Розхитаний човен коаліції: яких міністрів можуть звільнити

Середа, 8 квітня 2015, 10:46

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виглядав серйозним та дещо засмученим. На засіданні фракції "Блоку Петра Порошенка" у понеділок 6 квітня він згадував про минуле.

А саме – 2005 рік, скандальну прес-конференцію на той час голови секретаріату президента Олександра Зінченка, на якій той звинуватив найближче оточення Віктора Ющенка, в тому числі – особисто Петра Порошенка, в корупції. Емоційна промова про "любих друзів" тоді спровокувала подальшу політичну кризу і відставку уряду Юлії Тимошенко.

– Нам не можна повторити 2005 рік! – переконував депутатів Яценюк. Поруч із ним мовчки сиділи спікер Володимир Гройсман та керівник президентської фракції Юрій Луценко.

Яценюк прийшов до депутатів у супроводі майже усіх міністрів уряду – потрібно було переконати парламентарів голосувати за урядові законопроекти, внесені на розгляд до Ради цього тижня.

Ключові з них – низка законопроектів для подальшої співпраці з МВФ: "Про ринок природного газу", "Про фінансову стабілізацію НАК "Нафтогаз", а також про нові принципи роботи Національної комісії із регулювання енергетики та комунальних послуг. Усі вони є так званими "структурними маяками", а їх ухвалення – обов’язковою умовою для отримання другого траншу фінансової допомоги від МВФ.

– Буде спротив фірташів-льовочкіних, але ви маєте зібратися і проголосувати, – продовжував залякувати нардепів Яценюк. Він просив парламент ухвалити усі урядові законопроекти на пленарному тижні. Всього їх – більше 40.

Прізвища одіозних олігархів були не єдиним аргументом Яценюка в цей вечір. Наостанок він згадав і про закордонних партнерів України, від яких залежить отримання фінансової допомоги.

– Друзі з Вашингтону вичитують кожний законопроект, – продовжував переконувати голова уряду.

Законопроект "Про ринок природнього газу" передбачає повний розподіл функцій газопостачання, газотранспортування і газорозподілу. Також підвищується роль регулятора - НКРЕКП, яка разом з Кабінетом міністрів буде вирішувати питання тарифів, ліцензування господарчої діяльності суб’єктів газового ринку. Наприклад, соціально вразливі верстви населення отримуватимуть персональну індивідуальну субсидію. Законопроект також ставить за мету функціонування ринку природного газу України на принципах вільної конкуренції, а також інтеграції з ринками газу країн Енергетичного співтовариства, в тому числіі за рахунок створення регіональних ринків природного газу.

Законопроект "Про фінансову стабілізацію НАК "Нафтогаз України" передбачає покращення фінансового стану компанії за рахунок надання їй дієвих інструментів стягнення заборгованості споживачів за природний газ та ефективних механізмів впливу на підприємства-боржників. Для досягнення поставленої мети пропонується внести зміни до законодавчих актів щодо вдосконалення, наприклад, механізму розрахунків, процедури стягнення заборгованості, встановлення обмеження до рівня технологічної безпеки постачання газу у разі їхнього порушення умов оплату та зупинення дії мораторію на примусове стягнення заборгованості на підприємствах ПЕК.

Проте про підтримку законопроектів із депутатами президентської фракції цього вечора домовитися так і не вийшло.

Зустрічався Яценюк не лише із БПП.

Разом із урядовцями він завітав до "рідного" "Народного фронту", а також до депутатів "Самопомочі" і "Радикальної партії Ляшка". Показово обійшов прем’єр увагою лише "Батьківщину".

– Мабуть, до нас у Арсенія Петровича особливе ставлення, – знизує плечима нардеп Сергій Власенко.

Особливе ставлення до "Батьківщини" не лише у прем’єра, але й в інших членів коаліції. Фракція останнім часом не підтримує урядові ініціативи, у тому числі й погоджені із МВФ, а риторика Тимошенко стала подібною до заяв Опозиційного блоку, який так само критикує уряд за низькі пенсії та високі тарифи на житлово-комунальні послуги.

Через підвищення цін на газ для населення Тимошенко в ефірі Шустер live пообіцяла створити тимчасову слідчу комісію. Лідерка "Батьківщини" стверджувала, що тарифи завищені мінімум вдвічі і мають бути переглянуті вже найближчим часом.

Погрожував створенням ТСК і нардеп від фракції БПП, "ударівець" Сергій Каплін, який балотувався в одному з мажоритарних округів в Полтавській області. У вівторок бунтарів побільшало – до Капліна приєднався позафракційний нардеп Борислав Береза. Обох депутатів в парламенті вважають близкими до Сергія Льовочкіна.

Вимога парламентарів – розслідувати березневі заяви колишнього голови Держфінінспекції Миколи Гордієнка щодо зловживань в уряді на 7,5 млрд гривень. Сам Гордієнко, як відомо, був відсторонений від своєї посади на початку березня на період службового розслідування.

Чому в коаліції з’явилися невдоволені, які міністри її не влаштовують та чи відбудеться обіцяне переформатування уряду?

 Під Радою у вівторок стояли активисти "Свободи" та намети від Капліна. Фото Дмитра Ларіна

Заморожений проект

На початку березня на засіданні Ради коаліції Юрій Луценко і перший заступник президентської фракції Ігор Кононенко озвучили позицію Порошенка: після отримання першого траншу кредиту МВФ можливі зміни в уряді. Особлива увага – до економічного блоку.

– Ми повернемося до питання відповідальності Нацбанку і уряду за фінансову кризу, – згодом пояснював в кулуарах Ради журналістам Луценко.

Тоді кілька депутатів президентської фракції розповідали "Українській правді", що до уряду в якості першого віце-прем’єра може піти працювати друг та бізнес-партнер Порошенка Кононенко. В АП планували, що разом із міністром фінансів Наталією Яресько він координуватиме економічний блок Кабміну і послабить вплив Арсенія Яценюка.

– Наскільки я знаю, його кандидатура погоджена. Перший віце-прем’єр не завадить, тому що зараз в уряді фактично працюють лише два віце-прем’єра з необхідних чотирьох – Геннадій Зубко і Вячеслав Кириленко. Валерій Вощевський весь час хворіє і фактично не працює, – розповідав УП наприкінці березня один із міністрів.

Сам Кононенко на питання про своє можливе призначення відповідав обережно.

– От чесно вам кажу – мені такої пропозиції ніхто не робив. Зроблять – будемо думати.

І хоча перший транш кредиту Україна отримала ще всередині березня, розмови про можливе переформатування Кабміну зійшли нанівець.

– Зараз мова про це не йде. Нам вдалося зупинити активні військові дії на сході України, отримати перший транш кредиту від МВФ, стабілізувати валютний курс. Моя позиція – потрібно дати міністрам нормально працювати 6-8 місяців і подивитися на результат, –говорить Кононенко.

Із кількох джерел у фракції БПП "Українській правді" стало відомо, що діючий склад Кабміну не чіпатимуть як мінімум два місяці – зараз немає політичної необхідності. Після – можуть звільнити окремих міністрів.

Так, на Банковій є питання до міністра аграрної політики Олексія Павленка (квота "Самопомочі" – УП). Мовляв, аграрний сектор є рушієм української економіки, а Павленко недостатньо ефективно працює над залученням іноземних інвесторів.

– Від вас вперше чую, що ним незадоволені. Це єдиний міністр, який виявив в міністерстві зловживань попередниками на суму в 9,5 мільярдів гривень і передав документи до Генпрокуратури! – обурюється голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Ще один міністр, який не сподобався президентській команді – міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус. Співрозмовники "Української правди" в оточенні президента не можуть пояснити, чим саме експат завинив. Претензії озвучують розмито: "У нього є непогані ініціативи, але немає глобального розуміння процесів".

У Яценюка також є претензії до деяких міністрів.

Так, прем’єр розчарований роботою ще одного експата, міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі – мовляв, він фактично нічого у своєму відомстві не робить. Насправді ж численні співрозмовники "Української правди" в міністерстві, приватних фармацевтичних компаніях, громадських організаціях розповідають, що ще з січня цього року функції міністра де-факто виконує його заступниця Олександра Павленко. Вона була призначена на цю посаду "за квотою" депутата від БПП, власника фармацевтичної компанії "Дарниця" Гліба Загорія. "Квіташвілі там просто весільний генерал, який ні на що не впливає", – розповідає один із співробітників міністерства.

Другий кандидат на виліт – міністр екології Ігор Шевченко, який потрапив до Кабміну за квотою "Батьківщини".

 За легендою, яку переказують депутати фракцій, що входять до коаліції, Шевченко був призначений на посаду за грошову винагороду у сумі $5 млн від ще одного нардепа та власника нафтогазових компаній Олександра Онищенка. Із Яценюком в міністра робота не задалася – прем’єр блокує його кандидатів на посади заступників та голів держкомпаній, що підпорядковуються відомству. "Звичайно, якщо він подає на розгляд юристів або бізнес-партнерів Кадирова (справжнє прізвище Онищенка - УП)", – обурюється один із нардепів від НФ.

Третій – міністр енергетики Володимир Демчишин. Чорна кішка між урядовцями пробігла ще восени минулого року, коли Демчишин взяв під контроль НКРЕ і КП  – Яценюк вичитував його за неналежну підготовку до опалювального сезону.

На початку січня прем’єр також ініціював службове розслідування щодо Демчишина через підписаний контракт на імпорт електроенергії, в якому нібито йшлося про постачання електрики до "Кримського федерального округу". Претензії Яценюка зводяться до того, що галуззю керує людина, яка не мала до цього досвіду роботи із великими колективами та в енергетиці загалом.

Але причина незадоволення може бути і в іншому.

Ще з перших днів призначення у Демчишина не склалися відносини із найбільшим приватним монополістом на енергетичному ринку, компанією ДТЕК Ріната Ахметова. Останній звинувачує міністра в непрофесійності та в тому, що завдяки своїм діям він руйнує українську енергетику. Міністр підозрює компанію Ахметова – у надприбутках, монополізмі та небажанні грати за новими правилами.

Яценюк в цьому конфлікті став на бік донецького олігарха.

Із Демчишиним під час зустрічі із прем’єрською фракцією стався кумедний випадок. Один із народних депутатів Сергій Висоцький поставив йому запитання:

– Чому ви захищаєте на своїй посаді інтереси Онищенка? Ви були призначені за його квотою? Скільки нафтогазових ліцензій він отримав завдяки вам? – переказують запитання колеги Висоцького по фракції.

– Я? Я жодного стосунку до Онищенка не маю! І до розподілення нафтогазових ліцензій так само, – був спантеличений запитанням Демчишин.

Ситуацію врятував хтось із колег Висоцького.

– Це ж в міністра екології Шевченка потрібно запитувати про Онищенка! До чого тут Демчишин, він – міністр енергетики в нас.

 Ляшко у парламенті був у гарному настрої. Як завжди

Проте претензії до обох урядовців є у фракції "Радикальної партії Ляшка".

– Ми передали Яценюку свої зауваження щодо уряду під час зустрічі з нашою фракцією у вівторок і він погодився з необхідністю переформатування Кабміну, – запевняє Ляшко. Він також додає, що в його фракції незадоволені роботою міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Мовляв, схеми у державних компаніях, що підпорядковуються міністерству, так і залишилися працювати.

Раніше співрозмовники "Української правди" серед депутатів БПП стверджували, що Ляшко особисто претендує на посаду міністра екології. Він цю інформацію неодноразово спростовував.

– У п’ятницю під час зустрічі з лідерами фракції президент публічно запропонував мені пост першого віце-прем’єра, але над цим треба думати, – хизується Ляшко.

"Самопоміч" поки що стримано коментує тему звільнення урядовців. Голова фракції Березюк розповідає, що його депутати не бачать політичної потреби у переформатуванні уряду І під час двогодинної "напруженої, але конструктивної" зустрічі з Яценюком у вівторок мови про це не було.

– Ми не бачимо такої потреби. Треба змінювати, якщо є потреба. Думаю, ми можемо відчувати, хто з міністрів недотягує, – каже Березюк.

Депутати блокують парламентську трибуну

Хлопчик для биття

Але під загрозою відставки перебувають не тільки міністри, але і сам Яценюк.

Рейтинги його партії за результатами лютнево-березневого опитування КМІС складають лише 4%.

Напередодні пленарного тижня член БПП Сергій Каплін розставив по Києву 47 червоних наметів у стилістиці партії УДАР Кличка із закликом терміново створити ТСК щодо розслідування корупції в уряді. Це – в першу чергу удар по Яценюку, якого Каплін останнім часом часто критикує в ефірах телеканалу "Інтер", що належить Фірташу - Льовочкіну і 112, який пов’язували із колишнім міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком.

Так, у грудні Каплін в ефірі телеканалу 112 розповідав, що Яценюк закупив зимову гуму на кабмінівській Mercedes за 47 тисяч гривень, а в ефірі "Інтера" обурювався результатами роботи уряду за 100 днів.

– Проросійські канали "Інтер" і 112 мають одних і тих самих спікерів. Знаєте, є у злодюжок кишенькових цікава тактика: коли вони залазять до кишені, вони одразу починають кричати: "Тримай злодія", – обурювався з трибуни Ради нардеп від "НФ" Сергій Пашинський.

– Звідки у вас кошти на таку кількість наметів? – запитала "Українська правда" у Капліна. Сукупна сума його доходу за 2013 рік склала трохи більше 236 тисяч гривень.

– Я пройшов дві передвиборчі кампанії (2012 і 2014 роки – УП). Вони залишилися ще з тих часів, – запевнив нардеп.

– Але ж ви поставили нові, а з кампаній у вас могли залишитися тільки старі, – заперечила УП.

– А ми тільки виготовили на них нову символіку, – переконував Каплін.

Свої відтепер часті візити на телеканали "опозиції" нардеп пояснив тим, що є уповноваженим представником профспілок в раді і має договори з профспілками Інтера і 112, тому і не має проблем із донесенням позиції.

Колеги Капліна від цих пояснень лише посміхаються та в кулуарах розповідають, що Каплін працює в інтересах колишнього голови АП і нинішнього лідера "Опозиційного блоку" Сергія Льовочкіна.

Йому нібито вигідно розхитування ситуації всередині уряду і коаліції. Минулого тижня "Українська правда" вже писала як регіонали готуються до реваншу.

– Більш активні дії з їх боку почалися після того, як Арсен Аваков (квота "Народного фронту" - УП) на початку квітня заявив, що МВС порушило кримінальну справу про розкрадання 2,3 мільярди гривень (хімічною компанією Ostchem – УП). Чому він це зробив – незрозуміло. Це не компетенція МВС, - звертає увагу на деталі один з очільників фракції Блоку Порошенка.

Через блокування трибуни і мітинг під стінами Ради, Каплін у вівторок відчував себе медійною зіркою, роздаючи коментарі журналістам.

В БПП, до якої входить депутат, з цього приводу були не дуже раді.

Юрій Луценко заявив, що фракція не поділяє точку зору Капліна, але виключати його не будуть – лише проведуть "виховальну" розмову з цього приводу.

Поки що Гройсман з трибуни озвучив пропозицію БПП – провести публічні засідання антикорупційного комітету і комітету з питань правоохоронної діяльності, розглянути усі матеріали, і внести усі пропозиції щодо створення ТСК.

Увагою преси в кулуарах не була обділена того дня і лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

– Ми сьогодні ініціюємо збори коаліції, щоб проаналізувати, які позиції коаліційної угоди не виконуються і чому. Треба активізувати роботу, – розповіла вона журналістам.

І в "НФ" і в БПП вважають, що Тимошенко також зацікавлена у розхитуванні ситуації задля отримання політичних дивідендів. Мовляв, вона хоче повернутися в велику політику. За однією з версій – працювати на посаді спікера, а Гройсмана знову відправити до Кабміну. Раніше її підозрювали у намаганні повернутися в крісло прем’єра.

– Ми прийшли в коаліцію не прикривати корупцію. У нас як? Ті, хто кричить про корупцію – агенти Кремля. Це дістало! Є серйозні звинувачення Гордієнка, їх треба перевіряти, – говорить близький соратний Тимошенко Сергій Власенко, і при цьому ж наголошує, що "Батьківщина" не збирається йти з коаліції.

– Як Яценюк ставиться до всіх цих звинувачень? Та абсолютно спокійно, списуючи те, що відбувається, на Кремлівський сценарій. І правильно робить, – говорить один з нардепів від "НФ".

На Банковій, за словами співрозмовників УП, ситуацію намагаються втримувати. Мовляв, якщо розкачають човен – потонуть усі. Як це і було вже колись – восени 2005 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді