Луценко побив Черновецького прямо в секретаріаті президента. Всі подробиці. Версії Луценка і Черновецького

П'ятниця, 18 січня 2008, 21:43
У п’ятницю вперше в історії політики відбулася публічна бійка високих посадових осіб. До того тільки в чутках жили розповіді про те, як десь колись "Янукович побив Медведчука" або "Хто відбив печінку міністру Х". А зараз свідками подій була вся політична еліта.

У останній робочий день тижня в будинку секретаріату президента відбулася сутичка між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і мером Києва Леонідом Черновецьким.

Це сталося відразу після засідання Ради національної безпеки і оборони, присвяченого земельним питанням.

За розповідями інформованих джерел "Української правди", під час засідання Радбезу Черновецький звинуватив Луценка, що той погрожував посадити сина мера Києва в тюрму, а в обмін вимагав землю в столиці.

Пристрасті на якийсь час вдалося вгамувати.

Уже коли Ющенко і Балога залишили залу засідань, за свідченнями очевидців, Луценко вдарив Черновецького.

За однією версією, Луценко завдав Черновецькому один удар у обличчя, за іншою – вдарив його двічі, в тому числі нижче пояса.

Черновецький уже не вперше є учасником політичних боїв. У парламенті четвертого скликання за його участю відбулася бійка з Григорієм Суркісом.

Пізніше мерія поширила заяву Черновецького в зв’язку з цими подіями.

Він повідомив, що після нападу з боку Луценка буде домагатися порушення кримінальної справи проти нього.

"Сьогодні на засіданні РНБОУ, у присутності губернаторів та інших високопосадових осіб, міністр внутрішніх справ Луценко, не маючи аргументів у дискусії і втративши контроль над собою, по-варварськи накинувся на мера Києва Леоніда Черновецького", - сказано в заяві.

"Здоров'ю київського міського голови нанесено шкоду, в даний момент йому надана перша медична допомога і він перебуває під наглядом лікаря", - також говориться в документі.

"За фактом безпрецедентного для чиновника такого рангу кримінального злочину буде негайно порушена кримінальна справа", - сказано в повідомленні.

"Така дикунська поведінка – ганьба для всієї України. Я не дозволю дикунам влаштовувати в столиці та в країні такий "бєспрєдєл" і обов'язково доведу кримінальну справу до кінця. Цього пана (Луценка) чекає або психлікарня, або в'язниця", - заявив Черновецький.

Подробиці цих подій стали відомі під час ефіру програми "Свобода з Савіком Шустером".

Заступниця Черновецького Ірена Кільчицька розповіла, що побачила у мерії.

"Я зашла в приемную Леонида Михайловича. У него вся левая сторона лица была полностью в ссадинах и в крови, вызывали скорую. Я спросила: "Что случилось?" Леонид Михайлович ответил: "Это сделал Луценко прямо на официальном заседании СНБОУ, в присутствии всех", - сказала вона.

За словами Кільчицької, бригада лікарів працювала з мером Києва "майже дві години".

У свою чергу радник Луценка нардеп Геннадій Москаль порадив не драматизувати ситуацію, оскільки "двоє дорослих чоловіків не порозумілися після засідання РНБОУ".

"На Раді національної безпеки розглядалося земельне питання. Ви знаєте, яке воно болюче... Коли два мужики посварилися... і виносити це на розсуд всієї України?", - здивувався Москаль.

"Через ті дії, які робить мер Києва, в у будь-кого можуть здати нерви. – виправдовував він Луценка. - Хто не знає, що в Києві вся земля передається на підставні особи за копійки?"

За словами Москаля, за кримінальним кодексом це кваліфікується як "справа приватного звинувачення".

"Коли Черновецький почав обзивати президента... Вибачте, почав обзивати міністра внутрішніх справ, приплюсовувати йому, що він (Луценко) переслідував його сина... Це була чисто чоловіча розмова... Тільки слабі на голову чоловіки з'ясовують стосунки різними заявами, що "хтось когось посадить", - почав дорікати Черновецькому Москаль.

"Та скільки з вас не з'ясовували таким чином стосунки? – звернувся він до аудиторії. – І хто не знає, хто такий Черновецький? Візьміть підручник по наркоманії і подивіться повадки наркомана. Хто не тягне мову, коли виступає по телебаченню?"

На цих словах виступу Москаля в ефірі почалася перепалка.

Інна Богословська почала вигукувати з місця, на що Москаль запитав, чи вона вже перебрала на себе функції ведучої програми.

Коли радник Луценка продовжив виступ, Богословська закинула йому, що він не дивиться в очі. На це Москаль заявив: "Подивіться на себе в дзеркало!".

Зрештою, Москаль заявив, що "мужики мають подати один одному руку і не робити ток-шоу на всю Україну".

Потім слово взяла колишня урядовець Олександра Кужель, яка взялася викривати Луценка спогадами про 1990-ті роки.

"Когда этот мальчик (Луценко) был советником Пустовойтенко, а я работала главой Госкомитета предпринимательства, он позвонил мне и сказал: "Немедленно выдать кредит мне и моему брату". Я отказалась, на что Луценко мне пообещал: "Ну, я тебе устрою!". Слава Богу, папа Луценко был жив и извинился", - заявила Кужель.

Її підтримала Інна Богословська.

"Политик такого ранга как министр внутренних дел не может так себя вести в официальном учреждении. Если сегодня это будет прощено, то завтра любой парень, который изобьет другого или толкнет под машину, будет считать, что вправе так поступить. И должна наступить вторая ответственность – уголовная", - заявила Богословська.

У свою чергу міністр Олексій Кучеренко на закиди про відповідальність, яку мав понести Луценко, пригадав інцидент за участі Василя Цушка під час політичної кризи минулого року.

"Ми всі бачили, як інший міністр вибивав двері в Генпрокуратурі", - заявив Кучеренко.

Коли обстановка в студії дійшли до точки кипіння, ведучий запропонував закрити обговорення теми бійки між Луценком і Черновецьким.

***

Після цього в ефір каналу "Інтер" по черзі зателефонували обидва учасники цього інциденту – Луценко і Черновецький.

Спочатку Луценко розповів про перебіг подій на засіданні Радбезу.

"Я привів приклади земельного "бєспрєдєлу" і розкрадання тисяч гектарів землі в Києві, не називаючи прізвища мера. Я говорив про приклади в Київській області і Криму. Я запропонував, щоб Генпрокуратура порушувала кримінальні справи і накладала арешт на ці спірні землі, щоб вони не переходили в руки пройдисвітів.

Після цього взяв слово Черновецький, який сказав дослівно: "Віктор Андрійович, Луценко вимагав у мене землю нібито для міліціонерів і якщо я не дам – обіцяв арештувати мого сина".

Я був у шоці. Я зустрічався з Черновецьким два рази – на сесії в Київраді та у мене в кабінеті.

Ще до виборів, коли він був обраний, він телефонував мені і повідомив: колишній прокурор Києва тисне на міліціонера, щоб він арештував перед виборами його сина Степана Черновецького в підозрі до афери "Еліта-Центр".

Я тоді сказав: "Пане Черновецький, мій принцип – я з дітьми не воюю. І я дав команду допитати Степана Черновецького після виборів".

І сьогодні він брутально використав це, зробив з білого чорне. Після того пройшло 20 хвилин, засідання РНБОУ завершилося. Президент подякував за плідну роботу і разом з керівниками відійшов.

Я покликав Черновецького і сказав йому, що він брехун і просто падлюка, бо так нормальні люди не поступають. Я вчинив по-людськи, бо знаю, що навіть сицилійська мафія не воює з дітьми, а тим більше українська влада. А за це я отримав удар у спину мерзотного нечесного звинувачення.

Після цього пан Черновецький, як він веде себе все життя, підступно вдарив ногою мене по коліну, яке болить з часів Майдану. Я щойно заїжджав у лікарню і зробив усі дії, щоб це зафіксувати. У відповідь я дав ляпаса Черновецькому. Це бачили всі губернатори. Відкритою долонею я дав чоловічого ляпаса!

Я не буду вибачатися – бо вважаю, що це абсолютно підлий вчинок: оббріхувати мене за те, що я не робив. Але підло при цьому ховатися за спину президента. І підло бити чоловіка по коліну під столом. Я знаю, хто так робить! Зеки в тюрмах так роблять! Очевидно, пану Черновецькому знадобиться така навичка – тільки в інших місцях.

Він купить зараз лікарів, купить довідку. Але я залишуся Луценком і не буду вибачатися перед мерзотниками і злодіями".

Після цього в ефір телефоном вийшов Черновецький, який повідомив, що зараз почуває себе "нормально".

Він також виклав свою версію подій.

"На заседании СНБОУ я выступил с инициативой, чтобы земельные участки не крались. (…) Я сказал, обращаясь к президенту, что есть еще один канал давления на глав администраций и мэров городов. Это – нечестные силовые руководители, которые, работая с жуликами-инвесторами, якобы от милиционеров, которые нуждаются в квартирах, требуют отведения участков, не положенных по закону.

Я сказал, что Луценко в присутствии четырех человек вымогал у меня земельный участок стоимостью несколько миллионов долларов. И на мой отказ он угрожал посадить сына.

После заседания СНБОУ он выскочил из толпы и ударил меня дважды в место, которым мужчины обычно гордятся, и ударил кулаком в лицо. И его тут же оттеснили несколько глав администраций.

Вот представьте, а если бы это был не я? Кто бы поднял этот вопрос, если бы завтра взяли и избили любого… Министр внутренних дел! Я, естественно, потянулся дать ему сдачи, но мне такая возможность не представилась. Это же кошмар, когда министр в присутствии всех главных лиц в стране бьет кулаком в лицо и в пах мэра одного из городов.

Я не дам ему земли, и пусть он не обращается больше с этим вопросом. Но это настоящий кошмар, мне больше нечего сказать!"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді