Зірковий колгосп для Тимошенко

Четвер, 10 вересня 2009, 18:46

Як відомо, вибори - це завжди хороша нагода заробити для співаків. Але, здається, в цьому році вони будуть жнивувати на одному полі. Практично всі топ-співаки України агітуватимуть за Юлію Тимошенко. Зокрема, і ті, хто останні кампанії надривав голоси на підтримку Віктора Януковича.

Ще в середині серпня в Києві з'явилась реклама всеукраїнського туру співаків "З Україною в серці". Плакат був виконаний у біло-червоних тонах. Замість букви О красувалося червоне серце, а остання буква Ю була написана з великої літери. Отже партійна приналежність плакату не викликала сумнівів – тур на підтримку кандидата в президенти Тимошенко.

Здивування викликало інше – склад учасників. Адже поряд з Олександром Пономарьовим і Русланою, які давно вже закріпились за так званим демократичним табором, до хору за Тимошенко додалися Наталія Могилевська, Ірина Білик та Ані Лорак, які досі плідно співпрацювали зі штабом Януковича.

Окрім них до компанії на підтримку Тимошенко приєднаються Тіна Кароль, Настя Каменських і Потап, ТНМК, ТІК, Друга ріка, Mad Heads XL. Не вистачає для повноти лише нової подруги Тимошенко Алли Пугачової - на жаль, з гастролями та вже не виступає.

В колі співаків ходила інформація, що за Тимошенко агітуватиме навіть Софія Ротару, але як заявив "Українській правді" організатор акції з боку БЮТ Микола Баграєв це не більше, ніж чутки. "Вони до нас не звертались, і ми до них теж", - заявив депутат.

Втім навіть без Ротару масштаби акції вражають. Такого співочого супроводу в Тимошенко не було ніколи. В минулі кампанії вона обмежувалась Ніною Матвієнко, Тарасом Петриненком та "співочими трусами", які могли дозволити собі співати "Юля косу носить". Тепер же її кампанія за масштабом може перекрити агітацію за Кучму зразка 1999 року і Януковича 2004 року.

Основною цільовою аудиторією вокальної агітації звісно стане молодь.

Афіші туру на підтримку Тимошенко вже кілька тижнів прикрашають Київ
Афіші туру на підтримку Тимошенко вже кілька тижнів прикрашають Київ

Співочу підтримку для ЮВТ організовували засновник "Таврійських ігор" Микола Баграєв та його соратник депутат Віктор Павленко. Організувати подібну річ Баграєву, який є власником каналу М1, крутитися на якому бажано будь-якій зірці, здається, було не важко.

Сам Баграєв в акції нічого надзвичайного не бачить - каже, що співаки зробили свій вибір свідомо і на сцені відверто казатимуть, що думають". На зауваження, чи варто було влаштовувати такий поппезний агіт-тур в час кризи, депутат зауважив: "Не думаю, що це так вже й дорого. А для співаків це нагода виступити в час, коли самотужки організовувати тури їм важко".

Офіційно вокальною підтримкою Тимошенко займається Благодійний таврійський фонд, який начебто і запросив співаків взяти участь у турі. Хоча з деякими агітаторами Тимошенко довелось зустрітися особисто.

З джерел в оточенні співаків вдалося дізнатися, що переговори про участь у турі були проведені ще влітку. Тоді ж був відзнятий і весь агітаційний матеріал – календарики, плакати, портрети.

Найбільший секрет туру - гонорари. 

- Так скільки ж вам платять. Кажуть ціни впали до 3– 5 тисяч євро?, - допитувалась УП у співрозмовника в оточенні одного з учасників туру.

- Ти що?. Ціни в нас не впали, - розсміявся він.

- А скільки 10, 50, 500 тисяч?, - намагався вирахувати журналіст зірковий гонорар.

- Не скажу, бо отримаю по голові. Але думаю, за такі гроші ми не погодились би в одному полі сісти **** , - заявив cпіврозмовник, який чи то не почув останню цифру, чи то набивав ціну своїй зірці. Бо платити такі гонорари в кризу – все ж таки моветон.

Отримати офіційний коментар ще кілька днів тому у прес-службах співаків не вдавалося – там боялися отримати по шапці з "центру".

Але в четвер вокалістів-агітаторів організовано вивели на прес-конференцію, на якій вони популярно висвітили свою "громадську позицію".

Першою слово дали Руслані, яка ще на початку літа заявила, що на цих виборах підтримає Тимошенко. Ще тоді співачка, яка побувала депутатом від "Нашої України" в Раді минулого скликання, пояснила свій вибір тим, що прем'єр дуже допомогла співакам з законом про захист авторських прав, чим суттєво покращила стан їхніх гаманців.

"Моя позиція виважена, і я про неї заявила чи не першою. Це позиція моя, мого чоловіка, моїх батьків, друзів, колективу. Коли ми говоримо про другий тур, для мене альтернативи немає. І я сподіваюся, що ми дожмемо те, що почали, - заявила співачка, очевидно маючи на увазі свої виступи на Майдані.

Руслана побувала в липні на партійному з
Руслана побувала в липні на партійному з'їзді Тимошенко і тоді заявила про її підтримку. Фото Олександра Прокопенка

Пафосну ноту Руслани підтримав і Олександр Пономарьов.

"Вважаю себе достатньо послідовним, а тому підтримую Юлію Володимирівну, з якою стояли на Майдані в буремні роки. І я кращої кандидатури від демократичних сил не бачу. Це людина, яка має величезну харизму й енергетику, і думаю, поганого зробити Україні не зможе", - заявив співак, який і раніше виконував гімн на мітингах БЮТ.

На відміну від Пономарьова і Руслани, Тіна Кароль з Тимошенко працює вперше. Свій вибір вона пояснила материнськими почуттями і жіночою солідарністю.

- Я не могла не погодитися взяти участь в цьому турі, тим більше, що Юлія Тимошенко подобається мені як жінка, як прекрасна мати, як політик, що не боїться брати на себе відповідальність, і в принципі... як прем'єр, - зашарілася співачка, шукаючи, щоб ще сказати позитивного.

- А як президент - ще більше, - виручив її Потап, який вже другу кампанію працює з БЮТ і якому, судячи з усього Тимошенко до вподоби суто з чоловічих міркувань.

- Взагалі я вважаю її дуже сексапільною дівчиною. Я хочу, щоб у нас був сексапільний президент! - порадував зізнанням журналістів Потап, який щоправда, мотивував свій вибір і професійними якостями команди ЮВТ.

Вибори як хіт-парад

Ірина Білик, яка перебралася до Тимошенко з команди агітаторів Януковича, пояснила зміну вектора порівнянням з хіт-парадом.

- Я б порівняла свій вибір із хіт-парадом, по тому, як нас вибирають. Нас вибирають за зовнішнім виглядом, вмінням говорити, іноді за кольором волосся, вмінням посміхатися на камеру... З усього хіт-параду політиків Юлія Тимошенко найбільш яскрава. Молода душею й серцем. Ззовні й зсередини. Той підхід, який є у неї у спілкуванні з людьми, який вона знаходить часто спонтанно, до вподоби і мені. Тому я зробила такий вибір, - зізналася співачка, яка своє 39-ліття святкувала в ресторані Жені Тимошенко.

Найбільш тяжко пояснити свій вибір було Могилевській. Адже в 2004 році вона не просто співала за Януковича, вона стала активним його захисником на багатьох ток-шоу після другого туру виборів і всіляко захищала його як політика.

- Як ви розумієте, я довго роздумувала, кому з українських політиків віддати перевагу. І особисте спілкування з Юлією Тимошенко, напевно, стало для мане найпереконливішим аргументом. Вона дуже харизматична. Я бачила її графік – о 23 годині остання зустріч, а о 9 ранку вже наступна. Я думаю, не кожен чоловік може так працювати. До того ж вона знаходиться при владі в той час, коли в країні, світі криза, і вона з цим прекрасно справляється, - заявила співачка, яка, за інформацією ЗМІ, не залишилася в команді Януковича лише через суму гонорару.

Могилевська більше не танцює для Януковича
Могилевська більше не танцює для Януковича. Фото Дмитра Ларіна

Журналісти хотіли поставити це питання Наталії особисто. Але в той час як усі зірки вишикувалися для колективного фото, Могилевська одягнула окуляри і швидко втекла з палацу "Україна". Так що тема гонорару залишилась нерозкритою.

- Так правда, що в Януковича не вистачило на вас гонорару? - кричали навздогін їй журналісти.

- Питайте в прес-служби, - роздратовано відповіла співачка.

Інші співаки теж не відкрили секрети своїх гаманців.

- Слухайте, ну хто на виборах заробляв гроші ось із цих артистів востаннє? Подивіться на них! Справа у тому, що настав час бути дуже політично активними, - відбивався від журналістів Потап.

- Подивіться, ми всі зустрічалися під час помаранчевої революції. Я бачив всіх цих товаришів, крім деяких. Але так провалилась Україна, політичне життя дуже сильно. Зараз наступає момент, коли потрібно від чистого серця все, що ти можеш, вкласти в досягнення однієї спільної мети. Тому ми тут усі на умовах абсолютно добровільних. Підтримуємо ініціативу. Усе відбувається тут від чистого серця, - переконував автор актуальних для виборів слів "ти люби меня а не люби мне мозги".

- Якби ми взагалі говорили про якийсь заробіток, то, напевно я б опинилась в іншому таборі. Я ніколи у житті не підтримувала ніяку політичну акцію, політиків. Це перший тур у принципі. І я хочу сказати, що ми всі тут підтримуємо ініціативу "З Україною в серці", - заявила Тіна Кароль, яка, за інформацією джерел, відхопила чи не найвищий гонорар.

Представник Благодійного Таврійського Фонду Сергій Ковальчук запевняв, що "гонорари співакам не платять".

- Ми оплачуємо витрати, пов'язані з переїздом, побутовий райдер і, якщо хтось з артистів залучає балет, ми теж платимо, - запевнив координатор.

- Ми як організатори забезпечуємо масштабний промо-пакет для кожного виконавця. Вони працюють у турі день-два на тиждень. Решта – є час для комерційної праці. І чим більш популярніший буде артист, чим більше в нього промоції на телеканалах, пресі і радіо, тим більше в нього можливостей заробляти. Ми як організатори робимо все для того, щоб наші українські артисти, яких ви бачите, отримували шикарний великий промо-пакет. І повірте, це теж важливо. Нехай це будуть і не живі гроші, але це хороші внески для успішної кар’єри і культури, - переконував Ковальчук.

- Зараз кризовий час, і всі артисти скучають за концертами. Для нас це, як мінімум, практика, - підспівала йому Кароль.

Співоча практика Тіни Кароль складе приблизно 40-50 концертів за весь тур. В неї як і у Лорак будуть сольні концерти.

Агітувати в глибинку поїде Олександр Пономарьов, від якого вже давно не чути пісенних новин, крім реклами кетчупу "Чумак".

Також, кажуть, не кращі позиції в турі у Могилевської, яка останнім часом багато втратила через надмірне захоплення різними "фабриками".

Тур почнеться у суботу в Києві. Наступні в списку Ужгород та Одеса. Далі графік ще не узгоджено. Відомо, що в турі будуть не тільки обласні центри, а й маленькі містечка.

Баграєв організував Тимошенко вже не одне свято. А тепер організував співаків
Баграєв організував Тимошенко вже не одне свято. А тепер організував співаків

Триватиме свято пісні точно до Нового року. А, можливо, і до лютого, коли має відбутися другий тур виборів.

Януковичу набридли пісні?

На відміну від Юлії Тимошенко в штабі її найближчого конкурента вирішили більше не смітити грішми на вокальний супровід.

- Від всього цього невелика користь. Ми провели глибинні соціологічні дослідження і з'ясували, що ніде в виборця в мозку не закріплено, що якщо він любить Тіну Кароль, то голосує за Тимошенко. І коли ми підрахували затрати в попередні кампанії і їх ефективність, то просто потекли сльози – це не більше ніж 0,001%. Тим більше, така агітація в основному розрахована на молодь, а в нас цей прошарок надзвичайно малий, - розповіло джерело в Партії регіонів.

Щоправда зовсім від співочого супроводу в штабі Януковича не відмовляться, щоб "не виділятися із загального контексту".

- Співаки будуть, але не багато, - додав співрозмовник.

Хто це буде він не уточнив. На зауваження ж про колишніх агітаторів, яких переманила Тимошенко, співрозмовник відповів: "Хай переманює. Легко агітувати за бюджетні кошти".

Судячи з попередніх кампаній, Януковича можуть підтримати російські співаки. Не дарма ж в Ріната Ахметова є друг Ігор Крутой. Та й в Україні ще залишилися не охоплені вокалісти.

А от Арсеній Яценюк, здається, взагалі вирішив обійтися без співочого супроводу. Не вписався той у концепцію агітації.

- Ну хіба що сам Арсеній Петрович заспіває, - пожартував співрозмовник у штабі "Фронту змін".

На такому фоні активна агітація співаків за Тимошенко може ще й вилізти їй боком. Думається, опоненти не втратять нагоди підколоти ЮВТ яким-небудь слоганом "у країні криза, а вона співає" і натякнути, що свято влаштоване на бюджетні кошти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді