Микола Рудьковський: жорстка посадка

Понеділок, 11 лютого 2008, 18:36

Екс-міністр транспорту Микола Рудьковський опинився за ґратами. Правоохоронні органи, не вдоволені тим, як екс-міністр знайомиться з матеріалами своєї справи, не знайшли нічого кращого, як забрати його до СІЗО майже серед ночі у вихідний день з порогу лікарні.

Як відомо, Рудьковського звинувачують у зловживанні службовим становищем і розтраті коштів у особливо великих розмірах – фактично за поїздки за кордон за державний рахунок. Але звинувачення поки висунуте лише по одному випадку.

Утім Рудьковський у неділю чомусь опинився в ізоляторі СБУ для контррозвідників і терористів.

У понеділок суддя Печерського райсуду Сергій Вовк задовольнив подання прокуратури міста Києва і змінив міру запобіжного заходу Рудьковському з підписки про невиїзд на арешт.

З-під ножа лікаря у СІЗО

Процедура арешту Рудьковського так і залишиться оповитою таємницею для журналістів. Пояснення правоохоронців і постраждалої сторони кардинально розходяться: від затримання під час прогулянки містом – до захоплення з автоматниками в масках. А істина, напевно, як завжди, знаходиться десь посередині.

Першою про затримання повідомила прес-секретар Рудьковського Вікторія Бутенко, яка заявила, що екс-міністра з лікарні "Борис" викрали невідомі в масках і з автоматами.

За інформацією прес-служби, "коли його переносили на руках невідомі озброєні особи, Рудьковський не міг самостійно пересуватись і, ймовірно, був без свідомості".

Конвоювали екс-міністра, за словами Бутенко, 15 автоматників у масках.

У Службі безпеки цю версію назвали нісенітницею. Вони кажуть, що діяли згідно з рішенням суду і поданням прокуратури. За версією співрозмовника з СБУ, екс-міністра затримали на проспекті Бажана, але не біля лікарні, а біля автозаправки.

"Він якраз сам сідав у авто і його попросили проїхати до прокуратури. Ніяких автоматників там не було, було два співробітники, які повезли його до прокуратури, після цього його було переведено до ізолятора СБУ", - сказав співрозмовник УП.

За його словами, Рудьковського оглянула комісія лікарів, яка не побачила ніяких протипоказань для утримання під вартою.

У неділю вранці родина Рудьковського все ж подала заяву в прокуратуру Києва щодо викрадення особи.

У відповідь прокуратура пояснила, що екс-міністра транспорту було затримано законно на проспекті Бажана (де, власне, і знаходиться лікарня "Борис").

За даними прокуратури, причиною затримання стало те, що "Рудьковський та його захисники необґрунтовано ухиляються від ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, порушуючи свої процесуальні обов’язки", з 21 грудня минулого року. Окрім того він порушив підписку про невиїзд, згідно з якою мав перебувати в Чернігові, а не в Києві.

Але чи привід це везти людину з лікарняного ліжка до СІЗО? Тим більше, що Рудьковський все ж таки не становить суспільної небезпеки, і йому точно далеко до Сєви Могилевича, якого схопили приблизно у такий же спосіб кілька тижнів тому у Москві.

Крім того, Рудьковський стверджує, що попереджав правоохоронців, що не живе в Чернігові, і давав київську адресу мами.

Лист Рудьковського, де він попереджав слідчих, що не живе в Чернігові, і давав київську адресу мами

Заввідділу стаціонарного лікування лікарні "Борис" Ігор Конівець підтвердив те, що Рудьковський був у них на лікуванні.

За його словами, соціаліст перебував у лікарні з 28 січня з діагнозом протрузія дисків. Соціаліст періодично звертався з таким діагнозом до лікарні через травму, яку він отримав чотири роки тому.

7 ж лютого йому було зроблено операцію. 8-9 лютого хворому було дозволено напівпостільний режим і прогулянки по лікарні.

Крім того, на прохання хворого був викликаний лікар-консультант із Цюриху, який мав його оглянути.

"Ми усамітнилися з нейрохірургом, щоб обговорити ситуацію, а через 15 хвилин нам повідомили, що пацієнт був вивезений невідомими людьми", - зазначив лікар Конівець.

На питання, чому охорона лікарні не протидіяла в такому випадку, Конівець заявив, що це не входить у функції охорони, оскільки вона займається лише "паркуванням і спостереженням".

Конівець також повідомив, що СБУ не зверталася у суботу до лікарні, щоб засвідчити стан Рудьковського.

На суд у візку

Як відомо, українські можновладці давно винайшли шикарний спосіб ховатися від звільнення з роботи та кримінальної відповідальності на лікарняному ліжку. Можливо, тому прокуратура і не повірила Рудьковському, який вирішив підлікувати грижу замість того, щоб ходити на допити, та вирішила тримати ближче до себе.

За словами лікаря, стан Рудьковського можна охарактеризувати як середньої важкості. "У неділю ми мали зробити йому перев'язку, а через 5 днів зняти шви".

Про автоматників ні лікар, ні охорона лікарні нічого журналістам не розповіли. За словами прес-секретаря Рудьковського, їх бачили лише свідки. Хто саме ці свідки, вона не сказала.

"Ви ж бачите, тут досить людно", - пояснила вона журналістам.

Уже потім по секрету вона розповіла, що свідками були ті люди, які привезли Рудьковському ліки.

"Щоб розходитися, Микола Миколайович спустився за ними сам. Він не встиг зробити і двох кроків, коли його затримали автоматники, які повезли його до ізолятора СБУ", - розповіла прес-секретар.

"Є аргументовані підозри, що стан Рудьковського значно погіршився, водночас йому відмовлено в отриманні негайної медичної допомоги та послуг адвоката", - заявила Бутенко.

Разом з тим уже вночі до екс-міністра вдалося потрапити омбудсмену Ніні Карпачовій та депутатам-регіоналам.

"В ізоляторі СБУ, куди відразу після викрадення з-під лікарні привезли Рудьковського, я був буквально через годину після того, як це сталося. Потім під’їхав також народний депутат Володимир Сівкович. Нам протягом 5 годин так і не змогли показати документи, на підставі яких було затримано пана Рудьковського ", - розповів у понеділок нардеп Нестор Шуфрич журналістам.

Крім того представники Рудьковського скаржились, що адвокатам екс-міністра не відомо, де відбудеться судове засідання у його справі.

"Це означає, що правоохоронці мають змогу спілкуватися з суддями, на відміну від нас", - зазначила його прес-секретар.

Справу Рудьковського почали розглядати вранці у Печерському суді Києва. На підтримку екс-міністра прибули 50 пікетників від СПУ і до 15 депутатів-регіоналів, серед яких Нестор Шуфрич, Микола Джига, Володимир Сівкович.

Самого екс-міністра привезли на візку. У ході засідання йому стало погано, викликали медиків, біля суду зараз дві карети "Швидкої допомоги". Відомо, що просто в залі суду йому зробили укол. Прес-служба Рудьковського повідомила, що його тиск підскочив до 170110, але все це не справило враження на суддю.

Рудьковського вирішили залишити в СІЗО. Адвокатам міністра дали 3 дні на апеляцію. Таким чином, Микола Рудьковський може надовго запам’ятати наступний день святого Валентина - або виходом з Лук'янівського СІЗО або святкуванням у стінах слідчого ізолятора.

Тепер у нього з'явиться час почитати 2 томи своєї справи.

Кримінал чи політичні репресії

Як відомо, міністру інкримінується зловживання службовим становищем та привласнення коштів в особливо великих розмірах. Тільки за політ до Парижу в супроводі міс Україна екс-міністру інкримінується розтрата близько 400 тисяч гривень, за політ в Брюссель – 98, Токіо – 112. Крім того міліція цікавиться незаконним, на їх думку, відчуженням залізничного майна, а генпрокуратура явно програшними для країни контрактами Укравтодору.

Затримання Рудьковського ввійшло до топ-трійки інформаційних подій тижня, затьмаривши собою навіть спроби влади витіснити з крісла главу Фонду держмайна, соціалістку Семенюк.

Соцпартія зробила з цього приводу вже не одну заяву про репресії щодо своїх однопартійців.

"Можна передбачити, що суд, а фактично, судилище, уже відбулося. Не в судовій інстанції, а в кабінетах служб президента, котрий і є замовником та натхненником гоніння на Рудьковського. Причина, ясна річ, не у надуманих чи явних зловживаннях. Причина в тому, що, виступаючи від імені соціалістів України, Рудьковський публічно критикував існуючу в Україні владу за її дії і наміри", - йдеться у заяві Олександра Мороза з приводу рішення суду.

Ще один соціаліст Степан Бульба звинуватив у гоніннях Рудьковського колишнього однопартійця Юрія Луценка. Начебто таким чином, міністр окреслює свою лінію боротьби з корупцією і намагається відвести увагу від своєї бійки з мером Черновецьким та справи, порушеної проти міністра.

Стали на захист соціаліста і колишні колеги по коаліції – Партія регіонів.

"Я зараз не хочу давати оцінку перспективі розвитку цього питання, але хочу нагадати, що в 2005р. низку політиків намагались притягнути до відповідальності, але звинувачення так і не підтвердились. Більше того, Бориса Колеснікова, який пробув кілька місяців в ув’язненні, пізніше нагородили орденом "За заслуги" II ступеня, а Раїсу Богатирьову, яку звинувачували по так званій "справі сепаратистів", призначили секретарем РНБО. Оце оцінка тих звинувачень і переслідувань, які мали місце у 2005р., і я не виключаю, що з Рудьковським через 2-3 роки може бути те саме", - заявив після засідання регіонал Нестор Шуфрич.

Він попередив, що дії правоохоронців можуть ускладнити "і без того непросту ситуацію у Верховній Раді", адже дії опозиції "у зв’язку з таким зухвалим затриманням були легко прогнозованими".

"Ми, безумовно, не будемо стояти осторонь цієї справи, і будемо вимагати відповідальності як слідчих, які пішли на такий крок, так і тих, хто проводив це затримання, і, звичайно, судді, який виніс таке сумнівне рішення, незважаючи на те, що адвокатом було надано документи, де чітко видно, що слідчий був повідомлений про зміну місця проживання і знав, що Рудьковський знаходився в лікарні і був прооперований. Ми вважаємо це затримання просто політичним замовленням, і відповідно до цього, і ставимося", - заявив депутат.

Так що вже у вівторок регіонали можуть заблокувати роботу Верховної Ради під приводом "Свободу хворому Рудьковському".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді