Арсеній Яценюк відкриває вдруге фронт

Четвер, 11 вересня 2014, 15:03

22 лютого 2014 року Арсеній Яценюк вигуками "Юля! Юля!" в слухавку мобільного телефону вітав вихід на свободу лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Уже тоді радість Яценюка скептики вважали фальшивою, а за ці місяці конкуренція виродилася в розкол найбільш системної політичної сили країни. Минуло трохи більше ніж півроку, і Арсеній Яценюк разом з вчорашніми соратниками Тимошенко іде на вибори з новим політичним проектом.

Карколомні події останнього року в Україні змінили антураж виборчої кампанії. Обрання нового парламенту 26 жовтня відбуватиметься як змагання двох концепцій: "нові обличчя" проти "героїв війни". Камуфляж, який уже був кольоровою гаммою Яценюка на виборах президента 2010 року, знову став політику в нагоді.

"Народний фронт" іде на вибори як уособлення захисників України від російської агресії. За інформацією "Української правди", від партії збираються балотуватися керівники добровольчих батальйонів "Азов" Андрій Білецький, "Дніпро-1" Юрій Береза, "Артемівськ" Костянтин Матейченко, "Київ-1" Євген Дейдей, "Миротворець" Андрій Тетерук.

Але насправди партія є парашутом для вчорашніх політичних соратників Юлії Тимошенко. Один з керівників нового проекту поділився у розмові з "Українською правдою", що в "Народний фронт" разом з колишніми та нинішніми депутатами перейшла значна частина осередків "Батьківщини" – Сергій Пашинський перетягнув людей з Житомирської організації, Арсен Аваков – з Харківської, Валерій Головко – з Полтавської, Валерій Лунченко – з Ужгородської, Володимир Шкварилюк – з Івано-Франківської, Ігор Васюник – зі Львовської.

Окрім того, до нової партії перейшли Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр юстиції Павло Петренко, міністр транспорту Максим Бурбак. Депутати Лілія Гриневич, Микола Княжицький, Сергій Фаєрмарк. В числі вільних агентів виявилися давні віддані соратники Тимошенко – окрім Турчинова і Пашинського, це міністр соціальної політики Людмила Денисова.

За всіма ознаками, це є друга партія влади. Більше того, наявність у рядах "Народного фронту" міністра внутрішніх справ робить цей проект носієм адміністративного ресурсу, співмірного з президентським блоком. А прізвища керівника батальйону "Дніпро-1" та Андрія Іванчука, який має спільний бізнес з Ігорем Коломойським, вказують на небайдужість до цього проекту дніпропетровського губернатора.

Фактично, "Народний фронт" має два бачення своєї участі у виборах. Перше – це спільний похід із Порошенком, що підтримується Арсенієм Яценюком з його найближчими соратниками-касирами Андрієм Іванчуком і Миколою Мартиненком. Інтерес Яценюка очевидний – об'єднання з Порошенком виведе його на перше місце у найрейтинговішому списку і з високою долею вірогідності гарантує йому прем'єрство після парламентських виборів як лідеру партії-переможця.

За самостійний похід виступають Олександр Турчинов, який буде начальником штабу "Народного фронту", Арсен Аваков, Сергій Пашинський і Андрій Парубій. Прем'єрство не загрожує жодному з них, тому їм, на відміну від Яценюка, немає чого втрачати. Натомість самостійна участь у виборах є важливою для подальшого розвитку проекту та підготовки до місцевих виборів по всій країні уже через рік.

Об'єктивно, у разі самостійної участі у виборах "Народного фронту", який посяде третє, четверте або п'яте місце, Яценюк не має моральних підстав претендувати на те, щоб очолювати уряд.

Єдиним союзником чинного прем'єра у цьому можуть стати міжнародні фінансові організації, які виділили транші Україні попри початок виборчої кампанії – що за часів прем'єрства Азарова і Тимошенко ніколи не відбувалося.

Провівши з'їзд, партія Яценюка-Турчинова аж ніяк не ухвалює остаточне рішення про самостійну участь у виборах, а підіймає ставки у переговорах з Порошенком. Той як найбільш рейтинговий політик вважає неадекватними вимоги прем'єро-спікерського проекту, який хоче 30 відсотків списку, а також перейменування у "Блок Петра Порошенка – Народний фронт".

Питання назви, яке видається непринциповим для обивателя, критично важливе для Турчинова – ребрендінг в запропонований спосіб означає не поглинання президентською партією, а об'єднання з нею. І, відповідно, повноцінну участь у виробленні її політичної платформи, призначенні керівників осередків та подальшому спільному житті – приблизно в такий спосіб у 2012 році Яценюк приватизував партію "Батьківщина".

Власне, через відмову Тимошенко офіційно поділити партію з Яценюком і Турчиновим вони звідти вийшли. Їхньою умовою було перше місце для чинного прем'єра та половина списку і обласних організацій. Тимошенко погодилася на першу умову, навіть показово пропустила через керівні органи підтримку Яценюка на прем'єрство, але відмовилася ділитися структурою, після чого група залишила "Батьківщину".

Джерела розповідають, що напередодні запуску проекту "Народний фронт" Тимошенко запропонувала Турчинову повернутися, але вже без Яценюка.

Насправді, процес відокремлення розпочався набагато раніше, ніж сторони знайшли привід розійтися. Скандальна політрада "Батьківщини", з якої, грюкнувши дверима, пішов Турчинов, сталася 26 серпня.

Але партія Яценюка-Турчинова "Народний фронт" була перейменована під новий бренд за два тижні до розлучення, 12 серпня 2014 року. Ще зовсім нещодавно вона називалася "Партія Народна Дія" та мала донецьку прописку.

 

Після проведення з'їзду, який нагадував гру мускулами, Олександр Турчинов відбув як спікер парламенту до Норвегії, звідки планує повернутися ближче до вихідних аби провести завершальний раунд переговорів з Порошенком. Після чого має відбутися форум президентської партії, на якому або "Народний фронт" стане її частиною, або обидві партії влади підуть на вибори самостійно.

Наслідком окремого походу стане майже гарантоване усунення Яценюка з посади прем'єр-міністра, яку обійме людина з пулу Порошенка. Якщо "Народний фронт" зможе випередити "Батьківщину" та "Громадянську позицію" Гриценка, та посісти третє місце, то вони можуть претендувати на посаду спікера парламенту та роль молодшого партнера у коаліції. У будь-якому разі, "фронтовики" залишаються найбільш природним зовнішнім союзником Порошенка у новому політичному циклі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді