До уваги Ганни Герман: урок гарних манер від Меркель - Януковичу

Понеділок, 6 вересня 2010, 11:18

Неадекватна кількість охорони вже стала складовою іміджу президента Віктора Януковича.

П'ятиметровий паркан у "Межигір'ї", масове перекриття вулиць, ДТП за участю кортежу, блокування "Беркутом" нечисельних опозиціонерів, щоб вони тільки не потрапили на очі главі держави - все це сучасна Україна.

Оточенню Віктора Януковича доводиться пояснювати фобії свого шефа тим, що так начебто робиться за кордоном.

"Усі президенти світу мають дуже потужну й сувору охорону. У тому числі й президент Обама - у нього теж дуже сувора охорона. В охорони є свої інструкції, правила безпеки, і президент не може отут диктувати свої умови. Це стосується й кортежу, і охорони. Повірте, це важко постійно жити з охороною, але є речі, яким потрібно підкоритися", - пояснила Ганна Герман в останньому інтерв'ю газеті "Сегодня".

Перебуваючи у Берліні, кореспондент "Української правди" вирішив на власні очі переконатися, чи відповідають твердження пані Герман реаліям.

Німецький канцлер Ангела Меркель - один з найвпливовіших політиків світу.

Постійне місце проживання німецького канцлера - будинок навпроти Пергамонського музею. Це самий центр Берліна, вулиця Купферграбен.

 В цьому будинку мешкає німецький канцлер
 З охорони на вулиці - один поліцейський

Біля під'їзду канцлера чергує один (!) охоронець. Англійською він не розмовляє, але кличе свого напарника. Той на питання, чи тут живе Меркель, відповідає ствердно. Проти фотографування не заперечує.

Меркель мешкала тут і раніше, коли працювала в опозиції. Як писав часопис Stern, канцлер винаймає четвертий поверх. Її орендодавець - пан Мейерманн, якому Меркель платить з розрахунку 20 євро за квадратний метр плюс додаткові кошти за водопостачання, опалення тощо.

Після її обрання на посаду керівника уряду навколо будинку не створювали зони відчуження. Тут вирує життя. У п'ятидести метрах від вікон канцлера - лінія міської електрички S-bahn. Поряд будують житловий комплекс.

Тротуар біля під'їзду Меркель ніким не перегороджений, рух вулицею не перекрито - нею, як і раніше, їздять не лише машини, але і трамвай.

 Повз будинок Меркель вільно їздить автотранспорт
 Навколо помешкання канцлера вирує життя

Після того, як Меркель стала канцлером, всередині будинку орендували квартиру для співробітників федеральної кримінальної служби. Там було зроблено пост охорони керівника уряду.

"Мабуть, їм було би краще, якби фрау Меркель проживала на віллі за містом або у квартирі всередині відомства канцлера, де вона працює. Але Меркель досі мешкає у цьому дуже складно охороняємому об'єкті", - пише Stern.

Нещодавно квартира Меркель опинилася в епіцентрі уваги німецької преси. Виявилося, що камера спостереження Пергамонського музею завдяки потужному зуму могла легко зафільмувати все, що робиться за вікном у помешканні канцлера.

Кореспондент газети "Більд", який прийшов написати матеріал про нічне чергування охоронців, зміг побачити на моніторі чоловіка Меркель Йоахіма Зауера, який дивився вдома телевізор.

Канцлер Меркель зі своїм чоловіком виходить з помешкання в центрі Берліна, щоб іти на вибори. Фото Stern, 2009 рік
Будинок Меркель з космосу 

Нещодавно Меркель також відмовилася від того, щоб заретушувати зображення свого будинку в сервісі Google Street View.

У Меркель не менше, ніж в Януковича, підстав бути обережною. Від її думки чи не найбільше серед європейських політиків залежить стабільність "євро". Німеччина бере участь у афганській війні, тому гіпотетично канцлер може бути мішенню терористів.

Тому, за логікою Ганни Герман, охорона в канцлера має бути не менш виразна, ніж в українського президента, який поки ставав "жертвою" лише двох "замахів" - яйцем і ялинковим вінком.

Найголовніше, що випливає з пояснень Банкової - це ментальна прірва між українськими та німецькими чиновниками. Вітчизняні можновладці служать своєму керівникові, якому вони зобов'язані посадою, і якого вони будуть виправдовувати будь-якими, навіть найабсурднішими аргументами.

Тоді як європейці своїм місцем роботи мають завдячувати платникам податків. Тому, на відміну від Януковича, канцлер Меркель своєю персоною намагається завдавати якнайменше незручностей власним громадянам.

Тож в подальшому адміністрації президента України, виправдовуючи атавізми своєї поведінки словами "так робиться у всьому світі", варто шукати більш переконливі приклади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді