Юлія Тимошенко заплуталась у світовому павутинні

Четвер, 22 жовтня 2009, 19:21

У прем’єра Юлії Тимошенко ніяк не виходить безпроблемно заволодіти інтернет-простором.

Першим промахом став запис про неіснуючих братів та сестер – які у дитинстві, пише Тимошенко у персональному "Живому журналі", влаштовували з нею бійки.

Оскільки братів-сестер в прем'єрки немає, виникли очевидні підозри, що свій блог вона в очі не бачила, довіривши це питання технологам штабу.

І, відповідно, є брехнею твердження, яке Тимошенко розмістила при відкритті інтернет-спілкування: "Свій блог вестиму я сама. Особисто. Все, що тут сказано – це мої особисті слова та думки. Я буду чесною з вами. На мій погляд блог повинен бути "живим", лише тоді він працюватиме".

Аби переконати читача, що прем’єр особисто пише на свою сторінку в інтернеті, було опубліковано фото Тимошенко за ноутбуком, де вона переглядає власний сайт. До того ж всі записи на блогах робляться від першої особи.

Фото з блогу Тимошенко

Підтримувати ілюзію покликаний такий нюанс, як час опублікування записів. Переважно вони датовані після 23 години. Автори, напевно, розраховують, що читач повірить: після закінчення трудового дня прем’єр сідає за комп’ютер та пише пост.

Але дрібниці видають весь конспірологічний задум. Так, 2 вересня Тимошенко зробила запис про феномен успіху ямайських спортсменів.

2 вересня вдень Тимошенко перебувала у Лівії і навряд писала блог

Але, як нескладно переконатися в архівах "Української правди", в той день прем’єрка перебувала в Лівії, а прибула вона туди з Польщі, взагалі не заїжджаючи до України. І неможливо уявити, щоб в цьому робочому графіку вона знайшла час на написання блогу...

У своїй заповзятості охопити якнайбільше читачів, Тимошенко намагалася залучити англомовну аудиторію – і... знову прокололася.

Виявилось, що англомовна версія сайту Тимошенко робилася... шляхом перекладу українських текстів через безкоштовний сервіс Google Translate – та взагалі без подальшого редагування!

Ті слова, яких у словнику Google Translate не знайшлось, були просто перекладені транслітерацією – тобто написані латинськими літерами. Відтак, у англомовній версії сайту Тимошенко і з'явилися слова "restavruvavsya", "napivdyhannyam" и "zobov`yazuvalosya".

Про те, що тексти просто переганялися через інтернет-перекладач, свідчить і нехарактерний англійській мові порядок слів, і зміна статі, де Тимошенко згадується в чоловічому роді. Це очевидно, навіть не проводячи глибокий лінгвістичний аналіз:

"Розповідаючи про власні враження від візиту до Святого Престолу, прем'єр сказала, що після розмови з Папою Римським "навіть ті проблеми, які на перший погляд здавалися жахливими, після повернення з Ватикану виявилися дріб'язковими, нічого не вартими", - ідеться в оригінальному.

В перекладі ж Юлія Тимошенко перетворилася на особу чоловічої статі. "Talking about his impressions of his visit to the Holy See, the Prime Minister said after a conversation with the Pope, even those problems that at first glance looked terrible, on his return from the Vatican were small and worthless".

Так виглядає текст після обробки перекладачем. Його не торкалась рука людини

Сталося це тому, що в електронних перекладачах слово прем'єр має чоловічу стать.

Пізніше, коли інформація про проблеми з перекладом пішла гуляти інтернетом, з сайту Тимошенко взагалі прибрали посилання на англійську версію, а потім виправили помилки.

Але й на цьому інтернет-проблеми Тимошенко не закінчуються.

На початку тижня за адресою старого сайту tymoshenko.com.ua з'явилася рубрика "Зроби внесок", де пропонувалося надсилати пожертву на підтримку громадського руху "Я обираю Юлю!".

Закешована сторійнка с сайту www.tymoshenko.com.ua

На сайті було розміщено форму, заповнивши яку, прихильники Тимошенко могли відправити гроші з кредитної картки на рахунок улюбленого кандидата.

Однак вже наступного дня ця сторінка зникла з сайту – тепер її можна знайти лише в кеші пошуковика Google.

Але деякі користувачі павутиння все ж таки встигли відправити гроші. Блогер Максим Саваневський дізнався, що мінімально можливий платіж внеску становив 41,625 гривень, що наводить на думку про еквівалент $5 – саме така сума була мінімальною у виборчій кампанії американського кандидата Барака Обами.

Тим, хто перерахував гроші в понеділок, вже під вечір прийшло ось таке повідомлення:

"Українська правда" звернулась до адміністрації сайту www.tymoshenko.ua за роз’ясненнями щодо ляпів, які сталися останнім часом.

Вони повідомили, що інтернет-опція по збору коштів була оприлюднена в режимі тестування.

"Форма повисіла на сайті кілька днів, потім її зняли. Будь-яка ініціатива має пройти узгодження: технологічні, юридичні й інші. Тому такі ініціативи проходять тестування, потім подаються на розгляд керівництву штабу. Тільки після аналізу вони мають право бути запущеними у життя", - розповіла "Українській правді" представниця адміністрації сайту, яка побажала залишитись неназваною.

"Але зараз я не можу сказати, чи буде використовуватися оплата за кредитною картою, або якимось іншим чином. Оскільки це залежить від керівництва штабу", - додала вона.

Також співрозмовниця "Української правди" з адміністрації сайту Тимошенко визнала існування проблем із перекладом.

"На момент запуску ми не очікували таких великих об'ємів інформації. На даний момент англійської версії на сайті немає. Ми шукаємо ресурси для покращення перекладів, оскільки дуже зацікавлені, щоб проекти були якісні. Сподіваємось, що протягом тижня ми відновимо роботу англійської версії сайту", - розповіла вона.

Водночас так і залишилося загадкою, чому адміністрація сайту вирішила публікувати у відкритому доступі неякісні переклади та несанкціоновані штабом сервіси по збору грошей.

Співрозмовниця також наполягає на тому, що блог від імені лідерки БЮТ пише сама Тимошенко: "Юлія Володимирівна веде його сама. Я не можу відповісти, чи сидить вона перед комп’ютером, але це її тексти".

Водночас, за інформацією джерел, інтернет-пости Тимошенко – це результат творчості багаторічного піарника БЮТ Віталія Чепіноги, який час від часу лише узгоджує з нею теми повідомлень.

За лаштунками бютівського інтернету

У процесі розслідування "Українській правді" вдалося з'ясувати подробиці інтриг, які розгортаються навколо інтернет-проектів Тимошенко.

Так, за словами джерел, запровадження збору коштів через інтернет – це ініціатива медіа-штабу БЮТ, який орієнтується на Олександра Турчинова.

Зокрема, туди входять дружини нардепа Андрія Кожем'якіна Наталія, яка є куратором газети ВВ та інтернет-телебачення INTV, і радник Турчинова Олег Клименков.

Вони були не проти розширити сферу впливу, тому розробили сайти з надання пожертв лідерці БЮТ та гуртування прихильників Тимошенко. Але, стверджують джерела в оточенні прем’єра, сама вона була не в курсі цих намірів.

Тому гору взяв другий медіа-штаб БЮТ, який організував запуск нового сайту Тимошенко та її блогів. Це сфера відповідальності депутатів Віталія Чудновського, Євгена Зіміна та Віталія Чепіноги.

Вони наполягли на закритті проекту збору коштів. У підсумку від цієї ідеї вирішили взагалі відмовитися. "Це не в стилі Юлі – брати гроші з людей через інтернет", - зазначив співрозмовник в оточенні прем’єра.

Водночас цікавим виглядає і ще такий збіг обставин.

Місяць тому в Києві відбулась прес-конференція з індусом Раві Сінгом, який приїхав до України з США продавати свою технологію Політика 2.0.

Йдеться про набір послуг та інтернет-рішень, які можна використати у виборчій кампанії. Гість зізнався, що зустрічався з представниками багатьох учасників президентської гонки в Україні, але ті не дуже радо реагували на його пропозиції.

На прес-конференції Раві Сінг допустив один прокол – він показав журналістам новий сайт Тимошенко, який на той час ще був широковідомим.

При цьому дуже смішно виглядала фраза з прес-релізу ЕlectionMall.ua про те, що "за минулий місяць можна побачити сплеск інтересу до сторінки Тимошенко, як результат оновлення її контенту". Насправді сайт Тимошенко на той момент нічим не відрізнявся від того, яким він був 5 років тому.

При цьому адміністрація нового інтернет-представництва Тимошенко заявляє, що він розроблявся "за рахунок внутрішніх ресурсів, тобто виборчим штабом".

Можливо, це і так. Але все одно було би добре, якби технологи Тимошенко почули слова Раві Сінга: "Ви не можете взяти на роботу людину, яка за вас вестиме ваш Twitter чи спілкуватиметься за вас по телефону".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді