Олег Тягнибок: Рейтинг Тимошенко знищила дружба з Медведєвим і Путіним

Понеділок, 16 березня 2009, 17:36
Олегу Тягнибоку в день свого тернопільського тріумфу було боляче у прямому сенсі слова. У зв’язку з цим довелося відкласти початок його інтерв’ю "Українській правді" – бо Тягнибок сидів у... стоматолога.

П’ять років тому Тягнибока вважали маргіналом, у його символіці явно читалася свастика, а єдиний раз усі ЗМІ заговорили про нього в зв’язку з різким виступом під час мітингу на могилі командира УПА Клима Савура, де через слово лунало "москалі" та "жиди".

Цю відеозйомку використав штаб Медведчука для дискредитації Ющенка, а Геннадій Москаль, який очолював тоді Держкомітет національностей та міграцій, звернувся до Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти Тягнибока.

Щоб загасити пожежу, Олега Тягнибока навіть виключили з фракції "Наша Україна" у парламенті, хоча він продовжував підтримувати Ющенка на виборах президента.

Сьогодні очевидно, що зміна поколінь в політиці, якої багато хто прагнув, почалася. Хоча не факт, що саме обличчя Тягнибока воліли бачити ті, хто виголошував гасло "дорогу молодим". І зараз уже "Нашій Україні" треба домовлятися з Тягнибоком, щоб зберегти владу в одному з базових регіонів.

Минулої неділі відбулися вибори до Тернопільської обласної ради, які завершилися першим серйозним успіхом для 40-річного Тягнибока. Його партія "Свобода" посіла перше місце, здобувши понад 33% голосів і майже половину місць у облраді.

І з часом дедалі рідше будуть нагадувати про умови цього виграшу: блок Тимошенко, який розгубив свій лідерський рейтинг, самоусунувся від кампанії, сподіваючись зірвати вибори. Зате віднині, вважає Тягнибок, всі знатимуть, що у вищий політичній лізі є ще один гравець.

Разом з Тягнибоком святкує секретаріат президента, для яких було важливо зруйнувати міф про безпрограшність БЮТ. Навіть якщо заради цього довелося згадати методи роботи Леоніда Кучми.

...Завершивши сеанс у зубного лікаря, Олег Тягнибок розповів "Українській правді", як він йшов до цієї перемоги.

– Чим ви самі для себе пояснюєте результат, який отримала "Свобода" на цих виборах?

– Перше – ми впродовж багатьох років тримали позицію. Наша ідеологічна послідовність далася взнаки.

По–друге, всеохоплююча криза почала призводити до серйозного розчарування у нинішній владі та пошуку чогось іншого. Ми були на яву.

По–третє, нам допомогло перегризання горлянок, яке влаштували між собою помаранчеві та біло–сердешні. Вони настільки захопилися своїм протистоянням, що навіть не могли усвідомити, що їхнє місце під сонцем не є вічним. Вони не тільки довели людей до розчарування, але й нам розчистили дорогу.

По–четверте, не зважаючи ні на що, тільки були оголошені вибори, ми 19 грудня почали виборчу кампанію. І ми не зупинялися до останнього дня.

Ми вірили, що вибори відбудуться, і тому мали фору перед іншими. Ми вели кампанію в січні–лютому, коли це ніхто не робив. Нам вдалося дійти до кожного села. І якби наш ритм не збили в останні 10 днів, наш результат був би ще вищій. Бо ми планували дуже потужний фініш, який був зупинений судовими процесами навколо скасування виборів.

По–п'яте, ми нічого не обіцяли тернополянами, зате запропонували їм абсолютно чистий список людей, які ніколи не були при владі, але мають вищу економічну, юридичну освіту.

– Вам не здається, що ваша перемога виглядає неповноцінною, адже ваш головний конкурент - БЮТ - відмовився від боротьби? Згадайте, це як першість Італії з футболу, коли "Ювентус" був засланий до першої ліги, і без головного фавориту "Інтеру" було легше здобути чемпіонство...

– Я не задоволений тільки тим, що "Свобода" не здобула 50% мандатів у обласній раді. Зараз нам не вистачить лише декілька депутатів, щоб мати одноособову більшість.

А якщо провести аналогії між "Ювентусом" і БЮТ, то згадайте: "Ювентус" тоді поплатився за свої проблеми. Їх ніхто не змушував займатися корупцією та підкупом суддів...

– Але погодьтеся, що БЮТ вам суттєво допоміг на цих виборах, бо він не вів активної виборчої кампанії?

– Так не можна сказати. Вони вели дуже активну кампанію проти "Свободи", з використанням чорних піар–технологій. Я можу показати їхні листівки. Але це все – їхні особисті проблеми, якщо вони пішли шляхом зриву виборів. Це вже нікого не цікавить, брали вони участі у виборах чи ні, бо після бою кулаками не машуть.

Ви ж розумієте, чому вони почали скасовувати вибори після того, як самі ж їх призначили у Верховній Раді?

– Чому?

– Бо БЮТ ознайомився з результатами соціологічних досліджень! Вони не очікували у себе таких низьких цифр. Я ж мав переговори з деякими очільниками місцевого БЮТ, які перед початком виборів розказували: "Вся влада наша, за нами 50% області, вибори завершаться нашою повною перемогою. Ну а "Свобода"... Може, пройде, а може й ні". Вони нас просто недооцінили.

Так, я частково з вами згоден, що наша перемога пояснюється неправильною поведінкою БЮТ. Але не тільки в Тернопільській області. Вони показали незкоординованість, розхлябаність, зарозумілість. Вони думали, що переможуть в судах. Ви що - ні в кого навіть сумніві не було! Як інакше, адже БЮТ завжди перемагає у судах!

Але особливо по галицькому виборцеві вдарило зближення Тимошенко з російськими царями – Медведєвим і Путіним. Це був для них особливий удар, і бумерангом це нам допомогло.

– На цих виборах секретаріат президента використав вас як таран проти БЮТ. Так само як на виборах мера Києва таку роль Банкова відвела Черновецькому. У вас немає відчуття, що вас використали?

– А чому ви так ставите питання? Може, по–іншому поставите питання? Може, це "Свобода" використала секретаріат президента?

Послухайте, ми набрали більше, ніж секретаріат президента, президент і БЮТ разом взяті! Може, їм вже варто звикати, що "Свобода" грає не в першій лізі, але у вищій.

– Але якби Банкова не була настільки наполеглива, щоб ці вибори відбулися, ви б сьогодні не святкували перемогу!

– Я не погоджуюсь!

– Тому що партія Балоги "Єдиний центр" первісно подала позов, який дозволив провести ці вибори!

– Ні, перший позов подала "Свобода"! І якби не наше юридичне управління, яке чергувало в Київських, Львівських, Тернопільських судах, то я сумніваюся, що ЄЦ міг би щось зробити. Нам і не треба було координувати свої дії з ними – у нас була достатня юридична підтримка...

– Добре, як ви поясните на цих виборах високий показник Партії регіонів?

– Для мене це несподіванка. Хоча ми прогнозували, що Партія регіонів перейде 3%, але що набере 9% – це надто багато як для Галичини!

Це може бути оцінено як протест галицької публіки через постійну гризню між БЮТ і "Нашою Україною".

З другого боку, Тернопільщина – це специфічна область. Північ області перебуває під впливом Почаївської лаври, ми це навіть називаємо "червоним поясом". Там в більшості сіл править московський патріархат. І саме в цих районах перемагала Партія регіонів.

– Але існує інша версія – Партію регіонів штучно підтягнули до 9% за допомогою адмінресурсу, щоб у Банкової була можливість створити коаліцію без вашої участі. Тобто секретаріат президента отримав додаткову карту в цій грі.

– Я з самого початку говорив, що ми ішли на тотальну перемогу, тобто хотіли мати 61 мандат. Зараз очевидно, що у нас буде 55 мандатів. Нам не вистачить декілька депутатів, і нам доведеться шукати партнерів.

– З ким ви будете блокуватися?

– Точно не з Партією регіонів.

– А з блоком Тимошенко?

– Оце цікаво, якби ми взяли та об'єдналися з БЮТом... (Сміється)

Я вам відверто скажу – ми ще ніяких переговорів не вели. Мій заступник завжди говорить: "Не говори "гоп", поки не переїдеш Чоп".

– Ще дивно виглядала історія з Яценюком. Спочатку очікувалося, що Тернопіль буде його дебютом, але потім він відмовився від участі у виборах. Так число ваших конкурентів ще зменшилося. Ви контактували з Яценюком?

– Може, ви будете сміятися, але я з Яценюком навіть не знайомий. Я вважаю, що Яценюк зробив помилку, коли не пішов на тернопільські вибори. Він забоявся. Але якби він ішов, то був у трійці призерів.

– Який у нього рейтинг в Тернопільській області?

– У Яценюка високий особистий рейтинг. Але він боявся, що не встигне розбудувати партію. Наскільки я бачу, він на Тернопіллі та скрізь по Україні робить ставку на банківських працівників. Це не зовсім правильно, бо сьогодні банкіри мають дуже низький рейтинг.

Цікаво, що ми з Яценюком не дуже–то й перетинаємося. Він би забирав голоси у БЮТ, у "Єдиного центру", в "Нашої України", але ніяк не в "Свободи". Між нами, націоналістами, і лібералом Яценюком є світоглядні розбіжності.

Я ПІДУ В ПРЕЗИДЕНТИ І СПОДІВАЮСЬ ПОТРАПИТИ В ДРУГИЙ ТУР

– Одна з думок, яка побутує – що фальсифікація на Тернопіллі відбулася не стільки в накачуванні відсотків, стільки в тому, щоб явка перевищила 50%, і таким чином вибори вдалося зробити такими, що відбулися. Але вся попередня динаміка показувала, що явка дуже низька і тільки наприкінці голосування перейшла межу.

– Це специфіка Галичини. Як правило, зранку люди ідуть до церкви. Перед церквою голосує лише незначна частина. Потім після закінчення церкви голосує основа маса. Ще частина після церкви іде обідати, а потім – на дільниці. Переважна більшість районів проголосувала саме тоді, а в Тернополі в цей час була дуже низька явка.

У Тернополі живе велика кількість людей, які є вихідцями з навколишніх сіл. І коли в неділю ввечері вони поверталися з сіл до міста, вони проголосували. Це була четверта хвиля.

В цілому я розчарований, що в Тернополі була така низька явка, бо там – наш основний виборець, і там у підсумку ми взяли 52%.

– Якщо БЮТ каже, що вибори були сфальсифіковані, а ви впевнені у своєму результаті – тоді, може, варто провести перевибори?

– Думаєте, я буду впиратися, якщо будуть проголошені перевибори? Ні

– Тобто ви не проти перевиборів?

– Звичайно, ні! Сьогодні зламано основний міф, який існував проти нас – що "Свобода" є непрохідною. Це той міф, який нам нав'язувався БЮТ і "Нашою Україною": "Не голосуйте за "Свободу", вона гарна, але все одно не пройде".

Сьогодні цей міф зруйновано, і наступні вибори принесуть нам ще вищий результат. Тому, якщо зараз буде оголошено повторне переголосування – ми тільки за!

Але я не думаю, що БЮТ покращить свій результат. Усі ж розуміють, хто здійснював маніпуляції, щоб зупинити ці вибори! Хіба я не брав участі у виборах мера Мукачевого 2004 року? Нас було по двоє депутатів на дільниці. Я стояв пліч–о–пліч з Філенком! І коли Володі там стало зле, його забрали до лікарні, то я залишився один, і ми виграли на тій дільниці.

А пізніше саме я подавав звернення до прокуратури про відкриття кримінальної справи за мукачівськими виборами. То ж все те добре пам'ятають. Зараз були ті ж самі методи, тільки трохи вдосконалені.

– Ну, зараз звинувачують як раз Балогу, що він використовує ті самі методи, що і Медведчук у Мукачевому...

– А хіба я заперечую? Всі вони обоє рябоє: і Балога, і Медведчук, і Тимошенко, і Ющенко, і Партія регіонів. Усі вони спаскудили ситуацію та грають не за правилами.

Те, що сьогодні "Свобода" набрала більше, ніж вони всі разом взяті – то є добрий ляпас для них. Це відро холодної води їм на голову. Може, хоч зараз вони схаменуться від того безладу, який натворили в державі. Тому вибори в Тернополі можуть бути початком отверезіння нині діючої псевдо–еліти.

– Ви підтримаєте Віктора Ющенка на другий термін?

– Я сам буду балотуватися.

– А кого ви будете підтримувати в другому турі?

– Сподіваюся, що в другому турі буде Тягнибок.

Я колись захоплювався китайським полководцем Сунь Цзи. У трактаті про військове мистецтво він написав: коли зустрілися два командувачі армій, полководець–переможець стояв на колісниці і запитав у переможеного ватажка, чому той не падає на коліна, не просить про порятунок своєї армії, про преференції.

Полководець, що програв, відповів: "Бачиш, ти сидиш на колісниці. Колесо, воно сьогодні внизу, а завтра вгорі, то внизу, то вгорі". Так і я – сьогодні ти на коні, а завтра може бути навпаки.

Усі дивуються результату "Свободи", але не ми. Це була наша стратегія – нам треба було перемагати тотально на Тернопільських виборах. Щоб пізніше ця перемога відкрила нам дорогу до парламенту, щоб ми могли показати: "Дивіться – ми прохідні!"

А що стосується президентських виборів... Хто його знає.

– Скажіть, хто вам ближче: Ющенко, Тимошенко чи Яценюк?

– Ідеологічно ніхто з них не є ближчим. Я колись був наївний, підтримуючи їх п'ять років тому під час помаранчевої революції...

Повірте, це було від щирого серця! Якби я зараз повернувся у той час, то робив би те саме, можливо, ще більш завзято. Бо я вважав, що так мав поступати кожен українець, і тішився, що мої побратими підтримували мене.

Політологи завжди казали, що революцію придумують генії, реалізовують фанатики, а користуються плодами негідники. Мені здається, що саме так і вийшло.

Але вони навіть не усвідомлювали, що вони - вчорашні герої - стали негідниками. А зараз перегризаючи горлянки, довели людей до відчаю. Реакція тернопільських виборців – це момент розплати.

Тягнибок. Фото газети "24"

– Ви не остерігаєтесь "головокружіння від успіху", коли ви будете вважати, що ви переможець, і влада має належати вам? А Банкова за допомогою "Єдиного центру" та Партії регіонів зламає вам всю гру, і ви опинитеся в опозиції?

– Нам не звикати бути в опозиції – ми ж при владі ніколи не були!

До речі, я не відчуваю, що ми є переможці. Так було би, якби територіальна виборча комісія зафіксувала результат, що у нас є 61 депутат. Тоді б ми могли брати на себе 100% відповідальність. На жаль, зараз нам доведеться ділити цю відповідальність з кимсь іншим.

Якщо ви думаєте, що в мене є певна ейфорія – ви помиляєтеся. У мене зараз таке відчуття, ніби я здав перший іспит в інституті, а через пару днів мене чекає ще складніший іспит.

– Тоді Банкова намагатиметься диктувати вам свої правила гри, бо вони вважають, що ви їм зобов'язані цією перемогою!

– Якщо вони так вважають, то вони глибоко помиляються. "Свобода" є самодостатньою політичною організацією. Запевняю: ми не будемо діяти під сопілку ні Банкової, ні Тимошенко, ні будь–кого іншого!

– Якщо вибори мера Києва були "Сталінградом №1" для Юлії Тимошенко, то тернопільські вибори для неї називають "Сталінградом №2". І все це матиме для неї наслідки на виборах президента...

– Може бути. Мені прикро, що Тимошенко не зробила висновків. БЮТ віддав у парламенті 152 голоси за призначення виборів до Тернопільської облради. Чим вони думали в цей момент? Якщо вони розуміли, що вибори для них не вигідні, то мали торгуватися з Партією регіонів не 3 березня, а раніше, щоб взагалі не допустити призначення виборів.

Мені здається, що саме в них настало "головокружіння від успіхів". Вони стали настільки самозакоханими, так високо підняли носа, що перестали бачити, що діється у них під ногами.

Хочу вас запевнити, що я такого в житті не робитиму. Тільки підійму носа догори – все, мені кінець!

– Скільки склав кошторис "Свободи" на тернопільських виборах?

– Він був не дуже великий. Десь 500 тисяч гривень.

– У Києві побутує думка, що вас фінансує Ігор Коломойський. Ви з ним знайомі?

– Знаєте, всі ці розповіді про фінансування "Свободи" вже трохи дають оскому... Я заперечую фінансування "Свободи" будь–ким з олігархів. Ви можете проаналізувати список "Свободи" до Тернопільської обласної ради. Там з 50 чоловік прохідної частини, напевно, 15 є успішними бізнесменами в Тернопільській області.

Після виборів 2006 року ми зрозуміли, що без грошей нічого не зробимо, нам буде дуже тяжко буде протистояти партіям олігархічного спрямування. Тоді ми створили економічну раду - такий собі закритий клуб за інтересами, куди ми, починаючи з червня 2006 року, почали збирати наших симпатиків з числа підприємців. З часом вони вступали до нас в партію.

Наприклад, керівником економічної ради є Андріан Гутник – по–моєму, він 11–й номер в нашому списку. Він має будівельний бізнес, деревообробні комбінати в Тернопільській області, аквапарк... Тобто успішний підприємець. Але це є старий член нашої партії.

Нам вдалося налагодити фінансування "Свободи" через малий і середній бізнес.

Чим більше сваряться між собою БЮТ і "Наша Україна", тим більше до нас приходять людей, які свого часу фінансували "помаранчеву революцію". Тепер вони працюють разом з нами.

Тому я навіть хотів би, щоб "Наша Україна" та БЮТ ще більше сварилися між собою – і до нас ще більше буде приходити таких представників малого і середнього бізнесу.

Але знаєте, що ще дуже важливо? Я як голова партії не маю жодних зобов’язань ні перед ким, хто забезпечує фінансування "Свободи".

– Але все таки ви не відповіли на запитання, чи знайомі з Ігорем Коломойським?

– Відповідаю: я не знайомий з ним. Тобто я знаю таку людину.

– Але особисто в житті не бачили?

– Ні, ну бачив десь, на якихось заходах, коли я був народним депутатом. Але я з ним не знайомий.

– Ваша перемога в багатьох викликає неспокій, тому що представники "Свободи" доволі легко починають піднімати тему "Україна – для українців". Ви не остерігаєтесь, що через цю легкість, з якою ви експлуатуєте дану тему, можна ще більше посилити розкол у суспільстві?

– Я даю вам нашу офіційну позицію, яку ми завжди сповідували. Ми, всеукраїнське об’єднання "Свобода", не виступаємо проти представників будь–якої нації. Ми знаємо, що в Україні є близько 140 національних меншин – і ми проти них не виступаємо.

Ми захищаємо права українців як представників титульної нації, як представників національної більшості. Ми не "проти" когось, ми "за" себе.

Ми не хочемо позбавляти представників інших національних меншин якихось національних, культурних, освітніх прав. Ми хочемо забезпечувати національні, культурні, освітні і інші права для представників національної більшості. Ось і все.

– Ваш відомий виступ на горі Яворині під час виборів президента–2004 активно тиражували як компромат проти Ющенка. Тепер його знову дістали і намагаються продемонструвати як ваше справжнє обличчя. Ви не шкодуєте про ті свої слова?

– Я не шкодую. І я ніколи не відмовлявся від того, про що я говорив. Тим більше, що така позиція в мене була завжди.

Але мій виступ, який був показаний по телебаченню в 2004 році, сфальсифікували. Він був використаний для "чорних" піар–технологій, коли чотири уривки були висмикнуті з різних речень, які стосувались абсолютно різного змісту – і так змонтована певна промова.

Ви можете мій повний виступ послухати на нашому сайті. Думаю, ви не знайдете там нічого крамольного. А за намагання принизити мене різними закидами в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі я виграв дев'ять судів, в тому числі й у прокуратури.

Те, що зараз мені це знову намагаються закинути – це через страх. Скажіть їм, хай не бояться. Ми воскрешаєм Україну, нічого крамольного і антизаконного не робимо. Ми хочемо, щоб українців поважали.

Однак, як з'ясувалося, слово "жид" для представника "Свободи" є нормальною лексикою, тоді як в Києві воно сприймається як ознака антисемітизму.

– Ну то забороніть в Києві "Кобзар" Шевченка! Хтось так вважає, а я так не вважаю! Відкрийте словник Бориса Грінченка – і ви там почитаєте, що це слово означає. Воно не є забороненим!

Зрештою, ота "політкоректність", якою нас зараз намагаються годувати – вона вже починає, даруйте, задовбувати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді