Історія одного листа: Московський патріархат просуває Азарову "горілчану королеву"?

Четвер, 1 квітня 2010, 16:02

Чи можна собі уявити ситуацію, щоб Папа Римський лобіював перед Сільвіо Берлусконі призначення до італійського уряду лікеро-горілчаного магната з компанії Martini-Bacardi? Здається, абсурдність такої ситуації очевидна.

Проте, як виявилося, подібна історія цілком реальна в Україні, де влада, бізнес і церква легко єднаються навколо цілком земних цінностей.

До "Української правди" потрапила копія листа за підписом голови Української православної церкви Московського патріархату Митрополита Володимира до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням призначити  великого бізнесмена на державну посаду.

"Українська Православна Церква має честь звернути Вашу увагу на діяльність меценатів, вагомі внески яких у відновлення храмів, становлення єпархіального життя і підтримку діяльності Церкви сприяють відродженню духовності в Україні", - ідеться у листі Азарову за підписом Митрополита Володимира.

Суть прохання розкривається ближче до середини листа - святий отець клопоче за бізнес-вумен Людмилу Русаліну як за відому благодійницю.

Заслуги Русаліної перед церквою Володимир оцінив у посаду голови Ради підприємців при Кабміні. При цьому його не бентежить, що це крісло зайняте - на ньому зараз трудиться Оксана Продан. Очевидно, Митрополит пропонує переглянути рішення про її призначення.

"Зважаючи на те, що одним з найважливіших завдань нового уряду визначено встановлення максимального режиму сприяння підприємствам малого і середнього бізнесу, Українська Православна Церква звертається до Вас, Вельмишановний Миколо Яновичу, з проханням розглянути питання щодо призначення Русаліної Л.В. на посаду голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів", - прямо пише Володимир.

 
Лист за підписом Володимира до Азарова. Внизу першого аркуша - штрих-код документа, зареєстрованого у секретаріату Кабміну

Володимир рекомендує Русаліну як голову наглядової ради некомерційної Асоціації "Український діловий центр економічного розвитку СНД", створеної "з метою реалізації планів, проектів і конкретних заходів, що розробляються і приймаються виконавчими органами СНД".

Проте найцікавіший пункт діяльності Русаліної, описаний у листі, - це її бізнес. Ця 42-річна жінка є президентом і співзасновником групи компаній "Петрус".

Детальніше знайомство з біографією Русаліної дає підстави говорити про неї як про акулу вітчизняного бізнесу з ухилом на лікеро-горілчану тематику.

Компанія "Петрус" об'єднує з десяток підприємств харчової галузі: Золотоніський лікеро-горілчаний завод "Златогор", Лужанський і Уманський лікеро-горілчані заводи, ТОВ "Світ ласощів", Шполянська кондитерська фабрика,  Мліївська птахофабрика, Звенигородський комбінат хлібопродуктів та низка інших підприємств.

 
Русаліна регулярно потрапляє до рейтингів найбагатших людей України і впливових жінок. Фото "Фокусу"

За останні кілька років Русаліна встигла засвітитися у кількох рейтингах. Так, у 2008 році статки власниці горілчаного бізнесу оцінили у 40 мільйонів доларів - 113-те місце з 150 найбагатших людей України за версією журналу "Фокус".

Також Русаліна є депутатом Черкаської обласної ради від "Нашої України".

Ще один цікавий пункт біографії жінки - її тісні зв'язки з УПЦ Московського патріархату.

На сайті "Петруса" містяться посилання на численні статті у пресі про фінансування нею зведення храмів, а у 2008-му Митрополит Володимир вручив Русаліній орден Української Право­славної Церкви на честь 1020-річчя Хрещення Русі.

Митрополит Володимир дав Русаліній орден. Фото з сайту "Петрус"

Прес-секретар Митрополита отець Георгій Коваленко підтвердив, що Людмилу Русаліну знають як мецената в УПЦ МП.

Оскільки суть прохання, що міститься у листі до Азарова, ніяк не стикується з функціями церкви, "Українська правда" попросила отця Георгія дізнатися, хто був його ініціатором. Ознайомившись з текстом, він сказав, що документ викликав у нього недовіру.

"Як прес-секретар Митрополита, я одразу можу сказати, що стиль цього листа - світський, не наш. Ми так ніколи не просимо. У мене дуже великі сумніви у реальному існуванні цього листа", - спершу заявив він.

Отець Георгій Коваленко навіть припустив, що хтось міг сфальшувати документ за підписом Володимира.

"Ми ніколи не втручалися у призначення, ми працюємо з тими, кого призначать. У нас уже були випадки, коли до Кабміну надсилалися листи за підписом Блаженнішого, але насправді він такого не підписував", - розповів речник Володимира.

Проте "Української правди" попросила перевірити наявність листа з такими вихідними даними. Передзвонивши отцю Георгію Коваленку пізніше, ми почули відповідь, що "існування такого листа не підтверджується". Проте, як виявилося, до канцелярії прес-секретар не потрапив.

"У нас зараз на Страсному тижні не працює канцелярія. Але всі, кого я зміг опитати, кажуть, що його не було", - сказав він.

На питання, чи звертався він безпосередньо до Володимира, прес-секретар відповів:

"До Блаженнішого Митрополита я не підходив. На Страсному тижні він молиться, і я не вбачаю за необхідне його відволікати такими речами. Це дуже схоже на спокусу під час Страсного тижня".

Якщо в УПЦ МП навколо листа Азарову не дають однозначної відповіді, то джерела "Української правди" у Кабміні стверджують, що це звернення Володимира було зареєстровано у секретаріаті уряду.

Про це свідчить і штрих-код на першій сторінці документа - він говорить про те, що лист надійшов до управління документального забезпечення Кабінету Міністрів.

Однак прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко на прохання прокоментувати цей документ сказав лише одну фразу: "Микола Янович здивувався, що такий лист існує, і сказав, що він його не бачив".

 
Фото журналів "Фокус" і "Український тиждень"

Ще більш дивно повелися в компанії самої Русаліної. "Українська правда" надіслала прес-службі бізнес-вумен офіційний запит, але замість відповіді отримала відмову.

Цікаво, що у процесі підготовки цього матеріалу в інтернеті з'явилися численні публікації про можливе призначення Русаліної головою Ради підприємців. У них стверджується, що прихід Русаліної призведе до скасування мінімальної ціни на горілку і коньяк, і це нібито відкриє дорогу "контрафакту". У мережі також розміщені рекламні баннери, що ведуть на згадані матеріали.   

Така інформаційна атака може свідчити про те, що у Русаліної є вороги, які не шкодують сил і ресурсів для зведення з нею рахунків.

"Українська правда" не намагається стати на чиюсь сторону в цій горілчаній війні. Метою цієї публікації є лише звернути увагу на факт можливого лобіювання на високі посади з боку лідерів церкви. Які, у свою чергу, можуть бути маріонетками у руках серйозних бізнесменів.

Фото з сайту fotolitopys.in.ua 

P.S. Історія знає чимало випадків впливу представників церковної еліти на українську політику.

Наприклад, у 2008-му році, коли з коаліції БЮТ і НУНС вийшов депутат Юрій Бут, зчинився гучний скандал. Тоді ж колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко розкрив секрет появи цього діяча у списках "Нашої України". За його словами, депутатство Буту забезпечив сам голова УПЦ Московського патріархату Митрополит Володимир, рекомендувавши його як людину, близьку до синоду, що може бути корисною для встановлення зв'язків з церквою. 

Сам Бут в інтерв'ю "Українській правді" не підтвердив і не спростував цю інформацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді