Як продавали "Сяйво"

П'ятниця, 11 грудня 2009, 11:20

Президенту знову варто брати слухавку і дзвонити столичним урядникам. Днями він домігся відміни рішення про продаж приміщення видавництва "Українська енциклопедія". На часі книгарня"Сяйво". Її таки продали.

Передостання книгарня у центрі Києва пішла з аукціону за ціною у рази нижче за ринкову. Відповідальність за угоду ділять чиновник від Блоку Литвина та чиновник від Блоку Черновецького.

9 листопада директору книгарні Аллі Лазуткіній прийшов лист від заступника голови Шевченківської райради Олександра Федоренка. Він повідомив, що 16 вересня відбувся аукціон з продажу приміщення на Червоноармійській 6, яке книгарня займає останні 48 років.

Загартована в судових війнах останніх років за право оренди, директорка "Сяйва" кинулася на Головпоштамт. За законом, при проведенні аукціону орендатор має бути письмово поінформований про продаж його приміщення.

"Вирішили шукати "загублений" лист від районної ради на пошті. А Головпоштамт нам не може відповісти - отримували ми листа з повідомленням про аукціон чи ні. Вони просять назвати номер, який повинен бути в описі до листа (опис вкладеного у цінний лист робиться при його відправці). А як я назву якийсь номер, якщо листа я не отримувала?", - розповідає Лазуткіна.

Повідомлення про аукціон було надруковано 14 серпня. У газеті "Дивіденди столиця". Цього видання немає у вільному продажі. Його розповсюджують виключно за передплатою і в дуже обмежених обсягах. У примірнику, яку вдалося розшукати нам, вказано наклад - одна тисяча.

З'ясувалося, що приміщення книгарні купило ТОВ "Абріль-студіо". Як свідчать дані київського управління статистики, надані адвокатам "Сяйва", фірма ця "молода", їй нещодавно виповнилося 4 місяці, а на момент аукціону не було і двох.

 

На Басейній, 9, де фірма зареєстрована, автор обійшов дев'ять з 12 квартир, які там є. У жодній про "Абріль-студіо" ніхто не чув. Решта квартир (три) - пошарпані, з темними старими вікнами - були замкнені - напевно ці помешкання або чекають на ремонт, або перебувають у стадії продажу.

Не знайшовши "Абріль-студіо" за місцем реєстрації, я зателефонував за вказаним телефоном. Слухавку взяла дівчина, яка сказала, що не знає хто такий Сергій Анатолійович Дєловєрій (ім'я зазначене в довідці, як засновник "Абріль-студіо"). Коли я розповів їй, звідки в мене номер, дівчина "змінила покази": "А-а-а, тоді вибачте. Сергія Анатолійовича зараз немає, залиште свої дані і він Вам ввечері зателефонує".

Ні ввечері, ні наступного дня мені ніхто не перетелефонував. І на дзвінки на той номер вже ніхто не відповідав.

"Не парься, ця людина нічого не значить. Зараз ця фірма має перепродати приміщення, щоб потім суд не міг його повернути", - так прокоментував пошуки один з депутатів райради, який консультував бюро журналістських розслідувань "Свідомо" у цьому розслідування.

Трохи більше інформації дає ціна, за яку було продане приміщення у 364 квадратні метри у самому середмісті, з окремим входом і у прекрасному стані. Сергій Анатолійович зміг купити його у Шевченківської райради за 2 697 512 гривень.

Ми подзвонили у дві агенції нерухомості: "Планету Оболонь" та "Алекс-консалт". В одному я відрекомендувався як журналіст, в іншому - назвався представником фірми, яка хоче продати магазин у 360 квадратів біля "Сяйва".

Журналістові назвали ціну від 4 до 8 тисяч доларів за метр, представникові фірми - 5-15 тисяч. Ріелтер, який думав, що ми продаємо магазин, одразу запропонував звести з банком, який купить приміщення за 3,5 мільйони доларів. Або 28 мільйонів гривень. Це більше ніж в 10 разів більше тієї суми, за яку приміщення продали на аукціоні.

"Наш Київ сьогодні переживає не кращі часи: розкрадається земля та майно...", - звертається до киян на своєму власному сайті голова Шевченківської райради Віктор Пилипишин.

Тільки обговорювати продаж приміщення "Сяйва" Пилипишин не захотів. Він передав через свою секретарку, що про це зі мною може поговорить його заступник Федоренко. Той самий, який сповістив "Сяйво", що їхнє приміщення продано два місяці тому.

Федоренко у телефонній розмові визнав, що "Сяйво" мали попередити про аукціон. Він сказав, що аукціон організовувало і продавало управління комунального майна Шевченківської райради, яке очолює представник блоку Черновецького Євген Шевчук. (Інше джерело, якому я довіряю, підтвердило цю інформацію). Автор намагався зв'язатися з паном Шевчуком, але той відмовився контактувати.

За словами Федоренка, зараз управління Шевчука має надати всі матеріали про угоду для вивчення. На запитання, чи це означає, що аукціон буде скасовано, чиновник відповів: "Просто так ми скасувати його не можемо. Я думаю, що "Сяйво" буде звертатися до суду. І якщо буде встановлено, що управлінням майна були допущені певні порушення, то можливо воно буде дійсно скасовано".

"Сяйво" вже подало позов до Господарського суду на Шевченківську районну раду і фірму "Абріль-студіо". Книгарня вимагає визнати результати аукціону і договір куплі-продажу приміщення недійсними.

"Дату проведення суду ще не призначили. Зараз ми збираємо кошти на юриста і досудові витрати. Довелося залишити колектив книгарні без авансу... Вперше", - повідомила директорка "Сяйва".

Ще книгарня замовила вивіску з підсвіткою: "Сяйво: 2010-2020". Планують повісити перед входом.

За дослідженням громадської організації "Опора", з 1991 по 2008 рік в Києві закрилося 70 книгарень.

Максим Опанасенко, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді