Україна запроваджує ліцензування експорту зерна

П'ятниця, 29 вересня 2006, 18:41

Уряд вирішив запровадити ліцензування експорту зерна для підвищення надійності забезпечення ним внутрішнього ринку.

Офіційне повідомлення про це з'явиться у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу Мінагрополітики.

Мінагрополітики 26 вересня підписало меморандум про партнерство з професійними об'єднаннями, що працюють на ринку зерна, повний текст якого поки що недоступний.

Міністр аграрної політики Юрій Мельник, перед ухваленням рішення щодо введення ліцензування, сказав журналістам, що меморандум визначає взаємодію Кабміну та Мінагрополітики з трейдерами.

"Ми взяли на себе зобов'язання, що буде робити Кабмін, що будуть робити трейдери. Там чітко прописано, що ми будемо діяти чітко відповідно до законодавства: це закон про державну підтримку сільського господарства, про зерно і ринок зерна. Там не написані механізми прямої дії, а законодавство не забороняє здійснювати регуляторні дії", - сказав Мельник.

За його словами, з урахуванням дуже гарної кон'юнктури світового ринку в нинішньому році, задача забезпечення внутрішнього ринку зерном буде досить напруженою.

Міністр також повідомив, що Аграрний фонд закупив поки тільки 41 тис. тон зерна при запланованих 565 тис. тон. Виробництво зерна у 2006/2007 маркетинговому році (МР, липень - червень) в Україні прогнозується на рівні близько 35 млн. 300 тис. тон, у тому числі пшениці - до 14 млн. 300 тис. тон, з неї 9 млн. тон - продовольчої.

Мінагрополітики прогнозувало можливий загальний експорт зерна з України в поточному МР на рівні близько 13 млн. тон. За інформацією Всеукраїнської асоціації пекарів, сукупні потреби підприємств хлібопекарської галузі України в продовольчій пшениці складуть у 2006/2007 МР 5 млн. тонн.

Україна в 2005/2006 маркетинговому році експортувала майже 13 млн. 200 тис. тонн зерна, що на 19,3% більше в порівнянні з 2004/2005 МР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді