Вільне падіння Віктора Балоги

Вівторок, 4 березня 2008, 17:28

Хоч Віктор Балога стверджує, що не любить програвати, цього разу йому, здається, не викрутитися. Доведеться-таки поступитися місцем на Банковій. Останні події яскраво засвідчили: відставка очільника президентського секретаріату неминуча.

Усе до того, власне, йшло. І не тільки тому, що така специфіка посади – відсторонення можна і слід чекати в перший-ліпший момент. Наприклад, після нищівного фіаско на виборах "Нашої України", ледь не потрапив послом в якусь тьму-таракань.

Аби не природна спритність, помножена на затяте інтриганство й здатність до авантюр, набуті в бізнесову пору, ще невідомо, як все тоді б склалося. Власне, політик з Балоги, як і з інших наших бізнесменів, ніякий.

Сколотивши певний капітал, заручившись корпоративною підтримкою собі подібних, вони, як правило, "збагачують" політичне середовище характерними методами бізнесового-бандитських кланів. Тому їхнє перебування в політиці, як правило, швидкоплинне й мінливе, проте завдана шкода роз'їдає суспільство гірше за будь-яку іржу.

Тоді він не тільки уникнув суворого жеребу, а й змусив рахуватися з собою. Зараз уже важко уявити, що зовсім недавно на Банковій деякі її господарі дохазяйнувались до того, що до них ніхто не ходив. Балозі вдалося вдихнути життя в її порожні каземати, повернути втрачену віру, в тому числі, й у президента.

І все ж – загрався, недооцінив "дівчат і хлопчиків", яких сам же і поставив керувати "Нашою Україною". Не взяв до уваги, що Тимошенко з Турчиновим – не в опозиції, а при владі з усіма її важелями, механізмами й атрибутами.

Він же – при незаперечних заслугах – усього-на-всього тільки голова канцелярії, слуга свого господаря.

У відповідь на організований Балогою бурхливий потік негативу на адресу Кабміну і його керівників було вжито адекватних заходів, результатом яких стало не тільки розвінчання його неблаговидних діянь, а й – рикошетом – падіння політичного рейтингу президента.

Згідно останніх даних, він опустився за 10%-ву позначку (що стосується рейтингу самого чільника секретаріату, то про нього згадувати соромно, він знизився до 0,8%). У таких випадках порядні люди самі подають заяву, рятуючи свого керманича, а не затягуючи його за собою на політичне дно.

Не той, як кажуть, випадок. Про людей штибу Балоги класик влучно зауважив, що вони відносяться до легіону бешкетників, у котрих на язиці "держава", а в думках – пиріг з казенною начинкою.

Ну як, скажіть, президенту декларувати необхідність боротьби з корупцією на всіх рівнях, коли йому, вибачаюсь, ті самі укази підносить не хто інший, як один із розвінчаних корупціонерів?

Причому, дива його у цій сфері множаться чи не в геометричній прогресії. Якось ще вдалося зам'яти скандал зі знайденими у гаражі високопосадовця СБУ теками кримінальних справ, у тому числі, стосовно рідного брата – Павла Балоги.

Службіст тримався мужньо, за що й отримав не без допомоги Віктора Балоги, який доклав багато зусиль, щоб перетворити спецслужбу в свою вотчину, посаду заступника голови СБУ.

Не встигли в одному місці загасити – в іншому вже горить. Кабмін несподівано приймає рішення про скасування передачі у постійне користування 350 гектарів землі для центру розвитку туризму "Синяки" у рідному Мукачівському районі не менш рідної Закарпатської області.

Остання крапля – гучна справа з так званим аукціоном по продажу земельних ділянок та будівель на території колишніх військових містечок на користь ТОВ "Партнер", який очолюють Оксана Балога та Марина Петьовка – дружини поважних панів.

Аукціон-таки відбувся, тільки в ньому, крім "Партнера" брала участь лише фірма, афільована з печально відомим ТОВ "Барва", засновниками якої є все та ж Оксана Балога, рідні брати Іван та Павло, той же Василь Петьовка.

Це вже, знаєте, навіть не пахне, – тхне. "Ну то й що? – як завжди непорушно стоять опоненти. – Припустимо, звільнить Ющенко свого голову секретаріату за ці й інші "художества".

А хто працюватиме на майбутні вибори, на створення нової об'єднувальної партії, яка стане справжньою опорою президенту?

Хто продавлюватиме прийняття нової Конституції на "народному" референдумі? Ще не відомо, чи виграє Ющенко, зате достеменно відомо, що Балога навряд чи втратить багато.

Він, наприклад, може запросити на роль лідера нової партії, відтак – кандидата в президенти – когось іншого, позбавленого шлейфу помилок і прорахунків, що тягнеться за Ющенком. Або ж пошле всіх і вся якомога подалі, майне на рідне Закарпаття, на завчасно підготовлені рубежі!"

Певним чином, вони мають рацію. Адже ідея "об'єднувальної" партії, яку Балога зазвичай подав з такою помпою, запала в душу. Хоча б тому, що в результаті її створення істотні збитки будуть завдані одразу двом іншим – НУНС, яку в результаті об'єднувального проекту Балоги, буде роздроблено. А також Партії регіонів, що, як мінімум, поділиться навпіл.

Політична афера цілком в стилі Балоги. Колись Леонід Кравчук на запитання журналістів, як він оцінює перехід свого колеги до іншої політсили, відповів: "Це була найбільш вдала і блискуча операція, здійснена СДПУ(о)".

Те твердження сприйняли скоріше як черговий афористичний перл. Проте минуло півроку, грянула сенсаційна відставка і не менш сенсаційна прес-конференція екс-голови президентського секретаріату, внаслідок якої майже всі "любі друзі", вони ж лідери "Нашої України", опинилися на політичному узбіччі.

Влучне висловлювання Кравчука згадалося, коли в ЗМІ з'явилися заголовки: "Балога почав розколювати Партію Регіонів". На перший погляд, парадокс. Проте, якщо вдуматися – цілком вірогідно.

Одну ж партію ("Нашу Україну") очільник президентського секретаріату мало вже не розколов? Новий його проект передбачає залучення до числа прихильників нинішнього президента додаткового електорату в східних та південних областях.

Місія настільки ризикована, настільки й невдячна, адже переважно кадровий та й електоральний масив тут давно й твердо освоєний, передусім, Партією Регіонів. Тож доведеться висмикувати кадри для "об'єднувальної" партії штучно, або навіть – поштучно.

І навіть якщо за справу візьмуться Раїса Богатирьова чи Борис Колесников, коли Ринат Ахметов долучиться, – позитивний результат прогнозувати важко. Адже доведеться переагітовувати людей на користь іншого лідера, голосувати за кандидата, політичні репутація і рейтинг якого в східних і південних областях традиційно вимірюється кількома відсотками.

Не кращі справи й на західному фронті. Зрозуміло, рідне Закарпаття, як і завжди, стане в "ружжо", долучаться люди, особисто зобов'язані й зав'язані на Балогу. Однак, як засвідчили останні події, – далеко не всі, більшість під різними приводами вичікуватимуть.

Розраховував, наприклад, на "своїх" губернаторів, які ніби-то "зобов'язані", та прорахувався. Що поробиш, менталітет відомий: без чіткого сигналу, без відмашки президента ніхто нікуди не входить і не виходить.

І фальстарт херсонського губернатора – яскраве тому свідчення. На адміністративний ресурс можна розраховувати, коли він – діючий, мертвий – нікому не згодиться.

І все ж: на що ж розраховує Балога? Створивши нову політичну структуру, водночас істотно розхитавши й послабивши Партію Регіонів і НУНС, забезпечити Ющенку участь у другому турі майбутніх президентських виборів.

Тут, згідно з креативним задумом голови секретаріату, можливі такі варіанти: Ющенко й Тимошенко; Ющенко й Янукович. Уявімо, що до другого туру виходять Ющенко і Тимошенко. За кого голосуватимуть в Донецьку, Луганську, Криму, Харкові, Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі?

Мабуть, усе ж таки за Ющенка, як за менше зло у порівнянні з Юлією Володимирівною. Додайте зусилля "прагматичних" донецьких – Ахметова, Колесникова, Богатирьової – і перемога діючого президента забезпечена.

Інший розклад: у другому турі – Ющенко і Янукович. Немає сумнівів, на чиєму боці будуть симпатії східного електорату – звичайно, проголосують за свого, ріднесенького. Отже, завдання полягає в тому, щоб нейтралізувати важковаговика Януковича, розколоти або ж максимально ослабити Партію Регіонів.

Саме в цьому і полягає місія Балоги: "притопити", а краще – потопити обох конкурентів – і "НУ", і ПР, перебравшись разом з президентом до незаплямованої новоствореної партії.

Що стосується особисто Януковича, є шанс домовитися з ним через "своїх донецьких", популярно роз'яснити, що він на виборах не фартовий, досягти консенсусу на предмет включення в бізнесові й схеми, зберегти Віктора Федоровича для майбутньої боротьби з Тимошенко.

Такі розрахунки, як правило, хибують переоцінкою власної персони, абсолютизацією своєї ролі в історії. Чимало з незааганжованих політтехнологів відразу після демаршу Балоги з НУНС заявили: нічого в нього не вийде, що це буде за партія, в якій заправлятиме Балога?

Відомий політолог Михайло Погребінський висловився ще відвертіше: "Балога все розуміє і дурить бідного Віктора Андрійовича!".

І справді, а раптом нинішній президент, спираючись на його партійне плече, не вийде до другого туру? Як на поточний момент, варіант цілком можливий і вірогідний. Про це, якщо не в один голос, то досить активно останнім часом говорить немало експертів й аналітиків. Вони радять Вікторові Ющенку вдатися до рішучих нестандартних дії та рішень, у тому числі й кадрових.

Події останнього зимового уїк-енду засвідчили, що ці виклики не залишилися поза увагою президента. Мабуть, саме тому він поки що вичікує, не дає такої жаданої для Балоги відмашки на вихід з "Нашої України".

І ця пауза – не на користь голови секретаріату, який з кожним кроком в'язне в болоті корупції й нових звинувачень у зловживаннях. Як результат, – дедалі помітніше охолодження їхніх стосунків. Воно, знаєте, не дуже-то приємно, коли про тебе поза спиною говорять не як про лідера нації, а про дрібного чиновника, що працює в секретаріаті Балоги.

Та й людей президентських, стопроцентно відданих кадрів, кому можна сповна довіряти і довірятися – залишилося обмаль. Куди не кинь – скрізь кадри Балоги – якщо не родичі, так "друзі", або ті, хто щось заборгував.

На пам'ять мимоволі приходить хрестоматійний конфлікт Леоніда Даниловича з одним із очільників його адміністрації. Тоді Кучма прийняв невідворотне принципове рішення і вдруге став президентом.

Поки ж пауза, взята Віктором Ющенком, надто затягнулася…

Володимир Кулеба, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді