Тимошенко вилаяла соратників за брудну білизну

Вівторок, 15 травня 2007, 10:44

Тоді як Партія регіонів намагається будь-що відстрочити дату виборів, лідер БЮТ намагається її якомога приблизити. Зараз для неї найкраща дата 24 червня – і тому до цього дня все має бути готово.

У понеділок БЮТ провів черговий етап з'їзду, на якому знову затвердив кандидатів у депутати. І хоча справа полягла лише в технічному переголосуванні списку, бютівці чомусь вирішили знову провести закритий з'їзд.

Інформаційну недоторканність зібрання в Українському домі забезпечувало понад два десятки представників охорони. Вони не пропустили до залу не тільки журналістів, але й депутата Абдуліна у неформальній футболці із сердечком та національним прапором, яке мало розшифровуватися як "I love Ukraine".

На запитання "Ваше запрошення" у депутата не знайшлося відповіді у вигляді білого прямокутника з сердечком. Тому йому довелося прогулятися коридором і приєднатися до Вінського, Турчинова та Губського, які чекали на Тимошенко. Ті, здається обговорювали, засідання робочої групи.

- О, Олександр Валентинович, суперполіткоректний, - донеслася до журналістів фраза одного зі співрозмовників.

- У вас все готово, Йосипе Вікентійовичу? - запитав Турчинов. – 247 делегатів, - відрапортував новий сірий кардинал блоку.

Цю милу бесіду перервала поява лідера БЮТ. Тимошенко хвилин 10 спілкувалася з Вінським, Турчиновим, Губським та Абдуліним, потім прямо на перилах погортала якісь доповідні записки і запитала жартома:

- Ну і де тут вхід на цей з'їзд? Ведіть мене.

Після того, як вона зайшла до залу, двері туди міцно зачинилися. Так опинилася за бортом події частина делегації ПРП.

- Ну і що тепер з вами робити? Зараз буду писати Пинзенику в президію, щоб вас пустили, - вичитувала дорослих дядьків неначе школярів представниця апарату ПРП.

Через деякий час їх пустили таки до зали, після чого охоронці зосередили увагу на журналістах. "Відійдіть від дверей, я що не ясно сказав?" – ця мантра заглушила майже весь виступ Тимошенко.

Про що говорила лідер БЮТ зі своїми соратниками півтори години, так і залишиться загадкою.

Напевно, нагадувала, що ще три місяці тому ніхто не вірив у можливість дострокових виборів, а тому зараз на них потрібно здобути переконливу перемогу. І що відсотки потрібні значно більші, ніж у 2006 році.

- Звичайно, соціалісти, комуністи і Партія регіонів не зацікавлені у проведенні дострокових виборів. Але вибори відбудуться 24 червня. І все, на що може погодитися БЮТ, це вибори 15 липня. Але я хочу вас запевнити, що зараз в секретаріаті президента робиться все, щоб вибори відбулися 24 червня, - вдалося розчути запевнення лідера БЮТ журналістам.

Ще частина з'їзду була присвячена викладенню програми блоку, якою після зібрання був засипаний увесь зал Українського дому.

"Ми позбудемося насилля влади над Людиною, разом з народом подолаємо, в тому числі і через чітку фіксацію всіх несправедливо ухвалених рішень та їх скасування й виправлення...

Ми роз'єднаємо корупційне об'єднання влади та капіталу...

Земля буде належати тільки громадянам України, які живуть і працюють на ній...

Наш шлях – встановлення справедливості", - такі гасла запропонували Тимошенко і Ко однопартійцям.

Втім, здається, самі однопартійці думали в цей час про інше. Як виявив пост-з'їздовий огляд залу, хтось використав програму блоку для розрахунку своїх фінансових комбінацій, а один з членів президії в цей час вивчав план "архітектурної презентації хрущовської дачі".

Це, власне кажучи, і вся інформація про першу частину з'їзду. Про другу частину, завдяки масовому виходу депутатів на перекур, журналістам вдалося дізнатися більше.

Вона складалася з обговорення виступу Тимошенко та голосування за програму та список.

Бажаючих сказати щось після виступу лідера виявилось аж четверо – депутати Сушкевич та Зубов, голова райадміністрації з Луганської області та представниця Черкащини.

Остання особливо піклувалася питанням підвищення у списку нинішнього лідера УСДП Євгена Корнійчука, а також очищенням від "зрадників та сумнівних осіб", на зразок Олійника та Губського.

Якщо попередні виступи Тимошенко лише уважно слухала, то на виступ черкащанки вирішила зреагувати.

- Я хочу зробити кілька коментарів до сказаного. Якщо йдеться про Олійника і Бродського, то цих людей в списку немає. Що стосується Губського, я б просила вас не йти за рефлексами. Часто, щоб нас скомпрометувати, називають це прізвище. Але я, як уважний керівник, стежу за тим, що відбувається в партії, і вже рік прошу надати хоч один документ проти людей, чиє ім'я порочать...

-…Я хочу, щоб ви не тільки за рефлексами ішли, але й мали силу захищати людей. Бо якщо Бродський і Олійник пішли, то Губський і його люди лишилися в команді, - знервовано наголосила вона.

Виступ черкаської активістки вивів з'їзд БЮТ до неприємної теми. Що робити зі зрадниками? Те, що їх треба покарати – питань нема. Є питання – коли.

Тимошенко витратила добрі півгодини часу для того, щоб переконати однопартійців зробити це після виборів.

- Зараз є два варіанти як це зробити, - нагадала Тимошенко. – Перший – це зараз публічно й красиво вигнати всіх депутатів, які почали працювати на інші команди. Ми можемо зробити і так. Але й інший варіант – зробити це після виборів. І ось чому. Скільки там в нас зрадників? 30-50, я думаю, десь так. Але, навіть якщо ми виключимо 50, то кожна ця людина перетвориться в добре мотивованого агітатора проти нашої команди. Чи потрібно нам це?

- Вони почнуть виносити внутрішнє життя фракції на публічний розгляд. І воно виявиться не таким привабливим – нам одразу нагадають, як ми голосували і за тарифи, і за землю... Взяти хоча б Київ – проти проведення земельних аукціонів проголосувала майже вся фракція за винятком 2-3 осіб. І не треба зараз виправдовуватися, я все знаю. Я нікого не хочу ображати, але....

Далі Юлія Володимирівна в яскравих фарбах описала своїм соратникам, як вигнані зрадники понесуть всі ці історії на місцеві й центральні телеканали.

- Ви згадайте цю кіровоградчанку, я забула як її звати… Балабан, здається. Її ж показали тоді по всіх центральних каналах. А тепер уявіть, якщо вигнати когось в Києві... Знаючи нашу підноготну, можу припустити, що від нас пух і пір'я залишать. Не всюди наша політична білизна чиста. І треба сказати правду, що і Верховній Раді, і на місцях наші списки далекі від досконалості, а іноді й такої низької якості, що соромно в регіони їхати.

Відтак Тимошенко запропонувала однопартійцям наразі відмовитися від ідеї термінової розправи над зрадниками і відкласти це на період після виборів, а поки зосередитися на роботі з виборцями.

Втім, незважаючи на невдоволення попередніми списками, лідер БЮТ не стала ініціювати обговорення списків нинішніх.

Другий з'їзд підряд затвердив перелік кандидатів у депутати з аркуша Олександра Турчинова:

- Не сприйміть це як дежавю , але мені знову випала надзвичайно відповідальна справа. Я маю оголосити список. Тільки в мене на 22-гу годину ефір. Йосипе Вікентійовичу, підстрахуєте? От і добре… Значить делегуємо Йосипа Вікентійовича. А нам на фуршеті більше дістанеться, - жартував Турчинов перед тим як випробувати свої голосові зв’язки 450 прізвищами.

У порівняні з минулим з’їздом список зазнав незначних змін.

- Ми врахували пропозиції з регіонів, самі імпровізацією не займалися. Квоти залишилися попередні: "Батьківщина" – 350, УСДП – 50, ПРП – 50. Хто не вірить, може порахувати і переконатися, що разом виходить 450. А оскільки наша політична сила має необмежені політичні перспективи, ми заповнили всі 450 місць...

-...Ви чули тут пропозиції щодо зміни першої п’ятірки. Ми до них дослухалися, і вийшла перша десятка, - продовжував Турчинов підтримувати бадьорість у залі, де чимало делегатів явно вже дрімали.

Незважаючи на пропозиції місцевих активістів включити до першої п’ятірки Віктора Пинзеника та Євгена Корнійчука, всі залишилися на своїх місцях. Принаймні в першій десятці: Тимошенко, Турчинов, Томенко, Вінський, Шевченко, Пинзеник, Омельченко, Курило, Петрук та Корнійчук.

А от в другій десятці відбулися зміни – до неї потрапив "ліва рука" Тимошенко Ярослав Федорчук, який, за словами Турчинова, повернувся до активної роботи в партії.

Інших змін, за винятком прізвища Данілов, вловити на слух не вдалося. Але після з'їзду Тимошенко запевнила, що це зовсім "не той", маючи на увазі депутата Олексія Данилова з когорти Михайла Бродського.

- Ну що самовідводи будуть? Чи може хтось відчуває себе морально неготовим до такої високої посади, - ще раз пожартував Турчинов перед тим як поставити списки на голосування. – Ні? Хто за, проти, утримався? Одноголосно.

Затверджені списки БЮТ планує знову передати до ЦВК. Але заступник Тимошенко попередив, що з'їзд не закривається і кандидат може втратити омріяний мандат вже навіть після його отримання... за невиконання програми партії і незадовільну роботу. Приклад-застереження можна взяти в минулій виборчій кампанії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді