Справа про отруєння Ющенка: московський свідок заговорив

Четвер, 30 квітня 2009, 11:40

У справі про отруєння Віктора Ющенка черговий карколомний сюжет. Володимир Сацюк озвучив прізвище нового фігуранта у справі – Віктора Медведчука.

Володимир Сацюк – власник будинку, де могли отруїти Ющенка – досі залишається ключовим свідком, не допитаним новою слідчою групою в справі про отруєння Віктора Ющенка.

Реклама:

Протягом неповних двох років, коли пошуком винних займається Галина Климович, з екс-заступником глави СБУ не змогла зустрітись жодна офіційна особа.

За даними джерел "Української правди" в прокуратурі, Сацюк, який переховується у Росії, якось переговорив по телефону зі слідчими в справі отруєння. Однак він відмовився від допиту і не погодився поспілкуватися під протокол навіть в приміщенні Генпрокуратури Росії, куди було передано відповідний запит.

Але Сацюк, уникаючи співпраці зі слідством Генпрокуратури, погодився на зустріч з політичними слідчими.

31 березня парламент утворив слідчу комісію з отруєння Ющенка на чолі з регіоналом Володимиром Сівковичем, який очолював аналогічну комісію у 2004 році.

А вже через два тижні, 14 квітня, з Сацюком у Москві зустрілись троє її членів: сам Сівкович, Нестор Шуфрич (обидва – Партія регіонів) і Валерій Камчатний (БЮТ).

Випадково чи навмисно, але жодного з цих депутатів не можна назвати ані прибічником президента, ані прихильником версії про те, що Ющенко взагалі був отруєний. Загалом до складу комісії не входить жоден депутат, якого можна назвати лояльним до Ющенка.

За інформацією "Української правди", за чартер, яким депутати добирались до російської столиці, заплатив Шуфрич. Сама зустріч з Сацюком відбулась на фешенебельній Рубльовці, в конференц-залі готелю "Барвиха".

Після повернення з Росії члени комісії відмовилися надавати будь-яку інформацію щодо свідчень Сацюка. Валерій Камчатний в коментарі "Українській правді" тільки підтвердив сам факт зустрічі, однак не навів жодних подробиць.

Уся розмова Сацюка та депутатів за згодою сторін протоколювалася, і по поверненню в Київ вона була розшифрована в одному з кабінетів Верховної Ради. Зараз стенограма чекає на остаточне погодження з самим свідком.

За інформацією "Української правди", на початку зустрічі з представниками слідчої комісії Володимир Сацюк попередив, що він є громадянином Росії та має право не відповідати на усі поставлені йому запитання.

Сацюк очікувано відкинув причетність до погіршення самопочуття Ющенка у вересні 2004 року. Свій від'їзд з країни він пояснив побоюванням за власне життя.

Екс-заступник глави СБУ розповів, що проти нього "готувалась провокація" по двом кримінальним справам – про незаконне отримання звання генерала, а також про нецільове використання бюджетних коштів.

Метою, за словами Сацюка, було остаточно "повісити" на нього отруєння Ющенка.

Серед іншого, Сацюк начебто розповів про існування аудіо-записів розмов оточення Віктора Ющенка, починаючи з вересня і до кінця листопада 2004 року.

Але головною сенсацією бесіди з Сацюком може стати інформація про намагання Банкової будь-якою ціною отримати свідчення проти... Віктора Медведчука.

Як стверджують джерела в апараті Верховної Ради, Сацюк повідомив слідчій комісії, що в січні цього року до нього надійшла пропозиція щодо співпраці з боку секретаріату президента.

Посередником виступила Світлана Гуменюк – людина, яка багато років працювала помічницею Романа Безсмертного, що зараз обіймає посаду заступника глави секретаріату президента.

Як вдалося з'ясувати, зустріч Сацюка та Світлани Гуменюк відбулася 20 січня цього року в місті Мінеральні Води Ставропольського краю Росії.

До точки призначення Світлана дісталася чартерним рейсом (!) компанії "Українсько-Середземноморські авіалінії", яка входить у сферу впливу самого Сацюка.

Як стверджує Сацюк, через людину Безсмертного українська влада начебто гарантувала йому відновлення генеральського звання та посади в правоохоронних органах. В обмін Сацюк повинен був дати свідчення Генеральній прокуратурі про те, що отруєння Віктора Ющенко було організовано екс-керівником адміністрації президента Віктором Медведчуком.

Колишній заступник голови СБУ також стверджує у стенограмі, що він не погодився на умови секретаріату президента.

За інформацією джерел, в тексті є свідчення про те, що приїзд посередника особисто курувався Віктором Ющенком, який нібито неодноразово дзвонив Роману Безсмертному, аби дізнатися "чи вилетіла людина до Сацюка".

"Українська правда" звернулась за коментарями і до Романа Безсмертного і до його помічниці Світлани Гуменюк. Наразі ніякої інформації від них редакція не отримала: заступник глави секретаріату президента на зв’язок не вийшов, а пані Гуменюк лише підтвердила сам факт зустрічі з Володимиром Сацюком та поклала трубку.

Джерела "Української правди" стверджують, що після приїзду до Києва Світлана Гуменюк була на допиті в Генпрокуратурі разом із Безсмертним.

Слідча комісія також підготувала свій хід – там збираються ініціювати порушення кримінальної справи за фактом створення хибних доказів та версій при розслідуванні отруєння Ющенка.

Одним з перших комісія допитала Миколу Черемухіна – екс-першого заступника керівника СБУ в Харківській області, який є близькою людиною Сацюка. За словами одного з працівників апарату комісії, "Черемухін надав депутатам документальні докази введення слідства в оману".

Крім того, у комісії Сівковича хочуть відсторонити від справи керівника слідчої групи Галину Климович у зв’язку з тим, що "вона наперед знала про намір підготовки хибних доказів з боку секретаріату президента".

За словами співрозмовника "Української правди", комісія прагне зібрати свідчення того, що на слідство мають вплив Віктор Ющенко і його дружина.

Зокрема, комісія надіслала листа до прокуратури з проханням повідомити, як часто слідчі зустрічаються з президентом і членами його родини. Яке запитання, така і відповідь: прокуратура заявила, що вони не відслідковують особисте життя своїх співробітників в неробочий час.

"Комісари" слідчої комісії

Окрім Сацюка, свідчення комісії Сівковича дали керівник слідчої групи Галина Климович і прокурор-криміналіст Олексій Донський.

Ні Климович, ні Донський не повідомили депутатам жодного фактажу зі справи, посилаючись на таємницю слідства. Можливо, цим пояснюється нервова атмосфера, яка панувала на їх зустрічі з комісією.

Зокрема, під час допиту Климович Нестор Шуфрич заявив, що ані він, "ані вся країна не вірить в отруєння".

"Переконайте мене і знайдіть винних! Або не варто робити комедію, а тому вже зараз оголосіть на всю країну, що жодного отруєння Ющенка не було! Чи ви чекаєте, поки він перестане бути президентом, тим часом користуючись всіма службовими благами?" – обурювався депутат, маючи на увазі броньований "Мерседес" Леоніда Кучми, який був виділений Климович з автопарку секретаріату президента.

"Українській правді" також вдалося ознайомитися з матеріалами допиту члена слідчої групи з отруєння Ющенка Олексія Донського.

Донський відразу роздратував Сівковича, заявивши, що той не може бути членом комісії, бо та покликана "виявити осіб, винних у зволіканні з розслідуванням кримінальної справи".

"А ваша неявка на допити і є однією з причин зволікання з розслідуванням", - заявив Донськой, пояснивши, що фактично Сівкович має викривати самого себе.

"Крім того, попри чисельні виклики, на допити не ходять депутати Шуфрич, Жванія, Мартиненко, Янукович і Ткаченко", - додав слідчий.

Це спровокувало конфлікт між Донським і Шуфричем та Сівковичем. Так, Шуфрич заявив, що взагалі не отримував повісток, тоді як Сівкович визнав, що йому їх передавали "через Верховну Раду та СБУ".

"Я вам надіслав письмову відповідь: поки ви мені не напишете, в якій справі мене викликаєте – я до вас не прийду! - заявив Сівкович. - Я дивився у повістку Клюєва та інших осіб – те ж саме. Ви це спеціально робите!"

Ще далі пішов Геннадій Самохвалов, який представляє у комісії Партію регіонів. Він вдався до... погроз слідчому.

"Ви розумієте, де ви знаходитеся?! Поводьтеся як слід! Бо наша комісія – це дуже серйозний рівень. І навіть ваша доля може залежати від нас! Або ви надалі будете блискучим прокурорським працівником – або на цьому для вас усе закінчитися. Я для себе вже зрозумів, що таких людей як ви допускати не можна", - заявив Самохвалов.

Найабсурднішим же виглядав виступ на слідчій комісії Олександра Омельченка. Він звинуватив Донського в тому, що той відмовився відповідати на його питання про походження... своїх батьків.

"Ти що, не знаєш ні про свого діда, ні про свою бабу? Я думаю, що ти із мною нещирий. Вибач якщо щось не так, але мораль у тебе страждає", - заявив Омельченко слідчому, легко перейшовши на "ти" з людиною, яку бачив вперше в житті.

Прокурорські війни

Боротьба слідчої комісії парламенту зі слідчою групою прокуратури накладається на внутрішній конфлікт у самій Генпрокуратурі між Рінатом Кузьміним і Миколою Голомшею.

Близький соратник "групи Ахметова", заступник генпрокурора Кузьмін є керівником головного слідчого управління Генпрокуратури.

Однак слідчі, які розслідують найбільш резонансні справи – про убивство Георгія Гонгадзе і отруєння Віктора Ющенка – йому не підпорядковані. Їх "веде" інший заступник – Микола Голомша.

Проявом цього конфлікту були різкі слова Кузьміна в інтерв’ю "Комсомольской правде":

"Сложилась странная ситуация: следователи, входящие в состав главного следственного управления, которое я возглавляю, подчиняются не мне, а другому заместителю. Поэтому мне сложно говорить об этих делах (убийство Гонгадзе и отравление Ющенко) – вот уже два года я не имею к ним никакого отношения, а только вижу, как толпы людей приходят в здание, в котором я работаю: разные политики, футболисты, хоккеисты, а работники следственной группы ездят в машинах с мигалками и охраной из СБУ".

Кузьмін вже виступив перед слідчою комісією Верховної Ради, де розкритикував групу Климович в зацикленості на одній версії – про отруєння Ющенка на дачі в Сацюка.

Крім того, у Кузьміна давній конфлікт зі слідчим у справі отруєння Ющенка Олексієм Донським.

Кузьмін звільнив його з прокуратури Києва у 2004 році за "системне невиконання вказівок керівництва та порушення дисципліни". Тоді Донський займався кримінальною справою за фактами розкрадання посадовими особами НАК "Нафтогаз" та "Укргазбанку" 42 мільйонів доларів, а "відбивати" банк від слідчих, що проводили обшук, приїжджали депутати Василь Горбаль, Валерій Акопян та Василь Грицак.

Донський через суд оскаржив закиди Кузьміна та поновився на посаді слідчого, а після був переведений з прокуратури Києва до Генпрокуратури.

Власне, неоднозначна репутація Кузьміна спровокувала у 2006 році звернення протесту працівників прокуратури Києва. Це змусило Генпрокуратуру відмовитися від планів його повторного призначення на посаду столичного прокурора.

Але після другого пришестя Януковича на посаду прем’єра, Кузьмін став заступником генпрокурора та отримав у своє підпорядкування головне слідче управління. На цій посаді Кузьмін запам’ятався розслідуванням діяльності Юрія Луценка та справою судді Ігоря Зварича.

Тим часом під проводом Голомши слідство у справі Гонгадзе зробило те, чого від нього очікували вісім років – проведення незалежної експертизи записів Мельниченка. Очікується, що в середині травня експерти зніматимуть акустику в колишньому кабінеті президента Кучми, після чого буде оформлений остаточний висновок експертів.

Ці обставини значно сильніше виводять з рівноваги Володимира Литвина, ніж привид "широкої коаліції", що блукає парламентом – за інформацією "Української правди", спікер проігнорував останній виклик до слідчого під приводом "зустрічі з виборцями".

На те, щоб довести свою ефективність у справах Гонгадзе і отруєння Ющенка, у Голомши залишився час до кінця року – до виборів президента, після яких всередині прокуратури відбудуться очевидні зміни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді