Вибори суворого режиму

П'ятниця, 7 листопада 2014, 16:12

До виборів ніхто не очікував, що 182 округ в Херсоні може стати проблемним. А він став.

І проблема навіть не в тому, що на окрузі явно були незначні фальсифікації на користь кандидата від Порошенка, а в тому, що кілька сотень дописаних йому по колоніях та СІЗО голосів тепер, фактично, вирішують долю округу.

Здавалось би, пересічному виборцю і байдуже, хто пройде в Раду – однаково не регіонал. А от партії Юлії Тимошенко не однаково, і Вона, схоже, серйозно вирішила додати Порошенкові іміджевих проблем в розпал коаліціади. І її можна зрозуміти.

Можна зрозуміти і штаб Порошенка в Херсонській області. Маючи на 182 окрузі в руках дві колонії, СІЗО і тюремну тублікарню, які можна використати як "страховку" на випадок нестачі голосів для свого кандидата, дуже складно утриматись від такої спокуси. Навіть після Майдану.

Інша річ, що ті, хто видавали потрібні владі результати по тюрмах на усіх попередніх виборах, уже надто звиклись зі своїми внутрішніми правилами і за інерцією не помітили, що правила гри поза мурами таки змінились.

Волевиявлення невільників

Як свідчать дані протоколів, передані в ОВК 182 дільничними комісіями, у Херсонській колонії (№61) кандидат від Порошенка Олександр Співаковський отримав з 289 голосів 231, його опонент від "Батьківщини" Юрій Одарченко – 9.

В Північній колонії № 90 з 848 ув’язнених, які отримали бюлетені, за кандидата БПП проголосували 571, за Одарченка – 23.

 Для збільшення клікніть на зображення

У тюремній лікарні Співаковського з 324 виборців підтримав 231, а Одарченка – 9.

А на всіх решті дільниць розрив між двома головними претендентами майже завжди тримався в межах 10%.

При цьому, як твердить депутатка Кужель, яка їздила розбиратись із ситуацією у Херсон, бюлетені видавалися за роздрукованими на принтері картками, на яких то печатки не було, то зроблена на ксероксі фотографія нагадує роботи Малевича, а то й взагалі цих фотографій дві.

Олександра Кужель. Фото з сайту "Батьківщини"

У Херсонському СІЗО склалась не менш делікатна ситуація. Бюлетені для голосування по мажоритарці роздавали не лише тим, хто був прописаний в окрузі, як того вимагає закон, а й людям навіть із інших областей. І чи треба говорити, що і на цій дільниці за кандидата від влади проголосувала абсолютна більшість виборців? 

 Для збільшення клікніть на зображення

ОВК, тітушки і протокли

У самому ж окружкомі теж розігрується цілий трилер.

Комісія від початку роботи змінювала свій склад, але зараз чітко розділилась на два табори, які підтримують Співаковського (10 осіб) і Одарченка (8).

Комбінація представництв у цих групах вельми колоритна. У "групі Одарченка" керує голова комісії з "Батьківщини" та секретар від Партії регіонів.

У "групу Співаковського" перейшли представник "УДАРу", представник "Свободи", який сам каже, що ніякого стосунку до цієї партії не має, член від КПУ і всі члени ОВК від "технічних" партій.

Як твердить адвокат Одарченка Дмитро Ільченко, представники останніх вписались за кандидата Порошенка не зовсім безкорисно.

"Технічні квоти точно куплені. Знаю, бо нам пропонували їх перекупити", - розповів він.

Спостерігають за усіма подіями невідомі "журналісти" з зовнішністю класичних тітушок, які дозволяють собі лаятись, битись, впускати-випускати кого схочуть, або просто зривати засідання.

Одразу після отримання даних зі спірних дільниць, Одарченко оскаржив їх в ОВК - через суд не пішли начебто тому, що голова місцевого окружного адмінсуду теж кандидат Порошенка.

Одарченко просив показати списки виборців на цих дільницях, щоб переконатись, що там немає тих, кого вже випустили, і є ті, кого недавно посадили.

Вночі після цього у місцевому відділені держреєстру засікли якихось людей, які щось сканували і друкували. В установі, яка, фактично, є режимним об’єктом!

"Було схоже на те, що в реєстр вносили нових виборців, або видаляли старих. Бо там же процедура така, коли когось вносять чи виключають з реєстру, то там сканують заяву, вводять в систему і потім видають довідку", - розповідає Ільченко.

Після того, як "Самооборона" викликала міліцію, невідомі швиденько зібрались і зникли.

Списки виборців виявились в нормі.

Скарги Одарченка комісія відверто ігнорувала, тож його "група" в ОВК, спробувала вирішити ситуацію хитрістю.

На черговому засіданні голову попросили зачитати попередній протокол. "Група Співаковського" не захотіла його слухати і розійшлась.

Із неї залишилось тільки двоє людей, один – старша людина – вирішив не бігати туди-сюди, а другий з кимось говорив.

Саме в цей момент голова поставив на голосування скарги Одарченка, і 8 членів ОВК їх задовольнили, склали протокол про визнання недійсними результатів на спірних дільницях і відправили голову до системників вносити правки в електронну систему.

Коли ж у "групі Співаковського" зрозуміли, що в кімнаті було 10 членів ОВК (менше двох третин) і що за таких умов рішення приймається двома третіми голосів присутніх, то до них дійшло, що ухвалений протокол таки дійсний. Його миттєво вирвали з рук у голови і знищили. І їх можна зрозуміти.

Правда, представник "Батьківщини" в ЦВК Сергій Власенко розповів, що протокол уже відновили і планують передати в Центрвиборчком.

Поки ж у ЦВК поїхав підсумковий протокол, де голоси з колоній і СІЗО таки враховані. Але 8 членів ОВК, включаючи голову, написали під ним особливу думку.

"Ведмежа послуга" Співаковському

Сам Співаковський, який є проректором херсонського держуніверситету і займається всякими інноваційними проектами, відхрещується від будь-яких махінацій, і каже що нікого не просив "допомагати" йому.

"Я робив ці вибори сам. У мене було якихось 20 білбордів. Я сам пройшов 137 зустрічей. Тому я нікого не просив робити мені якісь ведмежі послуги", - переконує він.

"Я консультувався з юристами, там, наче, всі мали право брати два бюлетені і голосувати в СІЗО.

Що ж стосується карток, то і там все теж гаразд. Наскільки я знаю, то депутати – Жданов, Кужель і інші – потім навіть вкрали зі столу директора колонії 14 карток, які тепер показують", - розповів Співаковський.

Він також заявив, що і в нього є запитання "про ті дільниці, де Юрій Одарченко ні з того ні з сього на 100 голосів більше отримував, чи коли псувались бюлетені, де голосували за мене".

"Тимошенко мене звинувачує в тому, що я застосовував адмінресурс. Ми порахували: на цих дільницях я набрав 63% голосів. А Тимошенко у другому турі президентських виборів 2010 року на цих же дільницях отримала 69%. Це її на 6% більше любили?", - іронізує Співаковський.

При цьому він не думає, що "хтось цілеспрямовано займався фальсифікацією".

"Ви візьміть всю Україну. Неймовірно, але факт те, що від часів Кучми від 60 до 70 відсотків в колоніях завжди голосували за владу. Не знаю, на що вони розраховують. Я не знаю мотивів цих людей", - зізнається Співаковський.

А от Одарченко пояснює причину такої аномальної любові в’язнів до кандидата БПП тим, що от уже 8 років херсонськими тюрмами незмінно керує генерал Володимир Пінькас. Він пережив уже не одного президента і не одні вибори, а от люстрації ще не переживав.

Ще більшої відданості справі президента Пінькасу додає той факт, що його сина Сергія якраз перед виборами Порошенко призначив першим заступником глави "Укроборонпрому".

Одарченко у своїх публічних виступах не соромлячись заявляє, що фальсифікації в його окрузі проходять "під патронатом" його наступника на посту губернатора Андрія Путилова, екс-депутат "УДАРу".

Путилов уже попсував нерви Банковій, коли вирішив своїм заступником призначити Олега Татарова, який у міністерстві Віталія Захарченка вів усі справи затриманих майданівців і на повному серйозні переконував послів країн ЄС, що демонстранти самі себе розстрілюють, щоб скомпрометувати "Беркут".

Провалити до цього ще й вибори на підконтрольному окрузі для Путилова було б завеликою розкішшю.

Проте Тимошенко доля Путилова, схоже, хвилює мало. Саме тому у штабі на Турівській розкручують навколо 182 округу цілу епопею з делегаціями в колонії і залученням ОБСЄ.

Фактично у Тимошенко намагаються поставити Порошенка перед вибором: втратити один багнет в Раді на фоні і так провалених виборів, чи постати перед публікою покровителем фальсифікацій, що аж ніяк не покращить його і без того хиткий рейтинг.

Роман Романюк, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді