Тимошенко стартувала з пелюшок

Вівторок, 21 серпня 2007, 19:30

У понеділок Юлія Тимошенко розпочала виборчий тур свого блоку. За традицією, стартувала лідер БЮТ із рідного Дніпропетровська. Якщо минулої кампанії Тимошенко розпочала з рідної школи, то тепер вона вирішила копнути ще більше в глибини своєї історії і піти до пологового будинку, де народилася.

9:45. Під пологовим будинком вишикувався ледь не весь персонал у білих халатах і з червоними кульками. Із вікон визирають вагітні.

Преса, дивіться з Москви приїхала Хакамада підтримати Тимошенко, - хизується медсестра своєю зовнішньою схожістю з російським політиком.

- Ви хоч когось в лікарні залишили?, - запитують у медиків журналісти.

- Та не хвилюйтеся, все в порядку. Там є персонал, - заспокоїла завідувачка закладу, яка, як виявилось є депутатом від БЮТ в облраді.

Тимошенко запізнювалася. Замість неї на місце зустрічі приїхала її тітка – Антоніна Ульяхіна.

Наша тьотя

Господарським оком окинувши стрій медсестричок, тітка Тимошенко почала готувати матеріальну частину візиту племінниці. Керівниці пологового будинку - букет білих і червоних троянд для Тимошенко. Своїй секретарці - кілька букетів троянд, цукерки і корзинку фруктів, які має подарувати лідер БЮТ породіллям.

- Вона вже їде. Цушко теж прилетів сьогодні в Дніпропетровськ, і довелося віддати йому першу смугу. А вона ж так не любить запізнюватися, - пояснила Ульяхіна керівниці пологового будинку.

Лідер БЮТ нарешті приїхала. Першою її кинулася зустрічати все та ж рідна тітка. В її супроводі вона підійшла до медсестер.

- Ну що, давайте мінятися букетами,- розсміялася Тимошенко.

Дивіться, вас приїхала підтримати Хакамада, - все не вгамовувалась коротко стрижена медсестра.

Тимошенко явно була заскочена. Вона розвернулась в надії і справді побачити Ірину Мацовну, а тут перед нею стояла просто медсестра.

- А, справді схожа, - дещо розчаровано розсміялась. – Ну що, пішли до малят.

В анонсі візиту Тимошенко значилось, що вона має привітати трійню. Але насправді виявилось, що ця радісна подія трапиться в пологовому будинку лише через місяць. Натомість до візиту Тимошенко народились дві двійні, в чому ЮВТ побачила щасливий знак.

- Наташечка, я вас вітаю. Цілувати не буду, боюсь за дітей. Хіба що в щічку. Здоров’ячка вам і пам’ятайте, як тільки депутати восени повернуться до парламенту, ми закріпимо законодавчо виплати по народженні дитини на рівні 12 тисяч за першу дитину, і за другу – 25 тисяч, - озвучила Тимошенко соціальні ініціативи прем’єра Януковича, з якими вирішила не змагатися, а втілити в життя.

Поки лідер БЮТ ходила по палатах і розповідала про покращення життя мам після виборів журналістам, Антоніна Ульяхіна радилась за спиною племінниці з її радником щодо подальшого графіку візиту.

- Добре, що вона починає звідси. Всього 15 хвилин, але в неї буде хороший настрій і позитивні емоції на цілий день. У неї там важкі поїздки в Павлоград, Тернівку, - пояснювала Ульяхіна. - Так, ну добре ви їдьте на зустріч з аграріями, а я додому – візьму щось їй поїсти, - розпорядилась тітка Тимошенко. Після цього тітонька передала бразди управління візитом племінниці Івану Кириленку, який очолює виборчий штаб блоку в області, та Гарегіну Арутюнову, який очолює місцеву фракцію БЮТ і отримав місце у списку блока на цих виборах.

Повернути дніпропетровських

Наступна частина візиту Тимошенко в Дніпропетровськ була профільною для колишнього аграрного віце-прем'єра Кириленка. БЮТ укладав угоду з місцевими аграріями в обмін на їх підтримку на виборах.

Більше півгодини лідер БЮТ представляла їм аграрну частину свого "Українського прориву" і закликала попрацювати над програмою спільно.

У Тимошенко для села дві пропозиції: зробити ставку на вирощування культур для біопалива і припинити експорт сільсько-господарської сировини, змінивши її готовою продукцією.

"Нам потрібно 8 мільйонів гектарів, щоб виростити спеціальну культуру і забезпечити країну енергоносіями. Хіба ми не можемо собі це дозволити?", - переконувала Тимошенко аграріїв.

І це була тільки перша пропозиція, як витіснити російський газ з ринку. Переїжджаючи з міста в місто, лідер БЮТ винаходила все нові і нові сюрпризи для Росії, над якими пропонувала попрацювати і дніпропетровським інтелектуалам.

Взагалі ж з виступу Тимошенко перед аграріями та пізнішої прес-конференції стало зрозуміло, що вона збирається не тільки використати розумовий потенціал земляків, а й поновити роль Дніпропетровська в управлінні державою.

- Я починаю свої поїздки по Україні з міста Дніпропетровськ. Я вірю, що це буде для мене знаковим. Це буде мій таємний талісман. Я вірю, що з рідної землі можна набратися сил, - почала сентиментально лідер БЮТ, згадуючи фрагменти своєї біографії.

- Сьогодні так трагічно сталося, що завдяки моїй життєвій і політичній позиції, багато років назад почалася глибока, професійна, системна дискредитація мене особисто і всіх людей, які хоч якийсь час стояли біля мене. Внаслідок цієї нищівної роботи, яку розпочав Кучма, чомусь так сталося, що на моїй рідній Дніпропетровщині, підтримують ту політичну силу, яка практично вже Дніпропетровщину знищила – від А до Я. Знищила, як лідера України, поставивши в другорядне і підлегле становище, знищила як кузню кадрів.

- І моя мрія, щоб, знімаючи цей тягар бруду, крок за кроком піднімаючи і нарощуючи авторитет, наша команда могла рідну Дніпропетровщину підняти як лідера. І це одне з моїх завдань. Бо Дніпропетровщина трошки втратила своє лідерство і це треба повернути, - пообіцяла Тимошенко.

Утім, перед тим як повернути дніпропетровських у політику, лідерці БЮТ спочатку доведеться підкорити сам Дніпропетровськ. На минулих виборах блок отримав від області 15%. А оскільки Тимошенко розраховує на 226 місць в парламенті, то цього явно замало.

Відтак лідер БЮТ збирається попрацювати з електоральною базою не лише помаранчевих, але й Партії регіонів.

На прес-конференції в Дніпропетровську Тимошенко пообіцяла провести більшість виборчої кампанії в Східній Україні, хоча поки що в її графіку і нема таких "безнадійних" регіонів як Донецьк і Луганськ.

Перемогти Януковича і Ахметова

Обкатати месиджі для "регіонального" електорату спробувала у маленьких містах Дніпропетровщини. Тимошенко зібрала тут нечисельні мітинги - близько 300 в Павлограді, більше тисячі в Тернівці. При цьому сказати, що на мітингах стояли фанати Тимошенко було б перебільшенням.

Бити лідер БЮТ спробувала по конкретних проблемах – конкретних людей.

Наприклад, на павлоградському хімічному заводі говорила про програму утилізації твердого ракетного палива, якого в місті зберігається 5 тонн, і через що його називають другим Чорнобилем. У Тернівці - розкручувала конфлікт між місцевими шахтарями і компанією Ахметова.

При цьому всюди вона пропонувала свої методи виходу з кризи з того ж "Українського прориву".

Крім того, Тимошенко не оминула і традиційні для Партії регіонів теми мови та НАТО.

- Я знаю, що багато хто в Павлограді збирається голосувати за Януковича. У вільній країні кожен може голосувати, за кого схоче, але якщо головна мафія, у якої практично вся країна у власності, ще раз прийде до влади, і знову за підтримки кращої частини східної України, на кого тоді скаржитись потрібно?

- Я не хочу, щоб мою рідну східну Україну черговий раз взяли на фук питанням російської мови. Чому Янукович, маючи більшість у парламенті більше року, нічого не зробив для того, щоб реалізувати свої обіцянки? Так само і НАТО. Вони підписали всі необхідні документи для навчань НАТО в Україні. Я не хочу, щоб вас знову взяли на фук цим питанням, - сказала вона.

Далі Тимошенко спробувала розвінчати міф про себе як про газову принцесу.

- Зараз, послухайте, що кажуть. Тарифи підвищились – це Тимошенко, ціна на газ – це Тимошенко, піднялись ціни на все і вся – це Тимошенко. Скажіть, будь-ласка, невже ви думаєте, що в усьому винна невістка? Скільки вже цю невістку шукати? Я у владі була кілька місяців... вони мене прибрали, не давши нічого зробити. Потрібно подивитись платівки, скільки тарифи були при мені і зараз, - заявила вона.

На думку Тимошенко, вся проблема в тому, що олігархи "людям промили мізки" на задану тему.

- Вони пануватимуть стільки, скільки володітимуть умами людей. Чому ми не кажемо, що ТРК "Україна" – це власність Ахметова? Чому ми не говоримо, що ICTV, Новий, СТБ, як були власністю зятя Кучми Пінчука, так і лишилися? І декілька місяців тому цей же зять продав за кілька мільярдів наш державний "Укрсоцбанк". Все продовжується. Нічого не змінилося. І зупинити це можна тільки щось думаючи.

- Там стоять молоді люди і щось проти мене скандують... А я б хотіла, щоб вони хоч п’ять днів пожили там в політиці і зрозуміли, що ми кожен день молимося богу, щоб у нас до 30 вересня щось лишилося. Так скільки нам терпіти це? - звернулась вона до опонентів, які мітингували на іншому боці вулиці від мітингу.

Насправді, там були не молоді люди, а в основному пенсіонери, які ледь не чіпляючись один одному в коси з'ясовували, хто кращий: Тимошенко чи Янукович.

- Та воровка вона твоя Юлька, - кричала одна бабка іншій.

- А твій ****, Янукович? Що він зробив? Де твоя підвищена пенсія? - наступала на неї бютівка.

- В минулому місяці дав 36 гривень. І в наступному дасть, - погрожувала їй транспарантами опонентка.

- О, наїсися! - злостиво шипіла бютівка

- Та йди ти! Ти як баба Параска, - говорила регіоналка і вже тягнула руки до опонентки.

Утім, і ті, хто прийшов на мітинг в кольорах Тимошенко, поводили себе не менш дивно.

- Диви, яка біленька стоїть. Їй то не жарко, - говорила одна жінка до іншої.

- Та я знаю, що вона така пройдисвітка, як і всі вони, але як не вона, то Янукович замутить так, що довічно буде президентом, - пояснював свою позицію інвалід іншому учаснику мітингу.

Тим часом Тимошенко продовжувала вибудовувати аргументи. Знаючи нелюбов на сході до помаранчевих, лідер БЮТ спробувала відмежуватись від них і сказати, що вона не така.

- Нам зараз закидають, що помаранчеві щось там зруйнували. Скажіть, а що помаранчеві всі однакові? Що, всі помаранчеві руйнували і щось не так робили? Згадайте, на який місяць мене помаранчеві з уряду викинули, бо домовились за спиною... нормально одні і другі клани зійшлись, потиснули руки і знову в країні все, як раніше, - закинула камінець у город помаранчевих, і він був не один під час спічу Тимошенко.

- Чи вірю я нашим партнерам? Дуже хочу вірити, але все ж для надійності давайте один раз спробуємо взяти 226 голосів. Тоді буде і демократична коаліція. Тоді буде і підтримка президенту. Тоді буде і сильна країна. І тоді не буде зрадництва і не буде таких ситуацій, коли свої один одному кінжальчики в спину встромляють, а потім кажуть, що це дружба так називається. Я думаю, що один раз треба спробувати отримати команду, яка буде самодостатньою в парламенті, - переконувала Тимошенко.

За словами Тимошенко, дострокові вибори - "це чудо", і їх треба використати як шанс, оскільки вибори не бувають кожен рік.

Вона попросила виборців не розпорошувати свої голоси, оскільки в парламент можуть пройти лише три сили: Партія регіонів, "Наша Україна-Народна самооборона" і БЮТ.

- Чому наша команда заслуговує, щоб мати довіру? Та тому, що жодного року не було, щоб нас чергова влада і черговий клан не нищили. Бо ми не такі як вони. От і все! Як тільки вони почнуть говорити про нас добре – знайте, що ми вже в цю банду записалися.

- Для всієї цієї банди дуже страшно, щоб я прийшла до влади. І тому нас не зареєстрували на вибори, тому не дозволяють референдум, де ви визначите, яку країну хочете бачити. Але нічого в них не вийде. Я знаю, що на цей раз ми не дамо їм створювати коаліцію, кажучи, що вони цивілізовані політики. Запам’ятайте ці слова: Партія регіонів – це не партія, це великий клан, це велика корпорація тіньового призначення, котра має не тільки бізнес, але й свою міні-треновану армію. Це сила, з якою можна справитися лише об’єднавши народ, - запевнила лідер БЮТ.

Апогеєм же виступів Тимошенко в Дніпропетровській області стала погроза покарати Януковича і Ахметова за всі їхні зловживання.

- Я хочу сказати Віктору Федоровичу і Рінату Леонідовичу, якщо вони мене чують, що я не Ющенко, я їм амністії підписувати не буду, – заявила Тимошенко і заробила чи не єдині оплески в цей день.

***

Тітка лідерки БЮТ була права - день на батьківщині для Тимошенко видався не з легких. У понеділок вона провела 7 зустрічей, не рахуючи ефіру на телебаченні. А приємними з них можна було назвати хіба що відвідини пологового будинку і вечерю вдома, про яку так мріяла лідер БЮТ з самого ранку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді