій Кожемякін, який, втім, має шанси піти на підвищення – очолити Державну митну службу.

Комітет з питань будівництва і житлово-комунального господарства: немає інформації.

Комітет з питань транспорту і зв’язку: претендентом від БЮТ вважається Юрій Крук, який десять років тому працював заступником міністра транспорту-директором департаменту морського і річкового транспорту, а у позаминулому парламенті очолював цей же комітет.

Комітет з питань пенсіонерів, ветеранів, інвалідів та соціальної політики і праці: немає інформації.

Комітет з питань екології: немає інформації.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування: претендентом від БЮТ вважається Сергій Осика.

Комітет з правової політики: претендентом від БЮТ вважається Василь Онопенко – у разі провалу балотування на голову Верховного Суду України.

Комітет з промислової політики і підприємництва: немає інформації.

Комітет з питань свободи слова: претендентом від БЮТ вважається Андрій Шевченко.

Втім, обговорення його кандидатури серед членів комітету від блоку Тимошенко вилилося у конфлікт, оскільки про бажання очолити цей орган також заявили Олег Ляшко і Степан Курпіль.

У підсумку Шевченко отримав більшість голосів, але остаточне рішення, як і в інших випадках, буде ухвалюватися фракцією БЮТ.

Комітет з питань культури та туризму: найбільш імовірним претендентом вважається Володимир Яворівський.

Комітет з питань молоді і спорту: найбільш імовірним претендентом вважається Андрій Шкіль, однак про бажання очолити цей комітет також заявляв заступник керівника виборчого штабу БЮТ Олег Надоша.

Комітет з питань науки і освіти: претендентами від БЮТ вважаються Максим Луцький (до обрання в депутати – проректор з корпоративного управління Національного авіаційного університету) і Віталій Курило (до обрання в депутати – ректор Луганського національного педагогічного університету).

Квота "Нашої України":

Комітет з аграрної політики: Михайло Полянчич.

Комітет з бюджетної політики: серйозним претендентом вважається Павло Жебрівський з команди Петра Порошенка, який розраховує і в новому парламенті зберегти свій контроль над цим комітетом.

Втім, джерела "Української правди" вважають, що в підсумку головою бюджетного комітету стане Юрій Єхануров.

Комітет з питань фінансів та банківської діяльності: вищими вважаються шанси Миколи Мартиненка, нижчими – Миколи Катеринчука.

Комітет з питань прав людини: немає інформації.

Комітет з питань регламенту: вищими вважаються шанси В’ячеслава Коваля, нижчими – Бориса Безпалого.

Комітет з питань національної безпеки і оборони: якщо операція Юлії Тимошенко з обрання Анатолія Кінаха спікером парламенту завершиться фіаско, екс-секретар Радбезу очолить свій "профільний" комітет.

Комітет з питань охорони здоров'я: Лілія Григорович.

Комітет з питань євроінтеграції: це ще одне місце, де намагається вибороти місце під сонцем Микола Катеринчук. Його конкурентом є Станіслав Сташевський, який у минулому парламенті кілька років очолював комітет у закордонних справах.

Квота Соцпартії:

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу: цей комітет є запасним аеродромом для Миколи Рудьковського, який не залишає надії стати міністром.

Комітет з питань економічної політики: немає інформації.

Комітет з питань закордонних справ: рішенням Соцпартії на цю посаду висунуто головного міжнародника Олександра Мороза Віталія Шибка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді