Ющенко перезавантажив матрицю

Середа, 25 квітня 2007, 23:26
Віктор Ющенко знову перехопив ініціативу у грі в розпуск Верховної Ради. У середу ввечері президент з'явився перед співгромадянами у несподіваному телезверненні, яке було проанонсовано за вісім хвилин до початку трансляції.

Ющенко, який сидів за столом у прес-центрі секретаріату президента, повідомив, що підписав новий указ, яким призначив іншу дату дострокових парламентських виборів – 24 червня.

Він, по суті, визнав успішність тактики коаліції з бойкотування його попереднього рішення.

Ющенко розповів, що "взяв до уваги" заяву Центрвиборчкому про відсутність кворуму на їхніх засіданнях, що зробило неможливою підготовку до виборів 27 травня.

– Я довів до прем’єр-міністра України свою різку стурбованість фактичною відмовою Кабінету міністрів забезпечити фінансування вашого волевиявлення. Це дія, що межує з порушенням кримінального закону, - повідомив Ющенко з телеекранів, звертаючись до громадян.

А в наступному реченні Ющенко нагадав, що минув уже місяць, як у Верховній Раді переформатовано коаліцію, коли до неї на індивідуальних засадах вступила велика група представників опозиції.

Це, за словами Ющенка, суперечить нормі Конституції, що коаліцію створюють тільки фракції.

– Відтепер президент України повною мірою може реалізувати своє право розпустити парламент на підставі статті 90 Конституції України, - сказав Ющенко. - Я підписую указ про призначення позачергових виборів Верховної Ради України на 24 червня 2007 року.

Як відомо, раніше представники опозиції обурювалися, що Ющенко в першому указі не посилався на 90 статтю, де викладено підстави для розпуску парламенту.

Утім, на момент написання цих рядків сам текст указу на сайті глави держави так і не з'явився.

Тому можна тільки припускати, що в документі вказані нові підстави для розпуску парламенту.

Якщо це справді так, то Ющенко розв’язав для себе проблему з Конституційним Судом, побоюватися рішення якого у президента були всі підстави.

Про те, що своїм указом Ющенко не просто переніс дату виборів, але і, по суті, вдруге розпустив парламент, свідчить і дата нового голосування – 24 червня. Це акурат 60-тий день, якщо рахувати від 25 квітня.

А, як відомо, за Конституцією дострокові вибори проводяться протягом 60 днів після припинення повноважень попереднього парламенту.

Новий указ, очевидно, буде виданий на заміну старого, а тому Конституційному Суду доведеться закрити провадження у справі, яку вони слухали протягом останніх восьми днів. Тим самим дії Ющенка дозволять "обнулити" ситуацію в КС.

Тепер, навіть якщо коаліція захоче оскаржити указ президента у Конституційному Суді, їх не чекатиме повтор такого тріумфального розгляду питання, як це відбувається під проводом Сюзанни Станік.

По суті, новий указ є крахом цієї жінки. Його розгляд в Конституційному Суді вимагатиме обрання нового судді-доповідача. А, враховуючи історію зі Станік, вдруге не вдасться повторити маніпуляції, які фактично віддали справу в потрібні для коаліції руки.

Водночас, тепер з'являються й інші ризики – що доповідачем стане суддя, ангажований на користь Ющенка.

Ще один нюанс, який привертає увагу – указ президента з'явився в той момент, коли Янукович перебував в Узбекистані. Навіть екстрене повернення з цієї середньоазійської країни займе, принаймні, півдоби, протягом яких коаліція не зможе нормально виробити тактику дій в нових умовах.

***

Появі нового указу Ющенка передували закриті переговори з Януковичем, які в режимі нон-стоп проходили протягом останніх тижнів, і, схоже, виявилися практично безрезультатними.

На фоні незначного прогресу сторони не змогли обійти головний бар’єр. Дострокові вибори – це головний конфліктний пункт у переговорах, навколо якого досі було неможливо знайти компроміс.

Янукович наполягав, що вони готові погодитися на перевибори тільки після рішення Конституційного Суду. Банкова, навпаки, пропонувала взагалі припинити розгляд цієї справи в КС, закрити провадження та сісти домовлятися про нову дату голосування.

За інформацією джерел "Української правди" в секретаріаті президента, контакти між ворогуючими сторонами встановлювалися мінімум чотирма каналами.

Окрім безпосередньо пари Ющенко-Янукович, їхні підлеглі також шукали шляхи порозуміння. Так, переговори з головою секретаріату Віктором Балогою вела група урядовців Андрій Клюєв-Микола Азаров, а із секретарем Радбезу Віталієм Гайдуком – головний помічник Януковича Сергій Льовочкін. Свої старі зв’язки з губернаторкою Київської області Вірою Ульянченко задіяла лідер фракції "регіонів" Раїса Богатирьова.

Раніше називалися 15 пунктів вимог, які президент висунув прем’єру. Вони не були оформлені на папері але передавалися з вуст в уста у політичних командах опонентів. Про те, що криється за цими вимогами, зранку в середу розповів заступник керівника фракції "регіонів" Василь Хара.

Але у другій половині дня "Українській правді" стали відомі дещо інші позиції, з якими вийшли на переговори представники Ющенка і Януковича під час формальних консультацій, на які раптом зібралися у Будинку з химерами.

Ще 23 квітня Банковою було підготовлено "План президента для врегулювання політичної кризи", який у середу потрапив до рук "Української правди". Як випливає з тексту, він складається з шести пунктів:

Перше – на період свят, до 10 травня сторони мають взяти перерву і не ухвалювати жодні рішення на загострення ситуації, а вуличні акції пропонується згорнути.

Друге – Ющенко і Янукович мають попросити Конституційний Суд призупинити розгляд справи про указ президента про розпуск Верховної Ради.

Третє – в присутності "високого європейського лідера" (так сказано в пропозиціях Ющенка) має бути оголошений план політичного компромісу.

Четверте – до 10 травня має бути підготовлений "пакет політичного компромісу", тобто проектів указів президента і постанов уряду та парламенту..

П’яте – протягом двох-трьох днів після свят ці документи мають бути підписані та проголосовані.

Шосте – після виконання цього ухвалюється "окреме політичне рішення щодо дати позачергових виборів до парламенту".

За словами джерел, як варіанти розглядалися кінець червня, на чому наполягали помаранчеві, та вересень-жовтень, на що, теоретично, могли погодитися біло-блакитні.

Утім, як стало відомо з телезвернення у середу, Ющенко зробив вибір на користь червня. У цей час рейтинг "Нашої України" зберігатиме тенденції зростання, спричинені ентузіазмом у зв’язку з розпуском парламенту.

Застосовуючи відносно Януковича методи тиску і переговорів, Ющенко також запропонував коаліції ухвалити "пакет політичного компромісу", який складається з 17 законів.

Серед уже традиційних вимог профінансувати вибори та закріпити в законі Універсал національної єдності, зустрічається пропозиція провести у 2007 році референдум стосовно нової редакції Конституції України.

Ющенко вирішив додати солідності пакету домовленостей, включивши туди "антикорупційні закони" за своїм авторством. З невідомих причин, президент їх не вніс протягом 18 місяців, коли мав значно більші повноваження.

З'явилося ще кілька нових пунктів компромісного набору – яких, кажуть представники коаліції, раніше не було.

Це, зокрема, пропозиція Ющенка ухвалити нову редакцію "перекладу Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", спрямовану на статус російської мови, а також закон про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору і Голокосту.

Окремо президент в п'яти пунктах виклав своє бачення того, що має зробити Верховна Рада – визнати недійсними свої рішення, ухвалені слідом за появою указу про розпуск.

Натомість, представники коаліції прийшли на переговори з "Планом врегулювання політичної кризи". Спільного з пропозиціями Ющенка в них виявилося небагато – наприклад, заклик припинити масові акції протесту.

Ключовим же пунктом вимог коаліції була обіцянка "виконати рішення Конституційного Суду України". Про який у тексті пропозицій від Ющенка взагалі немає і згадки.

Утім, не виключено, що в разі "правильних" тенденцій у КС тепер уже президент буде називати його вищим органом правосуддя, а коаліція шукатиме компромат на суддю-доповідача...

P.S. План врегулювання політичної кризи. Версія коаліції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді