Тимошенко починає білими

Понеділок, 6 серпня 2007, 16:20
Партія регіонів у суботу, а блок Тимошенко у неділю задали тон нинішнім виборам. Коротка кампанія пройде під знаком помпезності, швидких темпів засвоєння штабних бюджетів і необмеженої фантазії.

У неділю Юлія Тимошенко в павільйонах виставкового центру дала свою відповідь Чемберлену з Партії регіонів. Вона провела у виборчу путь своїх депутатів.

Концепція з'їзду Тимошенко виглядала провокацією. Кілька тисяч людей, вдягнутих у білі футболки, надто очевидно викликали згадки про Біле братство.

Таку відверту аналогію складно пояснити інакше, ніж свідомою дією технологів БЮТ – довести гру в асоціації до абсурду, коли хочеш викрити Тимошенко, а виявляється, що вона цього і не приховує.

Схоже, їй самій подобається така забава, тому вже вкотре вона називає своїх делегатів мілітаристичними епітетами. Рік тому це були "воїни світла", зараз – "міцні воїни за справедливість і незалежність".

Крім того, на з'їзді було презентовано нову креативну концепцію, підготовлену на замовлення Олександра Абдулліна і Миколи Баграєва.

Всі делегати трималися дрес–коду, що складався з хустинки, браслетика або футболки, де всіляко обігравалася буква "Ю" або серце: "ВірЮ в Україну", "КохаЮ", "Вийду заміж за БЮТівця", "Украина без Крыма, как жених без невесты. Россия–подруга, знай свое место".

Доповнювала лінійку бейсболка з надписом: "Коса всередині".

Зібрання отримало свій музичний мотив: замість "Юля косу носить" у виконанні вже підзабутого гьорлз–бенду із динаміків лився більш складний речитатив з ідеєю невідворотності "не гайте часу – з Юлею разом будемо ми".

Цей поп-мотив, який розважав присутніх перед відкриттям з'їзду, мав слугувати альтернативою гімну Партії регіонів. Але знущались над делегатам недовго. Голос за кадром попросив всіх зайняти місця і звільнити центральну доріжку – в залі мала з'явитися Вона.

– Ну що, можна, я піду? – звернулася Тимошенко до Баграєва, який у ролі режисера–постановника віддавав останні команди у радіостанцію.

– Не можна, Юліє Володимирівно! – вигукнув Баграєв і звернувся до абонента на тому кінці радіохвиль, – Макс, ми готові!

– Ну будь ласка, можна, я вже піду?! – Тимошенко стиснула кулачки. Вона була надто заведена, щоб чекати ще хоч секунду.

– Так, – відповів їй Баграєв, але його репліку проковтнув рев натовпу.

– Що?! – спробувала перекричати їх Тимошено.

– З Богом! – благословив її Баграєв.

Під вигуки "Юля", оплески і спалахи фотокамер вона виринула з когорти охорони. Зал збожеволів від щастя.

Замість костюму з лінії "Ів Сен Лоран Рів Гош", який був на Тимошенко рік тому, тепер вона була у бездоганному національному вбранні.

– У нас є народна майстриня, яка разом зі своєю командою зробила на моє прохання цей одяг, – пояснила Тимошенко метаморфози свого гардеробу.

Це, а також духовний гімн України "Боже великий, єдиний" у виконанні Ніни Матвієнко та національний гімн від Олександра Пономарьова показували новий образ Тимошенко – замість "помаранчевої" чи "газової принцеси" тепер це "Леся Українка сучасності".

Тимошенко прогресує до національних коренів

Тимошенко почала з невтішного становища, в якому опинилася Україна.

– Наша команда є єдиною, яка зупинить націю у вільному падінні, – Тимошенко забрала ексклюзивні права на цю роль собі, залишивши "Нашій Україні" самостійно шукати собі роль у цій війні.

Далі Тимошенко, схоже, порівняла себе з Суворовим, що переходить через Альпи.

– Якщо ви думаєте, що в нас є тили, обози з продовольством – то ви помиляєтеся. В цьому проломі ми одні!

Враховуючи, що Тимошенко збирається перемагати на виборах, Партії регіонів вона відвела роль майбутньої опозиції, права якої лідерка БЮТ навіть готова розширити.

– Нашій владі приховувати нема чого. І ми готові будь–якого Януковича з усім його інтелектом запустити проконтролювати нашу владу. Будемо сподіватися, що американські політтехнологи йому напишуть на суфлері, як це робити, – Тимошенко вирішила не втрачати шансу пройтися по останнім технологічним знахідкам регіоналів.

Дісталося донецьким і за спроби перехопити фішки помаранчевих у підвищенні грошових виплат новонародженим.

– Ви всі знаєте, що ми пообіцяли підняти суму допомоги за народження першої, другої і третьої дитини. Мені приємно, що весь креатив на з'їзді Партії регіонів стосувався лише того, щоб запропонувати більший рівень допомоги.

Тимошенко могла вийти з ситуації, ще вище піднявши планку. Але вона не стала влаштовувати аукціон.

– Я хочу запитати: ми що, не здатні цей креатив підтримати? Ми приймемо ці цифри, щоб наших дітей було значно більше, ніж тих, хто хоче втрати незалежності, входження в якісь нові радянські простори.

Відчуваючи шалену підтримку залу, Тимошенко, як це завжди з нею буває в таких ситуаціях, почало заносити. Однією з ідей вона запропонувала запровадити особливе покарання для нечесних чиновників.

– Довічне ув’язнення для виявленого корупціонера при владі! – оголосила Тимошенко дзвінким голосом. Біле поле перед нею вибухнуло оплесками.

Один з депутатів від БЮТ виявився цинічнішим за основну масу присутніх.

– Це ще як подивитися... Корупція – єдиний спосіб боротьби з бюрократизмом, - звернувся він до сусіда.

– Ага, а рейдерство – єдиний "спосіб народити ефективного власника", – повторюючи стиль Тимошенко, відповів той.

Тимошенко свідомо пішла на асоціації з Білим братством
Нові зразки креативу БЮТ

Ще одна опорна точка виборчої кампанії Тимошенко – захист української мови від надання російській статусу другої державної.

– Якщо хтось хоче двомовності, давайте їм порадимо для початку вивчити українську, а потім говорити про це, - відповіла Тимошенко Януковичу, який напередодні згадував про свою невиконану обіцянку.

Для ілюстрації Тимошенко розповіла про дослідження, проведене серед учнів сьомого класу однієї зі шкіл.

– Справді, 60 процентів опитаних знали, хто такий Тарас Шевченко. Але троє назвали його президентом України, двоє – математиком, а один сказав, що, можливо, це міністр в Україні. Це що, така якість виховання дітей? - запитала Тимошенко.

Промова Тимошенко затягнулася на дві години. Вона виголосила всі 12 пунктів своєї програми "Український прорив", яку збирається здійснити, ставши прем’єр–міністром.

Завданням на виборах Тимошенко ставить отримати 39% голосів – що буде еквівалентно 226 мандатам в парламенті.

– Чи здатні ми в півтора рази збільшити той результат, який ми отримали на попередніх виборах? – звернулася Тимошенко до делегатів.

– Та–а–а–а–к! – луною відповів зал і вибухнув оплесками.

Якщо самостійно сформувати більшість не вдасться, Тимошенко назвала єдиного свого союзника – блок "Наша Україна – Народна самооборона".

– Я знаю, що буде важко. Але хочу вам нагадати два гасла компаній, що виготовляють спортивний одяг. Перше – "impossible is nothing" і друге – "just do it". Я вас прошу, просто зробіть це, – підбадьорила Тимошенко майбутніх воїнів нового фронту.

"Армія Тимошенко" вже існує принаймні як візуальне явище

– Дивлячись на цей зал, ваш білий одяг, я згадала книжку Річарда Баха "Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон". У цій книжці викладена прекрасна легенда. Була стая чайок, які були народжені два рази махнути крилами, клюнути їжу, з'їсти, і більше нічого їм було не потрібно. Але одна чайка в стаї тренувала високі фігури польоту, піднімалася до невідомих висот, майже втрачаючи життя. Вона прийшла до стаї і сказала: "Я можу показати вам новий шлях, можу відкрити нові обрії". А стая сказала, що треба клюв тренувати, а не крила. І вони вигнали чайку зі стаї. Але чайка не припинила своїх намагань доти, поки всі вони не стали чайками на ім'я Джонатан Лівінгстон.

Ліричний відступ Тимошенко завершився подякою власним депутатам.

– Я пишаюся тим, що в нашій команді залишилися люди, які з гордістю можуть сказати, що висота польоту, натхнення і духовності для них понад усе. А їжа – другорядна річ...

Пізніше вони всі отримали нагороди від Тимошенко.

Якщо на з'їзді Партії регіонів був vip–гість з Москви – депутат від "Єдиної Росії" Костянтин Косачев – то роль міжнародного побратима БЮТ виконувала фігура значно більшого масштабу – лідер найпотужнішої на Старому континенті Європейської народної партії.

Цей союз правоцентристських сил може пишатися 18 прем'єр–міністрами країн Європи включно з Ангелою Меркель та найбільшою фракцією в Європарламенті.

Вілфред Мартенз весь час протягом з'їзду сидів поруч із головним закордонним фахівцем БЮТ Григорієм Немирею.

Схоже, почуте протягом двохгодинного виступу Тимошенко вразило Мартенза.

– Україна потребує дієвого уряду, а не мафії! – звернувся європеєць з трибуни до зали.

Коли перекладачка завершила це речення, зал знову вибухнув. Цієї фрази не було в промові Мартенза, роздрукованій перед його виступом. Такого радикального повороту не очікувала навіть Тимошенко, яка, почувши власні лексичні оберти, почала радісно усміхатися і аплодувати.

"Браво, браво, доктор Мартенз!"

– Я впевнений, що БЮТ і "Наша Україна" виграють дострокові вибори та сформують новий уряд, – продовжив Мартенз та запросив "Батьківщину" стати членом–спостерігачем в Європейській народній партії.

– Ми отримали таке офіційне запрошення. Крім того, ви звернули увагу, що в Європейської народної партії такий же символ – серце, – відповіла Тимошенко.

Про те, що сама вона сповідує ліві погляди, тоді як Європейська народна партія – правого толку, Юлія Володимирівна промовчала.

Приєднання "Батьківщини" відбулося одноголосно, але за це підняв руку, наприклад, і Віктор Пинзеник, який є лідером іншої партії – "Реформи і порядок".

Після коротких виступів найближчих соратників Тимошенко, що в порядку денному називалося "обговорення доповіді лідера", з'їзд закінчився врученням ордену БЮТ Левку Лук’яненку, який відмовився балотуватися до нового парламенту. Одна версія каже – за станом здоров'я, інша – тому що його прийомна донька Люба Стасів пішла з БЮТ.

Тимошенко показала орден для Лук'яненка. Сам він через хворобу не прийшов

Відомо, що Лук’яненко має великий вплив на Тимошенко – як розповідають свідки, на одному з ланчів у рамках свого останнього візиту до Франції Юлія Володимирівна оголосила себе наступницею Левка Григоровича.

Першу десятку БЮТ урочисто представили на з'їзді. На четверте місце потрапив Йосип Вінський, який тепер керує всією оргструктурою блоку Тимошенко. Шосте відійшло Віктору Пинзенику – це допоможе створити символічну пару дуелянтів з Миколою Азаровим, який став шостим в Партії регіонів. Квоту Василя Онопенка, який став головою Верховного суду, зайняв його зять і наступник Корнійчук. Інші члени десятки, які по черзі виходили на сцену під бурхливі оплески, залишилися на своїх місцях.

Решту 440 номерів списку протягом десяти хвилин зачитав Олександр Турчинов, який час від часу ковтав приголосні, що унеможливило ідентифікацію всіх членів навіть прохідної частини списку.

Хоча, за запевненням лідерів, список БЮТ не змінювався з весни, коли відбулася перша частина з'їзду, зараз організатори чомусь не спромоглися роздати жодного екземпляру.

За список проголосували майже одноголосно. Єдиний голос "проти" дала жіночка, яка весь час бігала по залу і намагалася фотографуватися на фоні лідерів партії, а тому просто не встигла вчасно підняти руку.

– Один проти. Правильно, повинна бути демократія, – пожартував зі сцени Турчинов.

– Та я ж зовсім не проти! – скривилась бідолашна від своєї нечемної поведінки, яку зовсім не збентежило те, що вона збиралася підтримати список, де не знає й десятої частини учасників.

– Ну, не страшно. Ми хоча б зачитали прізвища, а на з'їзді Партії регіонів взагалі голосували за те, що ніхто не бачив і не чув, – заспокоювали після всього політтехнологи БЮТ.

Перша п'ятірка блоку Тимошенко

Закінчилося зібрання врученням нагород депутатам, що не зрадили фракцію Тимошенко. Це виявилися вигадані БЮТом ордени "За служіння Україні", прикрашені штучним рубіном. Маркетинговий хід мав слугувати зміцненню БЮТівської команди. Відбувалося все без присутності свідків, у малому залі.

– Першу нагороду я хотіла би вручити своєму брату, – почала Тимошенко і покликала до себе Олександра Турчинова.

Церемонія тривала ще дві години, і Тимошенко шукала теплі слова для кожного. Інколи це нагадувало великий день народження, де кожному лідерка БЮТ мала сказати тост. Розряджати атмосферу намагався Томенко, який стьобався з усього, що чув.

– Наша команда може пишатися цією людиною. Він підняв не просто підприємство, а цілу галузь. Я не знаю, що робить в уряді міністр промислової політики, але я точно знаю, що робить Таріел Васадзе, – вручила Тимошенко нагороду власнику Запорізького автозаводу, який на цих виборах очолив обласний штаб БЮТ.

Томенко не втримався і відповів:

– Після Васадзе, може, тепер візьмемо і Порошенка на перевиховання?

Майже всі депутати вдяглися на з'їзд у білі футболки з логотипом "Ю". Брати Буряки зі своїми костюмами вибивалися з цього флеш–мобу. "Ну, розумієте, він ще не дійшов до спортивної форми, щоб вдягнути нашу символіку", – прокоментувала Тимошенко зовнішній вигляд старшого Буряка.

Брати Буряки не шкодують для Тимошенко нічого, тому можуть ходити не в уніформі

Але таке самоправство вона готова йому пробачати. "Я достатньо щільно спілкуюся з братами Олександром і Сергієм Буряками і знаю, що не існує питання, яке б вони не могли вирішити", – сказала Тимошенко, вручивши черговий орден братам–банкірам, за якими закріплено Хмельницьку область..

Нагороду Євгену Сігалу Тимошенко вручала, також згадавши про його пташиний бізнес "Гаврилівські курчата".

– Він мені у перший день прозвітував, що всі молоді курчата виведені на дострокові вибори, - розповіла Тимошенко.

– О, тоді я пропоную перейменувати "Гаврилівські курчата" на бютівські, – підправив Тимошенко Турчинов.

– Боюся, в деяких областях ми можемо втратити ринок! Але було б гарно, щоб курчата тримали в руках наше бютівське серце, – виступила Тимошенко з оригінальною ідеєю.

– Наступна людина, якій я хочу вручити орден, надійно тримає фронт в Харківській області. Всі добкіни і кернеси відпочивають, – Тимошенко відзначила начальника штабу на Харківщині Олександра Фельдмана.

Орден зятю голови Верховного суду Євгену Корнійчуку Тимошенко вручила зі словами:

– Женечка, я тебе прошу, візьми на поруки всю нашу правову систему.

В ході "капусника" з'ясувалося багато різних подробиць – наприклад, що один з депутатів БЮТ є особливо близьким до Тимошенко. В силу свого місця проживання – на дамбі в Конча-Заспі. Це – Микола Ковзель, в минулому – президент "Інтертрансу" часів Кірпи.

– У мене є унікальний сусід, який став сусідом зовсім нещодавно. І він навіть не ображається, коли мої собаки забігають на його землю. Я хочу подякувати Миколі Ковзелю за те, що він у мене є улюбленим сусідом, – вручила Тимошенко черговий орден.

Наступна нагорода була адресована Степану Глусю, який до обрання депутатом в 2006 році був директором Немировського спиртзаводу.

– Підніміть руку той, хто не куштував горілку "Nemiroff"? – запитала Тимошенко.

– Я, – відповів Турчинов

– Олександр Валентинович, ви багато втратили, – сміючись, відповіла лідерка БЮТ, протягуючи новий орден щасливому власнику. – Ця людина стояла біля витоків горілки, яка відома у всьому світі.

Незабаром з'ясувалося ще кілька інтимних подробиць.

– Я хочу по секрету сказати, з ким я сьогодні провела ніч, – почала інтригувати Тимошенко. – І я з цією людиною провела не одну ніч. Скільки ми не планували зробити все завчасно, але не було такого, щоб ми разом не проводили ніч напередодні з'їзду. Це Віталік Чепінога, - представила Тимошенко свого спіч-райтера.

Наступна нагорода не змогла знайти свого героя – заклопотаний Микола Баграєв як головний розпорядник з'їзду досі не повернувся.

– Сьогоднішня подія, вся її режисура, сценарій, дизайн – це Коля Баграєв. Я пам’ятаю, як Коля привіз ескізи зі з'їзду Саркозі, ми їх обговорювали. Він зробив краще шоу, ніж було у Франції.

За словами лідерки БЮТ, їм нарешті вдалося зробити так, щоб повітряні кульки впали на голови в зал. Минулого разу механізм не спацював.

Але на цьому Тимошенко не обмежилася. За її словами, в деяких моментах їй спирало дихання від захоплення постановкою.

– Під час сьогоднішнього з'їзду від натхнення у мене шерсть ставала дибом, – сміючись, розповіла Тимошенко однопартійцям.

Орден керівнику піар–штабу БЮТ Олександру Абдулліну Тимошенко вручила зі спогадами, як їй описували цю людину в 2002 році.

– Мені розповідали: "Там, у Рівненській області, балотується такий чоловік, друг Бакая!... Ми не дамо йому жодного голосу". Але Саша Абдуллін переміг. Я вірю нашим патріотам, бо коли вони принюхалися, то признали його своїм.

– Це правда! На півночі Рівненщини голосують тільки за Абдулліна і за Лукашенка, – продовжив стьобатися Томенко.

Всі депутати, які прийшли на з'їзд, отримали свої нагороди. Решті, які не перервали відпусток, Тимошенко пообіцяла зробити приємно при зустрічі тет–а–тет. Останній орден вручили самій лідерці БЮТ – зробив це Олександр Турчинов.

– Ця нагорода стане мені прекрасною згадкою про ці часи, – зізналася Тимошенко і далі сказала зовсім несподівані як для цього життєствердного зібрання слова. – І ці ордени стануть раритетом, коли ми опинимося в кращому світі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді