ЮНЕСКО дав своє визначення Голодомору в Україні

Четвер, 1 листопада 2007, 14:17

Генеральна конференція ЮНЕСКО, до складу якої входять 193 країни, одноголосно прийняла Резолюцію про "Вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні".

Таке рішення ухвалено 34-ою сесією Генеральної Конференції ЮНЕСКО у четвер, 1 листопада, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Нагадуючи про Голодомор 1932-1933 років, через який загинули мільйони безвинних українців, Генеральна конференція ЮНЕСКО висловила впевненість у тому, що трагедія Голодомору, яка була викликана жорстокими діями та політикою тоталітарного сталінського режиму, має стати попередженням сучасним і майбутнім поколінням з метою дотримання демократичних цінностей, прав людини та законності.

У тексті Резолюції Генеральна конференція ЮНЕСКО вшанувала пам'ять загиблих і висловила співчуття жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні та жертвам голоду, що також мав місце у Росії, Казахстані та інших частинах колишнього СРСР.

Генеральна конференція привітала ініціативу України щодо організації урочистостей з нагоди 75-річчя Голодомору 1932-33 років в Україні та запросила країни-члени ЮНЕСКО розглянути питання своєї участі у пам’ятних заходах.

Крім того, Генеральна конференція звернулася до країн-членів ЮНЕСКО із закликом поширювати інформацію про Голодомор шляхом її включення до просвітницьких та науково-дослідних програм з метою засвоєння майбутніми поколіннями уроків цієї трагічної сторінки історії.

Питання вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років було внесено Україною у співавторстві з 45 іншими країнами-членами ЮНЕСКО.

Зокрема, це - Азербайджан, Алжир, Аргентина, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Венесуела, Габон, Гватемала, Гвінея, Гондурас, Грузія, Демократична Республіка Конго, Екваторіальна Гвінея, Естонія, Замбія, Зімбабве, Казахстан, Камерун, Канада, Кенія, Коста-Ріка, Кот-д’Івуар, Кувейт, Киргизстан, Латвієя, Литва, Маврикій, Мадагаскар, Македонія, Молдова, Монако, Нігер, Нігерія, Парагвай, Перу, Польща, Свазіленд, Сенегал, США, Суринам, Таджикистан, Уругвай, Філіппіни, Франція та Чехія.

Раніше ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела повідомляли, що в остаточному тексті резолюції про визнання голодомору в Україні 1932-1933 р. геноцидом українського народу, який мала розглядати в четвер Генкоференція ЮНЕСКО, слово "геноцид" було вилучене.

Як відомо, президент України Віктор Ющенко з моменту вступу на посаду домагається визнання голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді