Заява Віктора Ющенка щодо формування коаліції

Середа, 3 жовтня 2007, 15:48

Дорогі співвітчизники!

В Україні практично завершено попередній підрахунок голосів на дострокових виборах до Верховної Ради України. Безумовно, повну оцінку виборам можна дати лише після остаточного підрахунку голосів. Але сьогодні ми маємо можливість говорити про проміжні результати.

Відповідно до попередніх висновків, зокрема, міжнародних спостерігачів, вибори 30 вересня в Україні були проведені здебільшого у відповідності до зобов’язань перед ОБСЄ та Радою Європи, а також інших стандартів демократичних виборів.

Переконаний, на цих виборах перемогла демократія. Перемогла, власне кажучи, вся Україна.

Я вітаю вибір Українського народу. Я свідомий того, що результати цих виборів відповідають суспільним настроям.

Наголошую, ми не маємо права марнувати сьогодні жодної години.

Я очікую від лідерів Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, Блоку "Наша Україна – Народна Самооборона", Блоку Литвина політичної мудрості і кроків до консолідації країни навколо національних пріоритетів. Політичні сили новообраного парламенту повинні виробити модель співпраці влади і опозиції навколо спільного порядку денного для України.

Моє бачення пріоритетних завдань коаліції, яка найближчим часом буде сформована, та уряду наступне.

Перше. Прийняти економічну програму розвитку країни, через виключно ринкові механізми зупинити ріст цін і вирівняти, оптимізувати доходи громадян. Новий уряд повинен продемонструвати нову якість соціальної політики в країні.

Друге. Скасувати депутатську недоторканність і привілеї.

Третє. Розробити і схвалити Державний бюджет на 2008 рік з повним урахуванням соціальних ініціатив Президента України. Я не розглядатиму проект бюджету, де кошти від скасування привілеїв депутатів не будуть спрямовані на соціальні виплати.

Четверте. Схвалити пакет антикорупційних законів і створити національне антикорупційне бюро. Я наголошую – закон буде один для всіх!

П’яте. Забезпечити енергетичну безпеку країни.

Окрім того, я хотів би нагадати: ми пам’ятаємо, що детонатором політичної кризи стала політреформа-2004. Тому без реформування Конституції буде важко утримувати політичну стабільність. Тому 2008 рік має бути присвячений новому конституційному процесу і схваленню нової редакції Конституції України.

Це основна, офіційна частина заяви, яку я хотів оприлюднити перед вами.

Тепер дозвольте зробити декілька коментарів. На момент нашої розмови підраховано 99,25% всіх бюлетенів.

До парламенту пройшли п’ять політичних партій: Партія регіонів, БЮТ, "Наша Україна – Народна Самооборона", Блок Литвина і комуністи.

За останні два дні я провів усі відповідні політичні консультації із політичними переможцями і сьогодні даю доручення Партії регіонів, БЮТ, "Наша Україна – Народна Самооборона" разом з іншими переможцями парламентських виборів в Україні розпочати попередні політичні консультації щодо формування більшості в українському парламенті і формування уряду України.

Хотів би особливо підкреслити, що протягом останніх півтора року три політичні сили – Партія регіонів, БЮТ і "Наша Україна" отримали біля 80% загальної підтримки виборців.

Це говорить про виключну відповідальність цих трьох політичних сил за стабілізацію політичної ситуації, перш за все, в українському парламенті, основ формування парламентської більшості, а на її базі і уряду України і принципів відносин між владою і опозицією.

Моє глибоке переконання є те, що сьогодні ні крісло прем’єр-міністра, ні розподіл портфелів в уряді чи комітетів Верховної Ради не буде забезпечувати стабілізацію політичної ситуації.

Насправді, істинну політичну стабільність ми можемо отримати від політичного порозуміння трьох ключових політичних гравців: Партії регіонів, БЮТ і "Нашої України".

Тому мій головний посил, апелюючи до цих політичних сил, є наступний: вони повинні розпочати політичні переговори, в рамках яких сформувати основи формування більшості в українському парламенті, уряду України і відносин між тими політичними силами, які будуть представляти владу і опозицію.

Я, проводячи консультації із політичними лідерами названих та інших партій, зазначив: я готовий виступити гарантом реалізації тих домовленостей, які будуть досягнуті в рамках проведення попередніх переговорів між цими та іншими політичними силами – учасниками формування парламентської більшості в українському парламенті та опозиції.

Я переконаний, що сьогодні є прекрасна нагода на базі тих політичних результатів виборів, які були досягнуті в рамках дострокових парламентських виборів, переглянути ті помилки минулого і сформувати істинний діалог між ключовими політичними гравцями і запропонувати усталену модель політичної стабільності.

Я переслідую одну мету: з виборів Україна повинна вийти єдина. З виборів не повинно вийти дві України.

Хотів би підкреслити, що закликаю політичних колег, політичних лідерів партій, які пройшли до парламенту, не керуватися персональними візіями, персональними інтересами, а консолідувати взаємодію ключових політичних гравців українського парламенту навколо національних пріоритетів.

Сьогодні ви, шановні колеги, отримали все від Українського народу. Найголовніше – мандат на формування української влади.

Керуйтеся не власним інтересом, і я переконаний, це найкращий подарунок буде для українського суспільства.

Переконаний, не простий тест стоїть перед українськими політичними силами. І з огляду на ту історію попередню, яка була, і з огляду на багато речей, які були упущені в минулому.

Але з іншої сторони, я є оптимістичний і переконаний, що ці результати виборів, можливо, вперше дають можливість в українській політиці говорити про суть політичного порозуміння, про заснування нового політичного діалогу, який би на багато років привів Україну до політичної стабільності.

Дякую за увагу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді