Тимошенко змінює орієнтацію

Вівторок, 7 серпня 2007, 09:47

Юлія Тимошенко здійснила переворот в блоці свого імені. Досі БЮТ скрізь позиціонувався як ліва політична сила. Але минулої неділі з подачі Тимошенко, без жодного обговорення, було проголосовано рішення, яке повинно перевернути все з ніг на голову в ідеології БЮТ.

У роботі з'їзду блоку Тимошенко, який відбувся минулої неділі, брав участь один vip-гість з Брюсселю – президент Європейської народної партії Вілфред Мартенз.

Він запросив політичну силу Тимошенко приєднатися до клубу Європейської народної партії.

Після виступу Мартенза Олександр Турчинов поставив на голосування з'їзду згоду на отримання партією "Батьківщина" статусу члена-спостерігача при Європейській народній партії.

Виглядало це дивно, бо в той момент відбувався з'їзд блоку Тимошенко, який об’єднує три партії, а вступ стосувався конкретно "Батьківщини".

Але, не замислюючись над наслідками цього рішення, зібрання одноголосно підтримало інтеграцію до Європейської народної партії, що тепер має створити з Тимошенко політика консервативного толку.

Досі Тимошенко мало що поєднувало з європейськими правими. Як відомо, рік тому вона оголосила про намір вступити до полярно іншої структури – Соцінтерну.

"Ми обов’язково будемо членом міжнародного об'єднання партій. Ми будемо дивитися у бік Соцінтерну, тому що це найсерйозніше об'єднання партій", - сказала Тимошенко про намір стати соціалісткою наприкінці травня 2006 року на "з'їзді переможців БЮТ".

А ще раніше, на початку минулої виборчої кампані Тимошенко оголосила, що сповідує ідеологію солідаризму, теж співзвучну з лівими поглядами.

Крім того, до блоку Тимошенко входить соціал–демократична партія, очолювана зятем Василя Онопенка Євгеном Корнійчуком. Ідеологічним дахом есдеків у світі також є Соціалістичний інтернаціонал.

Другим учасником БЮТ є ліберали Пинзеника, які об’єднуються не в Європейську народну партію, а під прапором Ліберального інтернаціоналу.

Ще одне спостереження: члени БЮТ в Парламентській асамблеї Ради Європи входять у фракцію лібералів (Олена Бондаренко, Олександр Фельдман) та соціалістів (Григорій Немиря), але аж ніяк не Європейської народної партії.

Нинішній ідеологічний кульбіт Тимошенко може пояснюватися тим, що "народники" справді є найміцнішим політичним союзом у Європі – до цієї партії відносяться президент Франції Ніколя Саркозі, з яким Тимошенко почала будувати стосунки ще два роки тому, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Єврокомісії Хосе Баррозу і президент Європарламенту Ханс-Герт Поттерінг.

Але перспектива отримати цих політиків у союзники – не привід миттєво змінювати свої політичні переконання. Тим більше, що Соцінтерн об’єднує не менш потужні постаті.

Досі статус спостерігачів у Європейській народній партії мали "Наша Україна" і Народний рух Тарасюка.

За даними джерел "Української правди", переговори про приєднання Тимошенко до Європейської народної партії тривали давно, хоча публіці про це було невідомо. Ще у вересні 2006 року в Марселі було підписано декларацію про співпрацю "Батьківщини" і європейських народників. З боку Тимошенко документ скріпили підписами депутати Чепінога і Скубенко.

Офіційна версія у викладі Тимошенко звучить так, що це не "Батьківщина" попросилася в Європейську народну партію, а вони покликали до себе найхаризматичнішого українського політика.

Сам Мартенз зробив круглі очі, коли дізнався, що зовсім нещодавно Тимошенко оголошувала курс на Соцінтерн.

– У мене немає підтвердження цієї інформації, я цього не знав, – сказав лідер європейських народників у коментарі "Українській правді" протягом з'їзду БЮТ у неділю.

Інтеграцію в напрямку правих в оточенні Тимошенко відстоював її міжнародний радник Григорій Немиря. При чому у внутрішній боротьбі він зіштовхнувся з екс-членом Соцпартії Йосипом Вінським, який відстоював приєднання до Соціалістичного інтернаціоналу.

Дискусію намагалися вести на рівні керівництва БЮТ – зокрема, на політраді БЮТ роздавалися статутні матеріали обох європейських об’єднань. Однак на фоні дострокових виборів ніхто особливо не занурювався у таке неактуальне зараз питання.

У підсумку, станом на зараз, виглядає так, що соціалістична ідея в блоці Тимошенко програла, а права – перемогла.

Інтеграція до Європейської народної партії стала фіаско для Вінського, який зараз по суті є третьою по значущості людиною в команді Тимошенко. Судячи з його відповідей, він навіть не виключає розлучення з БЮТ.

В інтерв’ю "Українській правді" Вінський підтвердив, що проводилися переговори про приєднання "Батьківщини" до Соцінтерну, але до надсилання заявки справа не дійшла.

– Зараз партія визначилася приєднатися до народників, ви ж бачили, з'їзд за це проголосував одноголосно. І це їхнє право. А моє право – вирішувати, чи залишатися в такій партії. Коли відбудеться факт отримання статусу члена Європейської народної партії – тоді я для себе і визначатимусь, - сказав Вінський.

Люди, які бували в кабінеті цього політика, можуть підтвердити, що донедавна стіну там прикрашав портрет Карла Маркса – ідейного ворога правих, до яких, виходить, приєдналася Тимошенко.

Вінський звернув увагу на очевидну невідповідність:

– Я – соціал-демократ, Юлія Тимошенко – це лівий політик, а Європейська народна партія – це об'єднання правих християнських партій.

Соціаліст Вінський став третьою людиною в ієрархії "правого" БЮТ. Фото О.Прокопенка

За логікою, почавши процес приєднання до Європейської народної партії, тепер Тимошенко буде змушена підкорегувати свої ідеологічні месиджі – наприклад, стати на сторожі недоторканості приватної власності замість оголошення перегляду нечесно приватизованих об’єктів.

Втім, сама Юлія Тимошенко у розмові з "Українською правдою" по–суті зізналася, що її поява в рядах народників є екзотикою.

– Яких поглядів особисто ви?

– Ліво–центристських, безумовно, – впевнено заявила Тимошенко.

– Тоді вам треба в Соцінтерн!

– Послухайте, Європейська народна партія має ліве крило, має право крило, там є аграрні партії, селянські партії, є соціал–демократичні партії. І ліве крило Європейської народної партії значно лівіше ніж Соцінтерн.

Тимошенко не збрехала, але і не сказала всієї правди. До Європейської народної партії справді входить Аграрно–народний союз Болгарії, який, втім, позиціонує себе як "право–центристська сила".

Від Португалії до Європейської народної партії входять соціал–демократи, які лише носять таку назву, а насправді є консерваторами, тоді як лівими в цій країні є соціалісти.

Усі партії Португалії після революції 1974 року прагнули додати своєму політичному бренду лівого звучання, що і спричинило плутанину. І есдеки Португалії до того називалися Народно–демократичною партією. Лідером португальських соціал–демократів є Хосе Баррозу, президент Єврокомісії, людина правих поглядів.

Що далі робитиме Тимошенко – зрозуміти складно. Навіть якщо вона отримає статус повноцінного члена Європейської народної партії, його треба буде підкріплювати своїми вчинками, заснованими на ідеології консерватизму. Наприклад, захищати не найманого працівника, а власника підприємства. Виступати проти абортів і за скорочення виплат по безробіттю.

Готовність іти на непопулярні в простого народу кроки не сумісна з усією попередньою діяльністю Тимошенко в політиці.

Якщо ж Тимошенко не змінить свої настанови, то за дії, які суперечитимуть правим поглядам, з Європейської народної партії її можуть просто відрахувати. На відміну від України, ідеологія там – не порожній звук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді