Суддя Зварич брав хабар прямо в кабінеті... представника Ющенка?

Середа, 17 грудня 2008, 23:47
Суддя Ігор Зварич зробив серйозну заявку на те, щоб сягнути інтернет-слави Михайла Добкіна та Геннадія Кернеса. Виправдання про те, що два мільйони доларів Зварич позичив "у колєги", а виявлені в його кабінеті кошти принесли для "засівання" за українським обрядом, у підсумку року можуть очолити хіт-парад безглуздостей.

Кримінальну справу проти голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича за отримання хабара в розмірі 100 тисяч доларів було порушено 2 грудня. Наступного дня він пішов на лікарняний, а в ніч на 12 грудня зник. Тоді ж прокуратура оголосила його в розшук та направила подання до парламенту про згоду на арешт судді.

У середу відбулося засідання профільного комітету парламенту, де було вирішено рекомендувати сесійній залі дати санкцію на затримання Зварича.

У розпорядження "Української правди" потрапив текст подання до Верховної Ради, зробленого слідчим у цій справі Володимиром Жербицьким.

У документі відтворені події, які слідство закидає Зваричу як отримання хабара у особливо великих розмірах.

Як виявилося, за версією слідства, 100 тисяч доларів суддя отримав від одного з львівських підприємців у кабінеті... тодішнього губернатора Львівської області Петра Олійника.

У лютому 2008-го Олійника звільнили з посади глави обласної адміністрації, і в грудні поточного року він став одним із заступників Віктора Балоги у секретаріаті президента та офіційним представником Віктора Ющенка у парламенті.

Слідчий стверджує, що у жовтня 2007 року відбулася зустріч судді Зварича з підприємцем на прізвище Залізний, який є комерційним директором приватного підприємства "Оліяр". У кабінеті Олійника вони начебто й домовилися, що за 100 тисяч доларів суддя винесе потрібне рішення. При чому, стверджує слідчий, передача грошей відбувалася прямо в присутності губернатора.

У поданні сказано про це так:

"Залізний І.І., маючи при собі 100 тисяч доларів, прибув до службового кабінету голови Львівської обласної державної адміністрації Олійника П.М., де зустрівся зі Зваричем І.С.

Під час розмови, яка відбулася між Залізним і Зваричем, останній погодився за хабар у розмірі 100 тисяч доларів використати своє службове становище голови Львівського апеляційного адміністративного суду та владні повноваження судді вказаного суду в інтересах працівників ПП "Оліяр".

Отримавши згоду Зварича на одержання хабара та його запевнення в тому, що Львівським апеляційним адміністративним судом буде прийнято рішення про залишення в силі постанови суду першої інстанції, Залізний одразу там же, в кабінеті голови Львівської обласної державної адміністрації, в присутності Олійника П.М. дав, а Зварич одержав від того як хабар 100 тисяч доларів..."

Прізвище Олійника згадується ще в одному абзаці подання на арешт Зварича – там сказано, що екс-губернатор дав "показання" за цим епізодом.

"Українська правда" звернулася безпосередньо до Петра Олійника, який назвав описані події "видумкою" та спростував, що свідчив у справі судді Зварича.

"Накладочка вийшла. У жовтні 2007 я був на лікарняному після операції в "Рудольфінерхаус". Я тоді переніс дві найскладніші операції", - стверджує заступник глави секретаріату президента.

Водночас Олійник не відкидав факту знайомства з підприємцем Залізним. Він навіть визнав, що просив його про матеріальну допомогу суду... який очолював Зварич.

"Влітку 2007 року від Міністерства оборони до судової адміністрації було передано приміщення для потреб Львівського апеляційного адміністративного суду. Після армії цю будівлю залишили в жахливому стані. Проводка вирвана, крани вирвані, фекалії плавали по приміщенню... Судова адміністрацій відмовилася фінансувати ремонт. Я направив листи трьом десяткам бізнесменів про допомогу. Це був вимушений захід", - зізнався Олійник.

Статую Феміди вручають судді Зваричу

Заступник глави секретаріату заявив, що згадка його прізвища в поданні на арешт судді Зварича є політичною провокацією. "Це мені нагадує сценарій дискредитації "любих друзів", заяви Зінченко-2 тощо", - сказав він.

Але у блоці Тимошенко і не приховували, що саме вони ініціюватимуть усунення Олійника з посади постпреда президента.

"Ми будемо пропонувати анулювати перепустку Петра Олійника в парламент і вимагатимемо відсторонення його з посади на час розслідування. Відповідну рекомендацію комітет з питань правосуддя ухвалив за моїм поданням", - сказав Українській правді депутат Андрій Портнов.

Роль Олійника в тих подіях буде перевірятися в рамках "справи Зварича". Але, за іронією долі, сама Юлія Тимошенко неодноразово звинувачувала слідчого, який сьогодні займається хабарами судді, у виконанні політичних замовлень.

Річ у тім, що Володимир Жербицький свого часу займався розслідуванням діяльності "Єдиних енергетичних систем України". І навіть, за твердженням Тимошенко, за "фальсифікацію" справи в часи Леоніда Кучми отримав звання генерала.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді