Фальсифікатори виборів: безробіття скінчилося

Понеділок, 21 грудня 2009, 11:36

Той, хто думав, що масові фальсифікації виборів залишилися в минулому - дуже помилявся. "Транзитні сервери" та "каруселі", можливо, під час цієї кампанії ще не повторяться, а от решта технологій знову стають буденним явищем. Принаймні, в українській провінції.

Низка громадських організацій проводить кампанію довготермінового спостереження за виборами президента. Її попередній висновок: підкуп виборців, використання адмінресурсу та залякування громадян повертаються із небуття і все активніше використовуються штабами ключових кандидатів.

Земля і Юля

Реклама:

Тому, що штаб Тимошенко задумав на цих виборах, міг би позаздрити навіть "король продуктових наборів" Леонід Черновецький. Схема підкупу виборців, придумана технологами БЮТу, видатна передусім тим, що оплачена не з таємних фондів кандидата, а самими ж виборцями.

При чому, оплачена щедро: 800 мільйонів гривень коштувала платникам податків роздача пряників від прем'єр-міністра.

Йдеться про видачу державних актів на право власності на землю.

Ще у серпні цього року Кабмін ухвалив постанову № 844 про "Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України". Заявлена мета урядового рішення була, безперечно, благородна: спростити для громадян процедуру отримання у власність присадибних ділянок та ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Раніше, щоб узаконити своє право на землю, власнику треба було витратити два роки біганини, мільйон нервових клітин та пару гривневих "котлет" для потрібних людей у відділенні Держкомзему.

Відтепер же проголошувалася спрощена система видачі державних актів: мінімум документів, протягом місяця і безкоштовно. Ну, майже безкоштовно.

У вересні на ці потреби уряд виділив 507 мільйонів гривень. Гроші знайшли у стабілізаційному фонді, який взагалі-то призначений для фінансування невідкладних заходів по виходу економіки із кризи. Очевидно, це були першочергові витрати для і так перевантаженого видатками бюджету.

Попри те, що працівники Держкомзему фізично не встигали освоїти ці кошти, в грудні до цієї суми їм "довантажили" ще 300 мільйонів гривень.

І ось прем'єр вже особисто закликає всіх громадян, користуючись нагодою, подавати заяви на отримання актів. І полетіли по Україні листівки-запрошення від Тимошенко:

 
 
Штабісти БЮТу, стверджують, що в роздачі актів на землю немає і натяку на підкуп виборців, мовляв, влада має працювати і спрощувати життя громадян. З цим важко не погодитись.

Тільки чому уряд Тимошенко став піклуватися про це за кілька місяців до виборів? Чому в оформленні та видачі державних (!) документів беруть активну участь представники певної політичної сили, точніше - виборчих штабів певного кандидата?

Чому при видачі державних актів в якості додатку, новоспечений власник отримує ще й пачку друкованих матеріалів із зображенням цього кандидата? Так само, директор радянського заводу завжди особисто контролював роздачу путівок в Крим та талонів на авто.

Щоб пам'ятали, з чиїх рук отримали!

 
 
Ну і найголовніше: ті, хто бачили на власні очі, як видаються на місцях акти на землю, ніколи не повірять у благодійництво штабістів Тимошенко.

Нещодавно васильківський міський телеканал "Рубікон" показав репортаж про роздачу актів на землю у Василькові, Київської області. Журналісти настільки щиро і наївно відпрацювали "джинсу", що навіть скептикам довели: видача актів - технологія масового і відвертого підкупу виборців.

Показане в сюжеті відбувається не тільки у Київській області, а й по всій країні. Спостерігачі громадянської мережі "Опора" повідомляють про подібні факти у Харківській, Херсонській, Вінницькій, Черкаській, Рівненській, Житомирській, Сумській, Івано-Франківській областях, АР Крим та місті Севастополь.

Але випадок у Василькові може стати показовим, тому на ньому варто зупинитися докладніше.

За фактом трансляції репортажу та викладених у ньому відомостей, 5-го грудня окружна виборча комісія округу №95 (Васильківський, Обухівський райони) встановила порушення виборчого законодавства в частині підкупу виборців.

Як повідомив член комісії Руслан Лонський, ОВК занепокоїла не лише роздача державних актів представниками партії "Батьківщина", а й проведення заходу в робочий час, в приміщенні районної держадміністрації та ще й за участі державних службовців.

Але юристи штабу Тимошенко оскаржили у Васильківському районному суді рішення окружної комісії, і що цікаво - виграли суд.

Руслан Лонський цьому абсолютно не здивувався: "Ну ви ж розумієте, який суддя піде на те, щоб сваритися зі штабом Тимошенко? До того ж, суд скасував рішення нашої окружної комісії через, начебто, порушення процедури його прийняття. Щодо змісту рішення - тобто, щодо фактів підкупу виборців, у суду претензій не було" - зітхнув пан Лонський.

Сам же герой сюжету - ватажок васильківських бютівців Тарас Кривенко порушень у факті роздачі актів не бачить. За його словами, хто був не згоден - міг звернутися до суду, ну а якщо комусь рішення суду не подобається - то це вже не його проблеми.

Не даремно депутати від БЮТу воюють за контроль над судовою гілкою влади. Коли маєш тут перевагу - жодні залізобетонні аргументи про підкуп чи фальсифікації противникам не допоможуть.

Сама ж кампанія роздачі актів наразі не тішить успіхами прем'єр-міністра. А то ж: планували до виборів охопити 6,5 мільйонів громадян, а на сьогодні акти отримали заледве 200 тисяч.

У відповідь Юлія Тимошенко обіцяє жорстоко покарати чиновницьку земельну мафію, яка роками заробляла на видачі документів і тепер її саботує.

Щоправда, проблема тут не тільки в службовцях-хабарниках, які не дуже поспішають роздавати громадянам безкоштовні акти. Складність ще й в чисто технічних речах.

До урядового рішення один землевпорядник міг ретельно опрацювати одну земельну ділянку за кілька робочих днів. Зараз же йому треба опрацьовувати таких ділянок по два десятки на день.

Адже вибори за місяць. А залучити більше спеціалістів у цій сфері за короткий час просто нема звідки. Тому, Держкомзем не надто вже й наростив темпи своєї роботи в порівнянні з минулими часами. Хоча, і "збагатився" на 800 мільйонів гривень.

Космічні технології

Місцеві штаби кандидатів, не маючи ресурсів для мега-проектів, в порядку особистої ініціативи реалізують схеми підкупу трохи простіше. Наприклад, у Рівненській області, регіональний штаб Тимошенко відкрив так звані "соціальні магазини".

Ідею, з якою свого часу носився мер Києва, тут втілили в містах Рівне, Сарни та Дубровиця, та в кількох містах Житомирської області.

Все просто: в "соціальному магазині" за заниженими цінами продають різний крам під пильним оком кандидата, який благословляє торгівлю своїм поглядом з виборчих плакатів.

Само собою, покупцям прищеплюється думка: "тут набагато дешевше, бо це він (вона) дбає (працює) саме для вас".

Ось як виглядає "соціальний магазин" БЮТ в місті Рівному:

 
 
 
 
 


Дарма, що це прямо протирічить статті 6 закону "Про вибори Президента України", в якій йдеться: "Передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата, або згадування його імені, вважається підкупом виборців".

Для коментаря з цього приводу вдалося застати на місці першого заступника начальника рівненського обласного штабу Юлії Тимошенко - Валерія Богородицького.

- У вас функціонують так звані "соціальні магазини", де людям за зниженими цінами продають різні товари. Чому це відбувається?

- Так, є у нас такі магазини. Ну, знаєте, вони працюють вже не перший рік. Це наші бізнесмени виявили бажання допомогти соціально незахищеним верствам настелення.

- А хіба можна в них використовувати символіку та агітпродукцію кандидата в президенти?

- Звісно, не можна. А що, хіба ми використовуємо?

- Так, використовуєте, ви не бачили?

- Ні, не бачив! Ну може, дівчата якийсь плакатик там приліпили. А так - я не бачив нічого такого!

- Ви знаєте, там все плакатами завішане. Ще й вивіска з логотипами.

- Та не може цього бути!! Ви що??

- Ну я вам кажу!

- Так, а ну я зараз їду перевірю!!! Зараз, зараз...!- і пан Богородицький поклав слухавку.

Про практику подкупу виборців іншими кандидатами читайте далі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді