"Завжди перемагає краса! Хто сказав ці слова?..." Янукович не склав екзамен по Достоєвському

Середа, 31 січня 2007, 09:12

Поки юристи Віктора Януковича мучаться, як ввести в дію закон про Кабінет міністрів, сам прем’єр вирішив довести, що по-факту він уже не друга особа в державі.

Для затвердження в цьому статусі треба було показати відсутність заборонених для нього регіонів. Тож Янукович відправився у "тил ворога" – до Львова. Щось подібне два тижні тому намагався показати Ющенко, коли відвідав Донецьк...

Про те, що Янукович надає цій поїздці особливого значення, свідчить рішення відправитися до Львова двома літаками. На один борт всі чиновники та журналісти просто не влізли.

Спочатку планувалося, що по приїзду Янукович побуває на автобусному заводі, але за кілька днів до візиту від цієї ідеї відмовилися на користь державного підприємства "Лорта", яке обслуговує військово-промисловий комплекс і перебуває у занепаді.

Однак на ЛАЗі не змирилися з таким вибором, а тому пригнали експонати прямо в аеропорт – два своїх автобуси та один тролейбус. Янукович оглянув їх прямо поблизу злітної смуги та відбув у місто.

Стенд перед входом на завод "Лорта" повідомляє, що тут виготовляють терки, електрозапальнички, бурякорізки, телевізори, шашличниці з шампурами, капкани для кротів (!) та інший нехитрий асортимент. Тому рішення Януковича побувати тут спочатку виглядало дивним.

Однак пізніше з'ясувалося, що це – режимний об’єкт, а перелік продукції надано з метою збити з пантелику шпигунів ворожих країн. З цією ж метою на території заводу заборонили знімати будь-що інше, крім самого прем’єра.

Працівники "Лорти", одягнуті у білі халати (як вони кажуть, "з метою гігієни") від спілкування з пресою відмовилися. Ці люди чітко слідували інструкції, вивішеній на стіні: "Всегда и везде строго храни государственную и служебные тайны! Быть бдительным – твой священный долг перед Родиной".

На заводі "Лорта" будь-яких гостей зустрічають підозрілими поглядами

Януковичу влаштували екскурсію невідомими коридорами заводу, після чого підвели до журналістів у "першій кабіні". Так називається одне з приміщень "Лорти", де відбуваються випробування чергового із засекречених виробів.

Янукович повідомив, що він планує зайнятися зброєю – кращі мізки Кабміну зараз готують програму розвитку військово-промислового комплексу. Прем’єр пообіцяв, що "Лорту" також спробують включити в розподіл державних грошей.

Відповіддю на інше питання Янукович заявив мету свого прильоту до Львова. Прем’єр дав зрозуміти, що шукає способи перепідпорядкувати собі обласні адміністрації, які досі рівняються на Банкову.

"Усі мої поїздки спрямовані на створення системи ефективної влади, де у вертикалі виконавчої влади є місцева влада", – сказав Янукович, додавши, що хоче "звірити годинники" з львівськими керівниками.

Тут же Янукович дав другий натяк: він назвав ціну лояльності до нього. Це – подальше перебування губернаторів на посаді.

"Ми знаємо, якщо є виконавець, який здійснює стратегію виконавчої влади – справа іде, якщо немає такого виконавця – страждає і влада, і народ", – заявив Янукович і пообіцяв кадрові питання вирішувати "принципово".

Після цього Янукович відбув покласти квіти до пам’ятника Шевченку. Тут на нього вже чекали депутати, які прибули з Києва, а екс-прес-секретар Ганна Герман мала для прем’єра сюрприз. У момент, коли він проходив повз неї, Герман вигукнула: "Даринко! Даринко!", – і до Януковича підбігла дівчинка, яка вручила йому квіти.

Поклавши квіти, Янукович вклонився пам'ятнику

Губернатор Петро Олійник стисло розповів Януковичу історію монументу: "Його зробив український архітектор, який переїхав в Канаду". Відповідь Януковича була лаконічною: "Угу. Чудовий пам’ятник!".

Наступною точкою Януковича був Палац Потоцьких, де у нього була запланована екскурсія та, як сказано у програмі, "зустріч із інтелігенцією". Гідом для прем’єра по "Львівській галереї мистецтв" став її керівник Борис Возницький, який з нагоди приїзду Януковича вдягнув орден Героя України.

Переходячи із зали до зали, Янукович показав себе небагатослівним шанувальником образотворчості. Фактично за півгодини, коли він оглядав експозицію, Янукович розповіді Возницького коментував двома видами фраз. Перша звучала як "угу", інша – як "ха-ха!".

Другий варіант лунав, коли директор галереї розповідав щось смішне. Наприклад, Януковичу показали скульптури античних часів зі "шрамами" на шиї. За словами Возницького, зі зміною політичних уподобань, щоб не знищувати всю статую, у неї міняли тільки голову. Янукович відповів: "Ха-ха!"

Янукович і вічність

– Подивіться, а тут у нас дивовижна річ, – продовжував Возницький, – Це ікона 1360-х років. Вона збереглася, бо її вдалося врятувати після наказу польського єпископа спалити всі ікони, які стоять у костьолах. Зараз ця ікона безцінна! Якщо скажете "дайте два мільярди" – під цю ікону дадуть!

– Угу, – відповідав Янукович.

– А тут у нас картина "Кронос обеззброює Амура". Чудові алегорії – тобто Час обеззброює Любов!

– Угу, – ще раз відповів Янукович. І так разів двадцять.

Янукович і вічність. Дубль 2

Розчути ж, як звучить голос прем’єра, Возницький зміг тільки після завершення екскурсії, коли Янукович вручив йому подарунок – набір поштових марок. "Я вам дуже дякую за все! Це вам на пам'ять", – сказав Янукович, протягуючи презент.

Побачене підняло настрій прем’єру. Зайшовши до зали, де зібралися львівські люди мистецтва, Янукович вирішив зрадити своїй звичці читати з папірця й почав говорити експромтом. Однак не просто так – Янукович пішов на сміливий експеримент, бо вирішив показати знання крилатих висловів.

– Пройшли вже часи в історії України, коли ми були свідками політичного протистояння сходу і заходу, – почав, підбираючи слова, прем’єр, - З історії нічого забрати не можна, воно в історії залишиться... Я впевнений… (пауза), я не пам’ятаю, хто це сказав – що "завжди перемагає краса"...

На цьому Янукович запнувся, шукаючи очима підтримки від залу.

– Хто сказав ці слова? – запитав Янукович, обвівши поглядом присутніх.

Люди почали шепотітися, і нарешті хтось перервав паузу, підказавши з залу Януковичу, що, можливо, він має на увазі вислів Достоєвського "Краса врятує світ"?

– Достоєвський? "Краса врятує світ", – виправився Янукович і повернувся до своєї попередньої репліки, яка так недоречно застрягла у хащах думок світових класиків.

"Хто сказав ці слова? Достоєвський?"

"Ті люди, кому Бог дарував жити з красою в душі, є всюди в світі. І Львів у цьому сенсі дуже родюча земля! Я це завжди повторюю, коли буваю тут", - завершив ліричний вступ Янукович.

"Ми багато не зустрічалися, я приїхав до вас з відкритим обличчям, як завжди, відвертим...", – попередив присутніх Янукович

Далі прем’єр сказав, що хоче послухати думку львів’ян, а тому сам обмежиться "коротеньким" вступним словом. Розтягнулося воно на 35 хвилин і було присвячено життєвим переживанням прем’єра, який, не маючи перед очима заготовленого тексту, стрибав з теми на тему. Чим дуже нагадував Віктора Ющенка у його звичці говорити багато і ні про що.

Першим ділом Янукович спробував пояснити львів’янам нові політичні реалії – чому їх помаранчевий фаворит більше не має повноважень.

"П’ятнадцять років у нас не було ефективного інструменту влади. І весь час ми намагалися зрозуміти – чому у нас все більше накопичується проблем?", – розпочав Янукович, але в наступному реченні збився на спогади:

"Я все життя працював у, м’яко кажучи, непростому регіоні – Донбасі... Цього року виповнюється тридцять років, як я працюю на керівних посадах... Більше двадцяти років я працював на господарській роботі. І півтора роки я встиг попрацювати партійним функціонером – в опозиції. Це теж цікавий досвід в нашій країні... І я задоволений, що мав можливість отримати цей досвід і пройти цей етап", – сказав Янукович і нарешті згадав, про що він говорив перед цим.

"...Люди п’ятнадцять років не могли зрозуміти, чому все розвивається хаотично? Ми весь час їздили в Київ і завжди говорили – краще нам бути подалі від тієї політики, яка робиться в Києві. Чому? Тому що її не зрозуміти... Все робилося несистемно, латалися дірки... Всі 15 урядів були заручниками стосунків між президентом і парламентом".

Тут прем’єр знову загубив свою першу думку. Янукович розповів, як йому нелегко доводилося до приходу в крісло губернатора Донецької області. Прем’єр договорився до того, що зізнався, як він ігнорував закони.

"Я як керівник двох великих підприємств, об'єднань – на одному працювало 120 тисяч людей, на іншому – 42 тисячі... Я і мої колеги збиралися і весь час випрацьовували тактику – як себе поводити? Які можна виконувати рішення влади, які не треба, декрети різні... Ті, хто вирішував виконувати – ми з них посміхалися, бо вони починали виконувати і від цього страждали".

За словами Януковича, добра в такому житті не було, бо керівництво Україною здійснювалося неправильно.

"П’ятнадцять років ми були заручниками однієї людини, з яким настроєм він прокинеться вранці, на яку ногу він стане, що йому скаже найближче оточення", - кинув Янукович добрячого булижника у городи трьох президентів України.

"Я дуже добре це на собі відчуваю і багато міг би про це розповісти. Колись у мене буде час, і я про це напишу", – попередив він.

Все це Янукович підвів до тези: дуже гарно, що в Україні відбулася політреформа, бо нинішня система влади "визнана найефективнішою у світі".

"У цій системі є гідне місце для президента", – попередив Янукович, але тут же продовжив наступ на залишки його повноважень: "Ми будемо створювати нові відносини між урядом і регіонами. Ми будемо готуватися до другої черги конституційної реформи".

Янукович дав зрозуміти, що відбудеться це за його керівництва, бо він збирається бути прем’єром ще чотири роки. Але й на цьому Янукович не зупинятиметься.

"Ми беремо на себе відповідальність за стратегію України до 2011 року. Але, безумовно, наш наступний крок – розрахувати стратегію України на подальші часи, не менше, ніж 10-15 років", – пообіцяв Янукович.

"І я вважаю, що навколо процесу, який іде в Україні, об’єднуються прогресивні сили, не зважаючи на свої політичні погляди. Ми всіх запрошуємо до цієї роботи. Хто як відноситься до цього? По-різному. Але ми кажемо: "Ласкаво просимо". І кажемо: "Знайдіть своє місце".

Після цього учасники зустрічі перейшли до виступів у відповідь прем’єру. Єдиним, хто вибрав правильний тон, був мер Львова Андрій Садовий.

"У 2005 році нам виділили 50 мільйонів на реставраційні роботи. Виділили 50 мільйонів і в 2006 році. Зараз львів'яни в очікуванні – щось буде чи ні? І це питання – до уряду, яким ви керуєте! За останнє століття Львів був у складі п’яти держав, і кожного разу місто знаходило порозуміння зі столицею", – сказав Садовий і навів приклад Кракова:

"Вони – лише у 400 кілометрах від Львова. Минулого року Краків відвідали десять мільйонів туристів, кожен з яких залишив у місті 100 євро. Це вже мільярд! Тобто гроші, вкладені в розвиток міста, повертаються назад!"

Весь цей виступ Янукович вислухав мовчки. Він не напружувався і правильно робив, бо далі для нього почався сеанс чоломбітної. Всі інші промовці обмежилися тим, що просили у Януковича бюджетних грошей.

За право вийти на трибуну з таким питанням навіть вишукувалася черга, і кожен намагався задобрити прем’єра – хто віршем, хто букетом, хто картиною. Все в кращих традиціях...

Тож на момент закінчення "спілкування з інтелігенцією" Янукович продовжував перебувати у доброму гуморі. І коли прем’єр під'їхав до оточеної пікетом обласної адміністрації, він вирішив познайомитися з протестувальниками.

"Зараз піду до них привітатися!", – сказав Янукович, виходячи з міні-вена, яким він пересувався містом.

Львівський танк Януковича

Слід визнати, що в той момент ніхто не міг гарантувати безпеку прем’єра від повторення "яєчного теракту", а Тарас Чорновіл зранку навіть попередив: "Можливо, кілька ідіотів на мільйонне місто і знайдеться".

Мітинг, організований націоналістичним об'єднанням "Свобода", зібрав кілька сот людей, а найчорнішим за змістом був транспарант "Янукович! Запрошуємо на полювання!" Ці люди зустріли появу прем’єра вигуками "Ганьба!" (Так само, до речі, вітренківці два тижні тому кричали Ющенку в Донецьку.)

Однак сталося так, що мітингувальники, до яких підійшов Янукович, не тримали в руках політичних гасел, а тільки транспарант "Прем’єр, захисти лікарів!". Ці люди протестували проти дій обласної влади, яка начебто намагалася забрати у лікарні приміщення.

Янукович звернувся до двох розгублених жінок. "Давайте, якщо у вас є питання до мене, то виберіть своїх представників, двох-трьох людей, які можуть викласти це питання. Зараз з мого секретаріату підійде людина, разом з представниками обладміністрації. І після наради я на 10-15 хвилин зустрінуся з вами, але попередньо ми опрацюємо це питання", - сказав Янукович.

Відповідальним він призначив свого помічника Сергія Льовочкіна. Звертаючись до нього, Янукович наказав: "І взагалі, які у пікетників є питання – розберіться і побажайте від мого імені здоров'я і успіхів!"

Що відбувалося потім – невідомо, але після заходів у обласній адміністрації Янукович відразу поїхав до аеропорту.

На зустрічі з активом області Янукович ще раз повторив повідомлення, що днями він вступить у нові права: "Дуже скоро закон про Кабінет міністрів набере чинності. До цього залишилися лічені дні".

Зараз, за словами джерел "Української правди" в делегації прем’єра, від цього відділяє лише заборона Мукачівського суду. "Вони не відправляють свою ухвалу в Апеляційний суд, і таким чином блокують право Мороза оскаржити заборону на оприлюднення закону".

Загалом ця нарада мала сподобатися прем’єру, бо пройшла за знайомим і дуже зручним сценарієм: спочатку вступне слово Януковича, де повторювалися аргументи, які він виклав інтелігенції, потім зачитування промов і підбиттям підсумків про необхідність діяти "скоординовано" і думати тільки про "покращення життя людей".

Порушив цей ритм тільки депутат обласної ради від тягнибоковської "Свободи", який заявив дев'ять вимог до Януковича. Серед них – "негайно припинити тотальну русифікацію", "визнати ОУН-УПА воюючою стороною на державному рівні", "почати процес виходу України з СНД та ЄЕП" і навіть "припинити розгул злочинності та рейдерства на Львівщині".

Янукович вислухав усе це мовчки, а коли промовець закінчив, сказав тільки: "Добре, дякую". Депутат підійшов і поклав вимоги перед прем’єром.

Уже в завершальному слові Янукович розповів, що він відчував у той момент. "Я спокійно ставлюся до цього листа. І ми ні в якому разі не повинні працювати так, що одних ми чуємо, а до інших не дослухаємося. А коли хтось хоче щось сказати – то не шукати в людині ворога, а шукати союзника. Це об'єднає і схід, і захід".

Сказати щось ще, аби сподобатися присутнім, було вже просто неможливо...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді