Українці зможуть працювати в Польщі без дозволу на роботу

Неділя, 3 вересня 2006, 14:00

Польща лібералізувала свій ринок праці. У майбутньому громадяни України, Росії, Білорусі, Німеччині й Туреччині зможуть без дозволу на роботу протягом 3-х місяців працювати на сезонних сільськогосподарських роботах.

Відповідне розпорядження в середу підписала міністр праці та соціальної політики Польщі Анна Калата, передає Finance.ua.

Калата відмітила, що таке рішення прийняте у зв'язку зі збільшенням попиту серед польських підприємців на сезонних робітниках.

"Польським аграріям боляче дивитися, як у садах і на полях гинуть вирощені фрукти й овочі", - підкреслила вона.

За оцінкою міністра праці, значна частина іноземців працювала в польських господарствах нелегально, адже оплата в сумі 900 злотих (300 дол.), яку роботодавці повинні заплатити за кожного іноземця при прийманні його на роботу, була перешкодою для легального працевлаштування.

Дозвіл на сезонну роботу поширюється не тільки на іноземців, які прибули в Польщу спеціально на сільськогосподарські роботи, але також на ряд категорій іноземців, які по тій або іншій причині вже перебувають у країні: випускники польських медичних шкіл, молоді фахівці, які проходять післядипломні стажування, учителі іноземних мов, якщо мова, яку вони викладають, - їхня рідна, журналісти, а також громадяни країн, що не є членами ЄС, або у випадку відрядження робітника для виконання конкретної послуги.

Дозвіл на працевлаштування не потрібний також іноземним студентам, направленим на роботу в рамках міжнародного співробітництва служб працевлаштування, членам правління фірм із країн ЄС і Європейського економічного простору, громадянам Туреччини, а також членам їхніх родин, які проживають у Польщі не менше 5 років, 4 з яких вони працювали легально, студентам стаціонарного навчання під час канікул, а також науковцям.

Розпорядження Міністерства праці та соціальної політики Польщі набутило законної сили після опублікування в "Щоденнику законів" 1 вересня.

Однак ще мають бути дотримані деякі процедури, зокрема, проведені протягом 30 днів консультації із профспілками. Адже Польща відкриває свій ринок праці, незважаючи на найвищий відсоток безробіття в Євросоюзі - 16%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді