Янукович лякає, що закон, прийнятий його фракцією, може знищити економіку

П'ятниця, 29 вересня 2006, 17:00

Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявляє, що мораторій на підвищення тарифів на газ та електроенергію для населення знищить економіку та паливно-енергетичний комплекс, і закликає Верховну Раду переглянути це рішення.

Виступаючи на нараді з активом Донецької області у п'ятницю в Донецьку, він зазначив, що наступного тижня парламент розгляне питання про тарифну політику, передає "Інтерфакс-Україна".

Янукович закликав депутатів "об'єктивно і чесно підійти до цього питання".

"Ми повинні визнати, що рішення Верховної Ради, по-перше, неконституційно, а по-друге, нереально, тому що зруйнує систему платежів усередині країни, знищить економіку, паливно-енергетичний комплекс", - сказав Янукович.

Прем'єр зазначив, що у випадку виконання цього закону в країні виникне "економічний колапс".

Як повідомлялося, Верховна Рада 22 вересня подолала вето президента на закон про введення мораторію на підвищення цін на природний газ та електроенергію для населення, тарифів на житлово-комунальні послуги, а також послуги громадського транспорту (крім таксі).

Населення, відповідно до закону, сплачує за спожиті природний газ та електроенергію, житлово-комунальні послуги, а також послуги громадського транспорту за цінами і тарифами, встановленими Кабміном, Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) та місцевими органами виконавчої влади, які діяли на 1 січня 2006 року.

Даний закон набирає сили з моменту його опублікування. Мораторій на підвищення цін і тарифів встановлюється документом на 2006 рік.

Відпускні ціни на природний газ та електроенергію для населення в Україні не переглядалися протягом семи років із квітня 1999 року по травень 2006-го.

Уряд Юрія Єханурова на початку 2006 року почав поетапно підводити тарифи на газ та електроенергію для населення до економічно обґрунтованого рівня.

НКРЕ з 1 травня підвищила ціни на газ на 25%, а з 1 липня - ще на 85%, до 407 грн. за 1 тис. куб. м абонентів, які мають лічільники, і до 444 грн. за 1 тис. куб. м - для абонентів, які не мають лічильників.

Комісія також підвищила відпускні ціни на електроенергію для населення на 25% з 1 травня і ще на 25% - з 1 вересня поточного року, до 24,36 коп. за 1 кВт-г.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді