Реанімація Ющенка

Середа, 27 червня 2012, 16:16

У вівторок, 26 червня, екс-президент Віктор Ющенко вирішив вийти на люди. Після більше двох років майже повного самоусунення від політики, Ющенко скликав прес-конференцію, на якій анонсував представлення його нового політичного проекту.

Робив він це, як водиться, розлого і плутано, з екскурсами до часів Полтавської битви. Судячи з настроїв у залі, журналісти вже відвикли від велемовного Ющенка з його нескінченними "дефініціями" та "консолідаціями".

Віктор Андрійович почав свій виступ з оцінки ситуації в державі. "Політичні процеси, які відбуваються в Україні, говорять про те, що в різних сферах нашого буття наступає дискомфорт", - обережно почав екс-президент.

Далі Ющенко намагався конкретизувати це туманне визначення. За його словами, рівень протесності в українському суспільстві складає 55%, чого не було навіть у 2004 році. "Суспільство не довіряє владі. Більше третини людей політично невизначені", - зазначив він.

Економіка, за версією Ющенка, також залишає бажати кращого. Екс-президент побачив скорочення інвестицій втричі, 30-відсоткове скорочення реєстрації бізнесу, 7-мільярдне скорочення резервів Нацбанку.

"В цей час вмикаєш телевізор, вмикаєш газети – зранку до вечора розповідається, як успішно реалізуються соціальні програми, одна за одною. Як динамічно, вже скоро як мільйон людей, отримують компенсовані вклади з Ощадбанку СРСР. Мені це нагадує сюрреалізм", - казав Ющенко.

Складалося враження, що останні роки екс-президент прожив в іншій країні, де найпопулярніші телеканали не є "агіткою" влади.

"Квітне популізм, безбожно працюють виборчі технології зі своєю доцільністю, квітнуть політичні маніпуляції", - продовжив екс-президент.

Торкнувся Ющенко й міжнародної політики. Тут, за його версією, ситуація також не краща – угоди про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі залишилися у мріях.

"З'явилися політики, навіть політичні сили, які закликають сусідів, Захід блокувати країну, не підтримувати відповідні зносини. Мені щось це починає нагадувати синдром кочубеївщини, який в нас був на початку 18 століття", - казав екс-президент, прозоро натякаючи на Юлію Тимошенко.

"Наше майбутнє у Європі. І тому будь-яке гальмо у цьому напрямку, переконаний, працює на один політичний проект – "Білорусь-2". З нас хочуть зробити копію", - дійшов до кульмінації Віктор Андрійович.

Далі за планом було визначення винних. І тут він виявився неоригінальним: "Наш політичний простір представлений, по суті, двома політичними силами – з однієї сторони Партія регіонів, з другою сторони БЮТ…Ці дві політичні сили не мають ідеологічної платформи".

"Але добре маніпулюють, добре працюють з пресою, добре вживають технології і популізм для того, щоб сьогодні 50% підтримувало такого роду політичні сили…Це валянки з однієї пари. І незалежно від того, хто з них лівий, хто з них правий", - сказав Ющенко.

Після його слів неможливо було не згадати безсмертну сентенцію Віктора Януковича "Сапоги дорогу знают".

Викриваючи Партію регіонів та БЮТ, Ющенко навіть пригадав події 2009 року, коли тодішній прем’єр Юлія Тимошенко та тодішній лідер опозиції Віктор Янукович домовлялися про широку коаліцію.

"Я мав честь тримати в руках так звану нову Конституцію, де мова йшла про те, як забрати у виборця право обирати всенародно президента, і ми будемо мати вічного президента, якого обирає 226, і вічного прем’єр-міністра…Я тоді сказав і Віктору Януковичу, і прем’єр-міністру Тимошенко: якщо тільки цей варіант проекту Конституції з'явиться в парламенті, я оголошую дострокові президентські вибори, я рознесу цей курятник", - грізно розповідав Ющенко.

Після "описової" частини виступу екс-президента, настала частина "резолютивна". Віктор Андрійович повідомив, що кілька останніх місяців він провів у перемовинах з громадськими та політичними силами щодо створення нового політичного та виборчого проекту.

Щоправда, він не повідомив навіть робочу назву цього проекту, а обмежився лише твердженням про те, що відповідну декларацію про його створення підписали близько 30 громадських і політичних організацій. Презентація цього дітища Ющенка має відбутися 7 липня.

Втім, коли журналістам дали можливість ставити питання екс-президенту, у конференц-залі "Інституту Ющенка" на вулиці Спаській стало цікавіше. Адже пресу цікавив не тільки новий "виборчий проект", а й, наприклад, давня тема боргів партії "Наша Україна", які оцінюють у 80 мільйонів гривень.

Виявилося, що Віктор Андрійович вважає, що обслуговувати партію – не президентське діло. Але тепер він пообіцяв розрахуватися як з Пенсійним фондом, так і з партійцями.

"Я своїм колегам сказав: "Я повернувся до політичної діяльності, до щоденного життя партії. Хочете, щоб президент почав з обслуговування боргів 2005-го, 2007-го років? Я візьмуся. Я ці борги, починаючи з Пенсійного фонду і до вашої зарплати, обслужу", - розповів Ющенко.

"Задоволені відповіддю?", - різко запитав він журналіста. "Не дуже", - відповів той. "Це ваше право", - різко відмахнувся Ющенко у своєму стилі.

Іншою гострою темою стала справа про його отруєння. Адже у кінці травня генпрокурор Віктор Пшонка безапеляційно заявив, що є всі підстави для припинення слідства, оскільки Ющенко не здає кров.

Екс-президент запевнив, що не проти здачі аналізів. Однак він заявив, що наполягає на повторенні як національної, так і іноземної експертизи.

"Я не відмовляюся від здачі крові, я відмовляюся від того, щоб здача крові відбувалася односторонньо, а потім через два-три роки скажуть: "Бачте у Ющенка залишилося 5% діоксину". Це так, у мене залишилося 5% діоксину", - сказав Ющенко.

А от тему державної дачі у Кончі-Заспі, на якій він благополучно жив після закінчення свого президентського терміну, Віктор Андрійович коментувати відмовився: "Я скажу відповідь на це питання як тільки буду готовий". Що має статися, щоб тема державної дачі перестала бути настільки болісною для Ющенка – невідомо.

Втім, за словами екс-президента, дачі – це не головне. "Набагато цікавіше з яким проектом ми вийдемо для своєї нації. Це завтрашній день, особливо для ваших дітей. Чи ми будемо говорити, де там дача у Януковича? Давайте про Межигір'я будемо дві години говорити", - обурювався Ющенко.

"Я знаю, що про це треба говорити. Я тільки хочу сказати: не забудьте, після Межигір'я, визначити повістку завтрашнього дня для України", - додав Ющенко.

Відповідаючи на питання про найцікавіше – розподіл місць у списку – екс-президент явив дива самопожертви:

"Я не претендую на перше місце, на друге, на третє, на сто перше…Якщо учасники вважають, що моє скромне ім’я має стояти 88-м заради того, щоб переміг цей проект, я буду 88-м", - сказав він, додавши, що нове об’єднання "набере не тільки 5%, а набагато більше".

Після останнього твердження знову склалося враження, що Віктор Андрійович останні роки провів десь не в Україні.

Щоб не цитувати всі епітети, якими нині в українському суспільстві нагороджують Ющенка, обмежимося твердженням про те, що у виборців склалася досить суперечлива думка щодо політичної діяльності екс-президента. І це цілком логічно.

Дуже вже відірвано від реальності виглядала ця прес-конференція.

Адже саме у той час, коли Віктор Андрійович розповідав про те, як у нього "горить душа" створенням української національно-демократичної партії, колишній лідер списку "Нашої України" Юрій Луценко сидів у клітці в Печерському суді. При чому, через справу про отруєння того ж Ющенка.

У той самий час Вищий спеціалізований суд розглядав касацію на вирок Юлії Тимошенко – партнерки Ющенка по Майдану.

У той самий час екс-президента Леоніда Кучму "відмазали" від справи про вбивство Георгія Гонгадзе, яку обіцяв розкрити Ющенко.

А Віктор Андрійович, як ні в чому не бувало, все розповідав про національну ідею, про те, що ні в чому не винен. "За кого ви голосували – це ваш вибір", - казав Ющенко, відверто перекладаючи провину на виборців.

І на питання щодо долі своїх колишніх соратників відповів: "Це ви задаєте питання, чому я живий? Чому я не у тюрмі? Тому що я не зробив злочину проти цієї нації. Мною шанується закон та демократія".

Було схоже на те, що Ющенко до цього часу вважає, що Україна так і не осягнула його геній.

А колишні соратники у тюрмі, пошук замовників вбивства журналіста, чинна влада, яка загнала Україну в описану самим Ющенком "сюрреалістичну" ситуацію, – це все поза межею відповідальності Віктора Андрійовича. Тут він ні до чого.

Важко сказати, хто так успішно розповідає Ющенку, що його новий проект набере 5% на виборах. Але цілком можна припустити, що його створення – це класична технологія "розпорошення" опозиційного електорату.

Одна з тих технологій, які так гнівно викривав сам Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді