Модно бути розумним, а не вибудовувати маєтки

Вівторок, 27 грудня 2011, 10:19

Українська політична та бізнес еліта за останні десятиліття вибудовує себе за фальшивим гаслом, яке сучасними словами можна сформулювати як "модно бути багатим".

У нас були варіанти, що саме закласти в свою квазі-ідеологію, адже без ідеології немає жодної держави. Навіть цивілізаційні характеристики – це теж ідеологія, яка описує світ і наші цілі в ньому.

США, наприклад, мають ціллю просування демократії, бо ця демократія записана в їхній власній ідеології як базова цінність. Отже, є відповідні паралелі, навіть на рівні зовнішньої політики.

Іншими варіантами гасел може бути "модно бути здоровим", і тоді скоротяться витрати на медицину для держави.

Великобританія, наприклад, підрахувала, що половина бюджету охорони здоров'я країни іде на виправлення неправильної поведінки людей. Це паління, це ожиріння, це хвороби, що передаються статевим шляхом. Всі вони з'їдають медичні кошти, які б могли бути направлені на лікування від інших хвороб.

Якщо ми будемо жити за гаслом "модно бути худим", у нас теж зменшаться витрати на медицину, а люди будуть жити довше.

Можна просувати ідею "модно бути щасливим". Але сьогодні виявилося, що після 20 тисяч доларів ВНП на людину, вона не стає щасливішою. До цього рівня зростання економіки автоматично піднімає рівень щастя.

Сьогодні в державній статистиці таких країн як Великобританія чи Франція з'явився індекс щастя. З наступного року на цей індекс переходить і Японія. Уряди цих країн стали думати, за рахунок чого громадяни можуть стати щасливішими, якщо гроші в цьому плані не працюють.

Цікаво, що єдині країни, які є щасливими при хороших економічних показниках, це скандинавські країни. Данія, наприклад, є найщасливішою в Європі.

Стали шукати причин і виявили наступне. Американець витрачає зайві кошти, щоб ізолюватися від інших. Другий телевізор купується, щоб дітям не треба було домовлятися, що саме дивитися.

Гроші створюють кордони від інших в англосаксонських країнах. Натомість скандинави витрачають ці кошти навпаки – на підсилення спілкування з іншими. І тому вони щасливіші.

Британці взагалі вважають, що і капіталізм, і комунізм атомізували людину, щоб полегшити управління нею. Сьогодні Великобританія почала створювати всі види місцевих асоціацій, об'єднань людей, щоб запустити механізми збільшення щастя в країні шляхом зростання контактів між людьми.

Згадаймо радянські шкільні гуртки чи спортивні секції. Все це ми вже проходили, і саме там закладалася дружба навік.

І це навіть економічно вигідніше: маленькі магазинчики чи пекарні, куди британці приходили купити щось і одночасно поспілкуватися, повертали в місцеву економіку 60 відсотків коштів, супермаркети повертають лише 40%.

Що може віднайти собі на цьому фоні Україна? Ми пропонуємо нове гасло, яке дає можливість усім без винятку розпочати нову сторінку життя. Це гасло "модно бути розумним" і воно дає нам новий вимір нашого життя.

Неможливо стати багатим, коли 10% населення Землі мають у своїй власності 84% всіх багатств. Але можна стати розумним, бо це ніхто не контролює.

Це не пошук розумних дітей від Тіни Канделакі, бо там перевіряється лише пам'ять на факти, а багато геніїв взагалі погано оперували з фактами.

Як в світі виховують розумних дітей? Японія визнала, що її єдиним багатством є розум, бо інших ресурсів в неї немає. І у відповідь була розроблена програма виховання найкращих і найрозумніших.

Японцям вдалося подолати найстрашнішу ваду освіти – роль двієчника. Адже всі пам'ятають, що караван іде із швидкістю найповільнішого верблюда.

В такій школі всі діти вчаться разом перші три дні, потім трієчники вчаться, як завжди, наступні два дні. Зате відмінникам школа виставляє ті предмети, які вони хочуть, включаючи будь-які варіанти фізичної культури.

Американські університети – і це ще один приклад – відбирають відмінників для навчання окремо. Їм читаються ті самі лекції. Але це роблять кращі професори університету. І це зветься honors college.

Саме ці студенти потім стають аспірантами, бо їх відбирають за знаннями і схильністю до дослідницької роботи. Тобто є можливість прискорення освіти навіть в тій самій системі. Це надає можливість кращим стати розумнішими.

Майбутня економіка – це економіка розумних. Товари з know-how становлять її основу.

Мобільний телефон є гарним прикладом цього. Ми відправляємо на Захід метал, а отримуємо звідти мобільний телефон вартістю, умовно кажучи, в тонну металу, хоча металу там всього грамів десять. Така наша економіка завжди буде принципово збитковою, адже вона обмінює тонну на десять грам.

До речі, тут можна згадати і роль Польщі часів СРСР. Незалежно від того, що вона була меншою, вона була інтелектуально на потрібному рівні, який викликав інтерес у всіх. Вона була відкритою і саме тому цікавою.

Україна може знайти для себе наближену до цього модель…

На фоні України-1, де знайшлося місце тільки багатим, будемо розбудовувати Україну-2, де знайдеться місце всім.

Саме розумні люди створили комп'ютери і супутники, телевізори і мобільні телефони. Вони читають книжки, коли всі переключилися на телевізор.

Україна-2 має інші пам'ятники і інші назви вулиць. Україна-2 може витягти велику Україну уперед, чого не змогла посьогодні зробити Україна-1, яка бачить своєю ціллю лише вибудову маєтків її власників.

Георгій Почепцов, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді