Ярему на Шокіна. Як міняли генерального прокурора

Середа, 11 лютого 2015, 13:34

"Яремою ніхто не задоволений. Але ви можете сказати, на кого його можна замінити? Гідного кандидата немає", – так менш, ніж два тижні тому коментували в Адміністрації президента можливе звільнення генерального прокурора України.

Проте Ярема вирішив самостійно зірвати дамоклів меч, що вісив над ним останні декілька місяців.

Після жорсткої критики у Верховній Раді в п’ятницю 6 лютого, Генпрокурор написав заяву на звільнення. У понеділок 9 лютого Порошенко її задовольнив.

Ярема пішов з ГПУ без жодної розслідуваної резонансної справи, але з "трьома друзями" – Анатолієм Даниленком, Олегом Бачуном та Олегом Заліском. Багато хто жартома згадав промову президента Порошенка перед призначенням Яреми, коли той, цитуючи сінгапурського лідера Лі Куан Ю, побажав майбутньому прокурору "посадити своїх трьох друзів".

Протягом наступного дня Порошенко провів через парламент нову кандидатуру на посаду Генпрокурора – Віктора Шокіна. Однак, громадськість та частина народних депутатів, що вимагали звільнення Яреми, розчаровані новим призначенням. Ветеран прокурорської системи Віктор Шокін, на їхню думку, навряд чи зможе довести до кінця ці справи.

Голосування за кандидатуру генпрокурора в черговий раз продемонструвало й нестійкість парламентської більшості.

Члени провладної коаліції, фракції "Радикальна партія Ляшка" та "Самопоміч" влаштували показовий демарш, через що президенту довелося заручитися підтримкою депутатських груп Ігоря Єремєєва та Віталія Хомутинніка. Проголосувала за нового прокурора і частина Опозиційного блоку.

В Ляшка та в "Самопомочі" натякають – це було ситуативною співпрацею, яка в перспективі може стати системною.

"Я втомився, я йду"

Чутки про звільнення Яреми поширювалися ще на початку грудня минулого року, одразу після формування нового складу Кабміну.

Основна претензія до нього зводилася до того, що Генеральна прокуратура не розслідує резонансні кримінальні справи щодо розстрілів на Майдані та економічних злочинів високопосадовців часів Януковича.

Окрім бездіяльності, в докір ставилася й можлива корупція.

Яремі часто згадували його заступника та близького соратника Анатолія Даниленка, який декілька років тому незаконно заволодів великою земельною ділянкою. "Толя-супермаркет (прізвисько Даниленка в прокурорському середовищі - УП) - належить до дуже близького оточення прокурора. Через це Ярема за нього так тримається", -пояснював "Українській правді" восени один із співробітників Генеральної прокуратури, чому Даниленка після гучного корупційного скандалу не звільнили.

Тоді ж, у грудні, співрозмовники "Української правди" називали прізвище Шокіна як ймовірного кандидата на посаду нового Генерального прокурора.

Проте тоді Ярема встояв. "Йому дали два місяці на виправлення помилок. І у підсумку він не впорався", - розповідає на умовах анонімності співробітник Адміністрації президента.

Хоча останні декілька тижнів Генеральна прокуратура розгорнула нечувану активність - разом із Аваковим Ярема звітував про хід розслідування справи вбивств на Майдані. Також Генпрокуратура зробила необхідні кроки, щоб вимагати екстрадиції Віктора Януковича – домоглася дозволу на його арешт.

У той же час група народних депутатів почала збір підписів за відставку генпрокурора, посилилася критика у ЗМІ. В оточенні Яреми впевнені, що боротьбу із ним розв’язав Ігор Коломойський.

Конфлікт "приватівців" із Яремою триває ще з жовтня минулого року через історію зі звільненням прокурора Дніпропетровська Романа Федика. До того ж, на допити у ГП викликалися люди із найближчого оточення Коломойського – Генадій Корбан та Святослав Олійник.

Але звільняти Ярему ще в минулу п’ятницю ніхто не збирався. Співрозмовники в оточенні колишнього прокурора та президента Порошенка стверджують, що він вирішив піти у відставку самостійно через моральний тиск з різних боків.

"Ярема просто не витримав постійної уваги до його родини, війну із Коломойським та із президентом, незважаючи на попередні добрі стосунки, все частіше виникали суперечки", – розповідає один із членів президентської фракції, що попросив не називати його прізвища в матеріалі.

Порошенко, за його словами, останні декілька тижнів вимагав від Генерального прокурора результатів розслідування – мовляв, наближається річниця Майдану і громадськість буде вимагати хоч якихось результатів. До того ж, в Адміністрації президента дізналися про можливі провокації 18- 20 лютого  - річницю розстрілу Майдану з боку "Братства" Дмитра Корчинського, і усіма можливими діями намагаються знівелювати цю небезпеку.

"Тому під результатами розслідування розумілися конкретні прізвища, а не звіти про кількість проведених експертиз, допитаних свідків, як було до цього", - розповідає високопосадовець у ГПУ.

Розкол у коаліції

"Звільнити Ярему для президента було єдиним правильним рішенням, – вважає керівник парламентського комітету з питань протидії корупції Єгор Соболєв. – Хоча ще у минулий четвер Порошенко за нього тримався. Але громадськість змогла дотиснути".

Соболєв був ініціатором збору підписів за відставку Яреми та керував цим процесом.

Проте, як і майже 100 % його фракції "Самопоміч", проголосував проти призначення на цю посаду Шокіна.

Загальна позиція членів фракції зводилася до того, що Шокін – людина для прокуратури не нова, він працював там тривалий час і навряд чи, зважаючи на попередній досвід, готовий до якісних змін у роботі органу.

Не голосувала за кандидатуру Шокіна і фракція Ляшка. За словами співрозмовника у БПП, Ляшко напередодні вимагав за голоси посаду віце-прем’єра, але з міністерським портфелем. "Зокрема, називалося міністерство екології", стверджує співрозмовник.

У РПЛ цю інформацію назвали "дешевою маніпуляцією" з боку партнерів по коаліції.

"Це робиться для того, щоб виправдати свою ситуативну, а у перспективі системну співпрацю із антиукраїнськими силами – Опозиційним блоком і групами Хомутинніка та Єрємєєва", - заявив УП депутат від РПЛ Андрій Лозовий. – Ми не голосували, бо це було рішення фракції, яке ми прийняли ще вранці".

Так само зранку не хотів голосувати за кандидатуру Шокіна і "Народний фронт" Арсенія Яценюка. В партії прем’єр-міністра вимагали посади двох заступників – із процесуального керівництва та зі слідства. В президента відмовилися – мовляв, для чого тоді взагалі прокурор?

– Нащо нам заступники? Нам потрібні арешти! Я за нього буду голосувати лише в тому випадку, якщо він пообіцяє з трибуни посадити декількох депутатів з Опозиційного блоку, – заявив УП Сергій Пашинській.

Позиція "Народного фронту" різко змінилася після того, як з трибуни до депутатів звернувся прем’єр Арсеній Яценюк, який закликав голосувати за кандидатуру Шокіна одноголосно.

Чому "Народний фронт" пішов на поступки?

"Їм просто нагадали про обшуки ГПУ в "Енергоатомі" наприкінці минулого року", – розповідає співрозмовник у БПП.

Як відомо, у листопаді-грудні минулого року ГПУ протягом декількох днів проводила обшуки у держкомпанії "Енергоатом", та зокрема вдома у генерального директора Юрія Недашковського. Через що він навіть писав листа до прем’єр-міністра із вимогами провести його люстрацію.

"Енергоатомом" наразі керують люди Миколи Мартиненка – найближчого соратника Яценюка та спонсора "Народного фронту". На одній із останніх зустрічей із фракцією БПП Віталій Ярема розповідав про зловживання в цій компанії, які зводилися до того, "що жоден із тендерів не проходив без залучення фіктивних компаній".

Ще одна причина – підтримка урядових законопроектів. Так, у вівторок парламент відхилив законопроект "Щодо забезпечення захисту майнових прав акціонерів". Згідно із регламентом, такий документ більше не може розглядатися парламентом. Проте його знову включили до порядку денного після особистого прохання прем’єра. Звертаючись до депутатів Яценюк попросив пере голосувати за законопроект, оскільки "не всі просто встигли натиснути на кнопки".

"Ми виступали проти цього законопроекту, оскільки це дозволить уряду розподілити вплив у декількох державних компаніях", – розповідає на умовах анонімності депутат від "Самопомочі"

Проте найбільшим здивуванням для багатьох стало голосування "Опозиційного блоку", який так само додав голосів кандидатурі Шокіна.

Цей факт викликав обурення серед членів коаліції, що не голосували. "І ви хочете, щоб після цього вони об’єктивно розслідували справи? – запитував в кулуарах Верховної Ради Єгор Соболєв, – це голосування все показало!"

Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко пояснював підтримку кандидатури Шокіна тим, що нарешті в прокуратурі з’являться професійні люди.

– Чи не боїтеся ви, що Шокін все ж таки доведе до суду справу з вишок Бойка та справу Бакуліна (колишній керівник НАК "Нафтогазу досі знаходиться під слідством – УП)? - допитувалася в Бойка "Українська правда".

– Ніяких натяків не було. Ми зустрічалися та говорили із Шокіним. Він пообіцяв розібратися із ситуацією у Кривому Розі, по розслідуванню трагедії в Одесі.

– Тобто ви не боїтеся кримінальної відповідальності, і ваш друг Бакулін так само? – перепитала його "Українська правда".

Бойко поспішив залишити парламентські кулуари, так і не відповівши на запитання.

У підсумку новий генеральний прокурор України отримав 318 голосів народних депутатів на свою підтримку.

Ворог Коломойського та друг Порошенка

Що відомо про Віктора Шокіна? В органах прокуратури він пропрацював більше 20 років. У 2000 – роках двічі займав посаду заступника прокурора та керував слідством.

Шокіна називають комфортною та надійною людиною Петра Порошенка. Сам він в інтерв’ю "Українській правді" розповідав, що познайомився із нинішнім президентом ще 2002 року та підтримує стосунки як із багатьма іншими людьми.

У Шокіна – справжній сімейний прокурорський клан. Ще восени громадськість обурювалася тим, що його дочка стала заступником прокурора Одеської області. Після призначення на посаду Генпрокурора виявилося, що в органах прокуратури працює його зять – Олексій Горностаєв восени був призначений заступником прокуратури Київського району Одеси. А сват Шокіна Микола Горностаєв є заступником прокурора Дніпропетровської області.

У якості аргументів за кандидатуру Шокіна народним депутатам перед голосуванням наводилися факти про порушення в минулому справ проти Бориса Колеснікова, колишнього губернатора Харківщини Євгена Кушнарьова та нинішнього губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського.

Люди останнього, які відкрито домагалися відставки Яреми та протягом останніх декількох місяців критикували його, так само як "Самопоміч" та фракція Ляшка не проголосували за призначення Шокіна

– Я не голосував. Це моя політична позиція, - коротко відповів "Українській правді" Борис Філатов.

Проте в такої позиції є і інша аргументація.

Шокін дійсно свого часу вів кримінальну справу проти Коломойського у зв'язку із замахом на юриста Сергія Карпенка.

Карпенко на початку 2000-х був представником компаній Костянтина Григоришина і Віктора Пінчука на запорізькому заводі "Дніпроспецсталь". Боротьбу за вплив на це підприємство в той час вів і Коломойський.

У 2003 році Карпенко стверджував, що Коломойський погрожував йому особисто, оскільки діяльність адвоката в інтересах Григоришина і Пінчука наносила власнику "Привату" збитки. Незабаром він отримав три ножових поранення, одне - в сантиметрі від серця.

У рамках кримінальної справи усі підозри по скоєнню злочина лягли на людей з оточення  Коломойського. Губернатор Дніпропетровської області тоді наполягав, що Шокін вів цю справу за особистим проханням Порошенка, оскільки Григоришин є його старим приятелем та бізнес-партнером.

"Я вважаю, що Порошенко зіграв головну роль в цьому. Віктор Шокін до переходу в Генпрокуратуру працював у службі безпеки Порошенка. Він впродовж півтора роки, вимагав від Печерського районного суду Києва видати ордер на мій арешт", - розповідав Коломойський у Лондонському суді.

Згодом цю кримінальну справу закрили.

Чи старі конфлікти можуть стати причиною для нових? "Не знаю", - посміхається один із фігурантів тієї історії.

У Шокіна дійсно небагато часу для того, щоб показати громадськості результати розслідування резонансних злочинів, які не змогли перед'явити його попередники Махніцький та Ярема.

У протилежному випадку підписи народні депутати вже можуть почати збирати й проти нього.

Севгіль Мусаєва-Боровик, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді