"Ви такий маленький..." Як посварилися Довгий і Кличко

Четвер, 20 грудня 2007, 15:09

В Олеся Довгого якось від початку не склалися стосунки з Віталієм Кличком, а після сесії 1 жовтня вони і зовсім стали кепськими.

Перша публічна сварка відбулась тоді в ефірі програми "Свобода слова", і свідками її стали тисячі глядачів. Видатний боксер звинуватив секретаря Київради у дерибані 4% землі Києва, а заступник Черновецького свого опонента - в неробстві і абсолютному незнанні предмету роботи.

Потім Довгий і Кличко посварились через підлабузницькі матеріали столичних ЗМІ, які розмістили на своїх шпальтах карикатуру, як секретар Київради побив чемпіона. Щоб не опинитися на ринзі, секретарю Київради довелося терміново вибачатися і клястися в повазі видатному спортсмену.

І ось цього четверга в Київраді сталася чергова сварка на рівному місці.

Коли Олесь Довгий прямував до сесійної зали, дорогу йому заступила жінка, яка тут же розплакалась і стала вимагати її вислухати. Оскільки завсідники кулуарів Київради вже звикли до таких сплесків емоцій, часто завчасно зрежисованих, то на жінку увагу не звернули.

Довгий пройшов повз неї в зал, але жінка не зупинилася й кинулась за ним. Звісно охорона з залу її витурила. І тут жінка почала кричати. На крик збіглися всі камери, і всі, хто куняв у кулуарах.

Тепер, ображена і проігнорована, вона, витираючи сльози, тицяла в камери свої документи і звинуватила київську владу в тому, що вона порушує права її чоловіка, інваліда-чорнобильця, відмовляючи надати земельну ділянку.

Побачивши, що ситуація виходить за бажані межі, секретар Київради миттю повернувся в кулуари і спробував закликати бунтівницю до залу, але на цей раз та відмовилася. Тоді Довгий викликав представницю земельної комісії, проте з нею жінка теж не побажала іти.

- Я вже отримала відмову, що землі в Києві немає, за вашим підписом теж, - тицяла вона в обличчя Довгому папери.

- Так ви хочете вирішити своє питання чи провести прес-конференцію? - скептично поцікавився Довгий. Він був переконаний, що цю жінку до Київради привела опозиція.

Цю підозру він озвучив пресі, але на нещастя її почув Віталій Кличко, який стояв за спинами журналістів і споглядав усю ситуацію з висоти свого двометрового зросту.

- Олесь Станіславович, ви брешете, кажучи про причетність до цієї жінки блоку Кличка, - сказав боксер, протискаючись через камери до Довгого.

- Тоді може, Віталій Володимирович, ви займетеся ситуацією цієї жінки і допоможете їй? - спробував секретар Київради підколоти опонента.

- Сто відсотків, але Віталій Володимирович не причетний до дерибану землі в Києві, - відбив удар Кличко, ставши перед Довгим і пропускаючи наперед жінку.

- Ви називаєте дерибаном виділення землі таким громадянам? – спробував зайти з іншого боку Довгий, загнаний в глухий кут в буквальному значенні виразу.

- Я вважаю дерибаном виділення тисяч гектарів 400 студентам. І якби ця жінка була студенткою, вона б отримала землю, - парирував Кличко.

Відчувши, що так перемогти опонента не зможе, Олесь Станіславович зайшов з іншого флангу - процедурного - і спробував змусити Кличка, сказати, чи голосуватиме його фракція, яка, як відомо, не бере участі в земельних питаннях, за виділення землі цій жінці.

- По-перше, ми вивчимо це питання, а тоді вирішимо, - відрізав той.

- Зараз на пресі ми просто продемонструємо, хто з нас знає процедуру, - відчув свою силу секретар Київради.

- Олесь Станіславович..., - спробував зупинити його Кличко, але Довгий вже сів на свого коника. - Ось надійшло звернення, що ми з ним, Віталій Володимирович, робимо? Ваше бачення, як ви збираєтесь допомагати людям, яким ви збираєтесь допомагати безперервно? - підколював опонента секретар Київради.
- Олесь Станіславович, по-перше, ми маємо отримати заяву..., - став невпевнено відбиватися Кличко.

- Отримали, на кого ми його розписуємо? Так, не підказуйте, - грався в суворого вчителя Довгий.

- На Муховікова розписуємо, на земельну комісію..., але, на жаль, нікого з блоку Кличка немає в земельній комісії... і не треба займатися популізмом, яким займається зараз Олесь Довгий, - розсердився лідер блоку Кличка.

Ти мене вчити будеш?


- Це те, чим займається зараз Віталій Кличко... І на жаль, до цього популізму залучають людей, які реально доведені до відчаю, - завдав удару у відповідь Довгий.

- Шановний, я пана Володимира бачу вперше, - обізвалася жінка, переплутавши ім'я відомого боксера.

- Шановні колеги, я готовий взяти під особистий контроль це питання і проінформую вас про результат. А Віталія Володимировича я закликаю долучитися і хоча б один раз прийти від початку до кінця питання землевідводу і розібратися в процедурі, щоб далі коментуючи цю чи іншу ситуацію..., - перебирав ініціативу секретар Київради.

- Я не коментую ситуацію, і ще раз хочу сказати, Олесь Станіславович, що цинізму вашому немає меж, - відрізав Кличко, який стояв за спиною у Довгого і косо дивився у його бік.

- Так ви згодні допомогти?, - продовжував гнути свою лінію секретар Київради.

- Ця жінка звернулась до вас. Я як депутат згоден допомогти, - відрізав депутат.

- Ви будете голосувати? - не вгавав Довгий

- Якщо процедура відповідатиме чинному законодавству, - не здавався Кличко.

- Яка процедура, назвіть? - зрадів секретар Київради, знову відчувши, що може показати слабину в знаннях опонента. Але Кличка ця словесна еквілібристика вже, схоже, почала втомлювати.

- Ви що вчити мене зібралися, - грізно нахилився Кличко над Довгим.

- Я, я просто питаю, - відсунувся той.

Зрештою Кличко особисто погодився займатися питанням жінки. Але тут Довгий вирішив поцікавитися, де жінка хотіла отримати ділянку. Як виявилося, йшлося про район Горбачихи.

Як відомо, через цю територію будується відомий Воскресенський міст, який завдяки "уважності" попередньої влади проляже через приватні ділянки людей. Через це Русанівські сади громадянам доведеться звільнити й переїхати на іншу територію, адже минулого тижня київська влада вже ввела частину мосту в експлуатацію.

Олесь Станіславович хвилин десять змальовував, яких зусиль це вартувало команді Черновецього.

- ...Рік працювала команда, особисто Леонід Михайлович працював - правда жодного представника опозиції навіть поруч не було - щоб обійти кожну хату і умовити заради мосту, якого чекають 800 тисяч киян, перенести їх ділянки. Послухайте, Віталій Володимирович, це вам буде корисно для вашої програми, дуже хороші тези, - демонстрував Довгий зверхність над опонентом.

- Ми вас залучимо (до написання тез), - огризнувся той.

- Ми вам допоможемо, - погодився Довгий і продовжував далі гнути свою лінію.

- Так от я інформую вас, Віталій Володимирович, що ваш блок не проголосував за перенесення й відведення ділянок для цих людей. Більше того, я думаю, що, якщо ми зараз продовжимо цю дискусію, то може виявитися, що ви навіть не знаєте, де знаходиться цей Подільсько-Воскресеньський міст, - знущався далі Довгий.

- Та як вас послухати, то я взагалі не знаю, де Київ знаходиться. Не треба мене екзаменувати, - обурився Кличко.

- Ну принесіть карту, нехай Віталій Володимирович покаже..., - тут же зреагував секретар Київради.

- Станіслав.. Олесь Станіславович, ви такий маленький, ви такий наглий, ви собі не можете уявити! Ви починаєте вчити таким речам, перевертати з білого на чорне, ви починаєте іти в сторону... Ви кажете, що я маю причетність до цієї жінки? Я бачу її вперше. Я спробую їй допомогти, і для цього ми зробимо прес-конференцію, щоб сказати, які проблеми цієї жінки.

Власне кажучи, ця фраза стала кульмінаційною в півгодинній дискусії між секретарем Київради і одним з лідерів опозиції. Протягом неї часто здавалося, що в Кличка таки здадуть нерви і він таки "приголубить" рукою свого опонента. Але до цього не дійшло.

Так, Олесь, пішли працювати. Тебе вже зачекалися
Так, Олесь, пішли працювати. Тебе вже зачекалися

Завдяки нашоукраїнцю Дмитру Андрієвському конфліктуючі сторони зрештою зайшли в зал.

Сесія Київради почалася з запізненням на годину. Жінка, через яку сталася затримка, десь зникла – чи то в кабінеті представниці земельної комісії, чи то в кабінеті Тетяни Меліхової з БЮТ, яка, за твердженням оточення Довгого, і привела руйнівницю спокою до Київради.

Пізніше до журналістів вийшов представник земельної комісії Олексій Євлах, який і розказав, які труднощі спіткають тих, хто пробує отримати обіцяну їм законом землю.

Виявляється, щоб отримати земельну ділянку, її громадянину треба спершу самому знайти, звернутись до міськради, щоб її надали, далі лист прохача іде в управління земельних ресурсів і, якщо ця ділянка вільна, і на неї ніхто більше не претендує, то можна збирати всі необхідні погодження, а після цього долю ділянки і прохача вирішать депутати Київради.

Скільки може зайняти процедура? Для тих, хто готовий покинути роботу і забути всі інші клопоти, процедура може зайняти 1,5 роки, для тих, хто не готовий на такі жертви, триватиме значно більше, вважає голова земельної комісії.

На думку Євлаха, все залежить від "спритності" прохача і від того, де знаходиться ділянка, "чи знаходиться вона в історичній частині, чи ні, чи можна там будувати".

Остання фраза голови земельної комісії змусила згадати про низку скандальних забудов Києві, де всі названі параметри були порушені Київрадою.

Наприклад, рік тому місцеві депутати виділили землю під 20-ти поверхівку на розі Шовковичної і провулку Козловського. Тоді Київрада не думала ні про фундамент прилеглих будинків, ні про бомбосховища поряд, ні навіть про те, як забудовник завезе кран у двір, де вестиме будівництво, бо завезти його можна лише через арку в 3 метри висотою.

Щоб якось захиститись від забудови, мешканці організували громадські слухання, де мали виступати проти забудови. Але, прийшовши на зібрання, зрозуміли, що забудовник за допомогою спеціально підготованих людей, вже провів потрібні йому слухання. Справжніх мешканців навіть не пускали в зал, де проводились слухання.

Збори місцевих жителів мали всі шанси бути сфальсифікованими, аби одним із цих жителів, правами яких збирались знехтувати, не виявився заступник Черновецького Анатолій Голубченко.

- Я прийшов сюди на шосту годину, як було написано в оголошенні, а насправді вони почали о п'ятій і отримали одноголосну згоду на будівництво від людей, які й близько тут не живуть. З мене роблять бидло. Більше того, із киян роблять бидло! – кричав Голубченко після того як його спробували не пустити на збори.

Втім, коли заступник мера все ж потрапив в зал, він запевнив сусідів, що "будівництва не буде, поки він перебуває при владі".

Через півтора місяці після зборів у Київраді не виключають, що відмінять своє рішення. За словами Євлаха, якщо забудовник не знайде спільної мови з мешканцями будинків і не змінить план, то рішення доведеться відміняти.

А що робити жителям будинків, в яких не живуть голубченки і які не можуть потрапити з депутатами опозиції до залу, щоб винести свою історію назовні? Наприклад, жителям Нікольської слобідки, яких зараз позбавляють дитячого майданчика й останнього виходу до Дніпра?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді