Зернотрейдери подали на Кабмін до суду і бояться збанкрутувати

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 13:46

Ціла низка компаній, які працюють в аграрній сфері, готують позов до Вищого адміністративного суду з приводу постанов Кабміну щодо введення ліцензування та квотування експорту.

Про це сьогодні журналістам заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко, передає Ліга.

Коментуючи рішення уряду щодо введення ліцензування та квотування експорту зерна, Клименко зазначив, що такі рішення порушують спеціальне законодавство України про зерно.

Він повідомив, що такий висновок було зроблено адвокатським об'єднанням "Волков та партнери" за запитом УЗА підготувати аналітичну довідку щодо законності дій Кабміну у зв'язку з прийняттям цих постанов.

Відповідно до висновків адвокатського об'єднання, при прийнятті постанов щодо ліцензування та квотування експорту зерна, Кабмін вийшов за рамки компетенції, наданої йому законодавством про зовнішньоекономічну діяльність.

Клименко при цьому стверджує, що постанови можуть бути розцінені як порушення договірних відносин України у сфері міжнародних двосторонніх домовленостей про сприяння та взаємний захист інвестицій, а також порушення Закону України "Про інвестиційну діяльність".

На думку Клименко, такі рішення Кабінет міністрів приймає тому, що баланси зернових ведуться різними структурами. "Можна сказати, що балансом зернових ніхто кваліфіковано не займається, а знання балансів - основа для прийняття рішень", - пояснив він.

Клименко також зазначив, що обмеження експорту зернових культур призведе до закриття тисячі підприємств. Крім того, зміниться масштаб цін на сільгосппродукцію. На сьогодні можливості України - експорт 1 млн. тонн кукурудзи, 5 млн. тонн ячменю та 3-3,5 млн. тонн пшениці.

При цьому, сьогодні зі світового ринку ідуть великі постачальники зернових у зв'язку з тим, що багато країн ці культури направляють на виробництво біопалива. Тому Україна має унікальний шанс завоювати світовий ринок.

Нагадаємо, що після недавнього повідомлення щодо введення Кабінетом міністрів ліцензування на експорт продовольчої пшениці, операторів зернового ринку охопило занепокоєння. Як переконані експерти, ліцензії та квоти на експорт пшениці (400 тис. тон) та ячменя (600 тис. тон) одержать "буквально кілька компаній". "Ця ситуація може призвести до дестабілізації зернового ринку і до знищення виробника як такого", - говорить один з операторів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді