Що підписала Тимошенко з Росією і Єврокомісією

Вівторок, 13 січня 2009, 14:37

В розпорядження "Української правди" потрапив документ, який став першим кроком у вирішенні україно-російського газового конфлікту. Це правила процедури моніторингу транзиту газу територією України.

Як відомо, спочатку цей документ був погоджений у Брюсселі, але не був підписаний російською стороною.

10 січня на зустрічі в Москві з Міреком Тополанеком Володимир Путін запропонував йому російський варіант, який передбачав доступ російських експертів до української газотранспортної системи. Але не передбачав доступу до російських газорозподільних станцій.

Натомість Україна наполягала на "дзеркальному" варіанті, де моніторились би і українські, і російські станції.

У ніч з 10 на 11 січня Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи.

При цьому Юлія Тимошенко доповнила протокол "п`ятьма положеннями", які, на її думку, були найважливішими для України.

В документі наголошувалося, що Україна була і залишається надійним транзитером і не припиняла транзиту газу до Європи, що Україна не робила з 1 січня несанкціонований відбір газу.

Також в протоколі акцентувалася увага на тому, що саме Україна ініціювала запрошення європейських експертів.

"У ще одному пункті наголошується, що Україна була і залишається конструктивною стороною в переговорах з Росією з підписання угоди про постачання і транзит газу на 2009 рік, а якщо буде бажання, то і стратегічної угоди, заснованої на положеннях Меморандуму, підписаного прем`єр-міністрами України та Росії в січні 2008 року", - заявила Тимошенко журналістам в ніч на неділю.

А вже 11 січня президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія не визнає підписаний Україною протокол про транзит російського газу.

Того ж дня прем’єр-міністр РФ Володимир Путін пояснив своєму чеському колезі Міреку Тополанеку, що Росія не сприймає українську декларацію до протоколу.

В ході телефонної розмови він заявив, що український додаток до протоколу з російською стороною не обговорювався, перекручує саму суть документа про міжнародний контроль за транзитом російського газу через територію України, а також обтяжує існуючу проблему питаннями, які не мають до неї жодного відношення.

У зв’язку з цим Путін запропонував направити уряду Росії протокол, підписаний представниками України без будь-яких доповнень і зауважень.

Зрештою Україна погодилася виконати ці умови. У понеділок Тимошенко визнала, що "є два різні документи. Протокол – тристоронній, який підписано Єврокомісією, Україною та Росією. І є декларація, яку оголосив уряд України. Її підписано в односторонньому порядку… І документ України".

"Ці два документи з самого початку були юридично не пов`язані, і саме тому ми ще раз підтверджуємо, що Україна підписала протокол того ж змісту, який було спочатку підписано, і нічого там не змінювалося", - сказала Тимошенко.

Пропонуємо увазі читачів Правила моніторингу, підписані трьома сторонами...

.. та декларацію, підписану лише українським урядом.

Під декларацією стоять підписи Григорія Немирі та Олега Дубини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді