Універсал Януковича

Вівторок, 1 серпня 2006, 12:43

Поки президент вивчав текст Універсалу, який узгодила робоча група, партія регіонів підготувала йому сюрприз.

Політрада партії проголосувала проект тексту Універсалу національної єдності, який може підписати Віктор Янукович.

Як повідомив "Українській правді" член фракції Сергій Ківалов, таким чином затверджено варіант, який має відстоювати Янукович на переговорах з Віктором Ющенком.

"Підписати якийсь інший варіант, крім того, який затвердила фракція, він не може ", - сказав він.

Як повідомляють джерела "Української правди", у проекті універсалу, затвердженому Партією регіонів, пропонується два варіанти визначення стосунків з НАТО.

Основний варіант пропонує таку редакцію: "Взаємовигідна співпраця з НАТО, вирішення питання вступу до НАТО за наслідками референдуму".

Компромісний варіант передбачає таку редакцію: "Взаємовигідна співпраця з НАТО у відповідності із законом про основи національної безпеки України у чинній редакції. Вирішення питання вступу до НАТО за наслідками референдуму. Виконання Україною всіх необхідних для цього процедур".

Питання церкви у проекті універсалу, затвердженому Партією Регіонів, звучить так: "Дотримання свободи віросповідання. Поважне ставлення до прав віруючих всіх конфесій. Невтручання держави та політичних сил у міжконфесійні відносини".

Тема стосунків з Росією у варіанті, який підтримала Партія регіонів, викладена у такій редакції: "Розвиток добросусідських і взаємовигідних відносин з Росією та іншими державами-сусідами. Завершення робіт щодо участі України у ЄЕП на принципах різнорівневої та різношвидкісної інтеграції з урахуванням норм і правил СОТ. Створення на першому етапі зони вільної торгівлі без обмежень та вилучень".

ДОКУМЕНТ

Питання мови звучить так: "Утвердження статусу української мови як державної. Гарантування, з урахуванням традицій та життєвих потреб, вільного розвитку, використання і захисту російської та інших рідних для громадян України мов відповідно до Конституції та Європейської хартії регіональних мов або мов-меншин".

Загалом план дій в універсалі передбачає 27 пунктів. У проекті документу сказано, що положення цього універсалу можуть бути покладені в основу коаліційної угоди і програми діяльності Кабінету міністрів.

В цілому текст Універсалу від Януковича виглядає так:

Підготовка свого тексту Універсалу показує, що регіонали не збираються йти на поводу у президента Ющенка, навіть якщо ціною цього стане прем'єрство їхнього лідера. Можливо, регіонали десь в середині вже погодились на неминучість нових виборів.

Це має сенс, зважаючи на те, що президент Віктор Ющенко планує у вівторок провести консультації з лідерами парламентських фракцій та керівництвом Верховної Ради щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

Проект Універсалу, який у четвер запропонував Ющенко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді