Let my people go

П'ятниця, 2 березня 2007, 08:27

За кількістю VIP-персон поїздка Юлії Тимошенко до США не відрізняється від офіційного візиту прем’єра Януковича. Тим самим американці натякнули, що виступають за баланс сил в Україні, і однаково уважно ставляться до всіх головних гравців.

Водночас досі американці досить прохолодно ставилися до головної ідеї Тимошенко дострокових парламентських виборів. На їх думку, вони не вирішать кризи, яка виникла в Україні. Втім, вони дали лідеру БЮТ досить масштабну можливість представити свою точку зору і переконати в її правильності.

А заразом і відчули на собі ораторські здібності лідера БЮТ.

Після виступу в центрі стратегічних досліджень відомий критик Тимошенко Андерс Аслунд в коментарі "Голосу Америки" сказав приблизно наступне: я критикував її за те, що вона робила, але говорить вона правильні речі.

В перший день весни Тимошенко відправилася здавати тест на переконливість у Білий дім.

Фото УП

Там вона провела зустрічі з віце-президентом США Діком Чейні та радником президента Буша з питань нацбезпеки Стівеном Хедлі. На обох зустрічах преса була відсутня – такий "сухий закон" Білого дому. І навіть фото звіту про ці зустрічі не залишиться - фотографа Тимошенко не впустили на зустрічі з лідером. Як виявилося, фотографуватися з Чейні не можна.

Так що про результати зустрічі можна було довідатися лише від лідера БЮТ. З Білого дому Тимошенко вийшла з зосередженим обличчям.

"З обох зустрічей я отримала один висновок – у США розуміють всі проблеми, які супроводжують політичне життя України. І наскільки було зрозуміло з розмови, будуть підтримувати демократичний розвиток України, кроки на збереження і посилення національної незалежності і диверсифікацію постачання енергоносіїв", - заявила вона журналістам.

Прямуючи на зустріч до Чейні Тимошенко зрадила улюбленим перлам
Прямуючи на зустріч до Чейні, Тимошенко зрадила улюбленим перлам. Фото УП

За словами Тимошенко, США сприймають Україну як ключову країну в регіоні для створення енергетичної безпеки.

"Що стосується наших повідомлень, то ми намагалися донести, що сьогодні вперше за 15 років незалежності постала справжня небезпека, яка загрожує втратою політичного суверенітету", - додала лідер БЮТ.

Тимошенко переконувала Чейні та Хедлі, що загроза, пов’язана з втратою енергетичної незалежності, йде від Росії, і, зокрема, компанії "РосУкрЕнерго".

Не оминула в Білому домі лідер БЮТ і тему дострокових парламентських виборів, які, на її погляд, "є єдиним шляхом запобігти трагедії, яка загрожує національній безпеці", адже уряд Януковича, за словами Тимошенко, працює в інтересах Росії.

"Це неправда, що світ втомився чи розчарувався Україною. Її сприймають як лідера в регіоні. Я не побачила жодного розчарування, а побачила зацікавлення всім, що відбувається в Україні, і бажання сприяти розвитку демократії", - запевнила журналістів лідер БЮТ.

З Білого дому Тимошенко перебралася на капітолійські пагорби, де мала зустріч з конгресменами – членами так званої української групи. Спілкування знову відбувалось в режимі без преси.

Після півгодинної розмови Тимошенко вийшла в супроводі трьох конгресменів, які в перемішку зі спогадами про помаранчеву революцію заявили про необхідність незворотного руху України до демократії.

Увага: вона наближається!
Увага: вона наближається! Фото УП

"Ми хочемо робити все можливе, щоб і надалі співпрацювати з демократичними лідерами в Україні. Такі зустрічі дуже важливі. Ми стурбовані тим, що відбувається в Україні, і ми підтримуємо демократію і демократичних лідерів в Україні", - заявив один з конгресменів.

Що ж до дострокових виборів, то конгресмен Марсі Каптур зазначила, що в разі, якщо таке рішення ухвалить Конституційний Суд і на це погодяться українські політики, то це цілком можливе.

"Але, вочевидь, це питання для населення в Україні. Тут в США ми маємо свої питання", - зазначила Каптур.

Фото УП

Загалом же склалося враження, що група підтримки України в Конгресі після цього спілкування стала до того ж і групою підтримки Тимошенко.

Крім конгресменів, лідер БЮТ зустрілась на капітолійських пагорбах ще й з українською діаспорою.

Кажуть, під час візиту Тимошенко до Франції діаспорські пані вирішили зробити їй приємно і прийшли на зустріч із заплетеними косами.

В Америці подібного не спостерігалося. Зібравшись в одній з кімнат Конгресу, які здаються для подібних заходів, діаспоряни перебивали апетит перед Тимошенко фруктами та закусками. Через деякий час в приміщенні можна було вчадіти від кулінарно-пивного "флеру".

Коли лідер БЮТ зайшла до залу він вибухнув скандуванням "Юля-Юля!" та "Разом нас багато – нас не подолати!".

Від такої зустрічі Тимошенко розцвіла і заявила, що відчуває тут себе як вдома, скажімо, як на Львівщині. Зважаючи на нещодавню обструкцію, яку влаштували лідерці БЮТ у галицькому П’ємонті, порівняння було не найкращим, але віддаленим від українських реалій діаспорянам воно сподобалося.

Так само як сподобалася їм вже не раз озвучувана Тимошенко думка, що "повернення Януковича – це тимчасова подія".

"На моє переконання, команда реваншу прийшла, щоб люди остаточно переконалися, що повернення до СРСР неможливе", - повторювала лідер БЮТ тезу, народжену ще минулого року в Брюсселі.

Так само більшість тез, озвучених Тимошенко на цій зустрічі, вже звучали в Вашингтоні напередодні, але позбавлена необхідності зважувати кожне своє слово лідер БЮТ виглядала тут розкутішою та войовничішою.

На відміну від виступу напередодні, Тимошенко відверто критикувала окремі кроки президента Ющенка.

Наприклад, вона розкритикувала переговорний процес після парламентських виборів і допустила, що, можливо, краще було б "заплатити ціну Мороза і дати йому крісло спікера, аби зберегти помаранчеву команду".

Так само лідер БЮТ нагадала, як президент несправедливо відправив її уряд у відставку.

"Я думаю, що невірною була відставка першого помаранчевого уряду. Потрібно було берегти ту єдність, посилювати її, і не допускати, щоб люди, які свідомо або навіть інколи проплачено працювали на розрив, знищили нашу єдність. Але ми пережили цей етап, і думаю, зробили висновки. Сьогодні, в цей важкий час, ми знайшли можливість з президентом переглянути всю цю негарну історію і знайти можливість подати один одному руку", - заявила Тимошенко під оплески залу.

"Погано, що демократи об’єднуються за три хвилини до розстрілу, але ми все ж таки об'єдналися і підписали всі документи, які визначають спільну стратегію, і це шлях, який може принести нам перемогу", - додала вона.

"Україну є кому руйнувати і забирати надбання, але ми не маємо права допускати таких людей до президента", - наголосила Тимошенко.

Як і в центрі стратегічних досліджень, лідер БЮТ озвучила американським діаспорянам всі загрози від влади Януковича – починаючи від здачі газотранспортної системи і закінчуючи розбудовою ЄЕП.

Фото Олександра Прокопенка

Водночас тезу втрати національного суверенітету на цій зустрічі Тимошенко також посилила кримською темою – тим, як мер Москви Лужков намагається економічними вливаннями підкорити Крим Росії.

Щоб не допустити подібного, лідер БЮТ закликала діаспору домагатися виділення коштів, наприклад, на рівні програми "Виклики тисячоліття", для кримських комунальників.

Озвучила Тимошенко діаспорі і свій план усунення Януковича від влади.

"По-перше, ми не повинні допустити, щоб Янукович отримав в Раді 300 голосів. Ви знаєте, зараз в парламент вкинуті безмежні кошти, щоб переманити деяких депутатів з БЮТ і "Нашої України" в коаліцію. На жаль, є депутати, які можуть поміняти свою совість на 5 мільйонів. Утримувати людей важко, і тому ми чекаємо на розгляд в конституційному суді питання про імперативний мандат", - заявила Тимошенко.

Другий крок, за словами Тимошенко - це усунути Януковича і його команду від влади шляхом дострокових виборів. І тут Тимошенко відзначила, що одного рішення КС в цій справі буде мало, бо потрібен ще указ президента.

"І це буде нелегко, бо тиск на президента буде дуже великий", - запевнила Тимошенко.

Третім же кроком лідер БЮТ бачить підтримку і тиск світової громадськості в разі, якщо антикризова коаліція відмовиться виконувати рішення президента і КС щодо дострокових виборів.

Свій виступ лідер БЮТ завершила патетичним закликом об'єднатися всіх навколо демократичної команди, щоб зробити Україну "сильним духовним лідером регіону".

У відповідь вона знову почула вигуки "Юля-Юля!" та "Разом нас багато – нас не подолати!".

Втім бочка меду для Тимошенко і цього разу не обійшлася без ложки дьогтю. Журналіст "Радіо Свобода", який питав її напередодні про Лазаренка, у четвер поцікавився у ЮВТ, як вона збирається боротися з бандитами в Партії регіонів, коли в її партії є такі неоднозначні персони, як пани Фельдман та Губський.

Ці слова не на жарт образили Тимошенко.

"Ми вішаємо мітки на людей, не розбираючи їх сутності. Запорукою того, що наша команда ніде не схибить, не відступить на жоден крок від стратегічного шляху є моє власне ім'я і моя власна позиція", - заявила вона.

"І я буду крок за кроком руйнувати опорних людей Партії регіонів на сході, я буду перевербовувати і забирати кращих організаторів процесу, і забиратиму їх для того, щоб вони не працювали на їх перемогу. Бо я вважаю, що перемогу ми отримаємо тоді, коли переконаємо людей на сході, що Партія регіонів – це не їх партія", - запевнила лідер БЮТ.

"А ця молода людина на першій публічній зустрічі, яку я мала, він перший вирвався з запитанням "що ж ви сюди так довго не їхали, тому, що ви є подільник Лазаренка, і ви не їхали, бо боїтеся, що вас заарештують". Я хочу вам сказати, я просто не хочу, щоб ви й 10% пройшли з того, що пройшла я, моя родина і моя команда. Бо я бажаю вам добра, але не будьте чорним піаром в Вашингтоні проти України. Бо це чорний піар не проти мене, а проти України. Але я звикла до цього. Я заздалегідь пробачаю всі провокації, які є, були і будуть в майбутньому", - закінчила розгнівана Тимошенко.

Зал підтримав її, засудивши образника вигуками "Ганьба!". А от місцеві журналісти відреагували на цей випадок досить скептично, оскільки знають автора питання "як винятково порядну людину".

Втім, неприємний осад від суперечки, якщо не в журналіста, то в Тимошенко, розвіявся до кінця зустрічі. Після десятка благополучних питань лідера БЮТ обсипали десятки бажаючих винести на згадку про неї автограф чи фото.

Так що після цієї зустрічі Тимошенко може розраховувати, принаймні, на 200 агітаторів за себе в США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді