Міжнародна асоціація зернотрейдерів тисне на уряд Януковича

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 19:00

Міжнародна Асоціація Торгівлі Зерном та Кормами GAFTA звернулися до президента, прем'єра та спікера з відкритим листом, у якому закликає вжити необхідних заходів та врегулювати ситуацію на внутрішньому ринку зерна у відповідності до українського законодавства та Міжнародного торгівельного права.

Рішення звернутися до української влади прийнято 5 жовтня під час засідання торговельного комітету GAFTA в Україні, під час якого члени комітету обговорювали сформовану ситуацію на ринку зерна в останні кілька тижнів, говоритися у прес-релізі розповсюдженому Асоціацією.

"Різке введення обмежень на експорт деяких видів зерна в Україні, а також відсутність процедури відповідності цим обмеженням призвело до того, що в даний час український ринок зерна практично призупинив свою роботу: портові елеватори переповнені продукцією, кораблі, які прибувають для завантаження, простоюють, виконання контрактних зобов'язань зерновими трейдерами неможливе. Порушуються міжнародні норми торговельних відносин", - говорить директор офісу GAFTA в Україні Ганна Голодова.

На думку учасників ринку, ситуація на ринку зерна в Україні знижує рейтинг України як великого експортера зерна.

"Збитки несуть не тільки трейдери, виробники, але і держава в цілому. Закупівлю зерна на внутрішньому ринку фактично припинено, щодня вартість українського зерна на міжнародному ринку знижується. Україна втрачає свої позиції як зернова держава", - зазначає Голодова.

Введення обмежень вимагає підготовчо-адаптаційного періоду - світова практика визначає цей період у 90-120 днів. Протягом цього часу учасники ринку зерна повинні одержати повну інформацію щодо процедури ліцензування та зможуть відновити діяльність.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді