Квартири vip-чиновників: у Азарова крутий сусід, а Тігіпко продає житло

Середа, 13 квітня 2011, 17:35

Найвищі керівники держави оприлюднили свої декларації про доходи.

Зробили це, хоча закон "Про боротьбу з корупцією" вже не діє, а "антикорупційний пакет" законів Януковича ще не набув чинності.

Хтось із vip-чиновників показав десятки мільйонів прибутку, а хтось - досить скромні суми.

Але, крім доходів, автомобілів та земельних угідь, можновладці мають повідомляти у декларації адресу своєї реєстрації. Яка часто не збігається з фактичною адресою проживання високопосадовців.

"Українська правда" вирішила з'ясувати, у яких житлових умовах "прописані" найвищі урядовці.

Віктор Янукович

Президент Віктор Янукович, за декларацією, зареєстрований у п'ятикімнатній квартирі в будинку на Оболонській набережній, 15, секція 5. Це так звані "Оболонські липки", престижний район біля гольф-клубу.

Янукович прописаний у багатоквартирному будинку, а структурам його сина Олександра належить маєток неподалік.

У одному з агентств нерухомості "Українській правді" повідомили: в тому ж будинку, де зареєстрований Янукович, аналогічна п'ятикімнатна квартира була щойно продана за 800 тисяч доларів.

По сусідству з помешканням Януковича розташовані манікюрна школа "Manikuroff Scholl" та "Донгорбанк" партійного спонсора Ріната Ахметова.

Але в цій квартирі Янукович не жив жодного дня - він мешкає у виведеній з державної власності розкішній резиденції "Межигір'я" в селі Нові Петрівці під Вишгородом. Про те, що президент їде на роботу, знає весь Київ, коли для нього перекривають траси.

Микола Азаров

Прем'єр Микола Азаров зареєстрований у розкішному будинку біля пам'ятника Богдану Хмельницькому з видом на Софійську площу.

Адреса Азарова - вулиця Володимирська, будинок 20/1-А, квартира №16.

На першому поверсі цієї будівлі - елітні бутіки чоловічого одягу Brioni та Ermenegildo Zegna, ювелірна галерея "Софійська брама".

А прямо навпроти, на Рильському провулку, розташована "штаб-квартира" легендарного однопартійця Азарова Юрія Іванющенка, більш відомого як "Юра Єнакіївський". Тобто формальний і тіньовий керівники України виявилися сусідами.

 

Загалом, від місця реєстрації до місця роботи, тобто до будівлі Кабміну, Азарову їхати довелося би хвилин п'ять. Однак прем'єр воліє жити на державній дачі у Конча-Заспі.

Щоб скласти уяву про вартість житла, де зареєстрований очільник уряду, "Українська правда" вирішила передивитися оголошення на ринку нерухомості. Свіжих повідомлень про продаж квартир знайти не вдалося, однак орендувати помешкання в будинку Азарова площею 82 квадратних можна за 3 тисячі доларів на місяць. Площа ж квартири Азарова, згідно з декларацією, майже у два з половиною рази більша - 190 квадратів.

Сергій Тігіпко

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вказав у своїй декларації нову адресу реєстрації.

2009 року Тігіпко був "прописаний" на вулиці Банковій, де проживав у попередньому шлюбі. Тепер же він вказав адресу на вулиці Городецького - будинок 12, квартира 69.

Але, як з'ясувала "Українська правда", квартира Тігіпка зараз... виставлена на продаж. На її вікні висить банер з контактним телефоном брокера.

 
Квартира Тігіпка 

Квартира Тігіпка має площу 209 квадратних метрів. Вона розташована на двох рівнях - з вікнами у стелі. Сусідом Тігіпка на цьому ж поверсі є колишній зять Віктора Ющенка скандально відомий Михайло Гончар - фігурант кримінальних хронік, якого затримували за стрілянину по вікнам Верховної Ради.

Як повідомили "Українській правді" в агентстві нерухомості, квартиру Тігіпка можна купити за 1 мільйон 300 тисяч доларів, тобто 10 мільйонів гривень.

Слід сподіватися, що покупець на це помешкання таки знайдеться, і віце-прем'єр не забуде сплатити майже мільйон відрахувань до бюджету.

Віктор Тихонов

Віце-прем'єр місцем своєї реєстрації вказує маєток у Луганську на вулиці Дальнєвосточній, 33.

Хоча Віктор Тихонов уже п'ять років працює в Києві, але зареєстрований він у Луганську.

Костянтин Грищенко

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко місцем своєї реєстрації вказав будинок 19 на вулиці Лютеранській.

Насправді на вулиці Лютеранській є лише будинок 19-а, який на фоні інших споруд цієї престижної вулиці виглядає доволі потріпаним життям.

 

У квартира міністра Грищенка №11 також зареєстровано творче об'єднання "Клініка Дорошенка Грищенко", директором якої є донька міністра Оксана.

Віктор Балога

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога переїхав до Києва ще в 2002 році, коли став народним депутатом. Але місцем реєстрації досі вказує свій приватний будинок у Мукачевому на вулиці Волошина.

Цей об'єкт має неординарний дизайн та схожий на літаючу тарілку. Поряд з будинком Віктора Балоги стоїть точно такий же маєток одного з його братів.

 

У Києві Віктор Балога мешкає в будинку прямо біля адміністрації президента - по сусідству з Владиславом Каськівим.

Дмитро Табачник

Адресою найодіознішого міністра уряду Азарова - Дмитра Табачника - значиться київська вулиця Ярославів Вал, 28, квартира №32. Неподалік знаходяться посольства Норвегії та Швеції. В самому будинку Табачника є аптека та ріелторська контора.

 

Площа квартири Табачника, згідно з декларацією, складає 298 "квадратів". У вересні 2010 квартира площею 129 квадратних метрів, тобто у два рази менша, коштувала 340 тисяч доларів.

Ганна Герман

Радниця президента Ганна Герман вказала у своїй декларації, що мешкає у Києві на вулиці Богдана Хмельницького, 29 у квартирі №16. Будинок №29 "Українській правді" відшукати не вдалося, однак на цій вулиці є будинок №29/2, який, очевидно, й мався на увазі.

Ця досить типова для центру столиці будівля знаходиться неподалік від Оперного театру та посольства Німеччини. Площа помешкання Герман, згідно з документом, складає 77,8 квадратних метрів.

Порівняно недавно - у листопаді 2010 року - трикімнатну квартиру у цій будівлі площею 79,5 квадратів пропонували купити за 340 тисяч доларів.

 

Попереднім власником квартири Ганни Герман був директор української служби радіо Свобода Роман Купчинський, який, виїжджаючи з України, шукав покупця для помешкання та зрештою продав його своїй підлеглій.

Пізніше Герман в інтерв'ю газеті "Факти" казала: "Единственной достопримечательностью нашего жилища является камин. Мы живем на последнем, 4-м этаже, что, собственно, и позволило его построить".

Раїса Богатирьова

Секретар Ради нацбезпеки Раїса Богатирьова офіційно зареєстрована за адресою вулиця Панаса Мирного, 27.

Цей будинок був призначений для депутатів першого скликання на початку 1990-х років. Зводили його зі скандалом. Спочатку будівельникам обіцяли віддати певну кількість квартир, а потім відмовили. Ті кілька місяців мітингували, щоб вибити свої помешкання. І таки їх відвоювали.

 

Як каже консьєржка, наразі в будинку мешкає п'ятеро депутатів, але назвати їх поіменно не може, бо лише недавно працює. "Раїса Богатирьова теж тут буває. Часто бачимо її чоловіка", - зізналась консьєржка.

Жителі сусідніх будинків запам'ятали депутата-рухівця Івана Зайця. Він не цурається сам з бутлями ходити по воду.

Колись у цьому будинку жив і В’ячеслав Чорновіл, про що на фасаді встановлено пам’ятний знак. Чи заслужить на таку честь Раїса Богатирьова, покаже лише час.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді