"Наші" пропозиції для "не нашої" коаліції

Четвер, 14 вересня 2006, 14:00

Обіцяна цього тижня поява нової коаліції явно відкладається. Натомість "Наша Україна" заявляє про можливий перехід в опозицію у зв'язку з тим, що Партія регіонів начебто не дотримується домовленостей.

Причиною стала відсутність реакції на пропозиції "Нашої України" стосовно тексту коаліційної угоди, а також дії Віктора Януковича у Брюсселі, де він не подав сигналів бажання вступу України до НАТО.

"Різновекторні заяви, які лунають в Москві, в Польщі, у Криниці - не знаю, що нас чекає в Брюсселі - говорять про те, що хтось не хоче тримати слово", - заявив у четвер Анатолій Матвієнко і дав коаліції 10 днів на роздуми.

"Днів десять максимум – це той термін, за який повинні визначитись суб’єкти антикризової коаліції. Якщо цього не буде зроблено, це свідомий відступ від підписаного Універсалу, і ми тоді будемо змушені переходити в опозицію", - наголосив "нашоукраїнець".

Робоча група по узгодженню тексту коаліції не збиралася три дні. Гіпотетично вона має зібратися в п’ятницю.

Як пояснила журналістам у середу Раїса Богатирьова, причиною затримки стало те, що більшість учасників переговорної групи не готова доопрацьовувати перелік розбіжностей, надісланих партнерам по коаліції "Нашою Україною".

"Після того, як "Наша Україна" передала великий текст поправками, які ми не можемо прийняти в їх більшості через запропоновані ними формулювання і враховуючи те, що склад робочої групи не готовий сісти за цей документ, ми перенесли це на кінець тижня", - пояснила Богатирьова.

"Наша Україна" справді постаралася. 18 сторінок коаліційної угоди Партії регіонів, СПУ та КПУ з приходом аналітиків "Нашої України" розширились до 34, і це не рахуючи ще 30 сторінок додатку, який переговорники ретельно ховають від преси.

Сам же проект угоди коаліції національної єдності декому з журналістів уже вдалося погортати. З нього можна зробити певні висновки про стратегію пропрезидентського блоку.

Отож, втративши більшість влади внаслідок політреформи і ганебного результату на виборах, "Наша Україна" сподівається повернути хоча б частину втраченого через коаліційну угоду.

Найперше, що не дуже подобається нинішнім учасникам коаліції, але на чому наполягає "Наша Україна" – коаліційна угода має спиратися на Універсал національної єдності.

Як заявив у середу Роман Безсмертний без цього пункту "Наша Україна" в коаліцію не піде.

Другий важливий елемент - реформа органів центральної влади та унеможливлення політизації державної служби.

Зокрема, йдеться про повернення через новий закон про Кабмін інституту державних секретарів.

"Секретаріат Кабінету міністрів повинен зберігати наступництво в роботі уряду, у зв’язку з чим очолювати секретаріат повинен державний службовець (Державний секретар Кабінету міністрі), який не є політичною особою і залишається при зміні керівництва. Сторони коаліції виходять з того, що потрібно відновити та законодавчо закріпити (в законі про Кабмін) інститут державних секретарів в системі секретаріату Кабміну та в кожному окремому міністерстві", йдеться в пропозиціях "Нашої України".

На думку "Нашої України", реформування міністерств та інших органів влади слід спрямувати на:

-підвищення ролі міністрів як державних політичних діячів;

-чітке розмежування політичного та адміністративного керівництва в міністерствах;

-мінімізацію втручання держави у суспільні процеси, особливо в діяльність господарюючих суб’єктів.

Крім того, на думку "Нашої України" мають бути визначені органи влади зі спеціальним статусом, на які вплив Кабміну має бути обмеженим. До таких пропонується віднести Антимонопольний комітет, Фонд держмайна, Держкомтелерадіо та СБУ.

Внаслідок адміністративної реформи пропонується ліквідувати райдержадміністрації, а повноваження облдержадміністрацій скоротити до забезпечення додержання прав і свобод людини, виконання Конституції та законів, координації роботи реґіональних представництв центральних органів виконавчої влади.

На рівні політичної системи "Наша Україна" хоче провести наступні рішення:

- розвести у часі вибори народних і місцевих депутатів;

- підвищити прохідний бар’єр до парламенту до 5 %;

- запровадити норму про конфедерацію партій за європейським зразком (тобто вивести щось середнє між партією і блоком)

-вдосконалити пропорційну систему виборів, в тому числі й на місцевому рівні.

В розділі "Конкурентоспроможна національна економіка" "Наша Україна" наполягає:

- щоб коаліційний уряд взяв на себе зобов'язання про забезпечення щорічного п'ятивідсоткового росту ВВП і створенню протягом кожного року існування коаліції одного мільйона робочих місць.

- На проведенні аудиту НАЕК "Енергоатом" за міжнародними стандартами

- На тому, щоб 60% бюджетних коштів направлялися на розвиток вугільної промисловості;

- на створенні вертикально інтегрованої нафтової компанії;

- продовженні приватизації облеренго та інших підприємств;

- скасувати мораторій на продаж землі до 1 січня 2008 року; (проти цього пункту виступають КПУ та СПУ)

- зміцненні енергетичного суверенітету шляхом диверсифікації постачання енергоносіїв

- на обмеженні прямого втручання держави в ціноутворення та визначенні критеріїв примусового втручання у ціноутворення на обмежений перелік економічно значимих товарів та послуг.

- внесенні змін до податкового законодавства, які передбачатимуть розширення бази оподаткування та більш справедливий розподіл податкового навантаження за рахунок впровадження податку на нерухомість.

У гуманітарній сфері "Наша Україна" пропонує вже з 2007 року замінити випускні іспити школярів і вступні іспити у ВУЗи на незалежне тестування. У той же час СПУ, ПР і КПУ вимагають відмовитися від конкретної дати.

Обов'язковою вимогою також є вступ України до СОТ до кінця нинішнього року.

Пункт про те, що учасники коаліції підтверджують відданість євро інтеграції "Наша Україна" пропонує доповнити словами "з перспективою вступу України до ЄС, неухильне виконання Плану дій "Україна-ЄС", а також невідкладний початок переговорів щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом".

Пріоритетні завдання, якими визначено набуття членства в СОТ, а потім завершення переговорів про створення ЄЕП, "Наша Україна" доповнила пунктом про необхідність співпраці та вступу до НАТО за підсумками референдуму.

Що стосується ЄЕП, то "Наша Україна" пропонує завершити роботи щодо участі України в ЄЕП з урахуванням норм і правил СОТ. Також пропрезидентська фракція пропонує на першому етапі обмежитись створенням зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень в рамках ЄЕП.

З інших вимог "Нашої України" слід згадати , що вона вважає неприйнятним індивідуальне членство народних депутатів у коаліції, а також вимагає, щоб у кожного суб'єкта коаліції було право вето на всі рішення більшості.

Крім того, фракція вимагає включити до складу вищої ради коаліції президента.

З того часу, як "Наша Україна" передала свої пропозиції, робоча група жодного разу не збиралася.

У четвер "Наша Україна" звинуватила Партію регіонів у свідомому затягуванні процесу створення коаліції національної єдності.

Натомість регіонал Євген Кушнарьов порадив "нашоукраїнцям" "не нервувати".

"Хочу нагадати, що це не ми приєднуємось до "Нашої України", а "Наша Україна" приєднується до антикризової коаліції", - зазначив він.

За словами Кушнарьова, кілька днів йшла робота над новою редакцією коаліційної угоди.

"Вони (Наша Україна) висунули свої зауваження, їх дуже багато, і вони йдуть всупереч тому тексту, який ми свого часу затвердили", - зазначив "регіонал".

Саме через це, за його словами, "Партія регіонів попросила декілька днів для вивчення нової редакції коаліційної угоди". "Потім ми готові сідати за стіл переговорів і їх продовжувати", - додав він.

Відповідаючи на питання, коли будуть продовжені переговори, Кушнарьов сказав: "Якщо комуністи й соціалісти будуть готові до продовження переговорів, то ми їх продовжимо".

Водночас Кушнарьов думає, що все ж сторонам вдасться домовитися.

"Нам треба сісти й узгодити на рівні нашої коаліції, і після цього сісти з "Нашою Україною" і почати шукати компромісні формулювання. По більшості питань я проблем не бачу. По деяких, які за будь-яку ціну хоче нав'язати нам "Наша Україна", мабуть, будуть знову дискусії, можливо навіть і жорсткі суперечки", - сказав депутат.

В те, що "Наша Україна" піде в опозицію, повірити важко. Навряд чи вона віддасть своїх міністрів. Проте й визначити, скільки триватиме тертя навколо тексту коаліційної угоди, неможливо. Поки в Партії регіонів вистачає голосів, щоб проводити необхідні рішення. Так що торгуватися з "Нашою Україною" наразі можна в напівінертному режимі.

Натомість "Нашій Україні" і президенту слід швидко знайти нові важелі впливу на Януковича і його партію, аби змусити його виконувати Універсал. Хоча, що це за важіль, сказати важко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді