Грузія зупинила Росію на шляху до СОТ

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 10:15

Питання щодо вступу Росії до Світової організації торгівлі відкладено на невизначений термін черезу позицію делегації Грузії на зустрічі робочих груп в Женеві.

Представник грузинської делегації підкреслив на зустрічі, що "питання, поставлені раніше Грузією перед Росією, залишаються невирішеними", говориться у повідомленні поширеному Міністерством закордонних справ Грузії.

Більше того, Російська Федерація заборонила ввезення на свою територію грузинської продукції - вин, шипучих вин, мінеральних вод, продуктів рослинного походження. Ситуація посилилася після недавнього введення економічних санкцій, які практично означають економічну блокаду Грузії з боку Росії, підкреслює МЗС Грузії.

Таким чином, сказано у повідомленні, грузинська делегація на даному етапі визнала неможливим встановити дату чергового раунду всебічних переговорів щодо вступу Росії до СОТ.

Як повідомляє грузинське МЗС, голова робочої групи від Ісландії Стефан Йоханссон вказав, що, виходячи з принципу консенсусу, який діє у СОТ, не можна не взяти до уваги позицію Грузії. Він закликав делегацію РФ до інтенсивного діалогу з Грузією для допуску продукції країни на російський ринок.

Варто зазначити, що про таку тактику у протистоянні з Росією грузинська влада оголосила ще влітку. У липні цього року президент Грузії Міхаіл Саакашвілі заявив, що "у Грузії є ще на розгляді питання, які стосуються вступу Росії у СОТ". За словами президента Грузії, "для Росії дуже важливо вступити в цю організацію, і позиція Грузії в цьому відношенні дуже багато що вирішує".

Нагадаємо, основні претензії Тбілісі до Москви полягають в "дискримінаційному режимі відносно грузинського експорту", а також присутності Росії в зоні грузино-абхазського конфлікту.

Реакція російської сторони на сьогоднішню заяву грузинського МЗС поки невідома. Проте можна припустити, якою буде її тональність. Даний можливий крок з боку Грузії ще влітку Москва розцінила як демонстрацію приказки "Хочу - даю слово, хочу - беру його назад". Саме так прокоментував ситуацію, що складалася, помічник президента Путіна Сєргєй Пріходько.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді